Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Οκτωβρίου 2015

Οι σοφοί του Κατρούγκαλου

Πώς σας φάνηκε η ειδησούλα που προβλήθηκε χτες βράδυ από το Μέγκα; Εννοώ την ειδησούλα ότι τάχα τα μέλη τής "επιτροπής σοφών", η οποία έκανε τις διαβόητες προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, δέχονται υβριστικές επιθέσεις και απειλές κατά της ζωής τους. Αν δεν την ακούσατε, να σας μεταφέρω μια περίληψη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μέγκα, λοιπόν, μέλη της Επιτροπής δέχονται τις τελευταίες ημέρες "συντονισμένες επιθέσεις μέσω διαδικτύου" ενώ έχουν καταγγείλει και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις, στις οποίες άγνωστοι, που τους καλούν με απόκρυψη, τους υβρίζουν και διατυπώνουν απειλές για την ζωή τους. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής σκέφτονται να ζητήσουν σήμερα αφ' ενός μεν την συνδρομή της πολιτείας για την προστασία τους αφ' ετέρου δε εισαγγελική παρέμβαση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των απειλητικών κλήσεων που δέχονται.

Κι αφού ο ρεπόρτερ μάς ενημέρωσε ότι οι "σοφοί" απαντούν στις απειλές που δέχονται ότι "έκαναν απλά τη δουλειά τους" (σ.σ.: αν ο ρεπόρτερ ήξερε ελληνικά θα έλεγε "απλώς έκαναν την δουλειά τους" αλλά δεν έχουμε τέτοιες απαιτήσεις από αγράμματους σκιτζήδες), η παρουσιάστρια έκλεισε το θέμα με την αποστροφή "απαράδεκτα πράγματα" (σ.σ.: να δω πότε θα μάθουν οι παρουσιαστές των ειδήσεων ότι το κατ' εξοχή απαράδεκτο πράγμα είναι να σχολιάζουν την είδηση που εκφωνούν).

Η ιστορία είχε και συνέχεια. Ως γνωστόν, οι ειδήσεις στον Σκάι βγαίνουν μια ώρα αργότερα από το Μέγκα. Έτσι, στο Φάληρο αποφάσισαν να συνεχίσουν την σπέκουλα, βγάζοντας στον αέρα κάποιον από τα μέλη τής επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση με την φράση: "υπάρχουν συνάδελφοί μου, που έχουν δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα". Τόσο σοφός, ώστε μιλάει όπως ο κάθε αφελής για τα θαύματα που κάνουν οι διάφορες θαυματουργές εικόνες: όλοι έχουν ακούσει γι' αυτά αλλά κανένας δεν έχει προσωπική εμπειρία.

Περίληψη και συμπέρασμα: Οι "σοφοί" της επιτροπής δέχτηκαν "συντονισμένες επιθέσεις" και "απειλές για την ζωή τους" αλλά, αντί να πάνε στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα, πήραν τηλέφωνο στο Μέγκα. Για την αστυνομία και τον εισαγγελέα... το σκέφτονται. Τόση σοφία! Και τόσο έγκυρο ρεπορτάζ!

Καθημερινή, 9/3/2000: Όραμα του Νεκτάριου η συμμετοχή τής ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα.

Επειδή τούτο το ιστολόγιο έχει τον δικό του τρόπο σκέψης, σας παρουσιάζει τα δώδεκα μέλη τής εν λόγω επιτροπής "σοφών" (προσοχή: η αρχαία Ελλάδα είχε μόνο εφτά σοφούς αλλά στην σύγχρονη Ελλάδα ο Κατρούγκαλος βρήκε δώδεκα!), ώστε να τα απαθανατίσει και να μη περάσει η σοφία τους στην λήθη τής ιστορίας:

(1) Άννα Λιγωμένου (πρόεδρος της επιτροπής): Η κυρία Λιγωμένου είναι επίτροπος επικρατείας και αντιπρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, με σπουδές στα χρηματοοικονομικά και στο δημόσιο δίκαιο. Έκανε την άσκησή της στο νομικό τμήμα τής ΕΡΤ και έχει διατελέσει νομική σύμβουλος στο υπουργείο παιδείας και στην προεδρία της δημοκρατίας. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του περίφημου "μισθοδικείου". Με δυο λόγια, αν την χαρακτηρίσεις ως άνθρωπο του συστήματος, δεν πρέπει να πέφτεις έξω.

(2-4) Σταυρούλα Κτιστάκη, Σπύρος Μαρκάτης, Βασίλης Ανδρουλάκης: Δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας. Προφανώς, η ιδιότητα του δικαστού αποτελεί γενεσιουργό αιτία σοφίας απαραίτητης και ικανής να λύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού.

(5) Μιλτιάδης Νεκτάριος: Για τον Νεκτάριο είπαμε κάτι λίγα τις προάλλες αλλά ας τα ξαναπούμε, συμπληρώνοντάς τα. Σήμερα, είναι καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρόεδρος της International Life Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλειών Ζωής. Στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος (1991-1993), διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-1999), πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (1993-1996) και πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Αν και ο Νεκτάριος ζη και κονομάει από την ιδιωτική ασφάλιση, ο Σημίτης δεν δίστασε να τον κάνει διοικητή του ΙΚΑ (1999-2004). Άλλωστε, τον ήξερε καλά αφού τον είχε σύμβουλό του όταν ήταν υπουργός εμπορίου (1983-1987).

(6-8) Διονύσης Γράβαρης, Ξενοφών Κοντιάδης, Άγγελος Στεργίου: Πανεπιστημιακοί καθηγητές (πολιτικών επιστημών, δημοσίου δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλισης αντίστοιχα). Ο πρώτος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αθηναίων με τον συνδυασμό τού Γαβριήλ Σακκελαρίδη ενώ ο δεύτερος είναι πρόεδρος του ιδρύματος Τσάτσου.

(9) Κωνσταντίνος Κρεμαλής: Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, ειδικευμένος σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα.

(10) Αθηνά Πετρόγλου: Δικηγόρος ειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα.

(11) Δημήτρης Μπούρλος: Δικηγόρος, ειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα. Είναι αυτός που μίλησε στον Σκάι περί απειλών που δέχονται οι συνάδελφοί του. Πλην των συνταξιοδοτικών θεμάτων, ειδικεύεται και στις... επιτροπές, αφού έχει διατελέσει μέλος τής επιτροπής για την διαδοχική ασφάλιση, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, της επιτροπής κωδικοποίησης κανονισμών ΙΚΑ και αρκετών άλλων που έχουν συσταθεί για ασφαλιστικά θέματα.

(12) Φρόλη (Ευφροσύνη) Κουσκουνά: Μαθηματικός, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (σ.σ.: η Εθνική Αναλογιστική Αρχή είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έδρα την Αθήνα, έχει συσταθεί με βάση το άρθρο 9 του ν.3029/2002 και το έργο της συνδέεται αποκλειστικά με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση σε όλα τα επίπεδα ενώ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι εκτελεστικά). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την εφαρμογή διεθνών προτύπων και στην ομάδα εργασίας της Εποπτικής. Αρχής για τη θεσμοθέτηση νέων Κανόνων σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα. Επίσης, διετέλεσε επί πολλά έτη μέλος της Επιτροπής Ζωής και της Επιτροπής Στατιστικών Αυτοκινήτου στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Ακόμη, ήταν μέλος της Επιτροπής Ενεργητικού Παθητικού (ALCO), των Εταιριών στις οποίες εργάστηκε. Είναι προφανές ότι έχει και αυτή, όπως ο Νεκτάριος, ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Έργο Κουσκουνά (*): Αρχίζει επί Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζεται επί ΣυΡιζΑ. Παντός καιρού.

Συμπέρασμα: Μια επιτροπή που ασχολείται με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος μπορεί να αποτελείται από τέσσερις δικαστικούς, τέσσερις καθηγητές, τρεις δικηγόρους και έναν μαθηματικό αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει σ' αυτήν ούτε ένας εκπρόσωπος ασφαλισμένων ή συνταξιούχων. Επίσης, μια επιτροπή που ασχολείται με την δημόσια ασφάλιση, μπορεί να περιλαμβάνει μέλη με συμφέροντα στην ιδιωτική ασφάλιση άνευ κωλύματος. Ωραίο;

Νέα (αριστερή) εποχή, νέα (κατρουγκάλεια) ήθη...


-------------------------------------
(*) Επεξηγηματική σημείωση στην φωτογραφία

Η ΕΑΑ έχει χρόνια που σχεδιάζει τρόπους περικοπής των συντάξεων σε περιπτώσεις που τα ταμεία έχουν οικονομικό πρόβλημα. Για την επιτυχία των σχεδίων της, ετοίμαζε φακέλλωμα όλων των ασφαλισμένων, ζητώντας να καταχωριστούν για τον καθένα ξεχωριστά:

- Εργαζόμενοι: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμός μητρώου ασφαλισμένου, φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία ασφάλισης στο φορέα, ημερομηνία πρώτης ασφάλισης, ένδειξη κοινά - βαρέα - υπερβαρέα, ασφαλιστική κλάση ή κατηγορία, συνολικός ετήσιος μισθός, συνολικός ετήσιος ασφαλιστέος μισθός, σύνολο ετήσιων καταβληθεισών εισφορών, ένδειξη κατώτατου μισθού, πληρωτέοι μήνες έτους, πληρωθέντες μήνες έτους, πληρωτέοι μήνες καριέρας, πληρωθέντες μήνες καριέρας, προγενέστερος φορέας ασφάλισης διαφορετικός από τον τρέχοντα, ένδειξη παλαιός / νέος, ένδειξη νεοεισερχόμενος, ένδειξη ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενος, ημερομηνία γέννησης συζύγου, αριθμός τέκνων, ημερομηνία γέννησης πρώτου τέκνου, ημερομηνία γέννησης δεύτερου τέκνου.

- Συνταξιούχοι: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμός μητρώου συνταξιούχου, φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, ημερομηνία γέννησης συζύγου, ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, είδος σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), σχέση με τον θανόντα, τελευταίος ετήσιος μισθός πριν από τη συνταξιοδότηση, ετήσια σύνταξη, κρατήσεις ν. 3986/2011, κρατήσεις ν. 4024/2011, κρατήσεις ν. 4051/2012, κρατήσεις ν. 4093/2012, προστατευόμενα μέλη, ημερομηνία γέννησης πρώτου μέλους, ημερομηνία γέννησης δεύτερου μέλους, συνταξιούχος κατώτατου ορίου, ένδειξη νέος συνταξιούχος έτους, ένδειξη ενεργός / ανενεργός, ημερομηνία διακοπής, αιτία κατάστασης σε περίπτωση ανενεργού, ένδειξη επανεισερχόμενου.

Δυστυχώς για την ΕΑΑ, τα σχέδιά της "κόλλησαν" στα προσωπικά δεδομένα. Έτσι, με το παραπάνω έγγραφο, το οποίο υπογράφει η Φρόσω Κουσκουνά, προσπαθεί να κάμψει την άρνηση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων: "Οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές για την εκπόνηση των προαναφερθεισών μελετών αλλά και οι παράμετροι που πρέπει να εμφανίζονται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τίθενται από το Euro Ageing Working Group του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. και αναπροσαρμόζονται με την πάροδο των ετών αλλά και με τις εκάστοτε ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή ελέγχονται από εκπροσώπους του EAWG και, εφ' όσον εγκριθούν, τότε γίνονται αποδεκτές από την τρόικα και γίνεται χρήση των αποτελεσμάτων τους".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεσα στην σοφια τους ξεχασαν το θρυλικο PSI του σωτηρα και μεγαλου διαγραφεως χρεων ,ΜΠΕΝΥ .Τωρα πως γινεται 12 σοφοι ,πανσοφοι να πιστευουν οτι χωρις εργαζομενους θα λυσουν το ασφαλιστικο ,ουτε οσοφοτερος θεος το καταλαβαινει.Τα περι απειλων εχουν καποια βαση ,καθ οτι οι ΚΕΦΤΕΔΕΣ εχουν παντα πέραση.Απο το 1950 οι ξευτιλες τρωνε απο τα αποθεματικα των ταμειων ,ε επομενο ηταν .Τωρα βρηκαν τα 12 σκατοτσουβαλα να μας φωτισουν με το απαυγασμα της σοφιας τους.

babcav είπε...

http://monaxeros.blogspot.gr/2015/10/blog-post_42.html

Καλή δύναμη σε όλους μας...

ostria είπε...

Άσε!!! Η πραγματική σοφία κλαίει!!!