To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

18 Ιουλίου 2014

Περιβαλλοντική αναβάθμιση ή εθνική προδοσία;

Δόθηκε ήδη στην δημοσιότητα και έρχεται οσονούπω στην βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Αν έχετε το κουράγιο να διαβάσετε τις 47 σελίδες του, θα διαπιστώσετε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιέχει ούτε μία διάταξη που να περιέχει οποιαδήποτε ανησυχία ή φροντίδα για το περιβάλλον (εκτός από μερικές παρατηρήσεις-ευχολόγια, ως προσπάθεια -ανεπιτυχή- να καλύψουν την ξετσιπωσιά του). Όλες οι ρυθμίσεις του έχουν έναν σκοπό: να διευκολύνουν τις κεφαλαιακές επενδύσεις σε νέους, κερδοφόρους τομείς. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:


- 11.1 Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις: (...) Μέχρι σήμερα σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις επιτρέπονταν η ανέγερση μόνο πρόχειρων κατασκευών όπως ξύλινοι φράκτες, πρόχειρα μανδριά κτλ, που δεν εξασφαλίζουν πλέον τις απαιτούμενες από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ανέγερση μονίμων πλέον κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σύμφωνα με τις πρότυπες σχετικές προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και η ρύθμιση της αδειοδότησης των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν διαθέτουν την έγκριση της δασικής αρχής.

[Σχόλιο ιστολογίου: Όποιος μπορεί να μου εξηγήσει γιατί οι σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πρέπει να φτιαχτούν σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Μόνο μη μου πείτε ότι τα ζωντανά πρέπει να αναπνέουν τον ζωογόνο αέρα τού δάσους.]


- 11.2 Διάνοιξη οδών και τουριστικές εγκαταστάσεις:  Ρυθμίζονται θέματα διάνοιξης οδών δια μέσου δασικού χαρακτήρα εκτάσεων (...) Ρυθμίζεται επίσης το θέμα της διάνοιξης μικρού μήκους οδών για την εξυπηρέτηση εκμεταλλεύσεων έργων και δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της εθνικής οικονομίας γενικότερα. Ρυθμίζονται θέματα επέμβασης σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καθώς και σε δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Εναρμονίζονται οι διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας με τις αντίστοιχες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπό τον όρο πάντοτε της διατήρησης του χαρακτήρα τους στα πλαίσια εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας. Καθορίζεται το είδος και το μέγεθος των εγκαταστάσεων αυτών, οι κατηγορίες  των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων στις οποίες μπορούν να ανεγερθούν καθώς και οι αρμόδιες αρχές για τη έκδοση της έγκρισης επέμβασης.

[Σχόλιο ιστολογίου: Ετοιμαστείτε για πεντάστερα ξενοδοχεία και για σπα πολυτελείας μέσα στα δάση, όπου θα πηγαίνει κανείς πληρώνοντας και διόδια.]


- 11.4  Βιομηχανικές και λατομικές εγκαταστάσεις:  Εκσυγχρονίζονται και ενοποιούνται οι υφιστάμενες σε διάφορα νομοθετήματα διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις και ρυθμίζονται θέματα βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις εκτάσεις αυτές. Ειδικότερα προβλέπεται η εγκατάσταση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις βιομηχανικών μονάδων που έχουν σαν πρώτη ύλη το ξύλο, εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού προς αξιοποίηση του εξαιρετικής ποιότητας νερού των φυσικών πηγών μας καθώς και  εργοστάσια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Δίδεται επίσης η δυνατότητα όταν το επιβάλλουν λόγοι χωροταξικού σχεδιασμού να περιλαμβάνονται δασικού χαρακτήρα εκτάσεις στα επιχειρηματικά πάρκα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διαχειρίζονται ως χώροι πρασίνου.

[Σχόλιο ιστολογίου: Γιατί να επιβαρύνεται ένα εργοστάσιο ξυλείας, εμφιάλωσης νερού, μεταποίησης  γεωργικών προϊόντων κλπ με μεταφορικά; Το φτιάχνουμε μέσα στο δάσος και κάνουμε οικονομία! Όσο για την διαχείριση δασικών εκτάσεων που θα περιλαμβάνονται σε επιχειρηματικά πάρκα (σε χώρους, δηλαδή, όπου θα βρίσκονται εργοστάσια), απλώς... γελάμε.]


- Με το άρθρο 57 ρυθμίζονται θέματα επεμβάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις για διάφορα έργα και δραστηριότητες, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ρ/τ μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κτλ.

