Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Ιουλίου 2015

Η ελπίδα μάς τελείωσε...

Δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία ή την διάθεση να διαβάσετε την προχτεσινή απόφαση της συνόδου κορυφής, η οποία αποτελεί τον προθάλαμο για το νέο μνημόνιο που μας περιμένει. Για να σας βγάλω από τον κόπο, αποδελτιώνω και σχολιάζω μερικά από τα περιεχόμενα αυτής της απόφασης:


Η σύνοδος κορυφής χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να θεσπίσουν χωρίς χρονοτριβή μια πρώτη δέσμη μέτρων. Στα μέτρα αυτά, τα οποία θα ληφθούν με πλήρη εκ των  προτέρων συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνονται:
- ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για αύξηση των εσόδων·
- άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης των συντάξεων·
- (...) έναρξη λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης και με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ζητηθεί η γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από τους θεσμούς· (...)


Προσοχή στο "χωρίς χρονοτριβή", στο "μια πρώτη δέσμη μέτρων" και στο "πλήρη εκ των προτέρων συμφωνία με τους θεσμούς". Προφανώς (α) βιάζονται, (β) έπονται και άλλα μέτρα, σε δέσμες πάντα και (γ) η Ελληνική Δημοκρατία μετασχηματίζεται και επισήμως σε αποικία, της οποίας η βουλή καταντάει σκέτο κουκλοθέατρο, όπου δεν μπορεί να ψηφιστεί κανένα μέτρο που θα πηγαίνει κόντρα στην βούληση των ξένων που την διαφεντεύουν. Τελικά, γινόμαστε Ζιμπάμπουε παρ' ότι μείναμε στο ευρώ.

Πάμε τώρα στις λεπτομέρειες.
- "Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ" σημαίνει αύξηση 10% σε μακαρόνια, ζαμπονάκια, τοματοπελτέ και κατεψυγμένες μπάμιες, αύξηση 23% στα -απαλλασσόμενα μέχρι τώρα- ασφάλιστρα (ζωής αυτοκινήτων κλπ), κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά κλπ. Να προσθέσω και κάτι που δεν θα διαβάσετε αλλού: σημαίνει αύξηση κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούν πια να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ των δαπανών τους (όσοι ξέρουν λογιστικά θα με καταλάβουν εύκολα).
- "Πρόγραμμα μεταρρύθμισης των συντάξεων" σημαίνει -μεταξύ άλλων- τέλος στις πρόωρες, πάγωμα των ελάχιστων συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και προώθηση των "τριών πυλώνων" με απώτερο σκοπό να καταργηθεί η εγγυημένη από το κράτος σύνταξη και ο καθένας να παίρνει σύνταξη ανάλογα με όσα αποταμίευσε στην ζωή του γι' αυτόν τον σκοπό.  Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν θα φαληρίσει η ασφαλιστική του εταιρεία, σαν την Ασπίς-Πρόνοια.
- "Δημοσιονομικό Συμβούλιο" σημαίνει ότι, κάθε φορά που δεν θα πιάνονται οι στόχοι, θα κόβονται αντίστοιχα κονδύλια από όπου είναι εύκαιρο (παιδεία, υγεία, άμυνα κλπ), χωρίς να έχει σημασία από πού.

Σκίτσο του 2010, το οποίο παραμένει επίκαιρο. [Του Στάθη]

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει (...)
- να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία ως τον Οκτώβριο του 2015·
- να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (...)
- σε ό,τι αφορά τις αγορές ενέργειας, να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) (...)
- όσον αφορά τις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς·
- να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών (...)

Ο νεοφιλελευθερισμός σε πλήρη ανάπτυξη!
- "Μηδενικά ελλείμματα στις συντάξεις" σημαίνει ότι παύει η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος (σε πλήρη αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους), οπότε, αν ξεμείνουν τα ταμεία από λεφτά, δεν θα παίρνουν σύνταξη οι συνταξιούχοι. Απλούστατον!
- Η αργία τής Κυριακής περνάει στην ιστορία. Για τα εμπορικά καταστήματα λένε τώρα αλλά θα στοιχημάτιζα το δεξί μου χέρι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ. Να δω τότε τι θα λένε όσοι, μιλώντας στα κανάλια, υποστήριζαν ότι εξυπηρετούνται καλύτερα με τα μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές.
- Ψωμί, γάλα και φάρμακα προστίθενται στις πηγές πλουτισμού των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, στέλνοντας στον αφανισμό τον φαρμακοποιό, τον μπακάλη και τον φούρναρη της γειτονιάς. Το τι κατεψυγμένο κινέζικο ψωμί και το τι χημικά επεξεργασμένο γερμανικό γάλα μας περιμένουν, δεν λέγεται.
- Αφού την κάναμε ήδη κομμάτια, η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ χαρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο, συνεπώς ας ετοιμαζόμαστε να πούμε το ρεύμα, ρευματάκι.
- Αρχίζει η προσπάθεια για κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. "Αυστηρή επανεξέταση" των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι ξηλώνεται τελείως ό,τι έχει απομείνει από τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. "Βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" σημαίνει ότι επεκτείνονται τα voucher και ανοίγει ο δρόμος για υιοθέτηση mini jobs και zero hour contracts. Με απλά λόγια, ανοίγει ο δρόμος για την εμφάνιση μιας νέας κοινωνικής τάξης:των εργαζόμενων φτωχών. Τέλος, δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιστρέψουμε "σε παλιότερα πλαίσια πολιτικής", όπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί καμμιά από τις δεκάδες αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις της τελευταίας πενταετίας.
- "Δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια" σημαίνει ότι καταργείται η προστασία τής πρώτης κατοικίας και αρχίζουν επισήμως οι κατασχέσεις. Φυσικά, αυτό γίνεται για να "ενδυναμωθούν" οι δόλιες οι τράπεζες και το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή για ύψιστο εθνικό λόγο. Επειδή θέλω να δω κάτι, ας σηκώσουν τώρα το χέρι όσοι πήγαν στις κάλπες τον περασμένο Γενάρη και ψήφισαν ΣυΡιζΑ, ελπίζοντας πως έτσι θα γλιτώσουν το σπίτι τους από τα σαγόνια των τραπεζών...

