Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Μαΐου 2010

Οικολογικά παραμύθια (;)

Κανένας δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν διαθέτω οικολογική συνείδηση. Και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας με ανησυχούσαν πάντοτε, και στέλνω στην ανακύκλωση όσα από τα απορρίματα της οικογενείας μου μπορούν να ανακυκλωθούν, και σκυλοβρίζω όποιον δω να πετάει χαρτιά ή κουτάκια αναψυκτικών όπου βρει, και το νερό του νιπτήρα μαζεύω για χρήση στην τουαλέττα, και αλόγιστη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος δεν κάνω, και...και...και...

Παρουσιάστηκαν, όμως, τρεις σοβαροί λόγοι που με προβλημάτισαν σχετικά με το θέμα της οικολογίας και άρχισα να ψάχνομαι. Ο πρώτος λόγος ήταν ένα δημοσίευμα (ανάθεμά με αν θυμάμαι την πηγή) για κάποιες ύποπτες διασυνδέσεις της WWF (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund) με κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, τις "7 αδελφές". Ο δεύτερος είναι η εμμονή στην "πράσινη ανάπτυξη" ενός ανθρώπου που δεν με πείθει ότι έχει ευγενή οράματα για το περιβάλλον: του σημερινού πρωθυπουργού τηε Ελλάδος, του Γιώργου Παπανδρέου. Ο τρίτος είναι το βραβευμένο με Νόμπελ "πρασίνισμα" ενός άλλου ανθρώπου που κόντεψε να γίνει πλανητάρχης, του Αλ Γκορ. Πείτε με κολλημένο αλλά τα στοιχεία που ανακάλυψα με το ψάξιμο παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι η οικολογία έχει καταντήσει κάτι σαν παγκόσμια θρησκεία και όποιος τολμά να αμφισβητεί τα δόγματά της παίζει με την πυρά της πράσινης Ιερής Εξέτασης. Όμως, κάτι χάκερς που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο τόλμησαν να ταράξουν συνειδήσεις. Ήταν Δεκέμβριος του 2009, λίγο πριν την συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, όταν αυτά τα καλόπαιδα έσπασαν τους κωδικούς της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του πανεπιστημίου East Anglia και δημοσίευσαν στο διαδίκτυο το αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που βρήκαν εκεί. Παρεμπιπτόντως, απ' όσα διάβασα, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θεωρείται παγκοσμίως ως το προπύργιο της κλιματικής έρευνας και αποτελεί κάτι σαν Βατικανό για τους οπαδούς της θρησκείας που προανέφερα.

Όπως προέκυψε, λοιπόν, από την κλεμμένη αλληλογραφία, ο Φιλ Τζόουνς (διευθυντής της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του πανεπιστημίου) και οι συν αυτώ παρουσίαζαν χαλκευμένα στοιχεία για να αποδείξουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει διαρκώς ενώ οι έρευνες έδειχναν ακριβώς το αντίθετο!! Επί πλέον, αυτό το "κονκλάβιο" είχε απομακρύνει όποιον τύχαινε να μη συμφωνεί με την ακολουθούμενη τακτική. Εννοείται ότι, παρ' όλο που τα "στοιχεία" κατασκευάζονταν στα γραφεία της κομπανίας, το ρευστό για τις "έρευνες" κυλούσε κανονικά. Φυσικά, κινήθηκαν γη και ουρανός για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του σκανδάλου. Σκεφτείτε ότι ούτε ο "ΣΚΑΪ" ανέφερε το παραμικρό, ενώ επί 6 μήνες μας είχε πρήξει με την συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης!! Το σκάνδαλο πήρε και όνομα: climategate (κατά το watergate του Νίξον). Άφθονα στοιχεία γι' αυτό υπάρχουν στον ιστοχώρο "I hate the media!" και μπορεί να τα δει ο καθένας. Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών βρίσκεται εδώ και μήνες υπό...αναδόμηση!

Ένα άλλο στοιχείο που βρήκα, είναι μια επιστολή εξήντα επιστημόνων προς τον πρωθυπουργό του Καναδά, όπου αναφέρουν ότι "τα στοιχεία που έχουν προκύψει από παρατηρήσεις δεν συμβαδίζουν με τα κλιματικά μοντέλα των υπολογιστών, επομένως οι προβλέψεις που στηρίζονται σε αυτά τα μοντέλα είναι αναξιόπιστες". Επίσης, αφού κάνουν λόγο για "χαμηλής ποιότητος επιστήμη", συμπληρώνουν ότι "αν γνωρίζαμε πριν 15 χρόνια αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για το κλίμα, η συνδιάσκεψη του Κυότο δεν θα είχε γίνει ποτέ μιας και δεν θα ήταν απαραίτητη". Τέλος, προσθέτουν με νόημα ότι "πολλοί επιλέγουν να αγνοήσουν τα επιστημονικά στοιχεία επειδή αυτά δεν συμφωνούν με τις προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις".

Εξαιρετικά αποκαλυπτικά είναι και τα συμπεράσματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε από την Geophysical Research Letters, σύμφωνα με την οποία το κλίμα της Ανταρκτικής γίνεται όλο και ψυχρότερο(!!!), αντίθετα με όσα μας πιπιλίζουν χρόνια και χρόνια το μυαλό περί υπερθέρμανσης των πόλων, λυωσίματος των πάγων κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του "Science & Environmental Policy Project" πάνω σε ένα δημοσίευμα του πeριοδικού "Nature". Το σχόλιο έχει τίτλο "Is Antarctic warming real or is it "mann"-made?" και καταλήγει με την φράση: "The Antarctic Continent is cooling not warming"!

Κι αν όλα όσα ανέφερα ως εδώ σας φαίνονται παράξενα, πρωτόγνωρα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, τι θα πείτε αν μάθετε ότι ο διάσημος γεωλόγος-κλιματολόγος Μπομπ Κάρτερ έχει γράψει ένα άρθρο με τίτλο "There IS a problem with global warming... it stopped in 1998 (=Υπάρχει ΟΝΤΩΣ ένα πρόβλημα με την θέρμανση του πλανήτη...σταμάτησε το 1998)"; Όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, διαβάστε όλο το άρθρο εδώ. Για τους υπόλοιπους αρκεί να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: "Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του πανεπιστημίου East Anglia (σημ.: αναφερθήκαμε πιο πάνω σχετικά), η μέση παγκόσμια θερμοκρασία δεν έχει σημειώσει καμμία απολύτως αύξηση από το 1998 μέχρι το 2005, στοιχείο που βγάζει λάθος όλα τα επιστημονικά μοντέλα τα οποία δείχνουν δραματικές ανόδους στην παγκόσμια θερμοκρασία".

Πριν διακόψω για αύριο, ας προσθέσω δυο στοιχεία ακόμη. Πρώτον: σύμφωνα με μετρήσεις δορυφόρων της NASA, στο νότιο ημισφαίριο της γης δεν έχει σημειωθεί καμμία απολύτως αύξηση της θερμοκρασίας εδώ και 30 χρόνια. Δεύτερον: το Geophysical Research Letters υποστηρίζει ότι το 20% της θερμότητας που απορρόφησαν οι ωκεανοί της γης κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, χάθηκε μέσα σε δυο χρόνια (με άλλα λόγια, μέσα σε δυο χρόνια οι ωκεανοί έγιναν 20% πιο ψυχροί απ' όσο ήσαν το 2000)!

Αύριο η συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: