Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

20 Σεπτεμβρίου 2016

Η πηγάδα - 7. Αναζητώντας την αλήθεια

Όταν αποφάσιζα να βάλω μπρος αυτή την σειρά κειμένων, ήξερα ότι θα κολυμπήσω σε ταραγμένα, βαθειά κι αχαρτογράφητα νερά. Στα τόσα χρόνια που μελετώ Ιστορία, πρώτη φορά βρέθηκα μπροστά σε τόσο πολλές αλληλοσυγκρουόμενες, διαστρεβλωμένες και ψευδείς πληροφορίες, πολλές από τις οποίες είναι τόσο εμφανώς κατασκευασμένες ώστε βγάζουν μάτια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξώφθαλμα κατασκευασμένου πειστηρίου είναι το κείμενο του ιερέα τού Μελιγαλά Παναγιώτη Παπαδόπουλου, το οποίο παρέθεσε εδώ ανώνυμος σχολιογράφος, αλιεύοντάς το από το βιβλίο τού συνταγματάρχη Ηλία Θεοδωρόπουλου "Η πηγάδα του Μελιγαλά".  Σύμφωνα με τον Θεοδωρόπουλο, όμως, πρόκειται για "ακριβές αντίγραφον, του ευρισκομένου εις χείρας τού Δημητρίου Παπαδοπούλου, υιού του εις Κύριον αποδημήσαντος Ιερέως Παπαδοπούλου, δακτυλογραφημένου κειμένου συνταχθέντος υπό του ιδίου του Ιερέως, κατά την βεβαίωσιν του υιού του". Δηλαδή, εν έτει 1945, ο παπάς του χωριού πήρε μια γραφομηχανή και δακτυλογράφησε με τα χέρια του, εις άπταιστον και αλάνθαστον καθαρεύουσαν το κείμενό του, αντί να πάρει ένα κομμάτι χαρτί κι ένα μολύβι; Δύσκολο να το πιστέψουμε. Αλλά, βλέπετε, το χαρτί και το μολύβι πιστοποιούν γραφικό χαρακτήρα, κάτι που δεν συμβαίνει με τις γραφομηχανές.

Εξ άλλου, στο ίδιο κείμενο, ο παπάς βεβαιώνει ότι αυτός δεν βρισκόταν στο Μπεζεστένι: "αν ξεκινούσε ο υποφαινόμενος και πήγαινα εκεί, ασφαλώς δεν θα υπήρχα σήμερον να σας γράψω τα τραγικά αυτά γεγονότα". Βεβαιώνει δε ότι απλώς κρυφοκοίταζε: "είδα με τα μάτια μου από τις γρύλιες των παραθύρων...". Παραμένει άξιο απορίας πώς ο παπάς είδε "από τις γρύλιες των παραθύρων" τους αντάρτες να αρπάζουν κρατούμενους από το Μπεζεστένι, να τους οδηγούν στην πηγάδα που βρίσκεται δυο χιλιόμετρα μακρύτερα, να τους κόβουν μύτες κι αφτιά κι ύστερα να τους σφάζουν και να τους ρίχνουν στην πηγάδα. Όλα αυτά -υποτίθεται πως- τα πιστοποιεί ένας παπάς, τον οποίο οι συγχωριανοί του τον είχαν σε τέτοια "εκτίμηση" ώστε τον φώναζαν "παπα-Πούλο".

Λεπτομέρεια: Ο Θεοδωρόπουλος "καρφώνεται" μόνος του, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι ο παπα-Πούλος είχε αλισβερίσια με τους αντάρτες, λέγοντας ότι "σήμερον πλανώνται εις ολόκληρον την περιοχήν υπόνοιαι κατά του Ιερέως Παπαδοπούλου, δι' ο και καλούνται οι υιοί του Δημήτριος και Γεώργιος και αι θυγατέραι του Βασιλική και Σοφία να υπεραμυνθούν της μνήμης, του πατριωτισμού, της τιμής, της υπολήψεως και της Ιερωσύνης του Πατρός των και να δώσουν εις την δημοσιότητα κάθε έγκυρον στοιχείον". Τί άλλο να κάνουν τα παιδιά; Ολόκληρο δακτυλόγραφο βρήκαν!

Καλαμάτα, 1944: αναμνηστική φωτογραφία έξω από το θέατρο "Ρεξ". Από αριστερά: ο βρεττανός ταγματάρχης
Λάυλ Ουίλκις, ο διαβόητος ελληνοπολιτειακός λοχαγός Τζον Φατσέας, ο Άρης Βελουχιώτης, ο βρεττανός λογαχός
Ντόναλντ "Καμπούρης" Γκίμπσον και ο καπετάνιος τους ΕΛΑΣ Γιάννης "Ωρίων" Μιχαλόπουλος.

Κορυφαίο δείγμα αντικρουόμενων πληροφοριών είναι κι αυτό που προκύπτει από την μελέτη του βιβλίου του Σπύρου Ξιάρχου "Η αλήθεια για τον Μελιγαλά". Στην σελίδα 34  αυτού του βιβλίου διαβάζουμε: "Ούτε μέσα στο Μελιγαλά ούτε στον ομαδικό τάφο τής Πηγάδας υπάρχουν 'κατακρεουργημένοι'. Μια αδιάψευστη μαρτυρία προκειμένου περί της Πηγάδας αποτελεί η ιατροδικαστική έκθεση η οποία συνετάγη το 1945 από συνεργείο Βρεττανών γιατρών που έστειλαν τα Βρεττανικά εργατικά συνδικάτα τού Σερ Ουώλτερ Σιτρίν και την οποία έχει προσυπογράψει και ο τότε Πρωτοδίκης Πρινόπουλος. Η έκθεση αναφέρει ότι όλοι οι εντός του ομαδικού τάφου τής Πηγάδας έχουν φονευθεί διά πυροβόλου όπλου".

Για να τονίσει την αλήθεια του παραπάνω συγκλονιστικού στοιχείου, ο Ξιάρχος συμπληρώνει: "Σε δίκη μου ενώπιον του εκτάκτου στρατοδικείου Καλαμάτας του οποίου προήδρευσε ο Πρωτοδίκης Πρινόπουλος με το βαθμό τού ταγματάρχη τής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και μετείχε ο ταγματάρχης τότε Γιάννης Λαδάς και ο λοχαγός Γρ. Αλεξανδρόπουλος, ο Βασιλικός Επίτροπος Δαραβίγκας σε ερωτήσεις του μου εζήτη να του δηλώσω αν είχαν γίνει εξορύξεις οφθαλμών, ακροτηριασμοί και άλλα πήρε αρνητική απάντηση και ακόμη επικαλέστηκα τη μαρτυρία τού Προέδρου Πρινόπουλου ο οποίος είχε υπογράψει την έκθεση νεκροψίας. Πράγματι ο Πρόεδρος του στρατοδικείου δέχτηκε την άποψή μου".

Και τώρα; Τί κάνουμε με τον παπα-Πούλο, που είδε με τα μάτια του αντάρτες να σφάζουν αθώους; Τί κάνουμε με όλες αυτές τις μαρτυρίες "αυτοπτών", οι οποίοι μιλάνε για μαχαίρια, τσεκούρια και... κονσερβοκούτια; Τί κάνουμε με όλους εκείνους που βεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο Άρης έδωσε εντολή στους αντάρτες του να σκοτώνουν σφάζοντας για να μη χαλάνε σφαίρες; Πρόκειται για ερωτήματα, την απάντηση των οποίων πρέπει να αναζητήσουμε μέσω ενός άλλου ερωτήματος: Με τον Βελουχιώτη και τον Μπελογιάννη να έχουν δώσει εντολή να μη μείνει ρουθούνι (*) και με τόσους μανιασμένους αντάρτες να σφάζουν αδιακρίτως ό,τι και όποιον εκινείτο, πώς επιβίωσαν τόσοι αυτόπτες μάρτυρες;


Άλλος αναγνώστης αναφέρει σε σχόλιό του ότι, μετά από "μια επισκόπηση σε μια μεγάλη συλλογή πηγών και μαρτυριών", κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: "Στα Βρετανικά Αρχεία (TNA) βρήκα έναν αξιωματικό Γκίμπσον, αλλά δεν είχε πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, ούτε υπάρχει σχετική έκθεση για το Μελιγαλά. Συνεπώς η εκδοχή, που αν δεν κάνω λάθος είναι η εκδοχή Σπύρου Χατζάρα, πρέπει να αποσυρθεί εντελώς".

Όχι μόνο δεν αμφισβητώ στο παραμικρό την διάθεση του αναγνώστη να ανακαλύψει, μαζί με όλους μας, την αλήθεια αλλά πρέπει και να τον ευχαριστήσω για τις παρεμβάσεις του. Και, βεβαίως, θεωρώ περιττό να δηλώσω ότι δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να χρησιμοποιήσω ως πηγή μου τον Χατζάρα. Όμως, ο Ξιάρχος πιστοποιεί την παρουσία τού Γκίμπσον (παραθέτει και φωτογραφία του) και βεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τους πολιορκημένους, αν και η εκδοχή του διαφέρει ελαφρώς από εκείνη που υιοθέτησα στο δικό μου κείμενο. Σύμφωνα με τον Ξιάρχο, ο λοχαγός Γκίμπσον, ο ταγματάρχης Ουίλκις και ο αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος συναντήθηκαν την παραμονή (κι όχι την δεύτερη μέρα) της μάχης με τον Περρωτή και κάποιους άλλους στην είσοδο του χωριού (δεν τους επετράπη να μπουν) για διαβουλεύσεις περί παράδοσης, οι οποίες δεν καρποφόρησαν.

Σημειωτέον ότι η παρουσία τού λοχαγού Γκίμπσον πιστοποιείται και στην κατάληψη της Καλαμάτας αλλά και στους Γαργαλιάνους, όπως αναφέραμε. Και για να μην αισθάνεται άβολα ο αναγνώστης που προανέφερα, ας ξεκαθαρίσω ότι κι εγώ χρειάστηκα ώρες αναζήτησης μέχρι να βρω το μικρό όνομα αυτού του λοχαγού, τον οποίο οι έλληνες αποκαλούσαν με το παρατσούκλι "Καμπούρης": Ντόναλντ.


Ψάχνοντας το διαδίκτυο, στο λήμμα τής αγγλικής Wikipedia για τον Μελιγαλά. βρήκα να γίνεται αναφορά σε κάποιο έγγραφο του Φόρειν Όφφις με αριθμό 371/43693/R 16026, το οποίο αναζήτησα επισταμένως αλλά δεν κατάφερα να εντοπίσω. Πρόκειται για μια αναφορά που έστειλε ο λοχαγός Γκίμπσον στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία στις 14 Σεπτεμβρίου (την δεύτερη μέρα της μάχης) οι ταγματασφαλίτες του Μελιγαλά εκτέλεσαν όλους τους ομήρους που κρατούσαν. Παρά το ότι πρόκειται για συνταρακτική πληροφορία, αποφάσισα ότι δεν πρέπει να την πάρω σοβαρά υπ' όψη μου διότι δεν διασταυρώνεται από πουθενά. Αν οι ταγματασφαλίτες είχαν εκτελέσει κρατούμενους, κάποιος εαμίτης θα βρισκόταν να μας το πει και δεν θα περιμέναμε τον Γκίμπσον.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ερευνητής, αν δεν προσέξει, μπορεί να παρασυρθεί σε σφάλματα τεράστια. Για παράδειγμα, σχολιογράφος αποδίδει στον Ξιάρχο την εξής "αποκάλυψη", την οποία βρήκε στο διαδίκτυο (γραμμένη από κάποιο φασιστοειδές που υπογράφει ως "Γιάννης-2") και την αντέγραψε: "Τις εκτελέσεις δεν τις έκαναν αδέσποτα στοιχεία της περιοχής, αλλά αντάρτες με την έγκριση του Βελουχιώτη. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτός θα τις σταματούσε και θα ελευθέρωνε όλους που ήταν στην συνοδεία". Δυστυχώς, ο σχολιογράφος κατάπιε αμάσητο ό,τι του σέρβιραν και δεν κατέφυγε στον ίδιο τον Ξιάρχο, ο οποίος πουθενά δεν υποστηρίζει τέτοια βλακεία. Αντίθετα, γράφει στη σελίδα 41: "Το μυστήριο περί του ποίος αποφάσισε και ποίος έδωκε εντολή για τις εκτελέσεις παραμένει ανεξιχνίαστο και θα μείνει ίσως για πάντα. Την έδωσε ο αρχηγός του ΕΛΑΣ ο Άρης Βελουχιώτης; Είναι απίθανο. (...) Την έλαβε το ΚΚΕ; Και αυτό είναι απίθανο γιατί θα έπρεπε να έχει παρθεί όμοια απόφαση και για τους αιχμαλώτους τής Καλαμάτας ή αργότερα των Γαργαλιάνων της Πύλου (...)". Και ο Ξιάρχος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις εκτελέσεις ήταν "αγγλικός δάκτυλος".

Καλαμάτα, 1944: Ο λοχαγός Ντόναλντ Γκίμπσον με το ζεύγος Πήρσον τού σουηδικού Ερυθρού Σταυρού.

Ένα άλλο βασανιστικό ζήτημα είναι το αν οι πολιορκημένοι παραδόθηκαν ή αν πάλεψαν μανιασμένα μέχρι τέλους. Υπάρχουν μαρτυρίες και για τα δυο. Γεγονός είναι ότι στον αηΛιά έπεφταν κορμιά μέχρι την ώρα που σήμανε η καμπάνα δηλώνοντας παράδοση. Όμως, αν λογαριάσουμε πως από τους κάπου χίλιους αμυνόμενους, καμμιά διακοσαριά έφυγαν με τον Καζάκο και καμμιά πεντακοσαριά είχαν αποφασίσει να παραδοθούν και κλείστηκαν στα σπίτια, είναι πολύ λογικό να συμπεράνουμε ότι στην υπόλοιπη πόλη έπεφταν μόνο σποραδικές ντουφεκιές. Η μάχη στον αηΛιά ήταν πράγματι σκληρή, γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι δυο γενναίοι πολεμιστές: ο επιλοχίας Παναγιώτης Μπένος από πλευράς ταγματασφαλιτών και ο λοχαγός Κώστας Μπασακίδης από πλευράς ΕΛΑΣ (**). Γι' αυτό και έληξε μόλις σκοτώθηκε ο Μπένος.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Τ.Α. ταγματάρχη Διονύσιο Παπαδόπουλο, πολλοί ταγματασφαλίτες είχαν κρυφτεί σε σπίτια και δεν πολεμούσαν. Με τον Παπαδόπουλο συμφωνεί και ο Ξιάρχος, ο οποίος υποστηρίζει ότι "το 1/3 των ταγματασφαλιτών δεν πολεμούσε". Μάλιστα, ο Ξιάρχος προσθέτει ότι "ο Παν. Μπένος, ο Θεοφάνους και ο ταγματάρχης Παπαδόπουλος τους έβγαζαν από τα σπίτια και τους οδηγούσαν στον Άγιο Λια αλλά εκείνοι μόλις έβρισκαν ευκαιρία τόσκαζαν". Γι' αυτό θεώρησα ως λογικό το συμπέρασμα ότι ο Μελιγαλάς μάλλον παραδόθηκε παρά κυριεύτηκε. Ακόμη κι έτσι, όμως, ποιός είπε πως προδότης που παραδίνεται δεν δικάζεται και δεν εκτελείται; Από πότε η παράδοση ενός εγκληματία τού εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο;


Ώρα για τον επίλογο. Νομίζω ότι οι αναγνώστες κατάλαβαν την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε σε τούτο το ιστολόγιο για να γραφτούν όλα αυτά τα κείμενα περί Μελιγαλά. Υπήρξαν στιγμές που η αναζήτηση και -κυρίως- το ξεδιάλεγμα των πληροφοριών, προκειμένου να ξεχωρίσουν τα πραγματικά στοιχεία από τα σκουπίδια, με κούρασαν αφάνταστα. Πιθανώς, σ' αυτό το ξεδιάλεγμα ή και σε κάποια συμπεράσματα να έκανα λάθη αλλά κανένα απ' αυτά δεν έγινε εσκεμμένα. Η ιδεολογική μου τοποθέτηση δεν είναι μυστική. Όμως, μπορώ να περηφανεύομαι ότι έχω διαμορφώσει την ιδεολογία μου βασιζόμενος στην αλήθεια και ποτέ δεν βίασα την αλήθεια για δικαιολογήσω την ιδεολογία μου.

Σημείωση: Πλήρης βιβλιογραφία και εργογραφία αλλά και δικτυακοί διασύνδεσμοι θα παρατεθούν σε ειδικό σημείωμα την Κυριακή.

-------------------------------------
(*) Κάποιοι ανακάλυψαν και την σχετική διαταγή τού Βελουχιώτη: 330/15-9-1944. Σύμφωνα με αυτή την διαταγή, "διά τελευταίαν φοράν διακηρρύσσομεν δημοσία ότι πας ανήκων εις τα Εθνοπροδοτικά Τάγματα, όστις ήθελε παραδοθή ημίν και παραδώση τον οπλισμόν του εντός 24 ωρών από της κοινοποιήσεως της παρούσης θα του εξασφαλισθή απολύτως η ζωή και η ελευθερία επανόδου εις την οικίαν του. Μετά την εκπνοήν της άνω προθεσμίας πας εξ αυτών συλλαμβανόμενος κατά την διάρκειαν της μάχης ή άλλως ένοπλος θα τυφεκίζεται επί τόπου". Έγραψε ο Άρης διαταγή στην καθαρεύουσα, με υποτακτικές και υπογεγραμμένες; Πόσο βλάκας μπορεί να αποδειχτεί ένας πλαστογράφος;

(**) Ο Μπασακίδης σκοτώθηκε στις 14/3/1949 στο Δρακοβούνι Μαντινείας. Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το 1985 απονεμήθηκε στον Μπασακίδη ο βαθμός τού αντισυνταγματάρχη.

88 σχόλια:

Απρίλιος είπε...

Δηλαδη αυτοι οι ανθρωποι συμφωνα μ εσενα δικαστηκαν δικη δικαιη.Μαλιστα.

Ανώνυμος είπε...

Kαλώς το παιδί. Θέλει δίκαιη δίκη για αυτούς που σφάξανε τον λαό στα Καλάβρυτα Κοκκινια Χαιδάρι Καλογρέζα στην Κρήτη και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Αυτούς που τον Δεκέμβρη του 1944 σφάξανε τον λαό της Αθήνας και του Πειραιά. Αυτούς που στην μάχη της Φλώρινας τον Φλεβάρη του 1949 εκτελούσανε τραυματίες και αιχμαλώτους. ΜΑΛΙΣΤΑ. Χρωστάτε μεγάλη χάρη που δεν είχαμε Στρατγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ώστε την ώρα που αποχωρούσανε απο την κάθε πόλη οι Γερμανοί να τελειώσουνε όλα για εσας. Ανάψτε τους κανένα κεράκι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Να επαναλάβω ότι η ακολουθία αυτή των κειμένων σου συνιστά μία ιδιαίτερα αξιόλογη (και, δη, σε ατομικό επίπεδο) απόπειρα συνοπτικής παράθεσης στοιχείων και συμπερασμάτων για το εν λόγω γεγονός.
Καθότι ομοϊδεάτες, προσυπογράφω την τελευταια περίοδο του κυρίως κειμένου.
Επί της ουσίας του θέματος, προσθέτω μόνον το γενικό αίσθημα το οποίο επικρατούσε στις τότε συνθήκες εναντίον των οργανωμένων συμμοριών των ταγματασφαλιτών και των κάθε είδους συνεργατών των δυνάμεων κατοχής. Το οποίο, ναι, αιτιολογεί και δικαιολογεί τις όποιες ''ακρότητες'' εκδηλώθηκαν (και υπό τον όρο ότι εκδηλώθηκαν)σε βάρος των ηττημένων στην προκείμενη μάχη.
Όσον αφορά τις αντικομμουνιστικού περιεχομένου παρεμβολές ''διαφόρων'' σχολιογράφων (ανωνύμων και μη), πρόκειται μάλλον για το αυτό πρόσωπο.

*Παρατηρώ πως ο βαθμός φαιδρότητας των αντικομμουνιστών σχολιογράφων διατηρείται αμείωτος. ''Διερωτώμαι'', λοιπόν, στις συνθήκες του 1944 - 45, εγχωρίως και διεθνώς, εάν στην περίπτωση ποιου κράτους, ποιας ανεξάρτητης οντότητας, ποιας στρατιωτικής εμπλοκής κλπ. προβλέπονταν και τηρούνταν συνθήκες εξασφάλισης αρχών δίκαιης δίκης. Αρχές, βέβαια, τις οποίες αγνοεί πλήρως ο ανωτέρω σχολιογράφος.

Απρίλιος είπε...

Καλως την Πορδογιωτη που πεταχτηκε να απαντησει απροσκλητος για λογαριασμο του οικοδεσποτη.Αιντε παλι σχολειο να μαθεις τι σημαινει εκτος θεματος που μου θες και στρατηγικο στοχο καημενε.Εσυ ρε κακομοιρη τι μιλας λες και ζεις 70 χρονια πριν; -οχι στρατηγιο στοχο το σοσιαλισμο δεν εχεις ,ουτε για στρατεγκο δε φτανει το μυαλουδακι σου.

Ανώνυμος είπε...

Τα γνωρίζει Σύντροφε. Απλά είναι τις ίδιας κατηγορίας. Σφάζανε τον λαό για 4 χρόνια και μετα ερχεται και σου λεει δικαιη δίκη. Γίνανε οι Συμφωνίες στο όνομα της ....εθνικής ενότητας.... τις κάνανε κουρελόχαρτο. Ουτε στοιχειώδεις αστικοδημοκρατικά δικαιώματα δεν αφήνανε. Αμέσως μετά την Βάρκιζα ξεκίνησε η σφαγή του λαού. 29 Φλεβάρη του 1948 έγινε η σφαγή στην Μακρόνησο. 350 νεκρούς κουβάλησε επιταγμένο καίκι στο νησάκι Σαν Τζόρτζιο τους πέρνανε οι νάυτες απο πολεμικό και με άγκυρες τους φουντάρανε στην Θάλασσα. Και έρχονται και μιλάνε........Κεράκι πρέπει να ανάψουνε Ορέστη στα .....παιδιά... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απρίλιος είπε...

Ορεστη Κομεπ αρα συμφωνεις οτι καμια δικη και καμια δικαιοσυνη δεν ειχαν οι μακελεμενοι που παραδοθηκαν.Απλα υποστηριζεις σαν ξεφτιλοδικολαβος η συγγενης τους ''δικους'' σου διοτι ταχα οι συνθηκες και το κοινο αισθημα αλλα το κοινο αισθημα μπορει να κολλησει μια χαρα και σ οποιαδηποτε αλλη περιπτωση,πως το βλεπεις σε συμφερει;...κατα τ αλλα ολη η ανθρωποτητα ειναι αντικομμουνιστες ενω εσεις ανδρειοι με ηθικο ακμαιο...α ρε αυτισμος που δερνει καποιους...

Ανώνυμος είπε...

Πήγαινε άναψε το Κεράκι σε αυτούς που κανονίσανε να μην έχουμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό. Θα είχανε τελειώσει όλα την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Ακόμα περιμένουμε να μας πεις κάτι για τα εγκλήματα των Φίλων σου Ταγματαλητών τα 4 χρόνια. Ελα κάνε μια προσπάθεια ΚΟΥΡΑΓΙΟ........ παναγιωτησ

Ανώνυμος είπε...

Ελα πάρε θάρρος πες μας για τις Σφαγές σε Κοκκινια Καλάβρυτα Δίστομο Κρήτη και πολλά άλλα. Και μετά απο όλα αυτά θέλεις δίκαιη δίκη. Μήπως έπρεπε να πάρουνε παράσημα χοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@Μακεδόνας
Ως αντικομμουνιστής που είσαι έχεις προφανή δυσκολία κατανόησης ακόμη και στοιχειωδών νοημάτων.
Είναι δυνατόν να αντιλήφθηκες κάποιους είδους συμφωνία ή προσέγγιση στο περιεχόμενο των ''παρεμβάσεών'' σου εκ μέρους μου;
Εν συντομία, εκτιμώ ως αναγκαία και δικαιολογημένη την απόφαση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ να προβεί στην επιθέση στην περιοχή του Μελιγαλά.
Το ''όλον πρόβλημα'' έγκειται στο μέρος το οποίο εσύ υπερασπίζεσαι: το μέρος των απογόνων με πολιτικούς αλλά και βιολογικούς όρους των απογόνων των συνεργατών των δυνάμεων της κατοχής. Το μέρος των ναζιστικών αποβλήτων τα οποία εξακολουθούν να ''διοργανώνουν'' προκλητικού τύπου ''συνάξεις'' στην περιοχή. Το μέρος των κάθε είδους ''ακαδημαϊκών'' ή δημοσιολόγων, οι οποίοι έχουν αναλάβει το ''έργο'' της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Για ποιο λόγο; Διότι δε διαθέτετε κανένα απολύτως πειστήριο επαλήθευσης των ''καταγγελιών'' σας. Διότι περιορίζεσθε σε φαιδρές απόπειρες σύνθεσης υποτιθέμενων στοιχείων. Και όποτε όλες αυτές οι απόπειρες καταρρέουν, καταφεύγετε στην προσφιλή τακτική των ύβρεων.

*Μήπως θεωρείς πως διαθέτεις κάποιας μορφής ''πρόσκληση'' προκειμένου να παραθέτεις ''σχόλια'' στο παρόν ιστολόγιο. Και όλοι οι υπόλοιποι ''πρέπει'' να θεωρούμαστε απρόσκλητοι;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς Ορέστη. 800 τέτοια καθάρμα είχε κρατούμενους στο νησάκι Κρανάη ο Πέτρουλας αρχηγός του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Ελα να τους σφάξουμε του λένε. Οχι λέει θα δικαστούνε απο την Κυβέρνηση..... Τους φορέσανε αντιφασιστικά......ρούχα του σώσανε απο τον ΕΛΑΣ στις φυλακές Συγγρού σφάξανε τον Λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και μετά τα ίδια στην Πελοπόννησο. Η Οικογένεια του Πέτρουλα σφαγμένη μέσα στο σπίτι τους ο ίδιος σφαγμένος στην φυλακή που τους εμπιστεύτηκε για αμνηστία. Κάνανε συνειδητό ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ κάναμε Αντιφασιστικό και μιλάνε κιόλας. Το λάθος μας είναι οτι δεν είναι αλήθεια όσα λένε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Το εν λόγω άτομο (σε κοινές βάσεις σκέπτονται και οι ομοϊδεάτες του)''επιχειρηματολογεί'' μη λαμβάνοντας υπόψιν βασικές συνθήκες της τότε εποχής. Δεν είναι μόνον η σφοδρότατη βία την οποίαν άσκησαν τα όργανα του αστικού κράτους εναντίον του αντιστασιακού, εαμικού και κομμουνισυικού κινήματος (μέρος των οποίων θυμίζεις σωστά). Αλλά αναφερόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποίαν υπήρχαν ακόμη δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα. Σε μία περίοδο στην οποίαν οι αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ύστερα από λίγους μήνες) προχώρησαν στο έγκλημα σε Ναγκασάκι και Χιροσίμα. Σε μία περίοδο κατά την οποίαν εξαιτίας των δυνάμεων κατοχής το 1/10 περίπου του άμαχου πληθυσμού της Ελλάδας είχε εξοντωθεί. Και ο συγκεκριμένος ''απαιτεί'' εξασφάλιση δίκαιης δίκης, στις τότε συνθήκες, έναντι εγκληματικών στοιχείων. Νομίζω, αρκετή η ενασχόλησή μας με ένα εγκάθετο απολογητή εγκληματικών αποβρασμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Το οτι βρίζει την στιγμή που όλες οι απαντήσεις είναι με επιχειρήματα τα λέει όλα. Μιλάει για δίκαιη δίκη αυτός που η Τάξη του όχι μόνο δεν πολέμησε αλλά παρέδωσε στους Γερμανούς τους Κομμουνιστές με τον Ζαχαριάδη 4 χρόνια στην Γερμανία και μιλάνε κιολας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ελα πες μας πότε δικάστηκε ο Μανιαδάκης με τον Νικολούδη που παραδώσανε τους Κομμουνιστές στους Γερμανούς και ο Ζαχαριάδης μεταφέρθηκε στο Νταχάου. Κάνε ένα κουράγιο και πες μας πότε έγινε η δίκη τους....ΤΙ...ΠΟΤΈ......Σώωωωωωωωπα........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κλέων Ι. είπε...

