Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

13 Φεβρουαρίου 2018

Ποια είναι η Novartis;

Ας δούμε σήμερα ποια είναι αυτή η Novartis, που έχει αναστατώσει το πολιτικό σύμπαν, σάμπως έτσι στα ξαφνικά να ανακάλυψαν κάποιοι το ζεστό νερό ή τις λάσπες. Πόσοι και πόσοι δεν έπεσαν από τα σύννεφα ακούγοντας κάτι που το γνωρίζει και ο τελευταίος φαρμακοποιός της χώρας! Το πιο εξοργιστικό δε είναι οι απολύτως ηλίθιες και αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για το αν το σκάνδαλο είναι στημένο ή όχι. Λες και το πρωτεύον είναι το στήσιμο ενός σκανδάλου και όχι η ύπαρξή του ή μη. Τέλος πάντων.

Η Novartis, λοιπόν, είναι μια σχετικά νέα φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός που ιδρύθηκε το 1996 με γερμανικά και ελβετικά κεφάλαια. Τώρα, βέβαια, αυτό το "ελβετικά κεφάλαια" πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αναγνωσθεί μετ' επιφυλάξεως και με διπλοσταυρωκουμπωμένο σακκάκι αλλά ας μη κολλήσουμε σ' αυτό. Στην ουσία, η νεοσύστατη εταιρεία ήταν το προϊόν τής συγχώνευσης δύο άλλων γνωστών φαρμακευτικών κολοσσών, της Ciba-Geigy και της Sandoz. Ο σημερινός της πρόεδρος Γιοργκ Ράινχαρντ ήταν στέλεχος της Sandoz από το 1982.


Από τις αρχές τής χιλιετίας, η Novartis βρίσκεται κάθε χρόνο στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων φαρμακευτικών βιομηχανιών του κόσμου (δείτε παραπάνω τον σχετικό πίνακα του 2016). Τα τελευταία χρόνια κρατάει σταθερά την δεύτερη θέση πίσω από την πολιτειακή Pfizer, με τζίρους που ξεπερνούν τα 40 δισ. δολλάρια. Το 2016 σημείωσε καθαρά κέρδη (με πληρωμένους φόρους) 6,6 δισ. δολλάρια. Παρά το γεγονός ότι η τιμή τής μετοχής της δέχτηκε χτύπημα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται στα 175 δισ. δολλάρια, δηλαδή όσο ένα ελληνικό ΑΕΠ.

Χτες μιλήσαμε για κάποια από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Novartis λόγω παρανομιών στην προώθηση των προϊόντων της. Θα μπορούσαμε να γράφαμε άλλο ένα σημείωμα με τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις αλλά και για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε δυο περιπτώσεις:
- (α) Το 1999, οι ιαπωνικές φορολογικές αρχές επέβαλαν στην εταιρεία πρόστιμο 27,5 εκατομμυρίων δολλαρίων για "transfer pricing". Το κόλπο είναι απλό και εφαρμόζεται παντού στον κόσμο μεταξύ μητρικής εταιρείας και θυγατρικών: με υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις μεταξύ των εταιρειών, τα κέρδη μεταφέρονται από τις χώρες με υψηλή φορολογία στις χώρες με χαμηλή.
- (β) Το 2010, ομοσπονδιακό πολιτειακό δικαστήριο υποχρέωσε την εταιρεία να πληρώσει ως αποζημίωση σε γυναίκες εργαζομένους της το συνολικό ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων επειδή διαπιστώθηκε ότι έκανε διάκριση φύλων ως προς τις αμοιβές.


Πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά στην Novartis Hellas. Επειδή το ιστολόγιο δεν καλύπτεται από τις διατάξεις περί δημοσιογραφικού απορρήτου, δεν μπορεί να σχολιάσει το αν και κατά πόσο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το "transfer pricing", το οποίο εφαρμοζόταν στην Ιαπωνία. Εφ' όσον δεν υπάρχουν επίσημοι έλεγχοι που να αποδεικνύουν τέτοιες πρακτικές, εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε μάντεις. Μπορούμε, όμως, να σχολιάσουμε μερικά στοιχεία από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύει η ίδια η εταιρεία.

Παρατηρήστε με πόση άνεση η εταιρεία μειώνει μέσα σε δυο χρόνια το προσωπικό της κατά 20% και πλέον, ενώ ο τζίρος της παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Να σημειώσω εδώ ότι η κάμψη των μικτών κερδών τού 2016 οφείλεται στην σωρευτική απόδοση των εκπτώσεων (claw back) που όφειλε η εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο.

Το στοιχείο που πρέπει να σας εντυπωσιάζει, πάντως, είναι το ότι, παρά τα κέρδη, η Novartis Hellas δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Ακόμα και οι πενταροδεκάρες φόρου τού 2014 οφείλονται σε κάποια φορολογική αλλαγή, η οποία μάλλον έπιασε στον ύπνο την εταιρεία, βεβαιώθηκαν δε μεταγενέστερα. Όπως εξηγεί το διοικητικό σύμβούλιο στην έκθεσή του για το 2015 (τα ίδια ακριβώς λέει και για το 2016), "ο φόρος εισοδήματος της χρήσης 2015 είναι μηδενικός λόγω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας εντός του έτους 2015 η οποία επιτρέπει την φορολογική αναγνώριση των εξόδων για rebates και claw back την χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένα και όχι κατά την χρήση στην οποία εκκαθαρίζονται".

Και τώρα, προσοχή στο κερασάκι. Αντιγράφω από την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για την χρήση 2016 (τα ίδια ακριβώς έλεγε και το 2015) και υπογραμμίζω:
Κατά το οικονομικό έτος 2016 η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει την κερδοφορία της παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Ο κύριος λόγος για το παραπάνω είναι η σωστή διαχείριση των τιμών αγοράς από τις εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό καθώς οι συνεχείς μειώσεις τιμών αλλά και η σημαντική αύξηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης καθιστούν το επιχειρηματικό περιβάλλον σημαντικά ασταθές και ευμετάβλητο. Τα έξοδα μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2015 κυρίως λόγω μείωσης των εξόδων προώθησης και προσωπικού σε μία προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει το όφελος που προέκυψε από την μείωση τιμών αγοράς των προϊόντων της.
Υποθέτω ότι προσέξατε τις υπογραμμίσεις. Τί είπαμε πως είναι το "transfer pricing"; Άντε μπράβο! Όσο για το πώς γίνεται να μειώνεται το προσωπικό ενώ η δουλειά πάει μια χαρά και "το όφελος" της εταιρείας ενισχύεται, σας παραπέμπω στον παππού Κάρολο. Τώρα, αν υπάρχει και κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνετε, ρωτήστε με να σας το εξηγήσω.

Καληνύχτα σας!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Η Novartis, λοιπόν, είναι μια σχετικά νέα φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός που ιδρύθηκε το 1996 με γερμανικά και ελβετικά κεφάλαια. Τώρα, βέβαια, αυτό το "ελβετικά κεφάλαια" πρέπει, κατά την γνώμη μου, να αναγνωσθεί μετ' επιφυλάξεως και με διπλοσταυρωκουμπωμένο σακκάκι αλλά ας μη κολλήσουμε σ' αυτό.

Και επειδή εσύ δεν είσαι συνωμοσιολόγος (αλλά εγώ είμαι και δη ψεκασμένος) όλα είναι τόοοοοοοοοσο τυχαία (και το συλλαλητήριο και το τάϊμινγκ και τα λοιπά χθεσίνα) όοοοοοσο τυχαία βρέθηκε το πειραγμένο λογισμικό στα αμάξια της βόλκς βάγκεν πέρυσι πάλι από τα αμερικανάκια (πιο πριν δεν υπήρχε)...

Κατά τα λοιπά όταν τσακώνονται στον βούρκο τα βουβάλια ποιος είπαμε ότι την πληρώνει, τα βατραχάκια ...

Πόσος είπαμε είναι ο στρατός των γερμανών ???;;;

Ανώνυμος είπε...

Στα Βουβάλια βέβαια εκτος απο ΗΠΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα τμήματα της Ελληνικής Αστικής τάξης που τα συμφεροντά τους ταυτίζονται με τα Αντίστοιχα που ανέφερα ποιό πάνω. Αρα τα Βατραχάκια για να βρούνε λύση στο πρόβλημα τους δεν πρέπει να πάνε παρέα με κανένα Βουβάλι και κάτω απο την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ να τελειώσουνε με όλα τα Βουβάλια....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

...Ούτε κι εγώ είμαι συνωμοσιολόγος καλέ, γι αυτό θεωρώ πως η απομάκρυνση του Σόϋμπλε από το υπουργείο Οικονομικών (τον θυμάστε αυτόν τον τύπο, που πούλαγε τσαμπουκά στον Ομπάμια για το κούρεμα του ελληνικού χρέους: "έχεις εσύ 60 δις;") δεν έχει καμιά σχέση με τα "τέτοια"! Και δεν ξέρω ούτε εγώ πόσο στρατό (δεν) έχει η Γερμανία!
Και ούτε που πάει το μυαλό μου, πως το σκάνδαλο Νοβάρτις έχει σχέση με την άποψη της Λαγκάρντ για κούρεμα του χρέους εις βάρος της ΕΚΤ η ξέρω-γω ESM.
Tι δηλαδής, πως τους είπε ο Μπάρμπα-Σαμ "κερατάδες αν κερδοσκοπείτε χάρη στα δικά μου αεροπλανοφόρα, θα τα κάνετε ό,τι σας λέω εγώ, αλλιώς θα σας τα στείλω πίσω από κει, που τα πήρατε για το ..."κούρεμα", θέτε δε θέτε";
Α, παπα, αυτά είναι συνωμοσιολογίες κι εγώ δεν τις πιστεύω, καλέ!
Ούτε πως, με κάτι τέτοια "μπαχτσίσια" για ...ψυχολογική υποστήριξη(!), ανέλαβε ο δικός μας να "σπρώξει" τις δουλειές του Μπάρμπα-Σαμ εδώ στα Βαλκάνια, "Μακεδονία", Αιγαίο κλπ.;
Κι ούτε πίστεψα, πριν καναδυό χρόνια, κάτι συναδέλφους σου, Θοδωρή, από μεγάλες εταιρίες, που μου είπανε πως "ο Τσίπρας θα μείνει πολλλλλάάάά χρόνια" ....έρμε ....Κούλη!

ΔΤ είπε...

"Ο Αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται σε Ευρώ 5,775,589" λέει η έκθεση. Ωραίο αυτό. Για πόσο καιρό "αναβάλλεται" πριν σε χαρακτηρίσουν... "στρατηγικό κακοπληρωτή"?

Ανώνυμος είπε...


Σεχτάρ δεν είναι ζήτημα συνωμοσιολογίας ή όχι αλλά πραγματικότητας που με "καλυμμένους" αλλά και απροκάλυπτους τρόπους προωθούν τα αμερικανάκια σε όσους αντιστέκονται σε αυτούς (βλέπε καντάφι, σαντάμ βόρειο κορέα κλπ).
(για πραγματική συνωμοσιολογία ο πλανήτης άρης δεν είχε νερό πριν 10-20 χρόνια αλλά τώρα κάτι μάζεψε, προφανώς επειδή έβρεξε)
Ο γερμανός (που έγινε μάγκας μετά τον πόλεμο εξαιτίας του δολλαρίου και του "χαρίσματος" των χρεών του - για να γίνει φράχτης στους σοβιετικούς) αμφισβητεί πια το αφεντικό και το δολλάριο του, προφανώς το αλεπουδάκι δεν μπορεί να ξεπεράσει την ηλικία της μαμάς του...
Ο γεροξεκούτης που έγινε πλανητά(Ο)ρχης φροντίζει το υπενθυμίζει σε όλους. Εκτιμώ ότι δεν θα διστάσει να πατήσει και το κουμπί κάνοντας κάρβουνο καμπόσους πριν ψυχορραγήσει. Μόνο ένας εμφύλιος στις ηπα θα μας γλυτώσει από το ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά το γερμανικό στρατό από το λινκ https://el.wikipedia.org/wiki/Bundeswehr
βλέπουμε ότι τον "κοντράρουμε άνετα" (τα λέοπαρντ είναι για πώληση και όχι για το εσωτερικό)

Κατά τις 30/11/2017 η Bundeswehr είχε δύναμη 179.408 ενεργών στρατιωτών[4], γεγονός που την τοποθετεί ανάμεσα στις 30 μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση[4]. Επιπρόσθετα διαθέτει προσωπικό 27.600 εφέδρων (2016)[1]. Με αμυντικές δαπάνες €37 δις[2] η Μπούντεσβερ βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερα χρηματοδοτούμενες δυνάμεις στον κόσμο, ακόμα και με όρους μεριδίου του γερμανικού ΑΕΠ, οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1.2% και κάτω από τον στόχο του NATO που είναι 2%[5]

Επίσης συνωμοσιολογικά η γερμανία (ή βησιγοτθία) είναι εταιρεία επε και όχι κράτος έως το 2099, οπότε μπορεί και να προλάβει να την ξεχρεώσουμε !

Προφανώς όλα τυχαία είναι σε τούτον τον κοσμάκη και τα τάϊμινγκ και οι συμπτώσεις και η πολιτική του αλιέξη.
Προφανώς τώρα που βρήκαν τον παπά(ντζα) θα θάψουν και 5-6 , θα λυθούν "προβλήματα" εικοσαετιών όπως οι μακεδονίες, τα πετρέλαια (που μόνο συνομοσιολογικά υπήρχαν, θα πιει και ο τζέφρυς ένα ποτήρι πετρέλαιο, θα ξεπουληθούν τα πάντα - και το νεφρό μας με την εικαζόμενη συναίνεση μας- θα μοιραστεί το αιγαίο, θα γίνουν εοζ ίσως και σαν αυτονομημένα κρατίδια, κλπ κλπ)

Και επειδή όλα είναι τυχαία σκέψου πόσο τυχαία άρπαξαν το περίσσευμα του κοσμάκη στο χρηματιστήριο, πόσο τυχαία σε έβαλαν στο ευρώ (με νόμιμα και θηικά γκρήκ στατίστικς), πόσο τυχαία ακρίβυνε η καθημερινότητα (μαϊντανός, τυρόπιττα, μπουκάλι γάλα), πόσο τυχαία αποβιομηχανίστηκε η χώρα, πόσο τυχαία όλες οι προμήθειες και κατασκευές του δημοσίου υπερ-υπερ κοστολογούνταν, πόσο τυχαία άνοιξε η κάνουλα για πάν εορτο-φοιτητο-διακοπο-καταναλωτο-στεγαστικο-επισκευαστικό(σε νεόδμητα) σκατοδάνειο, πόσο τυχαία οι μισθωτοί έπαιρναν >5% αύξηση κάθε χρόνο, πόσο φεσώθηκαν στην τσίγκινη 10 ετία, πόσο τυχαία έφτασε η τιμή ανά τ.μ. νεόδμητης κατοικίας σε λαϊκές γειτονιές τα 3000€/τ.μ. και πόσο τυχαία τράβηξαν το χαλάκι μετά.

Πιο άτυχος κερδίζεις και το τζόκερ...

AGIS είπε...

@4:15 μ.μ. Μάλλον όλα αυτά είναι το τζάκποτ της "προσφοράς και ζήτησης".

Ας βάλω κι αυτό, μήπως γελάσουμε λίγο
https://3.bp.blogspot.com/-eRHm5pMZwzk/VNLlUdxKzbI/AAAAAAAAAG8/WhPcxm8c0ic/s1600/quinoterapia_43.jpg

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

@4:15 μ.μ., καλά τα λές, αλλά να έχει η δεύτερη/τρίτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο τον 30-στό στην σειρά στρατό, είναι μόνο του ένα ζήτημα, δε βρίσκεις; Γι αυτό η Νοβάρτις θα φάει φέτος μια σφαλιάρα από τον Θείο-Σαμ, όπως πέρσι η Φάου-Βέ. Μήπως είναι κι αυτά στις δυσκολίες συγκρότησης κυβέρνησης στο Βερολίνο; Είμαι περίεργος, κι όλο σενάρια φτιάχνω....