[Σχόλιο ιστολογίου: Δεν το ξέραμε ως τώρα αλλά, ευτυχώς, η κυβέρνησή μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας διδάσκουν ότι τα δάση είναι κατάλληλα μέρη για να στηθούν μοναστήρια (εμ, πώς;), φυλακές (τύπου Γ ίσως;), εκπαιδευτήρια (προφανώς ιδιωτικά, αφού τα δημόσια κλείνουν), ΧΥΤΑ (πού αλλού να πετάξεις τα σκουπίδια σου αν όχι στο δάσος;), κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων (μη μείνουν παραπονεμένοι οι μηντιάρχες), πάρκα κεραιών (η φράση "δάσος με κεραίες" δεν θα λέγεται πλέον μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά) κλπ. Λογικόν. Γιατί όλοι αυτοί να χαλάνε λεφτά για αγορά γης όταν υπάρχουν τόσα δάση που μπορούν να τα πάρουν τζάμπα;]


Θα σταματήσω εδώ γιατί δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω. Άλλωστε τα παραπάνω αποσπάσματα είναι αρκετά για να καταδείξουν πως τούτο το νομοσχέδιο φτιάχτηκε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κεφαλαιούχων, βοηθώντας τους να "επενδύσουν" (δηλαδή, να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι την εθνική και λαϊκή μας περιουσία). Με άλλα λόγια, πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο ξεπουλήματος εθνικού πλούτου, άλλο ένα νομοσχέδιο "εθνικής προδοσίας".

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι υπουργοί που θα βάλουν την υπογραφή τους σ' αυτό το νομοσχέδιο και οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν, δεν θα βρεθούν ποτέ κατηγορούμενοι ως εθνικοί προδότες. Τους προφυλάσσουν οι κανόνες τής "δημοκρατίας" τους.


Και μια απορία ως υστερόγραφο: Αυτό για τα "πάρκα κεραιών" στο δάσος, υπάρχει περίπτωση να σημαίνει ότι το δάσος -ας πούμε- τής Στροφυλιάς μπορεί να αλλάξει όνομα και να γίνει π.χ. "δάσος Βόνταφον"; Μη μου πείτε ότι ρωτάω βλακείες γιατί θα με πληγώσετε...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε Teddy.
Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η λαιμαργία των κεφαλαιοκρατών είναι ακόρεστη.
Όσοι λέγαμε ότι τούτο θα 'ναι το καλοκαίρι του μεγάλου ξεπουλήματος δεν πέφταμε έξω.
Έτσι εξηγείται το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής. Τα ασημικά πρέπει να βγουν στο σφυρί όσο-όσο.
Ο χρόνος τους πιέζει, γιατί η εντεινόμενη πτώχευση του λαού -έχει κι αυτό ιστορικά αποδειχθεί- κάποια στιγμή θα φέρει ξεσηκωμό.
Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι ο ξεσηκωμός θα πατροναριστεί και αντί για μια γνήσια λαϊκή επανάσταση θα την "εξελίξουν" σε εναλλαγή κυβέρνησης με "μανδύα" ένα "σοσιαλισμό" αλά 1981 (ήτοι του κώλου).
Χωρίς ανατροπή των βάθρων του καπιταλισμού, χωρίς κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής και της μεγάλης ιδιοκτησίας, δεν πρόκειται ο έρμος τούτος λαός να ανασάνει.
Ας φυλαχτούμε λοιπόν από τους "γιαλαντζί" αριστερούς επαναστάτες κι ας είμαστε σε εκγρήγορση, ο καθείς στο μετερίζι του.
Ο αγώνας μας περιμένει.
Θανάσης.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μπορεί μια φορά η αριστερά ενωμένη να διεκδικήσει την άνοδο στην εξουσία ? Ενωτικός

Ανώνυμος είπε...

@Ενωτικός
Εάν το σχόλιό σας είναι απάντηση στο δικό μου σχόλιο (κάπως έτσι το εξέλαβα) έχω να πω τα εξής :
Τα σημεία πολιτικής διαφωνίας μεταξύ ΚΚΕ και των λοιπών -κατά δήλωσίν τους αριστερών- κομμάτων (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας) είναι θεμελιώδη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πείσει για τις όποιες γνήσιες, ανιδιοτελείς προθέσεις του, πρέπει να δώσει απτά δείγματα αριστερής γραφής, να απομακρυνθεί από οππορτουνιστικές τοποθετήσεις στελεχών του και να αποσαφηνίσει πόσο διατεθειμένος είναι να συγκρουστεί με το κεφάλαιο.
Μέχρι σήμερα οι επαμφοτερίζουσες θέσεις του (με κορωνίδα την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν επιτρέπουν μια πολιτική προοδευτικών συμμαχιών την οποία ουδέποτε το ΚΚΕ απέκλεισε, στη βάση όμως ενός γνήσια προοδευτικού και φιλολαϊκού προγράμματος.
Η πικρή εμπειρία του παρελθόντος αποκλείει στο ΚΚΕ την δυνατότητα να προχωρήσει πέρα από την "κόκκινη γραμμή" που έχει τραβήξει.
Θανάσης