Τελικά, έχεις δίκιο. Υπήρχε Λοχαγός Γκίμπσον. Αλλά είναι Daniel, και όχι Donlad.
Κοίταξε τι έγινε:
Είχα κοιτάξει στη λίστα των βρετανικών αρχείων με τους εν Ελλάδι αξιωματικούς και ρώτησα κατόπιν τον (Αγγλο) ειδικό που πηγαίνει κάθε μήνα και παραλαμβάνει όλα τα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της SOE και του Foreign Office να κοιτάξει στα Excel αρχεία του που καταγράφει τα πάντα και να μου πει. Αυτός μου απάντησε ότι δεν βρήκε τίποτα αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο να υπάρχει κάτι για το θέμα 'Γκίμπσον στην Ελλάδα' σε μελλοντικά αρχεία του FO μόνο (για τη SOE ήταν σίγουρος).

Ασφαλώς δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν και εκτιμώ πολύ όλη αυτή τη δουλειά. Ο λόγος που σκέφτηκα να παρέμβω ήταν αυτός ακριβώς, ότι περισσότερα μυαλά μπορούν πιο εύκολα να βρουν την αλήθεια.
Βέβαια, είχα πρόβλημα από την πρώτη στιγμή που δεν μπορούσα να δω τις πηγές για κάθε πληροφορία μέσα στα κείμενα.

Ετσι, αν είχες πει τις λέξεις 'ζεύγος Πήρσον' απ' την αρχή (ή έστω αν υπήρχε η πηγή των φωτογραφιών), θα κοιτούσα από τότε στο βιβλίο τους (Κωστής Παπαγκόγκος, Αρχείο Πήρσον), όπως κοίταξα προ ολίγου, και είδα ότι όχι μόνο υπήρχε Γκίμπσον αλλά και ότι είχε συναντηθεί με τους Πήρσον από τις 24/9 και μετά. Το ημερολόγιό των Πήρσον αναφέρεται πολλές φορές σε αυτόν.
Αν το ήξερα αυτό από πριν, θα μπορούσα πιο εύκολα να ρωτήσω τον Αγγλο φίλο μου που ξέρει τα πάντα για την SOE και ίσως να στεκόμασταν πιο τυχεροί.

Μέσα στο βιβλίο, επίσης, έχει μια επιστολή του. Εκεί υπάρχει υπογραφή Daniel και όχι Donald.
Ποιος λέει ότι τον έλεγαν Donald και ότι είχε και παρατσούκλι ΄'Καμπούρης';
Υπάρχει σε κανένα βιβλίο αυτό;

Διότι ξεκινώντας από το 'Daniel Gibson' βρήκα τελικά έναν αξιωματικό, και ταιριάζει στο προφίλ του:
http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/1c46c7c27d824d49a1f948e2e294a33d

ή εδώ ένα τμήμα από τον φάκελό του
http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/1c46c7c27d824d49a1f948e2e294a33d#imageViewerLink

Ενώ Donald Gibson, όχι κάποιον που να ταιριάζει στο προφίλ του
http://discovery.nationalarchives.gov.uk/results/r?_q=%22donald+Gibson%22

Δεν είναι τίποτα κακό, είναι η συνηθισμένη πρακτική που σε γλιτώνει από πολλά τρεξίματα, όταν κάτι το βρίσκουμε σε βιβλίο ή σε αρχεία, να λέμε 'σύμφωνα με το τάδε', αλλιώς όταν το βρίσκουμε στο ίντερνετ να δίνουμε το λινκ.

Το ίδιο και για το έγγραφο F.O.371/43693/R 16026.
Αυτό, αν το έβλεπα από την αρχή, θα μπορούσα να το αναζητήσω (ο άνθρωπος αυτός είναι πολυάσχολος και δεν μπορώ να τον ενοχλώ συνέχεια με αιτήματα για χάρες, τώρα πρέπει να περιμένω κάποια επόμενη φορά)
Βλέπω τώρα στα google books ότι οι Καλύβας-Μαραντζίδης το χρησιμοποιούν σε μια μάλλον άσχετη με το θέμα μας παραπομπή και δίνουν στοιχεία του 'Boxshall προς Laskey', 30/09/1944.
Δηλαδή, το έγγραφο είναι υπαρκτό αλλά μάλλον δεν έχει σχέση ο Γκίμπσον, απ' ό,τι φαίνεται, και είναι άλλης ημερομηνίας.
Συνεπώς πιθανόν να είναι και εντελώς άσχετο με το Μελιγαλά και η Wikipedia να μας παραπλανεί για άλλη μια φορά.
[Συνεχίζω σε δεύτερο σχόλιο]

Κλέων Ι. είπε...

Επίσης σημαντικό:
Ο Ξιάρχος λέει η συνάντηση έγινε την παραμονή, εσύ λες τη δεύτερη μέρα. Από που προκύπτει η δεύτερη μέρα; Είναι σημαντικό αυτό, διότι άλλο να πουν 'όχι' πριν αρχίσει η μάχη και άλλο κατά την διάρκεια, είναι κατανοητό πιστεύω γιατί. Τώρα μαθαίνουμε και κάτι άλλο, ότι η συνάντηση έγινε έξω απ' την πόλη. Μέχρι τώρα, κοίταζα στα βιβλία γνωρίζοντας ότι έγινε στο σπίτι τού Γιώργου Θεοφιλόπουλου («ο Γκίμπσον με έναν ακόμη άγγλο αξιωματικό μπαίνουν στην πόλη, συνοδευόμενοι από τον αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλο, έναν κληρικό που τον εκτιμούσαν οι πάντες. Η συνάντησή τους με τους αρχηγούς των ταγματασφαλιτών κανονίζεται στο σπίτι τού Γιώργου Θεοφιλόπουλου»).

Από το βιβλίο Πήρσον προκύπτει ότι ο Γκίμπσον όντως μεσολάβησε μεταξύ ΕΛΑΣ και ΤΑ, όχι όμως στον Μελιγαλά, αλλά στην Τρίπολη περίπου 10 μέρες μετά.
Αρα (κι επειδή αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για να δούμε αν στέκει η εκδοχή 'ο Μελιγαλάς παραδόθηκε' για την οποία είπα την άποψή μου προχτές) πρέπει να δούμε τι ακριβώς λέει ο Ξιάρχος και πόσο αξιόπιστος είναι.

Υπάρχει επίσης η διχογνωμία για την τύχη του Δ. Παπαδόπουλου. Αυτός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν ακολούθησε κάποιον Εγγλέζο αξιωματικό, ανακρίθηκε για λίγο και αφέθηκε ελεύθερος. Η ιστορία αυτή αποδυναμώνει την εκδοχή της παράδοσης, είναι αντιληπτό αυτό. Τώρα γράφεις «Σύμφωνα με τον διοικητή του Τ.Α. ταγματάρχη Διονύσιο Παπαδόπουλο, πολλοί ταγματασφαλίτες είχαν κρυφτεί σε σπίτια και δεν πολεμούσαν», συνεπώς για να τα ξέρει όλα αυτά ο Παπαδόπουλος σημαίνει ότι δεν είχε φύγει την προηγούμενη ημέρα, έμεινε και πολέμησε όπως γνωρίζουμε ως τώρα, και είδε έτσι όλα τα παραπάνω.

Ομοίως πρέπει να διευκρινιστεί και η εμπλοκή του αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλου. Αν κάποια συνάντηση έγινε την παραμονή, τότε πολύ πιθανό αυτός να ήταν ο κομιστής της πρότασης. Ενας συγγραφέας το αναφέρει αυτό (δεν θυμάμαι τώρα ποιος ακριβώς, αλλά αν είναι σημαντικό, μπορώ να τον βρω).

Συγγνώμη για την επιμονή μου σε τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά αλλιώς δεν βγαίνει η αλήθεια (και είμαι συνηθισμένος να μην πολυεμπιστεύομαι το διαδίκτυο γενικά, κι έτσι πάντα είμαι επιφυλακτικός, δεν γίνεται αλλιώς, όποιος καεί στο γάλα ...).

Ολα αυτά (πηγές, βαφτιστικό του Γκίμπσον, αν υπάρχει κάτι άλλο) θα ήθελα, αν δεν είναι μεγάλος κόπος, να τα ξέρω, όχι για κανέναν άλλο λόγο ελέγχου ή διασταύρωσης αλλά για τον εξής πρακτικό λόγο:
Προτού ενοχλήσω ξανά τον φίλο μου αυτό, -καλύτερα έτσι, μετά, στο τέλος, για να μην γίνονται τα ίδια λάθη-, αν τα γνωρίζω, θα μπορέσω αυτή τη φορά να είμαι πιο ακριβής (προχτές απλά ρώτησα 'υπάρχει φάκελος κάποιου Gibson που ήταν στην Ελλάδα το 1944; Υπάρχει καμιά έκθεσή δική του;') και ποιος ξέρει τι μπορεί να βγει, (αφού η αγγλική εμπλοκή είναι το κλειδί για να ξεμπλοκαριστούν όλα τα αμφισβητούμενα σημεία), ίσως μέχρι και να γραφτεί ακόμα πιο καλά η ιστορία αυτή και να πετύχει ακόμα περισσότερο το ωραίο εγχείρημα! (Και ίσως να το χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για κάτι ακόμα μεγαλύτερο).

Ανώνυμος είπε...

Από το βιβλίο του Σπυρου Ξιαρχου «η αληθεια για τον Μελιγαλα» αλιεύω:

«Την επομένη της μάχης έγινε στο ναό του Αγίου Ιωάννου η κηδεία 38 ανταρτών…Λίγο μετά τη κηδεία άρχισαν οι εκτελέσεις των ταγματασφαλιτών. Μια επιτροπή(?) που εγκαταστάθηκε άρχισε να εξετάζει καταλόγους με τα ονόματα των κρατούμενων. Κανείς δεν μπόρεσε να μάθει πως συγκροτήθηκε εκείνη η επιτροπή και ούτε με τινός εντολή»
(Εδώ ο Ξιαρχος μας λεει ότι έπαθε αμνησία)

Και παρακάτω αναφέρει…..
«Εκεινοι που σκοτώθηκαν αμέσως μετά την κατάληψη του Μελιγαλα καθώς και οι εκτελεσθέντες πρέπει να προσεγγίζουν τους 400….Οι εκτελεσθέντες στη Πηγάδα δεν ξεπερνούν τους 280 με 350»
(Τουλάχιστον εδώ παραδέχεται ότι ένας αριθμός εκτελέστηκε και στην Πηγάδα…για όποιον το αρνείται)

Σε άλλη σελιδα μας λεει
«Μετα τη συμφωνία της Βάρκιζας επεκράτησε η άποψη ότι για την εκτέλεση καθενός ταγματασφαλίτη ευθύνονταν οι χωρικοι του. Αυτό είναι κατά 95% ΑΝΑΛΗΘΕΣ
Προσπάθειες συγγενών και χωρικών έγιναν μονο για τη διάσωση και αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν….»
(Δεν μας λεει όμως ποιοι ευθύνονται για τις εκτελέσεις που εγιναν χωρίς δίκη στους συλληφθέντες ….και συνεχίζει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα )

Παρακάτω μας εξηγεί το μυστήριο λεει ποιος έδωσε τη διαταγή
«κάποιος πράκτορας της Ιτζελλιτζες σέρβις που βρισκόταν σε θέση κλειδί… παρερμήνευσε τη «εντολή να εκτελεστούν μόνο οι εγκληματίες» και διέταξε « με το να χαρακτηρίσει όλους όσους εκτελέστηκαν ως εγκληματίες»
«Κάποιος λοιπόν πράκτορας τους ενήργησε τις εκτελέσεις καλυμμένος κάτω από κάποια εντολή»
(δηλαδή την διαταγή την έδωσε κατά πως φαίνετε ο ιδιος ο Τζειμς Μποντ και οι αντάρτες απλώς την εκτέλεσαν)
прывітанне кампаньёны

Ανώνυμος είπε...

Και η αληθεια:
Ο Άρης βλέποντας ότι πολλοί από τους αιχμαλώτους ήταν ταγματασφαλίτες, γίνεται έξαλλος και υβρίζει χυδαία τους υπεύθυνους, γιατί προφανώς είχαν παραβεί την διαταγή του να εκτελούνται επί τόπου. Ο Γιάννης Καραμούζης, στέλεχος του ΕΑΜ Μεσσηνίας και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής, ήταν παρών και γράφει: “ …τόσον ο Άρης όσον και ο Κουλαμπάς έβαλαν πόστα τα στελέχη του ΕΛΑΣ γιατί δεν “εξετελέσθησαν όλοι επί τόπου, αλλά τους έπιασαν ζωντανούς”…”
прывітанне кампаньёны

Ανώνυμος είπε...

Αυτά ακριβώς είναι τα λάθη μας. Οτι δεν είχαμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να τελειώσουνε όλα για όλους αυτούς την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Συζητάνε για δίκαιες δίκες αυτοί που σφάξανε τον λαό για 4 χρόνια και παραδώσανε τους Κομμουνιστές στους Γερμανούς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κοκκινιά Καλογρέζα Καισαριανή Βίνιανο Δίστομο Καλάβρυτα και δεκάδες άλλα που σφάχτηκε ο λαός απο τους Ταγματαλήτες και τους Γερμανούς και στην συνέχεια απο τους Αγγλους. Δίκη καμμία και έρχονται και ζητάνε δίκαιες δίκες για τους Ταγματαλήτες. Χρωστάτε μεγάλη χάρη.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τσιριμώκος.....στέλεχος του ΕΑΜ. Μ.Κύρκος΄......στέλεχος του ΕΑΜ. Γ.Πασαλίδης....στέλεχος του ΕΑΜ ΥΠΕΞ στην Γεωργία στην κυβέρνηση ΕΣΕΡΩΝ ΜΕΝΣΕΒΙΚΩΝ πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους και μετά ήρθε στην Ελλάδα. Στελέχη του ΕΑΜ και οι τρείς ΟΒΕΡ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω ακόμα μια απάντηση για το πότε έγινε η δίκη των Μανιαδάκη Νικολούδη που παραδώσανε τους Κομμουνιστές στους Γερμανούς και ο Ζαχαριάδης πήγε 4 χρόνια στο Νταχάου. Πότε έγινε ρε παιδιά αυτή η δίκη............. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρης Πέτρουλας επικεφαλής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ έχει στο νησάκι Κρανάη 800 ΤαγματΑΛΗΤΕΣ. Ελα Σωτήρη να τους σφάξουμε του λένε. Οχι θα τους δώσουμε στην Κυβέρνηση.....και θα τους δικάσει......Τους μεταφέρανε στην Αθήνα τους σώσανε απο τον ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη του 1944 σφάξανε τον λαό σε Αθήνα Πειραιά και γυρίσανε στην Πελοπόννησο να κάνουνε τα ίδια. Ο Πέτρουλας που δεν τους έσφαξε σφάξανε την οικογένειά του μέσα στο σπίτι και ο ίδιος που εμπιστεύτηκε το Αστικό κράτος για Αμνηστία Σφαγιάστηκε μέσα στην Φυλακή. Δίκη δεν έγινε ποτέ. Και έρχονται σήμερα οι απόγονοι των Ταγματαλητών και μας λένε για ....,δίκαιες δίκες των Καθαρμάτων. Μάλλον έπρεπε να τους παρασημοφορήσουμε.......... Η Πρέβεζα απελευθερώθηκε απο τον ΕΛΑΣ μετά απο δεκαήμερη μάχη με τους Γερμανούς και τους Φασίστες του Ζέρβα. Αφήσαμε την πόλη στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ με βάση την ΚΑΖΕΡΤΑ...... Αποτέλεσμα σφαγιάστηκαν στο Γυμνάσιο ο Γυμνασιάρχης Εαμίτες και Επονίτες όπως και στην Παργινόσκαλα. Και μετά ακούμε ανέκδοτα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η διαταγή, που εκδόθηκε και γραπτώς, είναι η Ε.Π.Ε. 330 της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με την υπογραφή του Βελουχιώτη και ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου.
Δηλαδή "σύντροφε" θεωρείς πλαστή την επιστολή του Βελουχιώτη, έχεις στοιχεία γι΄αυτό? Γιατί ο ισχυρισμός σου μάλλον είναι βλακώδης

Ανώνυμος είπε...

Aπάντηση δεν πήρα ακόμα για το πότε γίνανε οι δίκες για τα εγκλήματα των Ταγματαλητών. Και ενώ για 4 χρόνια σφάζανε τον λαό έπρεπε να γίνουνε λέει δίκαιες δίκες. ΜΑΛΙΣΤΑ. Δεν φταίνε αυτοί. Επρεπε να είχαμε στόχο τον Σοσιαλισμό να έχουνε τελειώσει όλα για αυτούς τσακίζοντας τους την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Οπότε σήμερα δεν θα ταλαιπωρούσανε τους ευατούς τους οι απόγονοι τους να λένε κούφια λόγια. Τόσο απλά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Καθυστέρηση στο ξεκίνημα της Αθάνατης ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣΕ έδωσε την δυνατότητα στο Αστικό κράτος να οργανωθεί και να εγκλωβίσει χιλιάδες λαού στις φυλακές και στις Εξορίες. 29 φλεβάρη το 1948 έγινε το έγκλημα στην Μακρόνησο. 4.000 κρατούμενοι Στρατιώτες περικυκλωμένοι απο Μοναρχοφασίστες ακόμα και απο την θάλασσα ξεκίνησε η σφαγή άοπλων ανθρώπων.Σύμφωνα με την μαρτυρία Καπετάνιου επιταγμένου καικιού μετέφερε 350 νεκρούς Στρατιώτες στο νησάκι Σαν Τζόρτζιο. Τους πέρνανε Ναύτες απο πολεμικό τους δένανε με άγκυρες και τους Φουντάρανε. Στην Μάχη της Φλώρινας το 1949 μοναρχοφασίστες εκτελούσανε Αιχμαλώτους και τραυματίες Δίκες δεν θυμάμαι πότε γίνανε..... κατα τα άλλα ο ΕΛΑΣ έπρεπε να δώσει παράσημα στους ΤαγματΑΛΗΤΕΣ στον Μελιγαλά. ΜΑΛΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος 20/9 - 9:06 μ.μ.

Αν το μυαλό σου λειτουργεί μόνο για να μεταβολίζει καλαμπόκι (ως μηχανή τού ποπκόρν, δηλαδή) δεν φταίω εγώ. Εσύ πίστευε ότι ο Βελουχιώτης έγραφε διαταγές στην καθαρεύουσα, με υπογεγραμμένες και δυνητικές εγκλίσεις. Πώς να σου αλλάξω γνώμη; Η βλακεία είναι αήττητη.

