Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

15 Νοεμβρίου 2017

Μονόκεροι

Ο μονόκερως είναι ένα μυθικό ον, το οποίο μάλιστα απαντάται στην μυθολογία πολλών λαών, όχι όμως των ελλήνων. Κατά βάση, ο μονόκερως είναι άλογο με ένα κέρατο στο άνω μέσο τού προσώπου. Ο Στράβων, στην Γεωγραφία του, ισχυρίζεται ότι στην περιοχή τού Καυκάσου υπήρχαν κάποτε άλογα με ένα κέρατο και κεφάλι που έμοιαζε με ελαφιού. Πάντως, η πρώτη αναφορά σε μονόκερω γίνεται από τον Κτησία τον κνίδειο (5ος π.Χ. αιώνας), ο οποίος περιγράφει στα Ινδικά του όναγρους με δίχρωμο μαυροκόκκινο κέρατο μήκους ενάμισυ πήχη (70 εκατοστά). Φαίνεται πως ο Κτησίας ήταν ιδιαίτερα πειστικός, αφού μάλλον αυτόν αντέγραψε ο Αριστοτέλης τόσο στο Περί ζώων μορίων όσο και στο Περί ζώων ιστορίας, όπου μιλάει για δυο μονόκερα ζώα, τον Όρυχα (είδος αντιλόπης) και τον Ινδικό Όναγρο.

Εν πάση περιπτώσει, όσα κι αν λένε ο Στράβων, ο Κτησίας, ο Αριστοτέλης και οι λοιποί, μονόκεροι υπάρχουν μόνο στους μύθους, γι' αυτό και οι μορφές με τις οποίες αναφέρονται είναι πολλές. Συνήθως είναι άλογα, με κεφάλι ελαφιού, ουρά αρκούδας και πόδια ελέφαντα ενώ συχνά έχουν και φτερά. Οι ινδοί ήθελαν τους μονόκερους λευκούς και γαλανομάτηδες με τρίχρωμο κέρατο ενώ υπήρχαν και πράσινοι μονόκεροι με ανθρώπινη λαλιά. Στην Κίνα οι μονόκεροι ήσαν πολύχρωμοι, θεωρούνταν τα σπουδαιότερα ζώα, ζούσαν χίλια χρόνια και ήσαν τόσο καλοκάγαθοι ώστε πρόσεχαν κάθε τους βήμα για να μη πατήσουν ούτε μυρμήγκι. Πάντως, ο μονόκερως που έκαναν δώρο πέντε πλανήτες στην μάνα του Κομφούκιου λίγο πριν γεννήσει, είχε σώμα αγελάδας και πόδια δράκου αλλά, δυστυχώς, τον σκότωσαν κάποιοι  κυνηγοί εβδομήντα χρόνια αργότερα...

Οι σαράντα ισχυρότεροι μονόκεροι του κόσμου     [πίνακας: Cogito ergo sum]

Όλα αυτά και πολύ περισσότερα μπορείτε να τα διαβάσετε στο γλυκύτατο έργο τού μεγάλου Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Το βιβλίο των φανταστικών όντων", το οποίο ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, έτσι για να διαπιστώσετε ότι τα παραμύθια δεν ταιριάζουν μόνο σε παιδιά. Εκείνο που δεν θα διαβάσετε στον Μπόρχες είναι για τους μονόκερους που υπάρχουν σήμερα και που δεν έχουν καμμιά σχέση με άλογα και δράκους.

Σήμερα, λοιπόν, οι μονόκεροι ζουν και βασιλεύουν στον χώρο της οικονομίας και των αγορών. Έτσι αποκαλούνται οι νεοσύστατες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η αξία των οποίων ξεπερνάει το ένα δισ. δολλάρια σε μικρό χρονικό διάστημα (λιγώτερο από δεκαετία). Οι μετοχές των μονόκερων είναι περιζήτητες μεταξύ των επενδυτών, αφού δίνουν την ευκαιρία προσπόρισης υψηλού κέρδους μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτή η αυξημένη ζήτηση σπρώχνει τεχνητά την αξία τού μονόκερου ακόμη ψηλότερα και τον κάνει ακόμη πιο περιζήτητο. Υπ' αυτή την έννοια, οι μονόκεροι είναι φανταστικές οντότητες εφ' όσον τους αποδίδονται χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν στην πραγματικότητα.

Χαρακτηριστική περίπτωση μονόκερου είναι η σουηδική Spotify, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και σήμερα η αξία της ξεπερνάει τα 8,5 δισ. δολλάρια. Χαρακτηριστικώτερη είναι η περίπτωση της Pinterest, μιας εταιρείας που ξεκίνησε το 2009 και φυτοζωούσε ως τον Αύγουστο του 2011, όταν το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το pinterest.com στους 50 καλύτερους ιστοτόπους της χρονιάς, βάζοντας φωτιά στην αξία της εταιρείας, η οποία σήμερα ξεπερνάει τα 12 δισ. δολλάρια.

Παρ' ότι δεν μιλάμε ακριβώς για ιδιωτική επιχείρηση, το bitcoin μπορεί να θεωρηθεί ο πλέον επιτυχημένος μονόκερως στην ιστορία. Το ηλεκτρονικό νόμισμα, το οποίο συνέλαβε ως ιδέα και υλοποίησε ο Σατόσι Νακαμότο το 2008, βγήκε στην αγορά το 2010 με αξία μόλις έξι σεντς. Αυτή την στιγμή (15/11/2017, 13:58') το bitcoin πωλείται αντί 7.056,41 δολλαρίων, ανατιμημένο κατά 6,94% από χτες.

Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 216 επιχειρήσεις-μονόκεροι, αριθμός που λίγο-πολύ μένει σταθερός εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, σε σχέση με το 2013, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαφορά. Τότε οι 3 στους 4 μονόκερους έδρευαν στις ΗΠΑ ενώ η Κίνα δεν είχε κανέναν. Σήμερα, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, μόνο το 41% των μονόκερων βρίσκεται στις ΗΠΑ, την ώρα που η Κίνα συγκεντρώνει ήδη το 36%. Η εξέλιξη έχει θορυβήσει την Ουάσινγκτον, καθώς πολύ σύντομα (ίσως και μέσα στο 2018) οι κινέζικοι μονόκεροι θα ξεπεράσουν σε πλήθος τους πολιτειακούς.

Βέβαια, η ανησυχία των ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με ζήτημα τιμής για το ποια χώρα έχει τους περισσότερους μονόκερους. Έχει να κάνει με το ότι αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι οφείλεται σε μια συνδυασμένη επίθεση που πραγματοποιούν το ρούβλι με το γιουάν κατά του δολλαρίου. Ως η πιο πρόσφατη πτυχή αυτής της επίθεσης θεωρείται η συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, βάσει της οποίας από τις 29 Δεκεμβρίου οι δυο χώρες θα χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές, παρακάμπτοντας το δολλάριο.


Αν αυτή η συμφωνία ακούγεται λογική στ' αφτιά ενός αδαούς, δημιουργεί φόβους σε κάποιον που καταλαβαίνει. Σε περίπτωση που η Κίνα κάνει εισαγωγή ρωσσικού πετρελαίου και πληρώσει με γιουάν, θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα χρησιμοποιηθεί το δολλάριο για αγοραπωλησία πετρελαίου, κάτι που, κατά πάσα πιθανότητα, θα θεωρηθεί αιτία πολέμου από πλευράς ΗΠΑ. Παράκαμψη του δολλαρίου από Ρωσσία και Κίνα σημαίνει για μεν την πρώτη άμβλυνση των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει το εις βάρος εμπάργκο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, για δε την δεύτερη δραστική ελάφρυνση από τις πιέσεις που ασκεί το πολιτειακό νόμισμα στο γιουάν.

Ποιά θα είναι η εξέλιξη αυτής της κόντρας; Άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ με την παρέα του δεν θα μείνουν να παρακολουθούν το ξεπουπούλιασμα του φαλακρού αετού με τα χέρια σταυρωμένα...

6 σχόλια:

experience είπε...

Ετσι να πέφτουν οι μάσκες. Χα χα. Και τι έγινε αν κάποιος θέλει να μη χρησιμοποιήσει το δολάριο για να αγοράσει κάτι αν και ο πωλητής συμφωνεί; Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε; Υπέρ αυτού δεν είναι και οι ΗΠΑ; Τι δηλαδή, υπέγραψε ποτέ κανείς ότι θα ταίζει μια ζωή τους αμερικάνους οι οποίοι σου έχουν επιβάλλει και κυρώσεις με σκοπό να σε καταστρέψουν; Ο άλλος το συμφέρον του θα κοιτάξει ή των ΗΠΑ; Ρε ουστ από δω

Ανώνυμος είπε...

Αυτό βέβαια σε καμμία περίπτωση δεν αφορά τους λαούς. Οπως και να γίνει οι λαοί θα είναι τα μοναδικά θύμετα. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με το ποιά Αστική τάξη θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

χεχεχε

Τι έπαθαν κάποιοι ηγέτες, ο μεν πρώτος όταν είπε ότι θα πουλάει το βαρελάκι του σε ευρώ και ο δεύτερος όταν ήθελε παναφρικανικό νόμισμα ???;;;
Ρωτήστε το Σαντάμ και τον Καντάφι...

Σε ότι λές experience για ελεύθερες αγορές έχει μεγάλο γέλιο, λες και υπήρχε ποτέ ελεύθερη αγορά εκτός από ασύδοτη. Απλά όταν στο βούρκο τσακώνονται τα βουβάλια θα την πληρώσουν τα βατραχάκια, μάλλον πάμε για πυρηνικό χειμώνα γιατί εξαΰλωση του δολλαρίου δεν την βλέπω ...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το bitcoin που ανάφερες μα και άλλα παρόμοια νομίσματα (cryptocurrencies).

Πολλοί (όχι όλοι) από τους κατόχους του βρίσκουν βολικό να κρύβουν λεφτά μέσα στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους αν είναι προϊόν παρανομίας ή για να αποφεύγουν φορολογία και έλεγχο. Π.χ. η τελευταία επίθεση ομηρείας υπολογιστών (ransomware) ζητούσε λύτρα σε bitcoin. Το λεγόμενο darkweb συναλλάσσεται σε bitcoins κτλ.

Δεν ξέρω αν το bitcoin θα συνεχίσει την τρελλή άνοδο του αλλά τα λεφτά για κρύψιμο, για ξέπλυμα και από παρανομίες θα αυξάνονται και οι εξωτικοί παναμάδες δεν είναι και τόσο αγαπητοί προορισμοί πλέον ...

Από την άλλη, μερίδιο από κάθε συναλλαγή σε bitcoin παίρνουν και οι βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρισμού (από 15 με 25 TerraWattHour ηλεκτρισμό κάθε χρόνο χρειάζονται οι συναλλαγές σε bitcoin, δηλαδή, ας πούμε 20,000,000,000 κιλο-βατώρες προς 12 σεντ = 2.4 δις ευρώ ηλεκτρισμό το χρόνο). Mερίδιο φυσικά παίρνουν και οι εταιρείες που παράγουν τους υπολογιστές.

Η επόμενη φάση στο bitcoin θα είναι η δημιουργία funds για να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες σε αυτούς που δεν θα ήθελαν να μετατρέψουν τα νομίσματα τους σε ευρώ και να καταγραφούν. Ήδη αυτό γίνεται.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να πω ότι το bitcoin ίσως να είναι κάτι διαφορετικό από την Spotify. Αλλά και ότι το bitcoin ίσως να χρησιμοποιηθεί το ίδιο σαν όπλο για το ξεπουπούλιασμα του φαλακρού αετού, το ξεδόντιασμα του δράκου και το ξυλοφόρτωμα(;) της αρκούδας.

Σαν συνομωσιολογικό κερασάκι να πω επίσης ότι "Σατόσι Νακαμότο" είναι ψευδώνυμο και ο/οι δημιουργός/οι του bitcoin είναι ακόμα άγνωστοι αλλά δισεκατομμυριούχοι αφού αγόρασαν πολύ bitcoin στην αρχή (έπεσε/αν μέσα στη χύτρα όταν ήταν μικροί - που λέμε).

υγ. ο δράκος πριν ένα μήνα απαγόρευσε στους κινέζουνς να συναλλάσονται σε bitcoin και bitcoin startups να μαζεύουν κεφάλαιο σε bitcoin.

Ωστόσο, προτού φτάσει στον τελευταίο στίχο είχε καταλάβει πως δεν θα έβγαινε ποτέ από εκείνο το δωμάτιο, γιατί η πόλη με τους καθρέφτες ( ή τους αντικατοπτρισμούς) ήταν προορισμένη να σαρωθεί από τον άνεμο και να εξοριστεί απ' τη μνήμη των ανθρώπων, τη στιγμή που ο Αουρελιάνο Μπαμπιλόνια θα τελείωνε την αποκρυπτογράφηση των περγαμηνών κι όλα όσα ήταν γραμμένα σ' αυτές ήταν ανεπανάληπτα από αμνημονεύτων χρόνων και για πάντα, γιατί οι γενιές οι καταδικασμένες σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη. (από τον αθάνατο Μαρκέζ)

ΑΧΠ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Και οι "μονόκεροι" και τα bitcoin και τα άλλα "κόλπα" είναι αέρας κοπανιστός, που δεν είναι και ο πρώτος στην βρώμικη ιστορία της αναδιανομής της υπεραξίας ανάμεσα στα αρπακτικά/παράσιτα της γης.
Καταρχήν το bitcoin δεν είναι νόμισμα γιατί δεν έχει πουθενά νομική εξοφλητική ισχύ, άσε, που όπως φαίνεται καθόλου δεν έχουν συμφωνήσει οι κεφαλαιοκράτες στη χρήση του, όπως αποδείχνει και η σχετική απόφαση της Κίνας. Μια απάτη ευρείας κυκλοφορίας είναι, όπως άλλωστε και το ίδιο το σημερινό "χρήμα", που λειτουργεί στην αναδιανομή της υπεραξίας γιατί υπάρχουν πολλά ψώνια, έτοιμα να τσιμπήσουν σε ένα ακόμη αεροπλανάκι, που υπόσχεται άκοπα κέρδη, και πολλοί αετονύχηδες έτοιμοι να τους εκμεταλλευτούν. Η μόνη αληθινή συσσώρευση είναι μόνο η ιδιοκτησία μέσων παραγωγής. Αυτοί, που συσσωρεύουν αξιόγραφα (χρήμα, μετοχές κλπ.) έχουν μια έγνοια: Να τα πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή, κοντά στο peak της τιμής τους, σε ασφαλή μέσα παραγωγής η, έστω, σε μέσα θησαυρισμού (πλατίνες, χρυσαφικά, διαμάντια, έργα τέχνης κ.α. τέτοια). Αυτοί, που συσσωρεύουν bitcoins έχουν επιπλέον και την έγνοια πρώτα-πρώτα να "πραγματοποιήσουν" τα bitcoins σε νόμιμα χρήματα, και μετά κι αυτοί να βρούν κάποιο ασφαλές μέσο θησαυρισμού η άμεσης (όχι "χαρτιά") ασφαλούς επένδυσης.
Αλλά, κάποια στιγμή όλο αυτό το οικοδόμημα της απάτης θα εκραγεί, κι όσο περισσότερο αργεί η έκρηξη, τόσο πιο δυνατή θα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Η μόνη αληθινή συσσώρευση είναι μόνο η ιδιοκτησία μέσων παραγωγής.

Ααααααααααααααααααααααααα γειάαααααααααααααααααααααααααα σου....

Εξαίρεση στην συσσώρευση κωλόχαρτων υπάρχει μόνο για τραπεζικούς και τοκογλύφους, για τους οποίους αποτελεί "μεσό παραγωγής", για κανέναν άλλον.