Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Φεβρουαρίου 2018

Μπούρδες

Όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, από την πρωτομαγιά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και όχι στις αίθουσες των πρωτοδικείων. Ήδη γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα από τα αναρίθμητα προαπαιτούμενα των περίφημων αξιολογήσεων και αποσκοπεί τόσο στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσο και στην πλήρη εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Μια πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους πλειστηριασμούς έγινε από τον υπουργό δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος επιχείρησε να περάσει νόμο που προέβλεπε εξοντωτικές ποινές για όσους παρακώλυαν τις σχετικές διαδικασίες διαμαρτυρόμενοι ή καταλαμβάνοντας τις δικαστικές αίθουσες. Βέβαια, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή αλλά αυτό μικρή σημασία έχει πλέον.


Σύμφωνα με τον νόμο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δικαίωμα να κατασχέσει και να εκπλειστηριάσει ακίνητο για οφειλή μεγαλύτερη των πεντακοσίων ευρώ. Σημειωτέον ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει το παραμικρό για την πρώτη κατοικία. Συνεπώς, όποιος χρωστάει έστω 501 ευρώ στο δημόσιο, κινδυνεύει να δει στο σφυρί ακόμη και την πρώτη του κατοικία.

Κάπου εδώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλλα στις εξέδρες, βομβαρδίζοντάς μας με ένα σωρό μπούρδες. Ενδεικτικά:

Μπούρδα Νο 1: Το δημόσιο θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και την μικρή ιδιοκτησία, πλην όμως με τρόπο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο τραπεζικό μας σύστημα.
- Ωραία και εύσχημη διατύπωση για να μη πεις ευθέως ότι πρώτα νοιάζεσαι για τις τράπεζες κι ύστερα για την φτωχολογιά. Αφού είναι δεδομένο ότι τα κόκκινα δάνεια συνιστούν πρόβλημα για τις τράπεζες, πώς διάβολο θα προστατεύσεις τους κόκκινους δανειολήπτες; Εκτός αν έχεις βρει λύση στο πρόβλημα πώς θα χορτάσει ο σκύλος χωρίς να φάει την πίτα. Όσο για την περίφημη συμφωνία που υπάρχει τάχα με τους τραπεζίτες, είναι μόνο για γέλια. Όπως όλες οι συμφωνίες τέτοιου είδους. Σαν κι εκείνη του Σαμαρά, ας πούμε, που είχε συμφωνήσει με τους εφοπλιστές να δώσουν κάτι παραπάνω ως φόρο.

Μπούρδα Νο 2: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να κατασχέσει και να εκπλειστηριάσει πρώτη κατοικία.
- Κοντεύω τα 60 και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Θέλετε να κάνετε κάτι, κύριοι; Νομοθετήστε! Έχετε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την εξουσία, οπότε δώστε στις δεσμεύσεις σας ισχύ νόμου. Όσο δεν υπάρχει νόμος, ο οποιοσδήποτε υπάλληλος της ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένος να κατασχέσει ακόμη και την πρώτη κατοικία όποιου χρωστάει, αλλιώς κινδυνεύει να πάει κατηγορούμενος για απιστία και για παράβαση καθήκοντος. Τα μόνα που υπάρχουν σήμερα είναι:
(α) μια εγκύκλιος του 2010, η οποία προτρέπει (προσοχή: προτρέπει, δεν επιβάλλει) εντελώς αόριστα τους διευθυντές των ΔΟΥ να μην εκπλειστηριάζουν κύριες κατοικίες οφειλετών, "εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των λαϊκών κατοικιών" και
(β) ένα έγγραφο της ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ, με ημερομηνία 26/10/2017, σύμφωνα με το οποίο "δεν υφίσταται υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού" (προσοχή: "δεν υφίσταται υποχρέωση", όχι "απαγορεύεται") για "κύρια και μοναδική κατοικία", η αξία της οποίας "δεν απέχει σημαντικά (άλλη αοριστία εδώ) από τα όρια για την απαλλαγή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου".

Μπούρδα Νο 3: Αφού το δημόσιο δεν βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών, όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς, ουσιαστικά προστατεύουν τα ακίνητα των πλουσίων.
- Πρόκειται για μπουρδολόγημα που έχει υποστηριχτεί κατ' επανάληψη και από τους "έγκυρους" αναλυτές των Μέσων μαζικής Εξαπάτησης. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει λεφτά από τους πλούσιους αλλά εμείς οι ηλίθιοι πάμε και μπλοκάρουμε τα πρωτοδικεία και δεν την αφήνουμε!

Ας μείνουμε λίγο σ' αυτό το τελευταίο, το οποίο υπερβαίνει τα όρια του απλού μπουρδολογήματος. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, να δούμε μερικά εύγλωττα στοιχεία από την "Παρακολούθηση Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης 2017". Ο σύνδεσμος που σας δίνω ανοίγει ένα υπολογιστικό φύλλο (excel), από το οποίο απέκοψα -και προσάρμοσα- τους δυο πίνακες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο.

Ο πρώτος πίνακας δείχνει την φορολογική συμμόρφωση των ελλήνων, δηλαδή, πόσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Όπως φαίνεται, υπάρχει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα τόσο στο συνολικό όσο και στα επί μέρους ετήσια ποσοστά της τελευταίας πενταετίας. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση των φόρων, οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι οι φόροι αυξάνονται επειδή οι πολίτες έπαψαν να πληρώνουν.


Σύμφωνα με τον δεύτερο πίνακα, στις 31/12/2017 υπήρχαν 4.068.857 οφειλέτες του δημοσίου. Απ' αυτούς, 1.050.077 βρίσκονται "υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης" και για άλλους 1.744.115 "δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης". Για να καταλαβαινόμαστε, αντικαταστήστε την περίφραση "αναγκαστικά μέτρα είσπραξης" με την απλή λεξούλα "κατάσχεση". Δηλαδή, στις 31/12/2017 από τους 4.068.857 οφειλέτες, οι 2.794.192 (οι έξι στους δέκα) είτε έχουν υποστεί είτε κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κατάσχεση.

Σε άλλο σημείο του ιστοτόπου της, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε "Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 €". Η λίστα περιλαμβάνει 8.864 ονόματα φυσικών προσώπων και 14.051 εταιρείες, με συνολικές οφειλές 98,148 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το σύνολο των οφειλών προς το δημόσιο ανέρχεται σε 101 δισ. περίπου,
- 22.915 φορολογούμενοι χρωστούν κάπου 98 δισ. ευρώ και
- 4.045.942 φορολογούμενοι χρωστούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ήτοι κατά μέσον όρο λιγώτερα από 750 ευρώ ο καθένας. Απ' αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατάσχεσης, οπότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι γίνονται κατασχέσεις ακόμη και για 501 ευρώ.


Κι επειδή παραμπλέξαμε με τα νούμερα, ας πάμε να ανακεφαλαιώσουμε και να κλείσουμε. Παρά τις μπούρδες που ακούγονται από άσχετους ή από ψεύτες, η αλήθεια είναι ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει στο σημάδι ακόμη και τους πεινασμένους. Αρκεί αφ' ενός να μη κινδυνεύσουν οι τράπεζες και αφ' ετέρου να μαζευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει ο πρωθυπουργός μας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


- 22.915 φορολογούμενοι χρωστούν κάπου 98 δισ. ευρώ και
- 4.045.942 φορολογούμενοι χρωστούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ήτοι κατά μέσον όρο λιγώτερα από 750 ευρώ ο καθένας. Απ' αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατάσχεσης, οπότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι γίνονται κατασχέσεις ακόμη και για 501 ευρώ.