Στο μεταξύ, μήπως μπορείς εσύ να μας πεις πού διάβολο την βρήκατε αυτή την διαταγή; Στα Άπαντα του Άρη; Να την δούμε κι εμείς, βρε αδερφέ!

Ανώνυμος είπε...

Aπο οτι πιστεύω πρέπει να του την έδωσε η κρατική ασφάλεια και οι Μυστικές υπηρεσίς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ "σύντροφε"
Εγω δεν ισχυρίζομαι οτι την έγραψε ο Βελουχιώτης. Εσυ την ανάφερες και προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο "λογο καθαρεύουσας". Δηλαδή αν ήταν γραμμένη στη δημοτική θα την δεχόσουν. Δυστυχώς για σένα και τους ομοϊδεάτες σου, την εντολή για τη σφαγή την έδωσε ο Βελουχιώτης. Γραπτή η προφορική δεν έχει σημασία.
Βεβαίως και η βλακεία ειναι αήττητη. Γιατί κανείς βλάκας δεν ξέρει οτι έιναι βλάκας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου οτι δεν μπορείς να δεις οτι είσαι Βλάκας. Θα μας πεις τώρα πότε γίνανε δίκες για τα εγκλήματα που κάνατε σε βάρος του λαού που ανέφερα. Ελα κάνε μια προσπάθεια...... Οσο για τα υπόλοιπα το Κεράκι να ανάψεις που δεν είχαμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να τελειώσουνε όλα την 'ωρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί τσακίζοντάς σας ωστε να μην παιδεύεις τώρα τον ευατό σου. Αντε περιμένω πότε γίνανε οι Δίκες ΚΟΥΡΑΓΙΟ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τα παράσημα για τους ταγματΑΛΗΤΕΣ προγόνους σου τα έχουμε έτοιμα. Κόπιασε να τα πάρεις...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

«ο Άρης και οι αντιπρόσωποι του κόμματος Κουλαμπάς και Ν. Μπελογιάννης είχαν πάρει την απόφασιν. Όλοι έπρεπε να εκτελεσθούν…».
Γιάννης Καραμούζης, εαμικο στέλεχος στη Μεσσηνία

Ανώνυμος είπε...

Τσιριμώκος .....στέλεχος του ΕΑΜ Μ.Κύρκος΄...στέλεχος του ΕΑΜ Γ.Πασαλίδης......στέλεχος του ΕΑΜ ΥΠΕΞ στην Γεωργία το 1921 στην κυβέρνηση ΕΣΕΡΩΝ Μενσεβίκων πολέμησε ενάντια στους Μπολσεβίκους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να έχει δοθεί πραγματι η εντολή εκεί και παντού για να τελειώσουνε όλα την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Απάντηση ακόμα δεν πήραμε για το πότε γίνανε οι δίκες για τα εγκλήματα των ταγματΑΛΗΤΩΝ σε δεκάδες περιοχές της χώρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

«Ο Μελιγαλάς ήταν στην απόλυτη κατοχή του ΕΛΑΣ. Ό,τι συνέβαινε εκεί, συνέβαινε διότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ το επέτρεπε, ή το είχε σχεδιάσει να γίνει έτσι», γράφει ο Γιάννης Μπουγάς. Και προσθέτει: «Η ευθύνη της γενοκτονίας ανήκει ολοκληρωτικά στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ, αφού τα θύματα ήταν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ, όταν θανατώθηκαν στο Μπεζεστένι ή οπουδήποτε αλλού στη γύρω περιοχή».

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Πρέβεζα μετά απο 10ημερη μάχη με τους Γερμανούς και τους Φασίστες του ΖΕΡΒΑ. Η Πόλη παραδόθηκε στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ λόγω....,Καζέρτας και στην Συνέχεια στο Γυμνάσιο και στην Παργινόσκαλα σφαγιάστηκαν Επονίτες και Εαμίτες απο τους δολοφόνους του Ζέρβα. 29 Φλεβάρη του 1948 στην Μακρόνησο δολοφονήθηκαν 350 Φυλακισμένοι Στρατιώτες και τους Φουντάρανε στο πέλαγος. Δεκάδες τα εγκήματα των ΤαγματΑΛΗΤΩΝ σε βάρος του λαού. Το δυστύχημα είναι οτι το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να τελειώσουνε όλα με όλους αυτούς την στιγμή που αποχωρούσανε οι Γερμανοί απο την χώρα ωστε ο κάθε χαφιές να μη ταλαιπωρεί σήμερα τον ευατό του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πριν 4 χρόνια
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2012/10/1944.html

Ανώνυμος είπε...

Έχοντας επαφή με την περιοχή (το χωριό μου είναι γειτονικό στο Μελιγαλά), θέλω να σημειώσω ότι στα εκεί χωριά υπάρχει μαζική παραδοχή ότι έγιναν εκτελέσεις ,και στο χωριό και στη πηγάδα, αλλά επίσης υπάρχει παραδοχή (προφανώς όχι από το σύλλογο θυμάτων) ότι ένα μεγάλο μέρος των εκτελεσμένων είχαν συνεργαστεί με τους γερμανούς. Ειδικά στα γύρω από το Μελιγαλά χωριά θα ακούσετε για το μίσος που είχε συσσωρευτεί εναντίον τους από τα 4 χρόνια της κατοχής. Αυτά που διαβάζω στα σχόλια για δίκες είναι αστεία δεδομένων των συνθηκών και αυτών που είχαν κάνει οι ταγματασφαλίτες. Μπράβο για την έρευνα, σίγουρα ήθελε κότσια.

φάνης

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Προς τους λάτρεις της (αριστερής) αληθείας

Καλά όλα. Όμως το ΙΙ Γραφείο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, στο δελτίο του υπ’αριθμό 9458, της 16ης Σεπτεμβρίου,, έγραφε τα εξής (προφητικά) για τη μάχη στον Μελιγαλά : «…αφού συντρίψαμε την άμυνα 1.000 και παραπάνω Ράλληδων οι οποίοι διεκδίκησαν την πόλη σπίτι προς σπίτι 800 σκοτώθηκαν στη μάχη. Δικές μας απώλειες 60 νεκροί και 150 τραυματίες…».


Τώρα ξέρουμε, ότι δεν υπήρξε καμιά συντριβή της «άμυνας» αφού ο Μελιγαλάς Παραδόθηκε, και επομένως όταν το ΙΙ Γραφείο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανακοίνωνε 800 ράλληδες νεκρούς, εκείνοι (οι 775) ήσαν ακόμα ζωντανοί ήσαν στο Μπεζεστένι.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, μόλις άρχιζε η σφαγή των αιχμαλώτων. Το ανακοινωθέν του ΕΛΑΣ αποκαλύπτει το προμελετημένο έγκλημα.

Σπύρος Χατζάρας

ΥΓ.Αλλά αφού είσαστε εραστές της αληθείας και «σκεπτόμενοι», τα πτώματα των Δεκεμβριανών «το έφερναν από το Κατίν», όπως έλεγε η μπροσούρα της ΚΟΑ τότε η το Κόμμα έλεγε ψέματα;

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Προς τους λάτρεις της (αριστερής) αληθείας


Καλά εγώ είμαι ο Χατζάρας που δεν έχω σκοτώσει κανέναν ενώ ο Ξιάρχος που καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε είναι αξιόπιστος.
Ο (πιστός) κομμουνιστής Στάθης Κανναβός, ο Έπαρχος της ΠΕΕΑ, που περιέγραψε τα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου γιατί δεν είναι αξιόπιστος; Ο Στάθης Κανναβός περιέγραψε την παράδοση ως εξής:«μετά το ηλιοβάρεμα, οι δολοφόνοι του Μελιγαλά, σηκώνουν από παντού λευκές σημαίες. Πετούν στα φυλάκια τα άτιμα όπλα τους και μπουλούκια - μπουλούκια, τρέχουν να κλειστούν στο Μπεζεστένι. Λίγες στιγμές πριν την παράδοσή τους, στις ανατολικές παρυφές της κωμόπολης είχε φτάσει χωρίς να προλάβει να πάρει μέρος στη μάχη το 11ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ μαζί με τον…. Άρη Βελουχιώτη».

