Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

3 Οκτωβρίου 2017

Fraport: η αποικιοκρατική σύμβαση (2)

(Δ) Στην αρχή της σύμβασης παρατίθεται μια εκτενής κατάσταση όρων και ορισμών, το περιεχόμενο των οποίων διασαφηνίζεται ώστε να μη δημιουργούνται ασάφειες ή παρεξηγήσεις. Έτσι γίνεται με όλες τις συμβάσεις. Μόνο που σε τούτη την σύμβαση παρατίθενται μερικοί ορισμοί που κινούν την περιέργεια. Για παράδειγμα: "Ως Αποζημιώσιμη Μεταβολή Νομοθεσίας  νοείται: (α) μια μεροληπτική μεταβολή νομοθεσίας ή (β) μια γενική μεταβολή νομοθεσίας η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την ημερομηνία της παρούσας σύμβασης και συνεπάγεται πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες ή/και λειτουργικές δαπάνες" [σελ. 15].

Kαταλάβαμε τι σημαίνει "αποζημιώσιμη μεταβολή νομοθεσίας"; Αν το ελληνικό κράτος αποφασίσει στο μέλλον π.χ. την επιβολή ενός νέου τέλους, την αύξηση ενός υφιστάμενου φόρου ή την επί το αυστηρότερον τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομθεσίας, υποχρεούται να αποζημιώσει την Fraport ως προς την μείωση κερδών που θα επιφέρουν αυτές οι μεταβολές. Όπως αναλύεται παρακάτω, "Εάν προκύψουν μεταβολές νομοθεσίας (...) οι οποίες επηρεάζουν ουσιωδώς το οφειλόμενο αντίτιμο (...) τότε οι οικονομικές επιπτώσεις (...) θα καταβληθούν από το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, εάν είναι επιζήμιες για τον παραχωρησιούχο, κατά την στιγμή που ανακύπτουν ή εάν είναι επωφελείς (...) ο παραχωρησιούχος θα υποχρεούται να καταβάλει στον παραχωρητή το ποσό με το οποίο επωφελήθηκε όταν πράγματι το εισπράξει ή το εξασφαλίσει" [σελ. 271-272, § 41.3].

Αλέξης Τσίπρας προς Στέφαν Σούλτε, πρόεδρο της Fraport: "Σήμερα στέλνετε ένα σημαντικό
μήνυμα με την επένδυση του 1,234 δισ. ευρώ". Δεξιά, ο Δημήτρης Κοπελούζος.

Επίσης, αμέσως πιο κάτω, προβλέπεται ότι "εάν προκύψουν ή πρόκειται σύντομα να προκύψουν μεταβολές νομοθεσίας, τότε ο παραχωρησιούχος δικαιούται (...) απαλλαγή από την συμμόρφωση με υποχρεώσεις" αλλά και αποζημίωση για "οποιαδήποτε εκτιμώμενη μεταβολή δαπανών παραχώρησης, η οποία υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να ανακτήσει ο παραχωρησιούχος μέσω της αύξησης των αερολιμενικών τελών" [σελ. 272-273, § 41.5].

Με απλά λόγια, η σύμβαση κάνει ό,τι μπορεί για να μηδενίσει κάθε κίνδυνο του επενδυτή. Θα μου πείτε ότι μόνο με τέτοιες συμφωνίες μπορεί να καλλιεργηθεί ευνοϊκό κλίμα για προσέλκυση επενδύσεων, διότι ο επενδυτής δεν πρέπει να κινδυνεύει να βρεθεί προ απροόπτου από μια μεταβολή της νομοθεσίας. Ας μη σχολιάσουμε τώρα ούτε το ότι τέτοιες συμφωνίες δεν γίνονται για τους ντόπιους μπακάληδες ή μικροβιοτέχνες ούτε το ότι άνευ ρίσκου δεν λέγεσαι επενδυτής αλλά ραντιέρης. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αύριο-μεθαύριο η κυβέρνηση αποφασίζει την αύξηση του κατώτερου μισθού (λέμε τώρα). Βάσει των παραπάνω, η Fraport δικαιούται να ζητήσει από το δημόσιο αποζημίωση ίση με το κόστος της αύξησης αυτής. Ωραίο;


(Ε) Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει με το θέμα που τις τελευταίες μέρες έχει  ξεσηκώσει σάλο, με αφορμή το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Fraport θα ζητήσει από το δημόσιο αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ για καμμένες λάμπες και σπασμένες πόρτες. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η Fraport έχει ζητήσει αυτή την αποζημίωση από τον Απρίλιο αλλά φαίνεται ότι οι καλοί μας δημοσιογράφοι είναι καλοί μόνο στην αντιγραφή και όχι στο ρεπορτάζ.