Σκίτσο του 2012, το οποίο επίσης παραμένει επίκαιρο. [Του Τσιολάκη]

Έχει κι άλλα ωραία η εν λόγω απόφαση, συνεπώς θα συνεχίσουμε και αύριο την παρουσίαση. Προς το παρόν, ας κλείσουμε με μια μικρή προτασούλα από την προτελευταία σελίδα: Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει ότι δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, προστίθεται: Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Το καταλάβαμε ότι η ελπίδα μάς τελείωσε; Όσοι αιθεροβατούσαν είτε πιστεύοντας ότι μια "αριστερή" κυβέρνηση δεν θα δεχόταν ποτέ να πληρώσει "απεχθές χρέος" είτε περιμένοντας κάποιο γενναίο κούρεμα του χρέους ώστε να γίνει "βιώσιμο", είναι ώρα να ξυπνήσουν. Δεσμευτήκαμε "κατηγορηματικά" ότι θα ξεπληρώσουμε και την τελευταία δεκάρα και, ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται την υπογραφή της, όπως έχει πει κατ' επανάληψη και ο αριστερός πρωθυπουργός μας. Καθ' ότι έχουμε και μια περηφάνια ως λαός, γαμώτο!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυο λεξεις ειναι το αιωνιο προβλημα. Πιστη και ελπιδα. Ελπιζω η πιστευω σημαινει αναθετω! Αλλος ελπιζει κι αναθετει στον Συριζα, αλλος πιστευει στο ΚΚΕ και αναθετει στην ηγεσια του. Για τους αλλους δεν μιλαω καν... Οταν καταλαβουμε ως πολιτες οτι την δουλεια μας καλυτερα απο ολους την κανουμε οι ιδιοι, θα δουμε ασπρη μερα. Μεχρι τοτε καλα κρασια...

Thumomenos είπε...

Σύντροφε Θοδωρή
Η άνοδος προς τον Γολγοθά έρχεται προς το τέλος, 5 χρόνια αδιάκοπης ανάβασης στην "Via Dolorosa", κάποιοι πίστεψαν πως με το Τσίπρα και το Σύριζα βρήκαμε σαν υποψήφιος για σταύρωση λαός το Σίμωνα Κυρηναίο οποίος θ αναλάμβανε όχι μόνο να μας κουβαλήσει τον σταυρό αλλά να μας τον πετάξει μια και καλή από της πλάτες μας, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθησαν έτσι.
Όχι μόνο ο Τσιπρας δεν είναι ο Σίμωνας αλλά επί τις ουσίας είναι ο Ρωμαίος που θα καρφώσει τα καρφιά, και θα μας δώσει χολή και ξύδι.
Η Σταύρωση είναι δίπλα μας, μάλλον θέμα ωρών το κάρφωμα, η Ανάσταση είναι πολύ μακριά μα πάρα πολύ μακριά!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι ανατροπες ερχονται οταν δεν περιμενεις,π.χ οι κινεζοι πουλανε αμερικανικα ομολογα φουλ,τρεμουν ολοι το σκασιμο της φουσκας που μπροστα της το ελληνικο χρεος ειναι σπυρακι νεοτητος.Μηδενικα επιτοκια και τυπωμα χρηματος στον θεο ,και ομως το ψοφημι δεν ακουει,τρεμουν ολοι.Απαγορευσαν να κανει ο αλεξ εκλογες πριν απο πορτογαλια ,ισπανια .Ετσι και ψηφισουμε νωριτερα ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι σιγουρο,με το 61,3 δεν ξερουν τι θα κανει ο τρελαμενος ελληνας,τους εκανε την μια εκπληξη ,δεν το παιζουν ξανα μνα τους βγει κανα τρελο και αντε να μαζευεις ζημιες και πτωνατα ανα την ΕΕ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΩΛΟΕΥΡΩ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ .