Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

27 Σεπτεμβρίου 2016

Τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα

[Σαν σήμερα πριν 75 χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, ιδρύεται στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ. Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφορεί ένα βιβλιαράκι με τον εύγλωττο τίτλο "Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο", γραμμένο από τον μεγάλο διανοητή Δημήτρη Γληνό. Αντί άλλου επετειακού κειμένου, από εκείνο το μνημειώδες έργο επιλέγω να αντιγράψω εδώ (σε μονοτονικό αλλά τηρώντας πιστά την σύνταξη, τις υπογραμμίσεις και την ορθογραφία τού πρωτοτύπου) το δεύτερο κεφάλαιό του με τίτλο "Οι προδότες και τα τσακάλια". Ξέροντας ότι προκαταλαμβάνω τον αναγνώστη, παραδέχομαι εκ προοιμίου ότι κατά την αντιγραφή δεν μπόρεσα να αποφύγω αλλεπάλληλους νοητικούς παραλληλισμούς με την σημερινή κατάσταση.] 


Όταν ο Χίτλερ επροετοίμαζε στα κρυφά τα εγληματικά του σχέδια για την υποδούλωση των Ευρωπαϊκών λαών, συζητώντας κάποιαν ημέρα μ' ένα φίλο του που τον ερωτούσε με ποιον τρόπο θα νικήσει την εσωτερική αντίσταση των λαών και θα την παραλύσει, είπε με την συνειθισμένη του ξετσιπωσιά: "Σε κάθε τόπο θα βρεθούνε κάμποσα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα, που θα εξυπηρετήσουν πρόθυμα τους σκοπούς μου, γιατί αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχτούν και να πλουτίσουνε στη χώρα τους". Και η πρόβλεψή του αυτή επραγματοποιήθηκε δυστυχώς. Γιατί σ' όλες τις χώρες βρέθηκαν οι διάφοροι Λαβάλ και Κουΐσλιγκ για να προδώσουνε τον τόπο τους. Έτσι και στη δική μας χώρα από την πρώτη στιγμή έτρεξαν κοντά στους καταχτητές τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα.

Έτρεξαν πρώτα-πρώτα οι Τσολάκογλοι, οι Μπάκοι, οι Γκοτζαμάνηδες, οι Καραμάνοι, στρατηγοί απάτριδες, πολιτικάντηδες, τυχοδιώχτες. Με την πρόφαση να περισώσουνε τάχα κάτι από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, εδέχθηκαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη τής προδοσιάς, να κοψομεσιάζονται, να υποβοηθούνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σ' όλα τα άτιμα κακουργήματα των καταχτητών, να τα κρύβουν από το λαό και να παρουσιάζουν και τον ίδιο το λαό πως αποδέχεται, πως εγκρίνει, πως είναι τάχα ενθουσιασμένος από την εκμηδένισή του και από τη σκλαβιά του. Ένας υπουργός είχε κάποτε την αναισχυντία να πει σε φίλους του που τον ρωτήσανε πώς μένει στην κυβέρνηση αφού ο λαός πεθαίνει στους δρόμους από την πείνα: "Εγώ έχω το αυτοκίνητό μου. Καλά τρώγω και πίνω. Ο λαός, που ήθελε πόλεμο, ας βγάλει τώρα τα μάτια του".

Αλ. Δελμούζος, Δημ. Γληνός, Μ. Τριανταφυλλίδης (1915)
Αυτά λοιπόν τα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα κρύβουν από το λαό όλα τα εγκλήματα των καταχτητών, τους παρουσιάζουν για ευεργέτες τού λαού, τους καίνε λιβανωτό, γιατί τάχα μας έστειλαν δέκα κουτιά γάλα, τη στιγμή που μας απογυμνώνουν από όλα μας τα αγαθά. Αυτοί κρύβουν από το λαό πως η Μακεδονία και η Θράκη κατακυρώθηκαν στους Βούλγαρους φασίστες και ρημάζεται απ' αυτούς, πως την Ήπειρο την προορίζουν για την Ιταλική Αλβανία, πως τα Εφτάνησα και τις Κυκλάδες τις προσαρτήσανε κιόλας οι Ιταλοί.  Αυτοί κρύβουν απ' το λαό τις σφαγές, τις λεηλασίες, την πυρπόληση των χωριών, τις χιλιάδες τους φόνους, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τους σκοτωμούς των ομήρων. Αυτοί συγκεντρώνουν και δεσμεύουνε τα προϊόντα μας για να τα βρίσκουν έτοιμα να τα λεηλατούν οι ξένοι, αυτοί κρύβουν από το λαό πως εμείς χρηματοδοτούμε και τροφοδοτούμε την εκστρατεία τής Λιβύης. Αυτοί ετοιμάζονται να μας επιστρατέψουνε κιόλας, να μας βάλουνε να σκάβουμε δρόμους στο ανατολικό μέτωπο ή κάπου αλλού και να στείλουνε τα παιδιά μας να πεθάνουνε στις παγωμένες ρούσσικες στέππες, πολεμώντας κατά των απελευθερωτών μας.

Γύρω από αυτά τα φιλόδοξα και ιδιοτελή "καθάρματα" -τον τίτλο τον τιμητικό τους τον έδωκε βλέπετε ο ίδιος ο πάτρωνάς τους- οργιάζουνε πάνω στο πτώμα τής δυστυχισμένης Ελλάδος, ρουσφετολογούν, επιδιώκουν αξιώματα, θέσεις και πηγές πλουτισμού ένα πλήθος από άλλα καθάρματα. Πρώτα-πρώτα οι "Γερμανόφιλοι", οι "Ιταλόφιλοι" οι "εκ πεποιθήσεως φασισταί και εθνικοσοσιαλισταί", οι Γιοκαρίνηδες, οι Βλαβιανοί και οι Παμπουκάδες και οι Λοτίτσηδες και οι Τραυλοί, που άμα τους πεις να πάνε, λοιπόν, οι ίδιοι ως εθελοντές στο ρούσσικο μέτωπο για να πολεμήσουνε για "τας πεποιθήσεις των" παθαίνουν αγιάτρευτη μουγκαμάρα. Και γύρω από τους αρχιπροδότες Τσολάκογλους έχουνε συγκροτήσει τις συμμορίες τους τα "τσακάλια", όλοι οι ασυνείδητοι μεγαλοκαρχαρίες των θολών νερών, οι σπεκουλάντηδες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εργολάβοι, οι μεσάζοντες, οι "οικονομικώς συνεργαζόμενοι μετά των αρχών κατοχής". Τα διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν εβγήκαν όξω από τον τόπο μας. Είναι εδώ μέσα. Ποιός τα έχει; Πού πήγαν; Μα από τα χέρια αυτών πέρασαν. Μετατράπηκαν σε πολυκατοικίες, σε πλούσια χτήματα, σε βίλλες, σε διαμαντικά, σε μπριλλάντια, σε χρυσές λίρες, σε έπιπλα, σε μπιμπελό, σε γουναρικά, σε χαλιά που σωριάζονται στα σπίτια τους. Ό,τι πουλάει ο καθένας από μας για να φτωχοζήσει, το ρολόι του, το χαλί του, τη βέρα του, το κόσμημα της γυναίκας του, την εικόνα, όλα πέρασαν στα χέρια των τσακαλιών. Αυτοί κάνουν όλες τις μεγάλες βρώμικες επιχειρήσεις σε συνεργασία με υπουργούς και ξένους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί δημιουργοί τής μαύρης αγοράς και όχι ο φτωχός μεταπωλητής, που προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του πουλώντας πέντε οκάδες τομάτες ή τρεις οκάδες μαρίδα. Και όμως η κυβέρνηση κυνηγάει ετούτους εδώ τους φτωχούς βιοπαλαιστές, και κανένα, μα κανένα "τσακάλι" δεν ετόλμησε να θίξει. Μα πώς να το θίξει; Είναι κοινοί συμμορίτες μαζί τους και τρώνε κάθε μέρα στα πλούσια τραπέζια τους. Οι προδότες και τα τσακάλια άνοιξαν δρόμο στην ηθική εξαχρείωση. Και ξεφύτρωσαν έτσι όλα τα συχαμερά και βρωμερά σκουλήκια τής ηθικής εξαχρείωσης: οι φραγκολεβαντίνοι και οι ντόπιοι χαφιέδες και καταδότες που επλημμύρισαν τα γραφεία τής Γκεσταπό και των καραμπινιέρων με καταγγελίες και συκοφαντίες εναντίον πλήθους κόσμου. Αυτοί άνοιξαν το δρόμο τής άτιμης προδοσιάς που λυμαίνεται κάθε πολιτεία και κάθε χωριό τής Ελλάδος. Τα εγκληματικά χέρια των ξένων τα οδηγουν άτιμοι χαφιέδες και προδότες για να βρίσκουνε παντού και να χτυπάνε κάθε ¨Ελληνα πατριώτη, για να εκβιάζουνε, για να βασανίζουνε και να εξορίζουνε, να σκοτώνουνε. Αυτοί οι άτιμοι χαφιέδες και προδότες έδωκαν το παράδειγμα της "συνεργασίας" των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας με τη Γκεσταπό και τους καραμπινιέρους.

Ο θάνατος του Γληνού στην ΚομΕπ (1/1944)
Και τέλος, αυτοί άνοιξαν το δρόμο για την εκπόρνεψη των γυναικών, που πήρε τέτοια καταπληχτική και αναπάντεχη έχταση στον τόπο μας. Πού είναι τα "πατροπαράδοτα ελληνικά ήθη και έθιμα"; Σε πολιτείες και χωριά τριγυρνάν οι ξένοι στρατιώτες αγκαλιασμένοι με τις γυναίκες μας, τις κόρες μας, τις αδερφάδες μας. Από τα μεγαλόσπιτα που χορεύουν και πίνουν σαμπάνιες και οργιάζουν οι μεταξοφορεμένες κυράδες με ξένους αξιωματικούς, ως τα χωρικά σπίτια που μπαινοβγαίνουνε φανερά οι ξένοι αγαπητικοί. Μπροστά στα μάτια μας είναι ακόμη οι ανάπηροι του πολέμου, με κομμένα χέρια και πόδια, οι τραυματίες, οι σακάτηδες. Ακόμα δεν έβγαλαν τα μαύρα οι χήρες και τα ορφανά τού πολέμου. Κι οι φονιάδες τους γυρίζουν αγκαλιά με τις γυναίκες μας και τις αδερφές μας.

Και έτσι εγέμισαν οι πολιτείες και τα χωριά μας από αρρώστιες αφροδίσιες. Έτσι δώδεκα χρονών κορίτσια είναι γιομάτα σύφιλη. Και κοντά σε όλες τις άλλες πληγές τού εκφυλισμού μπαίνει ακόμα και τούτη εδώ, ο εκφυλισμός από τη σύφιλη!

Και όλ' αυτά τα βλέπουν οι προδότες και τα τσακάλια με ήσυχη συνείδηση και χαρούμενο μάτι και το λένε κιόλας φανερά: "Ας βαστάξει όσο μπορεί ετούτο το πανηγύρι. Εμείς πλουτίζουμε, εμείς καλοπερνάμε. Ευλογημένη η νέα τάξη των πραγμάτων". "Ευλογημένη η νέα τάξη των πραγμάτων", είχε την αναισχυντία να το πει αυτό ο Tσολάκογλου στη θεσσαλία και στην κρήτη, ανάμεσα στα καπνισμένα ερείπια από χωριά και πολιτείες, ανάμεσα στα κουφάρια των χιλιάδων αδικοσκοτωμένων, ανάμεσα στους αποσκελετωμένους από την πείνα πολίτες. Μα τα είπε ωχυρωμένος πίσω από τις γερμανικές ξιφολόγχες και τα πολυβόλα.

Να ιδούμε τι θα πει κι αυτός κι όλοι οι προδότες και τα τσακάλια, όταν οι ξιφολόγχες των ξένων και τα πολυβόλα τους και τα αεροπλάνα τους δεν θα είναι πια στον τόπο μας. Γι' αυτό, λοιπόν, και τούτοι όλοι εύχονται να μείνουνε πάντα εδώ. Η σκλαβιά να γίνει το μόνιμο καθεστώς τής Ελληνικής γης.

45 σχόλια:

Alexandros Raskolnick είπε...

H Ιστορία δίδαξε σε όλους τους προδότες και τα τσακάλια, τι έπαθαν όταν οι ξιφολόγχες των ξένων και τα πολυβόλα τους και τα αεροπλάνα τους, έφυγαν από τον τόπο μας. Γι' αυτό, λοιπόν, τούτοι όλοι μένουνε πάντα εδώ.

Thumomenos είπε...

Θοδωρή διαβάζοντας το κείμενο του μεγάλου δάσκαλου Γληνού καταλαβαίνει κανείς ότι η ιστορία κάνει κύκλους, πόση διαφορά τελικά είχε το τότε με το σήμερα? και μάλιστα μετά από 75 χρονια? ΚΑΜΙΑ.
Δυστυχώς τα ίδια τσουτσέκια πίνουν το αίμα του λαού, κατασπαράζουν τις σάρκες του, γλύφουν τον ίδρωτα του, μερικά από τα πρόσωπα αλλαζουν γιατί καποια θες έτσι θες αλλιως ειναι απόγονοι αυτών των βρομερών υποκειμένων.

ΥΓ Τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ για την σειρά του Μελιγαλά!

Ανώνυμος είπε...

22 εργάτες, 23 αγρότες, 18 στρατιωτικοί (οι καιροί ένεκεν...), 3 επαγγελματίες (είχαν καταρρεύσει τα επαγγέλματα), 20 ΔΥ, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 15 ιατροί, 23 δικηγόροι, 4 κληρικοί, 5 βιομήχανοι, 10 παιδαγωγοί, 3 δικαστές.
Εκ κοινωνικής εκπροσώπησης άρξασθαι..

Οι πρόθυμοι για βαθιά συνεργασία με τις εκάστοτε εξουσίες ποτέ δεν εκλείπουν, είναι ίδιον των χαρακτήρων τους, όπως και το επακόλουθο (όταν θα χρειαστεί) "απεταξάμην".

Ας όψονται και τα διασταυρούμενα ξένα μαγειρεία.

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις να μας πεις να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό με τα ξένα διασταυρούμενα μαγειρεία. Εχω περιέργεια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Άραξε ωρε Παναγιώτη, που θέλεις να αρχίσεις το κατηχητικό νυχτιάτικα πάλι.
Δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνεις όλα.
Χαλάς άλλωστε την ατμόσφαιρα.

Διάβαζε ολίγο ποίηση και θα μάθεις κ εσύ να επικοινωνείς με... φρυκτωρίες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κανένα κατηχητικό ούτε χαλάω καμμία ατμόσφαιρα. Θα είναι πολύτιμα μαγειρεία φαίνεται μυστικά...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάρτο αλλιώς Πανάγο.
Γίνου πιό αναγνώσιμος σε αυτους που εκπέμπεις (δεν κρίνω αυτά που γράφεις, απλώς σου βγαίνει κάτι από Ιαβέρη) και έτσι πλέον αποτελεσματικός θα έλεγα.

Ανώνυμος είπε...

Tην γνώμη μου λέω πάντα όπως καταλαβαίνω τα πράγματα σύμφωνα και με τα συμπεράσματα που έχω βγαλει απο τις Ανατροπές του 1991 που έζησα. Το να διαφωνούμε δεν είναι κακό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω και δίπλωμα για Αυτοκίνητο. Μόνο μηχανάκι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Spyros είπε...

Πραγματικά συγκλονιστική η ομοιότητα της συμπεριφοράς και του ρόλου της "άρχουσας" τάξης και των "ιδιοτελών καθαρμάτων" που την υπηρετούν διαχρονικά.
Αυτό, όμως, που με λυπεί και με θυμώνει αφάνταστα είναι η τεράστια διαφορά της στάσης των κομμουνιστών τότε και τώρα. Και για να μην παρεξηγηθώ, μιλώντας για κομμουνιστές έτσι γενικά, αναφέρομαι στο Κόμμα κι όχι στον κάθε έναν ξεχωριστά.
Τότε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπηρέτησε μέχρις εσχάτων την ιδεολογία του (με τα όποια λάθη του).
Σήμερα, αρνείται να εμπνεύσει και να βγει μπροστά και αναλώνεται σε αριστερίστικες πομφόλυγες.
Κι ο κόσμος έχει αφεθεί στην τύχη του βαδίζοντας με βεβαιότητα στην καταστροφή...

Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Απο την ιστορία πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα και στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί δεν πήραμε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 την στιγμή που η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ απο το 1943 διεξήγαγε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ και ήτανε μονόπλευρος. Η Ευθύνη βαραίνει τον σχηματισμό του ΕΑΜ με χαραχτήρα πολιτικού μετώπου κόντρα στο 2ο και 3ο Γράμμα του Ζαχαριάδη για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην οδηγία της Κ.Δ τον Σεπτέμβρη του 1939. Σεχταρισμός είναι το να μη συμμετέχεις στις Αστικές εκλογές. Τα Πολιτικά Μέτωπα και κυβερνήσεις μέσα στον Καπιταλισμό είναι καραμπινάτος Οπορτουνισμός. Ο Λαός θα σωθεί μόνο μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

"Σήμερα, αρνείται να εμπνεύσει και να βγει μπροστά και αναλώνεται σε αριστερίστικες πομφόλυγες. "
@Spyros , παιδί μου μήπως έχεις μείνει στην εποχή που ονομαζόταν "ΚΚΕ εσωτερικού";
Από τότε έχει αλλάξει πολλά ονόματα αλλά παρέμεινε σταθερός οπορτουνισμός στις αριστερίστικες πομφόλυγες:
"Κάντε μας κυβέρνηση και θα γίνουμε η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, όσο είμαστε εμείς οι αριστεροί υπουργοί το νερό δεν θα πουληθεί, τα λεφτά από τα κανάλια θα τα δώσουμε σε Πόντιους συνταξιούχους κτλ κτλ."

Αντίθετα, αντίπερα και μετωπικά παραταγμένο βρίσκεται το ΚΚΕ που ωμά και καθαρά λέει ο Κουτσούμπας πως "δεν υπάρχουν σήμερα επαναστατικές συνθήκες" και δεν υπάρχουν ταυτόχρονα μεσοβέζικες λύσεις όπως να γιατρέψεις την πείνα του κόσμου στο ευρό με την ίδια πείνα αλλά βρισκόμενος στην δραχμή.
Σε τέτοιες διαπιστώσεις του ΚΚΕ που συνοδεύονται από επιχειρήματα και αποδείξεις μπορείς να βρεις κάποιον να αντιπαρατίθεται; Αντιπαράθεση επιχειρημάτων και πηγών δεδομένων, έτσι; όχι ΦΛΗΝΑΦΛΗΜΑΤΑ γιατί υπάρχουν και αυτά εκτός από τις πομφόλυγες...

Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Στις 30 Απρίλη 1944 οι εκλέκτορες κάθε περιοχής συγκεντρώθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες και εξέλεξαν για το Εθνικό Συμβούλιο 184 αντιπροσώπους Από πολιτική-κομματική άποψη σ’ αυτό πήραν μέρος πατριώτες που ανήκαν στο ΚΚΕ, στο Αγροτικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Ένωση, το Σοσιαλεργατικό Κόμμα, την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το Κόμμα Αριστερών Φιλελευθέρων, στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα καθώς και ανεξάρτητοι.Από ταξική άποψη συμμετείχαν σ’ αυτό: 23 εργάτες, 23 αγρότες, 30 δημόσιοι υπάλληλοι, 5 ιδιωτικοί υπάλληλοι, 18 στρατιωτικοί, 5 καθηγητές ανώτερων σχολών, 4 κληρικοί (2 μητροπολίτες), 15 γιατροί, 5 βιομήχανοι, 25 δικηγόροι, 10 δημοσιογράφοι, 3 επαγγελματίες, 3 δικαστές, 2 γεωπόνοι, 1 μηχανικός, 1 συμβολαιογράφος, 1 αρχαιολόγος, 1 χημικός, 1 εργολάβος. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχαν 3 γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

To 1943 διαλύθηκε η Κ.Δ λόγω....εθνικών ιδιομορφιών..... στην πραγματικότητα όμως γίνανε όλα ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στρατός. Το 1943 διαλύθηκε η ΟΚΝΕ αποτέλεσμα για 25 χρόνια δεν υπήρχε Κ.Ν. Ακολουθήσανε οι Συμφωνίες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ και η συμμετοχή στην Κυβέρνηση Παπατζή με τραγική συνέπεια τον Εγκλωβισμό του λαού που δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 δίνοντας 52 μέρες στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τους Αγγλους Συμμάχους της να αλλάξουνε τον Συσχετισμό και να διαλέξουνε την ώρα της Σύγκρουσης και κατόπιν η Βάρκιζα. Την Αθάνατη ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε στον λαό και στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Το λανθασμένο πρόγραμμα με την υπαρξη του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ καθυστέρησε να πεσει όλο το βάρος αρχες 1946 στον ΔΣΕ κατόπιν το 1948 ο Τίτο τα αποτελείωσε όλα. Αντίθετα με ΕΑΜ Κοινωνική Συμμαχία ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ που θα μπορούσε να συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 ο λαός θα είχε πάρει την Εξουσία εκμεταλευόμενος την παρουσία του Κόκκινου Στρατού. Τα συμπεράσματα για το σήμερα είναι πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Spyros είπε...

@Πάνος:
Αυτή ακριβώς είναι η στάση που κατ'εμέ έχει απομονώσει το Κόμμα από το λαό και την εργατική τάξη.
"Δεν υπάρχουν επαναστατικές συνθήκες". Το ξέρουν και οι πέτρες αυτό, δεν περιμέναμε τον Κουτσούμπα να κάνει τη διαπίστωση. Το βασικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι: "Τι οφείλω να κάνω εγώ ως Κομμουνιστικό Κόμμα ώστε να βοηθήσω να διαμορφωθούν επαναστατικές συνθήκες", αφού όπως είχε πει κι ο Che, "η επανάσταση δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, αλλά θα πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να πέσει".

"Δεν υπάρχουν ταυτόχρονα μεσοβέζικες λύσεις όπως να γιατρέψεις την πείνα του κόσμου στο ευρό με την ίδια πείνα αλλά βρισκόμενος στην δραχμή." Συνεπώς...ας αφήσουμε τον κόσμο να πεινάει, αφού δεν αποφασίζει να επαναστατήσει ακολουθώντας τις γραμμές μας.

Δεν ξέρω, είναι που θεωρώ πως το Κόμμα οφείλει να είναι στο πλευρό του λαού, μπροστάρης, να δίνει το βηματισμό, να προτείνει λύσεις και να εμπνέει για αγώνες. Αν' αυτού κάθεται στη γωνία της ιστορίας και κουνάει το δάχτυλο, κυρίως προς τον λαό, λέγοντάς του συνεχώς "στα έλεγα εγώ". Ζούμε ίσως τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση απ' αρχής καπιταλισμού, που επιβεβαιώνει με τον πιο τρανό τρόπο τους θεωρητικούς του και το Κόμμα είναι άφαντο.

@Παναγιώτης:
Αν και θα διαφωνήσω κάθετα στο ότι το ΕΑΜ ήταν οπορτουνιστικός σχηματισμός, ωστόσο θα ήθελα να μείνω κάπου αλλού:
Αυτή η περιβόητη "λαΐκή συμμαχία" σε ποια βάση και με ποιόν θα μπορούσε να επιτευχθεί, από τη στιγμή που (όπως λες) οποιαδήποτε πολιτικό μέτωπο στα πλαίσια του καπιταλισμού είναι εξ ορισμού οπορτουνιστική? Μιλάμε για μία συμμαχία εργάτη-αγρότη-φοιτητή εστιασμένη και αφοσιωμένη στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής? Συνεπώς μιλάμε για μία κοινωνική συμμαχία κομμουνιστών με κομμουνιστές?

Δυσκολεύομαι, ρε σύντροφοι, να καταλάβω πώς θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά αυτό που περιγράφει το Κόμμα ως "λύση". Στα δικά μου αυτιά (και σε πολλών άλλων) ηχούν απλά ως υπεκφυγές.

Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Δεν αποφεύγουμε τίποτα. Η Λαική Συμμαχία περιλαμβάνει Εργάτες Αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς Αγρότες χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ. Μέσα εκεί συμμετέχουνε και οι Κομμουνιστές σαν άτομα. Μέσα στον Καθημερινό αγώνα για τα προβλήματα γίνεται και η διαπάλη των απόψεων και οι Κομμουνιστές προβάλουμε την δική μας. Αν στο μέλλον υπάρξουνε κόμματα Αυτοαπασχολούμενων και φτωχών Αγροτών αν θέλουνε μπορούνε να συμμετέχουνε και αυτά ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Το σχήμα δεν θα πάρει ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ και δεν θα συμμετέχει σε Αστικές εκλογές. Οσο για το ΚΚΕ όσο οι Καπιταλιστές έχουνε τα μέσα παραγωγής το ΚΚΕ στο Αστικό Κοινοβούλιο συμμετέχει απο θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Η Εμπειρία απο το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν είναι μόνο στην χώρα μας. Είναι παντού στην Δ.Ευρώπη στον 2Π.Π αλλά και μετά ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 κ.α. Τα δικά μας λοιπόν συμπεράσματα απο ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ είναι μόνο ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

@spyros

"Αυτή η περιβόητη "λαΐκή συμμαχία" σε ποια βάση και με ποιόν θα μπορούσε να επιτευχθεί"

έχεις ακουστά για "λαϊκές επιτροπές" ? για συνδικάτα? για σωματεία?
Ξεκίνα από τα απλά. Οργανώσου για να παλέψεις και συ. Μην λες τι κάνει ο ένας, τι δεν κάνει ο άλλος και τι θα θελα να κάνει ο τάδε. Ξεκίνα το εσύ με τα πιο απλά πράγματα. Οργανώσου στο σωματειο σου,πάλεψε για ένα κοινό σου πρόβλημα. Δεν παίρνουμε τα ντουφέκια(πρέπει κάποιος να μας τα δώσει ή να να τα αρπάξουμε για να τα πάρουμε) με την μία.Κανε κάτι πολύ πιο "εύκολο". Συμμετοχή σε μια απεργία,στα μούτρα του εργοδότη σου.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

"Να ιδούμε τι θα πει κι αυτός κι όλοι οι προδότες και τα τσακάλια, όταν οι ξιφολόγχες των ξένων και τα πολυβόλα τους και τα αεροπλάνα τους δεν θα είναι πια στον τόπο μας. Γι' αυτό, λοιπόν, και τούτοι όλοι εύχονται να μείνουνε πάντα εδώ. Η σκλαβιά να γίνει το μόνιμο καθεστώς τής Ελληνικής γης."

το τι έγινε και τι είπαν το εθιξες στο προηγούμενο μεγαλοπρεπές άρθρο σου (και συγχαρητήρια για την δουλειά σου)

Spyros είπε...

@Παναγιώτη:
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω και πάλι αναφορικά με την σύγκριση ΕΑΜ και Χιλής του Αλλιέντε πχ, ούτε οι συνθήκες ήταν ίδιες ούτε οι στόχοι ίδιοι. Ο Αλλιέντε δεν αυτοανακηρύχτηκε ποτέ κομμουνιστής, αλλά δεν μπορούμε να μην τον κατατάξουμε στους προοδευτικούς πολιτικούς της εποχής του και προσωπικά θεωρώ πως ορθώς στηρίχτηκε από το ΚΚΧ.
Με αυτούς τους αφορισμούς αποδομείται και η έννοια του ΑΑΔΜ και μετατρέπεται ο στρατηγικός στόχος σε τακτική του Κόμματος, μεταφέροντας την όποια δράση σε ένα πολύ μακρινό μέλλον και σε συνθήκες που αν πραγματωθούν από μόνες τους όπως η "λαΐκή κυριαρχία" πχ (ιστορικά δεν έχει γίνει και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ποτέ) αχρηστεύει και τον όποιο ρόλο του κομμουνιστικού Κόμματος.

@Σταμάτη:
Μην το πηγαίνουμε στο προσωπικό, θα χάσουμε την ουσία της κουβέντας, που σίγουρα δεν είναι να αποδείξουμε ποιος είναι πιο αγωνιστής στην καθημερινότητά του.

Καλό απόγευμα,
Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Το ΑΑΔΜ το ΚΚΕ το έχει καταργήσει απο το 15ο Συνέδριο το 1996 Απο τότε μίλαμε για Κοινωνική Συμμαχία τα ονόμαζε Μέτωπα πάλης μέσα στο κίνημα και είχαμε καταργήσει και την συμμετοχή σε κυβερνήσεις μέσα στον Καπιταλισμό. Η Παράγραφος που ....διαστρεβλώθηκε.... έλεγε μπορεί να υπάρξει. Μελετήσαμε τις Ανατροπές και γενικά την ιστορία μας μας καθυστέρησε βέβαια το λεηλατημένο αρχείο το 1968 στο ...Σιμπίου.... και η πλημύρα του 1994. Μιάμε για την Λαική Συμμαχία που μέσα απο εκει θα διεκδικήσουμε την Κοινωνικοποίηση όπως στο περιέγραψα και στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Εργατική Λαική Αντιπολίτευση. Για το ΕΑΜ στο εξήγησα απο την στιγμή που ήτανε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ότι ακολούθησε ήτανε Νομοτέλεια Αντίθετα με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με το 2ο και 3ο Γράμμα Ζαχαριάδη για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ τον Οκτώβρη του 1944 θα είχαμε πάρει την Εξουσία. Ο ΔΣΕ χωρίς την επιστροφή Ζαχαριάδη δεν θα υπήρχε. Ητανε έτοιμος ο Ευρωκομμουνιστικός δρόμος. Για την ΧΙΛΗ στο είπα και εκει Νομοτέλεια ότι συνέβη. Το ίδιο και στην Βενεζουέλα εδώ και 17 χρόνια με τα .....ΣΤΑΔΙΑ..... Αποτέλεσμα όλων αυτών η Κούβα να μείνει μόνη της στην Ηπειρο να βαδίζει εδω και λίγα χρόνια προς τον Καπιταλισμό και να πείθει και τους Κολομβιανούς να παραδίνουνε τα όπλα. Αυτά είναι τα Κατορθώματα του Οπορτουνισμού. Συμπερασμα ΑΑΔΜ απο το 1996 τέλος Κοινωνική Συμμαχία όπως στην περιέγραψα. Συμφωνα πάντα με τον ΛΕΝΙΝ για τον Καπιταλισμό στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ απο το 1919 στα πλαίσια τις Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Τα υπόλοιπα τα πληρώσαμε πανάκριβα μέσα σε ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΌ και ενα βήμα απο το χάος το 1991...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

@spyros φυσικά και δεν το πάω στο προσωπικό. Για όλους ισχύει που έχουν τις ίδιες απορίες με σένα. Ούτε τις "βγαζουμε να τις μετρήσουμε" ουτε τιποτα. Ειχες απορίες για το τι κάνει το ΚΚΕ και το Π.Α.ΜΕ? Λες δεν κινητε? ΑΛΗΘΕΙΑ?
Να σου τις λύσω: Εν έτη 2015 είχαμε 139 πανελλαδικές κινητοποιησεις
Είχαμε πάνω από 2000 κινητοποιησεις απο σωματεία,συνδικάτα,ομοσπονδίες που ανήκουν στο ΠΑΜΕ και όχι απαραίτητα μόνο με ανθρώπους που ειναι μέλη του ΠΑΜΕ ή των σωματείων που ανήκουν σε αυτο.

Το έτος 2013-2014 ειχαμε 3000+ κινητοποιησεις σε όλη την χωρά από τα περίπου 260 σωματεία του ΠΑΜΕ. Στις 134 από αυτές είχαμε κάποια είδους ΝΙΚΗ. Νίκη που αφορούσε ανάκληση απόλυσης/απολύσεων, ανάκληση μειώσεων μισθών ή ωρών εργασίας, υπογραφή ΣΣΕ κλπ.

Ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε πόλεμο,για παρομοιασουμε την τότε ηγεσία του ΚΚΕ με την τωρινή και να πούμε ότι ο κόσμος έχει μια..."α" ταξική συνείδηση....πιστεύεις εσύ ότι υπάρχει ένα έστω 20% ελληνων εργατών ή αγροτών που έχει ταξική συνείδηση? Ούτε στα όνειρα μας(ακόμη)

Σε ότι άφορα την "κρητική" σου(αφορισμό σου) προς την ηγεσία,θα σου θυμίσω την παρόμοια επιχειρηματολογια αστών,αναρχικών,βασιλικών για την ηγεσία του ΚΚΕ του 1941.........(δεν φταίει η βάση,άλλα η ηγεσία...)

Πες εσύ λοιπόν,με δικά σου λόγια τι εννοείς λέγοντας: "Δεν ξέρω, είναι που θεωρώ πως το Κόμμα οφείλει να είναι στο πλευρό του λαού, μπροστάρης, να δίνει το βηματισμό, να προτείνει λύσεις και να εμπνέει για αγώνες."

Γιατί όταν "κριτικάρεις" την ηγεσία του ΚΚΕ τότε κριτικάρεις την βάση που την έβγαλε. Και εκεί πάει και προσωπικά.

Ανώνυμος είπε...

Σταμάτη. Οταν λέει να είναι το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι λέει. Οτι πρέπει να συμμετέχει το ΚΚΕ στο Αστικό Πολιτικό παιχνίδι σαν διαχειρηστής του Καπιταλισμού φτιάχνοντας μαζί με τα Οπορτουνιστικά αναχώματα ενα ωραίο παραμύθι με Σάλτσα ..ααδμ.... ωστε να συνεχιστεί η σφαγή του λαού ανεμπόδιστα αφου το ΚΚΕ θα έχει διαλύθει. Ενοχλεί π΄λύ η Στάση αρχών του ΚΚΕ να μη σερβίρει παραμύθια στον λαό παλεύοντας μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και στο Αστικό πολιτικό παιχνίδι ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Προκαλεί πολλές ....ζαλάδες..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Spyros είπε...

Πραγματικά δυσκολεύομαι κάθε φορά που προσπαθώ να συνομιλήσω με κομματικά μέλη (για να μην είμαι ισοπεδωτικός, όχι όλα τα μέλη, τα περισσότερα όμως), το παθαίνω ακόμα και με πολύ καλούς προσωπικούς μου φίλους και εσχάτως έχω εντοπίσει τι είναι αυτό που με δυσκολεύει τόσο:
Το ότι μου απευθύνονται από μία θέση γνώσης της απόλυτης επαναστατικής αλήθειας (η οποία τυχαίνει να είναι πάντα η γραμμή του Κόμματος) την οποία αν δεν την αποδεχτώ έτσι όπως σερβίρεται ή είμαι χαζός και οπορτούνας ή είμαι πράκτορας και συμβιβασμένος. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα κάποιες επεξεργασίες και συμπεράσματα του Κόμματος να είναι λάθος, συνεπώς εξ ορισμού παύουμε να κάνουμε διάλογο και περνάμε στην κατήχηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε παράλληλους μονολόγους.
Δεν επιδιώκω κάτι τέτοιο, οπότε το σταματάω εδώ.
Θέλω μόνο να αφήσω τον προβληματισμό μου αποτυπωμένο εδώ, λέγοντας πως με αυτή την τακτική κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει τα αυτιά του και να ακούσει κι έτσι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της μη ριζοσπαστικοποίησης του λαού θα επαληθεύεται εσαεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα στρέφεται και σε ακόμα πιο συντηρητικές θέσεις.
Και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, και μόνο το γεγονός πως στην μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού το Κόμμα συρρικνώνεται (και δεν μιλάω μόνο εκλογικά) θα έπρεπε να χτυπάει κάποιο καμπανάκι, γιατί, σύντροφοι, ο γιαλός δεν γίνεται να είναι στραβός, μάλλον στραβά αρμενίζουμε.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας στα χειρότερα που έρχονται.

Και τις θερμές μου ευχαριστίες στον Θοδωρή για τη δύσκολη και αξιοπρεπέστατη δουλειά που κάνει με αυτό το Blog.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

@spyros

έκανες κάποιες ερωτήσεις. Προσωπικά σου απάντησα με όσα μπορώ να γνωρίζω. Χωρις καμιά γραμμή από κανένα.
Απο την στιγμή που βγάζεις συμπεράσματα για ενα χώρο,δεν σου περνάει απο το μυαλό οτι πρέπει να δικαιολογησεις τα λεγόμενα σου? σου παρέθεσα μια σειρά απο αγώνες(μπορώ να βρω και πρακτικά και λινκ και οτι θες) και συ μου μιλάς για απάντηση κομματικής γραμμής?

Σε ξαναρωτάω λοιπόν , αν μπεις στο κόπο να δεις τι κάνει το ΠΑΜΕ για τον λαό και πως κινείται πως δικαιολογείς αυτήν σου την φράση: "Δεν ξέρω, είναι που θεωρώ πως το Κόμμα οφείλει να είναι στο πλευρό του λαού, μπροστάρης, να δίνει το βηματισμό, να προτείνει λύσεις και να εμπνέει για αγώνες. Αν' αυτού κάθεται στη γωνία της ιστορίας και κουνάει το δάχτυλο, κυρίως προς τον λαό, λέγοντάς του συνεχώς "στα έλεγα εγώ"

Δεν θες να απαντήσεις, Ο.Κ. δικαίωμα σου.
όσο για τις προβλέψεις για την απήχηση που έχει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ,αυτο θα κριθεί στο δρόμο. Όπως πάντα.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

επίσης Σπύρο,κανε ενα κοπο και θύμισε μου σε ποιες μεγάλες καπιταλιστικες κρισεις, ο κοσμος ριζοσπαστικοποιηθηκε και δεν πήγε προς το μαύρο. Ετσι για να ξερουμε ποιον να κατηγορήσουμε και τώρα, που ο κόσμος παει προς τον μαυρο φασισμό. Επισης δεν σε χαρακτηρισα ουτε "οπορτουνα" ουτε με κανενα χαρακτηρισμο.