Όντως, η Fraport ζητάει αποζημίωση ύψους 60.052.122 ευρώ (ή 74.464.631 με τον ΦΠΑ), επειδή υποχρεώθηκε να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει φθαρμένα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν μεταβιβαστεί. Ακούγεται παράλογο αλλά η εταιρεία απλώς ενεργοποιεί δυο συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης:

(Ι) "Εάν προκύψει ζημία σε οποιοδήποτε από τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία ή στις περιοχές παραχώρησης, η οποία επέρχεται μετά την ημερομηνία διαγωνισμού παραχώρησης και απαιτεί αποκατάσταση και, σε σχέση με αυτή την αποκατάσταση, ο παραχωρησιούχος έχει προσκομίσει τιμολόγια για ποσά καταβληθέντα από τον παραχωρησιούχο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ συγκεντρωτικά για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τότε το δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το συνολικό κόστος αυτής της αποκατάστασης όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια" [σελ. 98, § 6.4.1].

(ΙΙ) "Εάν περιουσιακά στοιχεία (...) περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μητρώο κινητών περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση ή έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, σε κάθε περίπτωση για λόγους που δεν δικαιολογούνται από την συνήθη χρήση, τότε το δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για κάθε δαπάνη που θα υποστεί για την αντικατάσταση αυτών των περιουσιακών στοιχείων" [σελ. 98-99, § 6.4.2].

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Εκείνοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι υπέγραψαν τέτοια σύμβαση.

Στις 12/9/2017 ο υπουργός μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι "η Fraport δεν έχει δώσει
καλά δείγματα γραφής" αλλά η πρώτη-πρώτη υπογραφή στην σύμβαση είναι η δική του.
Πιο κάτω οι υπογραφές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Καμμένου και Στέργιου Πιτσιόρλα.

Παρένθεση. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε μια διευκρίνηση, επειδή αυτό το ιστολόγιο αγαπάει την αλήθεια και σιχαίνεται την σπέκουλα. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, εμφανίστηκαν πολλά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι καθ' όλη την σαραντάχρονη διάρκεια της σύμβασης το κράτος θα πληρώνει ανακαινίσεις, φθορές, αντικαταστάσεις εξοπλισμού κλπ. Προφανώς, οι εν λόγω "αναλυτές" δεν έχουν διαβάσει την παράγραφο 6.4.3 της σύμβασης, που λέει ότι η Fraport έχει περιθώριο 15 ημερών από την παράδοση κάθε αεροδρομίου για να κάνει χρήση των διατάξεων που μόλις αναφέραμε. Άλλο 15 μέρες κι άλλο 40 χρόνια, έτσι; Κλείνει η παρένθεση.

Κλείνουμε για σήμερα με μια παρατήρηση. Η σύμβαση προβλέπει ότι η Fraport θα πληρώνει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ 22,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αυτομάτως μεταφέρεται στις τσέπες των δανειστών προς απομείωση του κρατικού χρέους. Η αποζημίωση που απαιτεί η Fraport φτάνει να καλύψει τριών χρόνων πληρωμές της και θα βγει κατ' ευθείαν από τα κρατικά ταμεία. Και κερατάδες και δαρμένοι.

Θα συνεχίσουμε.

7 σχόλια:

AGIS είπε...

"Η σύμβαση προβλέπει ότι η Fraport θα πληρώνει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ 22,4 εκατ. ευρώ"

Δηλαδή, για να το δούμε κι αλλιώς,
https://hippokampos.wordpress.com/2017/09/22/%CF%87%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/
τα 14 αεροδρόμια πουλήθηκαν στην τιμή μιας λοταρίας και κάτι για την προώθηση του "πλαστικού χρήματος" ή, αντίστροφα, μια λοταρία-"κίνητρο" για συναλλαγές με κάρτες μάς κοστίζει ετησίως όσο το ετήσιο αντίτιμο της πώλησης καμιά δεκαριά αεροδρομίων.
Μπορεί να χάσαμε τα αεροδρόμια αλλά μάς έμεινε η λοταρία.

Αριστείδης είπε...

Επιτρέπεις ένσταση; ΚΑΙ οι εκπρόσωποι του ελλ. δημοσίου ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται. Μετά την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων, υπογράφουν τον διορισμό των κολλητών τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Μόνο εμείς (μιλάω για μένα) δεν ξέρουμε τι μας γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά πόσοι συριζαίοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

(τα παλιά ανέκδοτα ποτέ δεν πεθαίνουν. ακούς τσίπρα;)

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αθανασιάδη
Να ευχηθώ κι’ εγώ το καλώς όρισες , καλό χειμώνα και καλό κουράγιο.
Όποιο κείμενο και να διαβάσει κανείς σχετικό με την ΕΕ, τα Μνημόνια κλπ, πρέπει να φροντίζει να έχει κοντά του και τα υπογλώσσιά σου, αν μάλιστα είναι κάποιας ηλικίας. Το νομικό τους οπλοστάσιο είναι γεμάτο παγίδες που πρέπει να έχεις το μυαλό και την πονηρία πχ του δικού μας του … Βενιζέλου για να πάρεις πρέφα τι θέλουν να πουν μ’ αυτά που γράφουν. Πώς να καταλάβει ο απλός άνθρωπος ένα κείμενο για το οποίο έχουν εργαστεί αμέτρητες ώρες ένα σύνταγμα δικηγόροι? Και που φροντίζουν μάλιστα να είναι μεν σωστό αλλά και ακαταλαβίστικο, όχι μόνο από τους κοινούς θνητούς, αλλά και από διαβασμένους με πανεπιστημιακή μόρφωση, για να κρύβουν τις ατιμίες τους?
(Δεν ξέρω τι έγραψε αυτός ο χριστιανός που σ’ εκνεύρισε και σ’ ανάγκασε να λογοκρίνεις τα σχόλια των αναγνωστών σου και δεν αμφιβάλλω ότι θα’ χεις δίκιο. Σήμερα το πρόσεξα. Πώς να τα προλάβεις όλα. Έχει τρελαθεί όμως ο κόσμος μ’ αυτά που βλέπει να γίνονται).

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΠ. Δραγασάκης Φαράκος Φλαμπουράρης Κύρκος. Αυτοί. ΟΥΦΦΦΦΦΦΦ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

spiral architect είπε...

[...] και απαιτεί αποκατάσταση και, σε σχέση με αυτή την αποκατάσταση, ο παραχωρησιούχος έχει προσκομίσει τιμολόγια για ποσά καταβληθέντα από τον παραχωρησιούχο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ συγκεντρωτικά για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τότε το δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το συνολικό κόστος αυτής της αποκατάστασης όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια [...]

Easy money, που λένε και οι αμερικάνοι. Αν φέρω εγώ τιμολόγια με κόστος μονάδας για αντικατάσταση π.χ. μιας λάμπας για 10ευρώ πλέον ΦΠΑ, ή αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των κτιρίων για ένα απίθανο ποσό, ενώ δεν έχω αντικαταστήσει ούτε μια μούφα από νεροσωλήνα για βρύση, έβγαλα μια χαρά άκοπα λεφτά.

Τόσο βλάκες ήταν και δεν διάβασαν τι υπέγραφαν. Όχι φίλοι μου, κάποιοι πήραν το μερτικό τους, τη στιγμή που δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά λόγω της ειλημμένης απόφασης για εκχώρηση των αεροδρομίων. Κοντολογίς, πουλάμε που πουλάμε, να μη βγάλουμε και μεις το κατιτίς μας;

Ανώνυμος είπε...

Είναι χρήσιμη και μια σύγκριση με τον "κλέφτη" Δημόσιο τομέα εργασίας όπου για αγορά υλικού άνω των π.χ. 50 ευρώ χρειάζεται να προκηρυχτούν δημόσιες προσφορές! Αν (όχι απαραίτητα όταν) οι δημοσιογράφοι μάθουν να κάνουν ρεπορτάζ ίσως δουν οι φορολογούμενοι και τα τιμολόγια πριν τα πληρώσουν για να μάθουν ποιές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Β.Α.Λ. (Βιομηχανία Αλλαγής Λάμπας) και ποιοι τις διοικούν.

Παναγιώτη, ΦαρακοΚυρκοΔραγασάκηδες νομίζω συμμετείχαν και στο ανέκδοτο "πόσοι αριστεροί χρείαζονται για να κρατάνε το φαναράκι για να κάνει την δουλειά του το Κεφάλαιο".

ΑΧΠ