Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Σεπτεμβρίου 2016

Προς ένα Πλανητικό Καθεστώς (;)

"Πράγματι, έχει διαπιστωθεί ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν αναγκαστικοί νόμοι ελέγχου τού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και νόμων που να καθιστούν υποχρεωτική την έκτρωση, αν η κρίση πληθυσμού γίνει αρκετά σοβαρή ώστε να θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία. (...) Τα πιο πειστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική ρύθμιση της αναπαραγωγής βασίζονται στην ταχεία αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με την ικανότητα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συστημάτων να εξουδετερώσουν τις σχετικές επιπτώσεις. Για την παροχή υψηλής ποιότητας ζωής για όλους, πρέπει να υπάρχουν λιγώτεροι άνθρωποι. Αλλά υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που υποστηρίζουν την επιβολή νομοθεσίας για την ρύθμιση της αναπαραγωγής".

Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Χόλντρεν συζητούν στο οβάλ γραφείο τού Λευκού Οίκου
Πώς σας φαίνεται το παραπάνω απόσπασμα; Προέρχεται από ένα βιβλίο με τίτλο "Οικο-Επιστήμη: Πληθυσμός, Πόροι, Περιβάλλον",  το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1978. Συγγραφείς του είναι οι Πωλ και Ανν Έλριτς και ο Τζον Χόλντρεν. Θα μου πείτε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει όποια ανοησία θέλει. Όμως, ίσως να ανησυχήσετε κάπως αν σας πω ότι ο Χόλντρεν ήταν σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον σε όλη την διάρκεια της προεδρικής θητείας εκείνου. Κι αν προσθέσω ότι τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραπάνω βιβλίου, ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε τον Χόλντρεν διευθυντή τού Λευκού Οίκου σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, μάλλον θα συμφωνήσετε ότι τα πράγματα σοβαρεύουν.

Βέβαια, όσο κι αν έψαξα το ογκωδέστατο (1052 σελίδες) βιβλίο, δεν βρήκα κάποια υπόδειξη ή πρόταση για το βάσει ποιας επιστημονικής μεθόδου θα αποφασιστεί πόσος πρέπει να ο πληθυσμός μιας χώρας ή και ολόκληρου του πλανήτη. Όπως δεν βρήκα κάποια ριζοσπαστική πρόταση για το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει μια νομοθεσία περί ελέγχου τού πληθυσμού, εκτός από την απαγόρευση να αποκτούν τα ζευγάρια περισσότερα από δυο παιδιά. Αντίθετα, βρήκα κάποιες ιδέες που θα βοηθούσαν αυτόν τον έλεγχο, όπως π.χ. η πρόταση στην σελίδα 788, της οποίας πάντως αναγνωρίζεται η δυσκολία στην εφαρμογή: "Η πρόσθεση στειρωτικού στο πόσιμο νερό ή σε βασικά είδη διατροφής είναι μια πρόταση που φαίνεται να τρομάζει τους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι οι περισσότερες προτάσεις για ακούσιο έλεγχο της γονιμότητας. Πράγματι, αυτό θα βάλει κάποια πολύ δύσκολα πολιτικά, νομικά και κοινωνικά ερωτήματα, για να μη μιλήσουμε για τα τεχνικά προβλήματα".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο "Προς ένα πλανητικό καθεστώς". Ο Χόλντρεν ξεκινάει από μια απλοϊκή σκέψη: αφού ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην θάλασσα δίχως να σκέφτεται την ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον, η καλύτερη λύση θα ήταν η καθιέρωση παγκοσμίως ενός "Δικαίου της Θάλασσας", υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και των διαφόρων οργάνων του. Στην συνέχεια, επεκτείνει αυτή την σκέψη: αφού μπουν με επιτυχία οι κανόνες για την θάλασσα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα "Δίκαιο της Ατμόσφαιρας", που θα εποπτεύει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ολοκληρώνει την σκέψη του: αν όλα πάνε καλά, ίσως αυτά τα όργανα να μπορέσουν να εξελιχθούν σε ένα Πλανητικό Καθεστώς. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Εξηγεί ο ίδιος ο Χόλντρεν (η υπογράμμιση δική του):

"Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο Πλανητικό Καθεστώς θα μπορούσε να ελέγχει την ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και διανομή όλων των φυσικών πόρων, ανανεώσιμων ή μη, τουλάχιστον στον βαθμό που υπάρχουν διεθνείς επιπτώσεις. Έτσι, το Καθεστώς θα μπορούσε να έχει την εξουσία να ελέγχει τη ρύπανση όχι μόνο στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς αλλά και σε υδάτινα συστήματα του γλυκού νερού, όπως ποτάμια και λίμνες που διασχίζουν διεθνή σύνορα ή χύνονται στους ωκεανούς. Το Καθεστώς θα μπορούσε επίσης να είναι μια λογική κεντρική υπηρεσία που θα ρυθμίζει όλο το διεθνές εμπόριο, ίσως συμπεριλαμβανομένων της βοήθειας από αναπτυγμένες χώρες προς τις λιγώτερο αναπτυγμένες και όλων των τροφίμων της διεθνούς αγοράς.

Το Πλανητικό Καθεστώς θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τον καθορισμό τού βέλτιστου πληθυσμού τού κόσμου και κάθε περιοχής (...) Ο έλεγχος του πληθυσμού θα μπορούσε να παραμείνει στην αρμοδιότητα της κάθε κυβέρνησης αλλά το Καθεστώς θα πρέπει να έχει κάποια ισχύ για να επιβάλλει τα συμφωνηθέντα όρια. Όπως με το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες διεθνείς συμφωνίες, όλες οι συμφωνίες για τη ρύθμιση του πληθυσμού, των πόρων και της ρύπανσης θα πρέπει να υπόκεινται σε αναθεώρηση και τροποποίηση σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το Πλανητικό Καθεστώς μπορεί να έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με προηγούμενα προτεινόμενα καθεστώτα παγκόσμιας διακυβέρνησης στο να μην έχει κυρίως πολιτική έμφαση - ακόμα κι αν η πολιτική αναπόφευκτα θα είναι ένα μέρος όλων των συζητήσεων, σιωπηρά ή ρητά. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους τομείς που θα ελέγχει το Καθεστώς, σήμερα ρυθμίζονται ή ελέγχονται από τα έθνη ή οποιονδήποτε άλλο, η καθιέρωση του Καθεστώτος θα συνεπαγόταν λίγο-πολύ παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Παρά ταύτα, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην καταστολή των διεθνών συγκρούσεων απλώς και μόνο επειδή η παγκόσμια αλληλοσύνδεση περιβάλλοντος - πόρων δεν θα επέτρεπε μια τέτοια ξεπερασμένη πολυτέλεια"
.

Δείγματα των αντιδράσεων που προκάλεσε στο διαδίκτυο ο διορισμός τού Χόλντρεν από τον Ομπάμα

Δεν ξέρω σε πόσων από σας το μυαλό περνούν αυτή την στιγμή οργουελικές εικόνες μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που, απαλλαγμένη από τα δεσμά και τα βαρίδια τής δημοκρατίας, θα φροντίζει για το καλό όλων μας, χωρίς εμείς να χρειάζεται να ανησυχούμε για ο,τιδήποτε. Όμως, ας τα έχουμε όλα τούτα υπ' όψη μας την επόμενη φορά που η παρέα θα μας πιέσει να τοποθετηθούμε ως προς το αν είναι καλύτερα για μας να εκλεγεί η Χίλλαρυ αντί του Τραμπ, για το αν ο Ομπάμα ήταν καλύτερος πρόεδρος από εκείνον τον ανεκδιήγητο Βλάκα προκάτοχό του ή για το αν και πόσο είναι ωφέλιμοι οι διάφοροι καπιταλιστικοί οργανισμοί τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ κλπ.


-------------------------------------------
Σημείωση: Αφορμή για να ανακαλύψω το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι, στάθηκε ένα κείμενο που διάβασα στο διαδίκτυο κατά την διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου. Ζητώ συγγνώμη που δεν σημείωσα την διεύθυνση εκείνης της ιστοσελίδας για να την αναφέρω.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι υποκριτής ο κύριος, επειδή απευθύνεται σε ώτα πληθυσμών που δεν αυξάνονται, απεναντίας.
Δύσκολα πλέον ο νέος "δυτικός" άνθρωπος αναλαμβάνει την αυτοδέσμευση για να κάνει και... συντηρήσει οικογένεια.
Έχει μάθει αλλιώς, και σε αυτό βοήθησε επίσης η σεξουαλική απελευθέρωση που ήταν (κατά πως φαίνεται) η κύρια χρειώδης αιτία των γαμηλίων αποπειρών.
Οι φονταμελιστικές όμως ανατολικές (παραδοσιακές) κοινωνίες δεν έχουν ξεπεράσει το "πρόβλημα".
Τώρα, γιατί το "αυξάνεσθε και πληθύνεσθε" είναι καλό την σήμερον, με μια Ελλάδα (κάτι τέτοιο) που κάθε χρόνο αποκόπτεται από τον Αμαζόνιο, είναι ένα θεματάκι που ξεπερνά ακόμη και τον Μάλθους.
Υπάρχουν και άλλα ζωντανά που πρέπει να επιβιώσουν, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πολύ εκτατικός, ενεργοβόρος και δολοφονικός προς τα άλλα είδη.
Πάει πολύ μακριά αυτή η βαλίτσα με τον πληθυσμό, και οπωσδήποτε υποκρίπτονται (και) ζητήματα άνωθεν "επιμελητείας" συν ευγονικής, επειδή καταντήσαμε οικόσιτα πλέον.
Όμως, ας μη τα βλέπουμε μόνον ανθρωποκεντρικά τα πράγματα.
Και στο φινάλε το υπαρξιακό ερώτημα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι σύγχρονες συνθήκες, είναι εάν θέλουμε να "μας" ανήκουμε ναί ή ου και κατά πόσο.

Ανώνυμος είπε...

γερνάω, όταν σε τρώνε τα σκριπτα "υποκρύπτονται"

Ανώνυμος είπε...

εντάξει, έγινε ρόιδο η υπόθεση, φοντάνα ντι τρεβι,
εάν υπάρχει και άλλο παρόραμα δεν διορθώνω.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι και προλαβει να το πατησει ο ΚΙΜ μπορει και οι βλαμμενοι της δυτικης ακτης ,μπορει και ο πουτιν , ολα τα αλλα θα ειναι παιδικη χαρα.

Δημήτρης είπε...

Το "καθεστώς" θα έχει τον κεντρικό έλεγχο των πάντων με λίγα λόγια κατά το "κεντρικός έλεγχος της οικονομίας" που λέμε και μεις.
Μπορεί και να το ονομάσουν "πλανητικό σοσιαλισμό" ή αν είναι πιο τολμηροί, ακόμα και "πλανητικό κομμουνισμό" που θα βάλει φρένο στον... "ξέφρενο καπιταλισμό"...
Έχουμε να φάμε δούλεμα...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στη περίπτωση που οι καπιταλιστές και τα κράτη τους, θα σταματούσαν να ανταγωνίζονται, πράγμα που θα γίνει αφού πρώτα αφανιστεί όλος ο πλανήτης από πολέμους...

Με λίγα λόγια, το ότι οι αστοί πολιτικοί, και μάλιστα οι πρώτοι τη σειρά, έχουν μεγάλες βλέψεις γιατί πιστεύουν ότι η όποια παντοδυναμία των ίδιων και των καθεστώτων τους, θα κρατήσει για πάντα, δεν πάει να πει και ότι τα φουσκωμένα με αέρα μυαλά τους, έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά έχει όντως αξία, να δούμε έστω και σε επίπεδο σκέψης, αν όχι κάπου αλλού, που το πάνε αυτοί οι οποίοι την επόμενη φορά θα μας πουλήσουν το επόμενο μεγάλο παραμύθι, για την δημοκρατία και την ελευθερία, και που θα παρουσιαστούν ως το αύριο και το μέλλον της ανθρωπότητας, μαζί με το σάπιο και ετοιμόρροπο καπιταλιστικό σύστημα τους, που δεν έχει να προσφέρει τίποτα όχι στο μέλλον, αλλά εδώ και έναν αιώνα!

Κώστας