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Το ΚΚΕ με τα μέλη και τα Στελέχη του είναι καθημερινά μαζί με τον λαό μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ μακριά απο πλαστούς διαχωρισμούς δεξιός αριστερός που διχάζουνε τον λαό. Παλεύουμε για το κάθε μικρό η μεγάλο πρόβλημα του λαού. Ταυτόχρονα στην Ιδεολογική διαπάλη προβάλουμε την δική μας θέση για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο Αστικό Κοινοβούλιο απο θέσεις Εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης όσο οι Καπιταλιστές έχουνε τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Είμαστε μέσα στην Χειρότερη Καπιταλιστική κρίση μόνο που στο παιχνίδι παίζει και ο Καπιταλισμός με διάφορα πρόσωπα του Οπορτουνισμού και του Φασισμού. Συγκοινωνούντα δοχεία και τα δυο για τον Εγκλωβισμο του λαού στον Καπιταλισμο. Το 2012 παίχτηκε χοντρό παιχνίδι. Την ώρα που διαλυότανε το ΠΑΣΟΚ 1 ο Καπιταλισμός είχε εφεδρεία τον Συνασπισμό Σύριζα για ΠΑΣΟΚ 2 εδω και 20 χρόνια. Χρησιμοποίησε λοιπόν το παραμύθι των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ποντάροντας στις Κοινοβουλευτικές αυταπάτες που κουβαλούσανε οπαδοί μας απο πριν το 1991 και για δεκαετίες.... με το παραμύθι της αριστέρας. Πιστέψανε οτι θα φοβηθούμε μη χάσουμε Αστικά ψηφαλάκια και θα πέφταμε στα ΣΚΑΤΑ. Το που θα είμασταν σήμερα το βλέπει ο καθένας. Οτι δεν κατάφερε ο Οπορτουνισμός το 1968.... και το 1991.... θα το είχε καταφέρει το 2012.... Δυστυχώς για την Αστική τάξη και τον Οπορτουνισμό και ευτυχώς για τον λαό το ΚΚΕ δεν έκανε βήμα πίσω και δικαιώθηκε 100%. Τι σημαίνει ΑΡΙΣΤΕΡΑ το βλέπουμε ζωντανό μπροστά μας με τον Σύριζα όπως βλέπουμε ζωντανή μπροστά μας την τραγωδία του λαού της Βενεζουέλας χωρίς Ευρώ.....και Ε.Ε..... όπως μας προτείνουνε .....κάποιοι..... εδώ. Το ότι το ίδιο επιδιώκουνε τμήματα της Αστικής Τάξης Εθνικιστές και Φασίστες μάλλον είναι ψιλά ...γράμματα...... Συμπέρασμα. Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμός είναι ο χειρότερος εχθρός του λαού πάντα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού το καλύτερο λίπασμα για τον Φασισμό που είναι αδέρφια Πουθενά η Εργατική Τάξη δεν πήρε την Εξουσία με αυτό τον τρόπο. Λαική Συμμαχία για ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι ο Δρόμος του ΛΕΝΙΝ και των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Ανετα λοιπόν μπορείς να μπεις σε μια Λαική Επιτροπη απο τις πολλές που υπάρχουνε στις Γειτονιές να παλέψουμε όλοι μαζί για την Επανασύνδεση του Ρεύματος να μην γίνει πληστειριασμός για το επίδομα ανεργίας για κάθε πρόβλημα. Δεν θα σου ζητήσει κανείς να μπεις στο ΚΚΕ. Ταυτόχρονα θα γίνεται και η Ιδεολογική διαπάλη ανοιχτά μπροστά στον λαό. Εμεις δεν φοβόμαστε τίποτα Σπύρο το επιδιώκουμε κιόλας. ΕΣΥ. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ για όλους. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα σημείο λες Σπύρο. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους στα χειρότερα που έρχονται. ΠΑΡΑΞΕΝΟ. Θα σε μαλώσω. Είναι δυνατό να έρχονται χειρότερα με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ....ΑΑΔΜ.... Είπε θα τα σκίσω όλα ο Καπιταλισμός θα χορεύει πεντοζάλι Αυξήσεις θα έδινε και πολλά άλλα. Και ήτανε μαζί και ο Λαφαζάνης..... Οπως θυμάμαι όταν πήρε την εντολή το 2012 ο Χάγιος έτρεξε να βγει φωτογραφία με Τσίπρα...Γλέζο.. Μαζί πανηγυρίζανε στις 25 Γενάρη του 2015 και μαζί ήτανε στο Μουσαντένιο Δημοψήφισμα Τσίρκο που ψηφίζανε ΝΑΙ στο Μνημόνιο Τσίπρα. Για να μη .....ξεχνιόμαστε..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Spyros είπε...

@Σταμάτη:
Ξέρω πολύ καλά τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του ΠΑΜΕ και σε καμμία περίπτωση δεν μηδενίζω τίποτα. Από την άλλη δεν αντιμετωπίζω κι ό,τι κάνει το ΠΑΜΕ ως ορθά γενόμενο. Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν κυρίως στο κομμάτι της ιδεολογικής και πρακτικής "καθαρότητας". Και προσωπικά, θεωρώ ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ΠΑΜΕ ως ξεχωριστό συνδικαλιστικό φορέα, λάθος.

Θεωρώ επίσης, πως πολλές από τις απόψεις που έχει εκφράσει το ΚΚΕ (η ηγεσία του) σε αυθόρμητες κινήσεις μέρους του λαού ήταν άκρως διχαστικές και έσπειραν την ηττοπάθεια, πχ κίνημα της πατάτας, χωρίς μεσάζοντες, για να μην πούμε για τους αγανακτισμένους που είναι ολόκληρο κεφάλαιο. Δεν νοείται να είσαι Κομμουνιστικό Κόμμα και να βγάζεις ανακοίνωση που λέει (για τις "πατάτες πχ): "Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ." Όχι γιατί είναι λάθος ως θέση, αλλά γιατί δεν γίνεται να έχεις την απαίτηση οι φτωχοί αγρότες ξαφνικά να συνειδητοποιήσουν πως χρειάζεται ρήξη με τα μονοπώλια, τη στιγμή που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Πρώτα πρέπει να φάνε και μετά να αγωνιστούν. Και κάτι ακόμα: η συνείδηση (πόσο μάλλον η ταξική συνείδηση) δεν διαμορφώνεται από μια στιγμή στην άλλη, θέλει πολλή δουλειά. Επίσης, με τέτοιου είδους παρεμβάσεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να απομακρύνεις τον κόσμο και να τον βάζεις απέναντί σου, εξαιρώντας βέβαια το πιστό σου ακροατήριο.

Κάτι τέτοιο ήθελα να εκφράσω λέγοντας πως το Κόμμα δεν εμπνέει και δεν προτείνει λύσεις παρά κάθεται και κριτικάρει αφ' υψηλού την όποια κίνηση. Και μη μου πεις ότι η πρόταση:
"Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει"
που κλείνει την ανακοίνωση για τις "πατάτες" μπορεί να θεωρηθεί ως προτεινόμενη λύση που περιμένεις να ακουστεί και να ληφθεί σοβαρά από κάποιον μη μυημένο.

Τέλος, η ερώτησή σου: "κανε ενα κοπο και θύμισε μου σε ποιες μεγάλες καπιταλιστικες κρισεις, ο κοσμος ριζοσπαστικοποιηθηκε και δεν πήγε προς το μαύρο" έρχεται να επιβεβαιώσει επακριβώς αυτό που έγραψα κι εγώ περί αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όσο δεν παρεμβαίνεις δραστικά ως ΚΚ, ο λαός θα συντηρητικοποιείται και θα σε επιβεβαιώνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι αφού ο λαός δεν ριζοσπαστικοποιείται! Με πιο απλά λόγια είναι δουλειά σου να ριζοσπαστικοποιήσεις τον κόσμο κι όχι να περιμένεις κάτι τέτοιο να γίνει από μόνο του ως εκ θαύματος ώστε μετά ο -από μόνος του ριζοσπαστικοποιημένος κόσμος- να στηρίξει ΚΚΕ. Είναι σαν να βάζεις το κάρο μπροστά από το βόδι...δεν πρόκειται να προχωρήσεις ούτε βήμα. Και ξαναλέω, πως αν κάτι τέτοιο μπορούσε ποτέ να συμβεί (δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά) ποιος ο ρόλος ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε μία χειραφετημένη κοινωνία που έχει πάρει την εξουσία?

@Παναγιώτης
Είσαι κλασσική περίπτωση μέλους που με δυσκολεύει με τον τρόπο που περιγράφω στο προηγούμενο post μου. ;-)

Καλό απόγευμα σε όλους

Spyros είπε...

@Παναγιώτη:
Τυγχάνει να έχω υπάρξει σε μία τέτοια επιτροπή μόνο που δεν φτιάχτηκε από την τοπική του ΚΚΕ, αλλά από 4 γείτονες ηλεκτρολόγους. Με αυτήν την επιτροπή δεν μπορεί να συνεργαστεί η αντίστοιχη του ΚΚΕ ώστε να δημιουργηθεί μία πιο ισχυρή?
Ή (πιο προβοκατόρικα) σε μία περιοχή που δεν υπάρχει τέτοια επιτροπή του ΚΚΕ αλλά υπάρχει των κατοίκων, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει χωρίς να προσπαθήσει να την καπελώσει?

Ανώνυμος είπε...

Σπύρος. Το ΠΑΜΕ και Συνολικά η Λαική Συμμαχία ούτε Συνδικαλιστικός φορέας είναι ούτε συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ είναι. Συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ μακριά απο διασπαστικούς διαχωρισμούς δεξιός αριστερός. Αρα μπορείς να έρθεις άνετα δεν ζητάμε Κομματικές ταυτότητες ούτε Ιδεολογική καθαρότητα. Εκει στον Καθημερινό αγώνα για την Σύνδεση του ρεύματος να μη γίνει πληστειριασμός κ.α γίνεται και η διαπάλη των απόψεων και εμείς προβάλουμε την δικιά μας. Εμείς την επιδιώκουμε την Ιδεολογική αντιπαράθεση ΕΣΥ γιατί την φοβάσαι Σπύρο. Η Ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Δεν θα πάρει Οργανωτικοπολιτική μορφή η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ γιατί δεν θα διεκδικήση κυβέρνηση μέσα στον Καπιταλισμό. Αγώνα μόνο μεσα στον λαό. Απο εκει και μετά στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ συμμετέχουμε απο θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ όσο οι καπιταλιστές έχουνε τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους τετοια κρίση ζούμε και ο λαός θα βρει φαγητό εχόμενος σε ρήξη μαζί τους και οχι με Αυταπάτες για Σοσιαλιστικές Νησίδες με ντομάτες πατάτες κ.α. Αυτά διαινωνίζουνε τον Καπιταλισμό και ο λαός χάνει τον Στόχο του. ΟΙ Πλατείες και οι αγανακτισμένοι ήτανε μια πολύ βολική κατάσταση για τον Καπιταλιμό και φαίνεται ξεκάθαρα. Ετσι λοιπόν θα ενωθεί ο λαός για να σώσει τον ευατό του. Οσο δεν το κάνει θα έχουμε Καπιταλισμό και θα ζούμε τραγωδίες. Η Καπιταλισμό θα έχουμε η Σοσιαλισμό με Δικτακτορία του Προλεταριάτου. Κατι άλλο δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τις Λαικές Επιτροπές δεν φτιάχνονται απο το ΚΚΕ. Φτιάχνονται απο το ΠΑΜΕ που είπαμε οτι είναι ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς διασπαστικούς διαχωρισμούς δεξιός αριστερός. Αρα μπορείτε και τα 5 άτομα να πάτε στην Λαική Επιτροπή δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε Κομματικής Ταυτότητας ούτε Καθαρότητας. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το ότι σε όλες τις Καπιταλιστικές κρίσεις ο Λαος πήγε στον Φασισμό δεν δικαιώνει τις δικές σου απόψεις Σπύρο. Δικαιώνει απόλυτα τον ΛΕΝΙΝ και τις ΘΕΣΕΙΣ του ΚΚΕ που λέει ότι ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ σε όλες του τις αποχρώσεις είναι το Καλύτερο Λίπασμα για τον Φασισμό και για να μπορέσει ο λαός να χτίσει την δική του Εξουσία πρέπει να τους Τσακίσει. Είναι Τσιράκια του Καπιταλισμού αδέρφια δίδυμα με τον Φασισμό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ένα και μόνο ερώτημα.
Εάν (με κάποιο μαγικό απ' ότι φαίνεται πλέον τρόπο) τεθεί σε δημοψήφισμα η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη (ευρωζώνη) ποιά θα είναι η θέση του ΚΚΕ;
Παρακαλώ με ένα ναι η όχι, όπως θα το εισπράξει άλλωστε και ο πολίτης που θα πρέπει να καταθέσει το ναι ή οχι.

Π

Ανώνυμος είπε...

Η Ερώτηση είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ. Η Τραγωδία που ζει ο λαός έχει σχέση με τον Καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και Οχι με το Νόμισμα η με τον Ιμπεριαλιστικό Οργανισμό. Αρα σε περίπτωση Αστικού Δημοψηφίσματος για το Ευρώ η την Ε.Ε η απάντηση είναι απλή. Εξω απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής. Αυτό σε ψηφοδέλτιο θα πέσει στην Κάλπη. Επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό και αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού με ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ είναι για τον λαό ίδια καταστροφή με την σημερινή. Το επιδιώκουνε ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Αρα ο λαός δεν έχει συμφέρον να διαλέξει ποιό τμήμα της Αστικής τάξης θα τον ΣΦΣΞΕΙ η ποιός ξένος Ιμπεριαλιστής. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αλλωστε ο λαός της Βενεζουέλας που εδώ και 17 χρόνια του φέρνουνε ....σοσιαλισμό με στάδια......και ζει μια τραγωδία Ουτε Ευρώ έχει ούτε είναι στην Ε.Ε...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Όντως είναι απλά Παναγιώτη.
Διαφανέστατα θα έλεγα, που προξενούν και τους ανάλογους... συνειρμούς.
Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον το 6-8% του κκε θα είναι αυτό που δεν θα απαλλάξει την χώρα από την παρούσα ευρωμέγγενη.
Γηράσκομεν αεί διδασκόμενοι.

Π

Ανώνυμος είπε...

Η Ερμηνεία σου είναι λάθος. Η Απάντηση μου σαφέστατη. Το ΚΚΕ μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παλεύει για να ενώσει τον λαό σε Ταξική Βάση ώστε με στόχο τον πραγματικό αντίπαλο να φύγει απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ωστε να απαλλαγεί απο την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ του Καπιταλισμού. Την ....εθνική ενότητα.....και τα στάδια......ο λαός και οι Κομμουνιστές τα έχουνε πληρώσει με αίμα μέσα απο το ΕΑΜ με χαραχτηρα Πολιτικού Μετώπου την ...ΕΔΑ.... και τον ...συνασπισμό..... όλα αυτά μας τελειώσανε το ....1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία ρήση την έγραψα για να αποφύγω μια διαφαινόμενη διελκυστίνδα αντεπιχειρημάτων που είναι πασίγνωστα στην μπλογκόσφαιρα.
Όχι βέβαια επειδή δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένα πράγματα για τα οποία έχω στέρεες (πλέον) θέσεις τα τελευταία χρόνια.
Βλέπεις, οι κόμποι έφθασαν στο κτένι και οι οποθενδήποτε ύφαλοι (παντού Πανάγο) αναγκαστικά πλέον ξακρίζουν στην... λυδία λίθο.
Μείνε σε αυτά τα ολίγα παρακαλώ.
Από εμένα τέλος.

Π

Ανώνυμος είπε...

Και εγω αντιλαμβάνομαι τα πάντα. Οποιος μιλάει για το νόμισμα και την Ε.Ε ξεχωριστά απο την Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μιλάει για συμμετοχή σε Κυβερνήσεις μέσα στον Καπιταλισμό και με Σύμμαχο άλλο Ιμπεριαλιστή. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ανεξάρτητα προθέσων παιζει το παιχνίδι του Καπιταλισμού. Οποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τον λαό βγάζει συμπεράσματα απο την ιστορία και δεν συνεχίζει στα ίδια που καταστρέψανε τον λαό και τους Κομμουνιστές Παγκόσμια. Εμεις τα έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι Εθνικές προδοσίες των κομμουνιστών, που δεν θα ήθελαν ποτέ να μάθεις ή να θυμάσαι, 2η θεματική ενότητα, ο διαμελισμός της Ελλάδας από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.
Το ΒΗΜΑ, 09/12/2001 Συνέντευξη του Χ. Φλωρακη:
«.. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε λήξει και οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν. Εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα να οργανωθούμε κανονικά και θα κοβόταν η Ελλάδα αλά Κορέα, μισή μισή... Υπήρχε η δική μας προσδοκία. O Κόκκινος Στρατός. Αυτόν περιμέναμε να κάνει προς τα κάτω, αλλά μπήκε μονάχα σαράντα έως πενήντα χιλιόμετρα στην περιοχή της Θράκης, ξαναγύρισε στη Βουλγαρία και πήγε προς τη Γιουγκοσλαβία. Περιμέναμε εμείς ο έρημοι να 'ρθει προς τα κάτω. Δεν ήρθε...»...
Σ.Φ

AGIS είπε...

@ΣΦ Παρόμοια κι η άποψη που γράφεται εδώ:
http://www.kathimerini.gr/420748/article/epikairothta/kosmos/o-tito-o-tswrtsil-kai-o-stalin
"...Η είσοδος των Σοβιετικών στη Σερβία δημιούργησε στην ηγεσία του ΚΚΕ την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα ήταν εφικτή η κάθοδος του σοβιετικού στρατού και στην Ελλάδα, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει τη σύγκρουση του Δεκεμβρίου του 1944..."

Από τα πράγματα που με εντυπωσιάζουν περισσότερο από το κάθε τι σ' αυτή την ιστορία: Να υπογράφεις το Λίβανο, να υπογράφεις και την Καζέρτα, και να περιμένεις και τον κόκκινο στρατό "να κάνει προς τα κάτω"...
Λες κι ο κόκκινος στρατός δεν δεσμεύεται από τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ συμφωνίες, λες και οι συμφωνίες που υπογράφεις είναι κουρελόχαρτα που αφήνουν ανεπηρέαστες τις ενδοσυμμαχικές σχέσεις και τους διεθνείς συσχετισμούς...
Τόση αφέλεια πιά, ή απλώς εκ των υστέρων επιστρατεύονται όλες οι πιθανές και απίθανες εκδοχές;

Ανώνυμος είπε...

11.01 Είναι σωστό αυτό που σε εντυπωσιάζει Σύντροφε και δεν υπάρχει καμμία αφέλεια. Επρεπε να δικαιολογηθούνε τα αδικαιολόγητα απο την στιγμή που το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ....λαοκρατία......Αν είχε τέτοιο στόχο θα έφτιαχνε το ΕΑΜ σαν Κοινωνική Συμμαχία σύμφωνα με το 2ο και 3ο Γράμμα Ζαχαριαδή για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν θα Εγκλωβιζότανε σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και θα έπαιρνε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944. Ακόμα και με την επιστροφή του Ζαχαριάδη που σε αυτόν χρωστάμε την δημιουργία του ΔΣΕ η ύπαρξει του ΕΑΜ Πολιτικού Μετώπου μας στοίχισε πανάκριβα στο να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ απο το 1945 1946 με αποτέλεσμα όταν έγινε Σεπτέμβρη του 1947 το Αστικό κράτος είχε σταθεί γερά στα πόδια του. Και κάτι για τον Καπετάν Γιώτη για να μη τον αδικήσουμε. Στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950 λέει Ο ....παρτσαλίδης.... πρέπει να εξηγήση σε όλους μας γιατί μετά το 1937..... αλλάξανε το πρόγραμμα της 6ης Ολομέλειας του 1934 που μίλαγε για Δικτακτορία του Προλεταριάτου και χάσαμε την εξουσία το 1944 Το 2001 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Ιστορίας και η Διόρθωση του 1ου Τόμου που .....κάποιοι..... βιαστήκανε να κυκλοφορήσουνε το 1995..... με όλο το Αρχείο του Κόμματος μέσα στο νερό δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό. Γνώμη μου είναι να τον αφήσουμε απο έξω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

AGIS είπε...

Παναγιώτη, δεν εστιάζω στο ότι η άποψη εμφανίζεται αλιευμένη από μια συνέντευξη του Χαρίλαου το 2001. Εστιάζω στην άποψη, που δεν είναι και λίγο διαδεδομένη, έστω και σαν ερώτημα (φαντάζομαι θα το έχεις ακούσει συχνά από πολές διαφορετικές μεριές): "Γιατί δεν έκανε ο κόκκινος στρατός κατά κάτω;"
Και περιορίζομαι να πω ότι το ερώτημα αυτό είναι εξαρχής ανυπόστατο, από τη στιγμή που έχει υπογραφτεί ο Λίβανος κι ύστερα και η Καζέρτα.
Πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να ειπωθούν, και γύρω από το ερώτημα και γύρω από αυτά που γράφεις και γύρω από μια σειρά άλλα ζητήματα, αλλά το θέμα είναι τόσο πολύπλευρο που κατά την άποψή μου απαιτεί πολύ πιο συγκροτημένους όρους συζήτησης.

Ανώνυμος είπε...

Aσφαλώς και την γνωρίζω αυτή την άποψη. Η του ...εσωτερικού.... την χρησιμοποιούσανε με το συνοδευτικό της μοιρασιάς στην Γιάλτα με τα γνωστά χαρτάκια. Η Δική μας Αντιστασιακοί που είχα την τιμή να γνωρίσω την δεκαετία του ..80.. αυτό λέγανε χωρίς την Γιάλτα αλλά λόγω των Αντικειμενικών συνθηκών δεν μπορούσε να μας βοηθήση η ΕΣΣΔ Οταν τους ρώταγα γιατί δεν πήραμε μόνοι μας την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 και οτι η ΕΣΣΔ θα μας βοηθούσε σε όπλα τους φαινότανε απίστευτο αυτό που έλεγα απο την στιγμή που υπήρχε η Αντιφασιστική Συμμαχία απο την ΕΣΣΔ. Δεν τους πήγαινε το μυαλό οτι άλλο οι Ελιγμοί του Σοσιαλιστικού κράτους και οτι για τα αλλα Κ.Κ δεν ισχύει το ίδιο γιατί τότε διαλέγεις Ιμπεριαλιστή. Δεν τους παρεξηγώ. Ητανε πράγματα που παγιωθήκανε στις συνειδήσεις τους μέσα απο το Μίξερ της ΕΔΑ και που ήτανε αδύνατο να σπάσουμε απο την στιγμή που παρά την διάσπαση του 1968 δεν μπόρεσε να γίνει η απόλυτη ρήξη όπως το 1991. Ητανε μια παγιωμένη άσχημη κατασταση που υπήρχε. Με εξαίρεση βέβαια ....ορισμένους..... που τα λέγανε συνειδητά όπως φάνηκε ...το 2012... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