Πάμε πάλι με την συνωμοσιολογία, το οικοπεδάκι (πάσης φύσης) ήταν εξ αρχής ο στόχος (και το νεφρό κάποιων με την εικαζόμενη συναίνεση τους)
Ρητορικό ερώτημα :
Γιατί για τους μεγαλοκαρχαρίες που πρόλαβαν και τα εξαφάνισαν δεν μπορούσαν τότε να επιβληθούν κατασχέσεις για τα πολύ πάνω από 500 εβρά χρέος;;;
Πότε πρόλαβαν και ρίξαν τόσα μεγάλα φέσια κάποιοι ;;;;
γειά σου μάγκα κοσκωτά...

Ανώνυμος είπε...

Γιά να δούμε ...
Υπάρχει κοινωνικός αυτοματισμός , ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις
είναι απλά τα δεκανίκια του κάθε ολιγάρχη ?
Απεργία χωρίς αύριο λοιπόν , όχι επειδή τα χρέη των φτωχοδιάβολων
είναι τίμια και ηθικά , αλλά γιατί δεν νοείται να απειλείται το σπίτι κανενός ανθρώπου λόγω χρέους , του οποίου την ύπαρξη και την καταβολή αποφασίζει μονομερώς το κράτος .
Στις συμβάσεις απαιτείται η υπογραφή ( άρα και η πλήρης αποδοχή των συμφωνηθέντων) των πλευρών εκατέρωθεν.
Στην περίπτωση που αποφασίζει και διατάζει ΕΝΑΣ μόνον , δεν μιλάμε για σύμβαση , αλλά για καθαρή αυθαιρεσία.
Βέβαια , δεν ξεχνώ ότι , η δράση (αντίδραση) των εργατικών φορέων , δεν εξαρτάται από το αίσθημα δικαίου , αλλα από τις επιταγές των ιερατείων.
Θα το φάμε αμάσητο και αυτό οπως όλα τα προηγούμενα , και θα ρίξουμε το βάρος στους ανεμόμυλους (που δεν κάθησαν να τους λογχίσουμε) και θα σκουπίσουμε τα μουστάκια μας με ευαρέσκεια για το μεγαλείο του σκοπού μας.

Τόλης.

Ανώνυμος είπε...

Ανεμόμυλος είναι να πιστεύει κάποιος οτι με τα μέσα παραγωγής στους καπιταλιστές θα μπορέσει ο λαός να γλιτώσει απο τα χρέη και τις κατασχέσεις πληστειριασμούς. Μια διέξοδο έχει. Να ενισχύσει παντου την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ που όσο θα δυναμώνει θα αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Στεγνό νερό δεν έχει βρεθεί ακόμα. Καπιταλισμό θέλει ο λαός Καπιταλισμό έχει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ποιο ειναι το οριο ενισχυσης Παναγιωτη; Ποτε θα αρκει η ενισχυση;
Με τη δυναμη που υπαρχει τωρα τι μπορει να διεκδικηθει;
Και μου πεις ο,τι διεκδικηται...

Ανώνυμος είπε...

Η Διεκδίκησει προσορινών μέτρων ανακούφισης υπάρχει πάντα απο το ΠΑΜΕ και την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Απο την επανασύνδεση του Ηλεκτρικού και του νερού σε μια οικογένεια το να πληρωθούν απλήρωτοι εργαζόμενοι επίσης την καθυστέρηση και το φρενάρισμα μέτρων που θα είχαν περάσει ηδη. Ταυτόχρονα υπάρχει μέσα στο ΠΑΜΕ και στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ η Ιδεολογική αντιπαράθεση και ζύμωση όσο θα δυναμώνει θα αποσπά περισσότερα μέχρι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να βγάλει την χώρα απο την Ε.Ε με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Τότε και μόνο τότε το ΚΚΕ θα αναλάβει καθήκοντα διακυβέρνησης. Σε καμμία άλλη περίπτωση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