Σπύρος Χατζάρας

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Η «πτωματολογία»

Πολλά έχουν γραφεί για το πόσα ήσαν τα θύματα της «πηγάδας», αλλά οι λάτρεις της αληθείας ξεχνούν ότι εκτελέσεις αιχμαλώτων που καταδικάστηκαν από τις λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά τους έγιναν παντού. Στην Μερόπη, την Οιχαλία, το Σολάκιο, την Ανθούσα. Από το Νησί πήραν 13 από τον Μελιγαλά τους οδήγησαν στο κέντρο της Μεσσήνης και εκεί με χορούς και τραγούδια τους εκτέλεσαν .
Στο Νεοχώρι εκτελέστηκαν 150, στο Σολάκι και στην Ανθούσα 200. Πολλούς αξιωματικούς και στρατιώτες του Τάγματος τους μετέφεραν στη μάντρα του «Κριμπά», στη Μερόπη , και τους εκτέλεσαν το βράδυ, της 16ης Σεπτεμβρίου και τους έριξαν σ’ ένα ξεροπήγαδο .Εκεί έσφαξαν και τους γιατρούς, τους δικηγόρους, και τους καθηγητές που έπιασαν στον Μελιγαλά. Μόνο τα Ζευγολατιό δεν σκότωσε κανέναν. Εκεί η «αστική τάξη» διασώθηκε. Εκτός από την Πηγάδα, εκατοντάδες ήσαν τα θύματα των εκτελέσεων στην Καλαμάτα και στους Γαργαλιάνους. Στην Πύλο όπως και στην πλατεία της Καλαμάτας έγινανα τα αποτρόπαια σχεδιασμένα λυντσαρίσματα, ενώ ομαδικές σφαγές, κυρίως νέων έγιναν στο Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων, στο Λεζάκι και στην Βέργα Κορυφασίου.
Τα πτώματα όσων εκτελέστηκαν από «το λαό» στα γύρω χωριά στην Καλαμάτα και στους Γαργαλιάνους φυσικά και δεν ρίχτηκαν στην Πηγάδα. Αυτούς τους υπολογίζουν σε 3000-4000.
ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμπέρασμα. Ολοι οι Μηχανισμοί του Καπιταλιστικού κράτους που αναπόσπαστο κομμάτι είναι και τα ΤάγματΑΛΗΤΕΙΑΣ πρέπει να παρασημοφορηθούνε για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού και των Κομμουνιστών. Οταν ο Συσχετισμός είναι υπερ τους όλα καλά. Οταν είναι υπερ του λαού προέχει η ....εθνική ενότητα..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

21 Σεπτέμβρη 12.04 π.μ. Καλό το κόλπο αλλά δεν πιάνει. Το 1943 τα Ταγματα φτιαχτήκανε με την σύμφωνη γνώμη και των Αγγλων σαν την άμυνα συνολικά του Αστικού κράτους απέναντι στον λαό. Απο το 1943 η Αστική Τάξη και οι σύμμαχοι της κάνε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ συνειδητά. Το ότι ήτανε μονόπλευρος δεν φταίνε αυτοί. Η Ευθύνη βαραίνει το ΚΚΕ και το ΕΑΜ που δεν είχανε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό εγκλωβισμένοι στην ΠΑΡΑΜΥΘΑ της .....εθνικής ενότητας..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

modesto είπε...

Προφανως και δεν ειμαι ιστορικος,"ξερω" ορισμενα πραγματα διαβαζοντας διαφορα πραγματα και ως αυτηκοος μαρτυρας ανθρωπων που ζουσαν τοτε, και απο τις 2 πλευρες, ναι εχω μια ηλικια που το επιτρεπει αυτο.

Εχουμε τα εξης γεγονοτα λοιπον τα οποια δεν μπορουν να αμφισβητηθουν.
Ενα κομματι του ελληνικου λαου επελεξε να παρει τα οπλα και να αντισταθει και μαλιστα κατα τους αντιπαλους του, ειχε το θρασος να θελει και την εξουσια. Αλλο καπελο το οτι δεν πιστευαν οτι οι αντιπαλοι τους θα πεταγαν στα σκουπιδια οτι συμφωνια ειχε γινει και δεν εβλεπαν καν τα σημαδια απο πριν.

Ενα αλλο κομματι επελεξε την φυγη στο εξωτερικο και την μαχη εκει. Κυριως στρατιωτες γιατι οι αστοι πολιτικοι απλα επελεξαν σωστα στη ρουλετα του ποιος θα κερδισει τον πολεμο.

Ενα τριτο κομματι εμεινε εδω αλλα απλα ζουσε και περιμενε να δει τι θα γινει

Και ενα τεταρτο συνεργαστηκε με τους κατακτητες, και τους 3, γιατι ξεχναμε οτι στην μακεδονια το δοσιλογικο κρατος των αθηνων μια χαρα δεχοταν την βουλγαρικη κατοχη, αυτο για τους ελληναρες.

Το πρωτο και το τεταρτο κομματι λοιπον σε ολη την περιοδο της κατοχης ειχαν συνεχη δραση και πολυ αιμα. Οι ανταρτες πολλες φορες επρεπε να εχουν ψευδωνυμα, οχι γιατι ηταν ψωνια αλλα για λογους ασφαλειας των συγγενων τους. Πολλες φορες πριν βγουν στο βουνο σκηνοθετουσαν τον θανατο τους. Απο την αλλη ειχαμε το οργιο βιας και τρομοκρατιας.
Μπορει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ να τα εγραψε καπως προκλητικα αλλα αυτη ειναι η αληθεια. Τα τ.α. ειχαν πρωταγωνιστικο ρολο σε ολα τα μπλοκα, σε ολες τις σφαγες στα χωρια και επειδη ηταν της γειτονιας ηταν οι κουκουλοφοροι που εδιναν κοσμο. Απο τοτε υπαρχει στον ελληνικο λαο η απεχθεια στην κουκουλα.

modesto είπε...

Προσωπικα λοιπον μιλωντας το 2016 με ολα τα πασιφιστικα που μας μαθαινουν να ζουμε, σου λεω αγαπητε Χατζαρα οτι ειναι κακο να σκοτωνονται ανθρωποι......ομως
Αν ημουνα το 44 στην πελοποννησο, πολεμουσα 3 χρονια στο βουνο τους γερμανους και τους ταγματασφαλητες, η οικογενεια μου πειναγε ή ειχε βασανιστει και εκτελεστει απο τους κατακτητες και τα τσιρακια τους και αυτοι καλοπερναγαν.
Αν απεναντι μου στη μαχη του μελιγαλα εβλεπα αυτους που μαζι με τους γερμανους, ειχαν εκτελεσει παιδια, καψει γεροντες, βιασει και ξεκοιλιασει μανες με παιδια στην κοιλια κτλ κτλ κτλ δεν ξερω αν θα ειχα την ιδια αποψη.
Δεν ξερω, παρολο την κομμουνιστικη πειθαρχια μου, αν θα μπορουσα να υπακουσω σε εντολες και να φερθω με αβροτητα στον παραδομενο υπανθρωπο απεναντι μου.
Αν λοιπον εγω το 2016, καθισμενος πισω απο το πληκτρολογιο μου, χαλαρος, μονο στην σκεψη αυτων, εχω παθει κατι, σκεψου λοιπον πως μπορουσαν να αντιδρασουν οι απλοι ανταρτες και ακομα περισσοτερο ο λαος των χωριων που επιτελους μετα απο χρονια ειχε στα χερια του τα μισητα βγδελυματα της κοινωνιας.

Ενα τελευταιο σημειο. Αν ο ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ειχαν τετοια γραμμη, αυτης που εμφανιζεται στην δηθεν διαταγη του Αρη, μιας διαταγης που αν την δωσω να την διαβασουν 100 ατομα, οι 110 θα νομιζουν οτι διαβαζουν διαταγη του παπαδοπουλου, θα το εκαναν σε ολη την ελλαδα.
Δεν θα το εκαναν σε μια γωνια της πελοποννησου μονο, θα το εκαναν και στην θεσσαλια (και θα μας ειχαν απαλλαξει απο τουλαχιστον 2 εθνοσωτηρες βουλευτες απογονους των ταγματαλητων) και στην μακεδονια και στην στερεα και μεσα στην αθηνα.
Αντιθετα η γραμμη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ηταν οι δικες, οι συλληψεις και η 2η ευκαιρια για πολλους.
Πολλοι τιμησαν την δευτερη ευκαιρια και εγιναν ανθρωποι. Για καθε ενα ομως τετοιο υπαρχουν αλλοι 100 που εκαναν χειροτερα 3 μηνες μετα.
Δεν μπαινω στην διαδικασια της ζυγαριας, οτι αν ας πουμε ειχε φαει ο ΕΛΑΣ τον σουρλα θα ειχαν γλιτωσει τουλαχιστον 3000 ανθρωποι, απλα το παραθετω ως γεγονος.

Μιλαμε λοιπον για μια ταραγμενη εποχη, που ολοι ειχαν ντουφεκι στο χερι και ηταν ο θανατος σου η ζωη μου και πολλοι ψαχνουν την ηθικη και το politically correct του 2016.
δεν μπορεις να το κανεις αυτο. Υπηρχαν 2 αντιμαχομενες πλευρες, σε μια μαχη θανατου και επιβιωσης.
Η μια πλευρα μαχοταν για την ελευθερια, τον σοσσιαλισμο, την κοινωνικη απελευθερωση, εδινε ανιδιοτελος την ζωη της για τα ιδανικα της και η αλλη παλευε για τα λεφτα (οι ταγματαλητες επειρναν μισθο) για την επικρατηση του φασισμου, της επικρατησης του μισανθρωπισμου, του κρετινισμου και λοιπων αλλων επιθετων που δεν εχει νοημα να συνεχισω να λεω.
Ως επιλογο θα παραθεσω τους 2 ορκους, αυτου του ανταρτη του ΕΛΑΣ και του ορκου του ταγματαλητη
Ορκος του ΕΛΑΣ
Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου
για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας.
Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Για τον
σκοπό αυτό θα υπακούω στις πράξεις και αποφάσεις της ΠΕΕΑ και θα εκτελώευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου καιθα αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζει σαν άτομο και σαν αγωνιστή του ελληνικού λαού".

Ο αλλος
"Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων".

Δεν θελω να σχολιασω παραπανω τους 2 ορκους, οποιος εχει μυαλο καταλαβαινει. Τωρα που το σκεφτομαι, θα επρεπε απο την αρχη να παραθεσω αυτους τους 2 ορκους και να μην γραψω το σεντονι, αλλα δεν πειραζει

Ανώνυμος είπε...

Ο Β.Μπαζιώρτας στο βιβλίο του 60 χρόνια Κομμουνιστής αναφέρει. Η Συμφωνία στην ....Καζέρτα.... ανακοινώθηκε απο την Κυβέρνηση Ράλλη.... πανηγυρίζοντας. Βγάλαμε τα χωνιά και ανακοινώσεις οτι πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ. Αργότερα ήρθε σημείωμα απο το Π.Γ να αφήσω τα ....ΣΕΧΤΑΡΙΣΤΙΚΑ.......'''''''''''' ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Επιπρόσθετα, από παλαιότερο άρθρο (του 2005) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ''Ριζοσπάστης'': http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3010278&textCriteriaClause=%2B%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A3

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Σύντροφε Ορέστη. Απόλυτα σωστός Κρατάμε τα λόγια του σ.Κανναβού. Ητανε πόλεμος ΤΑΞΙΚΟΣ απο την αρχή μέχρι το τέλος. Και ακόμα Δεν είχαμε σφαίρες λόγω ....΄ΚΑΖΕΡΤΑΣ.... ΛΙΒΑΝΟΥ...... Και έρχονται τα καθάρματα και θέλουνε δίκαιες δίκες............ Εγω λεω να τους παρασημοφορήσουμε.......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τα σφάξαμε λέει τα ...παιδιά.... Ορέστη. Τίποτα δεν είδανε. Φέρε στο μυαλό σου τι θα είχανε πάθει αν είχαμε συνδεσει τον Απελευθερωτικό με τον ΤΑΞΙΚΟ αγώνα με τον σωστό τρόπο χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ με τους Αγγλους φίλους τους να αδυνατούνε να έρθουνε την ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. Είναι τυχεροί δεν το ζήσανε αυτό. Θα τους έμενε αξέχαστο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Σύντροφε Παναγιώτη, τα αντικομμιυνιστικά παράσιτα κάθε είδους έχουν αποθρασυνθεί. Καθήκον μας είναι η ανάληψη της προσπάθειας για τη συντριβή κάθε αντικομμουνιστικής δράσης αλλά και θεώρησης.
Μην αναμένεις ουσιαστικού τύπου απαντήσεις από δεξιοσυμμορίτες και απολογητές της δράσης των ταγματαλητών. Εχθρεύονται την όποια απόπειρα γνώσης της ιστορικής αλήθειας. Εξασφαλίζουν ακόμη και τους υλικούς όρους διατήρησης των θλιβερών τους υπάρξεων διά του επικίνδυνου αντικομμουνιστικού μένους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες για απαντήσεις Σύντροφε. Ρητορικά το λεω. Τα ιστορικά στοιχεία παραθέτω για να μην περνάει στο ντούκου τίποτα. Το Αστικό κράτος σε όλες του τις μορφές είναι που φέρνει τον Αντικομμουνισμό. Τους ενοχλεί αφάνταστα οτι υπάρχουμε και δεν διαλυθήκαμε το 1991 η το ...2012.... για αυτό και η λύσσα. Αντιμετώπισει του Αντικομμουνισμού απο Οπορτουνιστές και Φασίστες χωρίς ουτε βήμα πίσω. Ο Μεγάλος Γεωργιανός 63.5 χρόνια μετά τον Θάνατο του είναι παρών και τους Φέρνει Εφιάλτες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Η πτωματολογία (συνέχεια)Η πτωματολογία (συνέχεια)

Η παράδοση του Μελιγαλά έγινε στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 1944. Το σύνθημα της παράδοσης έδωσε ο Παπάς που χτύπησε την καμπάνα. Το απόγευμα , και ενώ ακόμα οι Γκίμπσον-Φατσέας ήταν παρόντες, είχαν αρχίσει και οι αυτοδικίες . Αιχμάλωτοι εκκαλούντο ονομαστικά έξω από το Μπεζεστένι και τους εκτελούσαν. Το σύνολο των θυμάτων των «αυτοδικιών» υπολογίζονται σε 150, που θαφτήκαν σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο του Μελιγαλά, μαζί με τους 15 νεκρούς των μαχών και τους 41 τραυματίες που εκτελέστηκαν αλλά και τους νεκρούς ελασίτες. Τα πτώματα των 200 και πλέον υπερασπιστών του Μελιγαλά και αμάχων δεν βρίσκονταν στην «Πηγάδα» αλλά είναι θύματα της σφαγής.
ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Το πρώτιστο ιστορικό ζήτημα για τα γεγονότα του Μελιγαλά δεν είναι ούτε η ηθική ούτε η πολιτική τους διάσταση αλλά η διακρίβωση των γεγονότων μέσα από την διασταύρωση των ψευδών που γράφονται από όλες τις πλευρές.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην Καλαμάτα και την κατέλαβε. Στις 11 Σεπτεμβρίου άρχισε η πολιορκία του Μελιγαλά. Τη νύχτα της 11ης ένας ελασίτης ο Ηλίας Σκλήρης, μπήκε στον Μελιγαλά και έδωσε στον γιατρό Χρήστο Σκλήρη, και τον δικηγόρο Δημήτριο Αργιανά τις προκηρύξεις για την αποκήρυξη των Ταγμάτων από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας τις οποίες εκείνοι σκόρπισαν στην πόλη και οι οποίες καλούσαν τούς ταγματασφαλίτες να εγκαταλείψουν τα όπλα για να μην θεωρηθούν δοσίλογοι.
Ο Ελασίτης του Ωρίωνα, έλαβε από τους Σκλήρη, και Αργιανά πληροφορίες και σχεδιαγράμματα για την οχύρωση και την άμυνα της πόλης.
Στις 12 Σεπτεμβρίου ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο Κοπανάκι.
Η επίθεση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ κατά του Μελιγαλά, εκδηλώθηκε στις 5.30 το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου 1944, με την τακτική του αιφνιδιασμού που προσέκρουσε στο ναρκοπέδιο που αγνοούσαν γιατί είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη νύχτα. Αφού απέτυχε ο αιφνιδιασμός η επίθεση συνεχίστηκε χωρίς πρόοδο και επιτυχία έως το βράδυ της 14ης , οπότε και ανακόπηκε λόγω έλλειψης πυρομαχικών, διότι οι αντάρτες πυροβολούσαν στον γάμο του Καραγκιόζη και αγνοούσαν την αλφαβήτα κάθε φαντάρου. Τον έλεγχο πυρός.
Την ώρα που κορυφωνόταν το δράμα στον Μελιγαλά, η 3η ορεινή Ταξιαρχία , εξαπέλυε την επίθεση στο Ρίμινι, τη νύχτα της 14ης προς 15η Σεπτεμβρίου 1944.
Αργά το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκαν στον Μελιγαλά ο λοχαγός Ντέιβιντ Γκίμπσον της FORCE 133 και επίσης εβραίος και τροτσκιστής Ουίλκι, ο ελληνοαμερικανός Τζον Φατσέας της OSS και επέβαλαν μια άτυπη εκεχειρία, μετά από 40 ώρες μαχών. Από τις μάχες μέχρι τότε οι αμυνόμενοι , είχαν μόνο 9 νεκρούς και 23 τραυματίες που δεν πήγαν στο Μπεζεστένι και εκτελέστηκαν στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο, ενώ από τους όλμους που έριχνε κατά της πόλης ΕΛΑΣ, υπήρχαν και 6 άμαχοι νεκροί και 20 περίπου τραυματίες που και αυτοί εκτελέστηκαν έξω από το «νοσοκομείο».
Μέχρι την εκεχειρία οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήσαν μεγάλες. Άλλοι μιλάνε για 100, νεκρούς άλλοι για 155 , και άλλοι για 170. Υπήρχαν και πολλοί τραυματίες από τους οποίους αρκετοί πέθαναν τις επόμενες μέρες. Πολλές απώλειες υπήρχαν και μεταξύ των Ιταλών λιποτακτών που είχαν καταταγεί στον ΕΛΑΣ. Το επίσημο ανακοινωθέν του ΕΛΑΣ μιλούσε μόνο για 60 νεκρούς.
Επομένως, μέχρι τη νύχτα της 14ης οι αμυνόμενοι είχαν υπερισχύσει των επιτιθέμενων.
Και μετά έγινε το αριστερό «θαύμα». Ότι δεν επιτεύχθηκε με συνεχείς επιθέσεις και μάχες 40 και πλέον ωρών έγινε σε μισή ώρα και με πυρομαχικά «ρεφενέ». Σύμφωνα με το κομμουνιστικό παραμύθι ο ΕΛΑΣ μπήκε στον Μελιγαλά μετά από επίθεση που εκδηλώθηκε στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στις 11.30 πμ της 15ης Σεπτεμβρίου ,και σε μισή ώρα έγινε το θαύμα και όλα τελείωσαν. Αυτό απομένει στην λογική του καθενός. Ο Μελιγαλάς δεν αλώθηκε. Παραδόθηκε, υπό τις εγγυήσεις των εγγλέζων στρατιωτικών συνδέσμων.
Ας συμφωνήσουμε στα γεγονότα με λογική και χωρίς θαύματα και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα της ηθικής και της πολιτικής
ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Με τα χέρια και τα πόδια δεμένα απο τις συμφωνίες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και εγκλωβισμένος στην κυβέρνηση ......εθνικής ενότητας.... του Παπατζή ο ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να εκτελέσει την αποστολή του. Την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί σε όλη την χώρα να συντρίψει τους μηχανισμούς του Αστικού κράτους που τμήμα τους ήτανε οι ΤαγματΑΛΗΤΕΣ. Ζητάνε ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτοί που παραδώσανε τους Κομμουνιστές στους Γερμανούς και ο Ζαχαριάδης έκανε 4 χρόνια στο Νταχάου. Αυτοί που σφάξανε τον λαό σε δεκάδες μπλόκα σε όλη την χώρα αυτοί που στην μάχη της Φλώρινας το 1949 σκοτώνανε Αιχμαλώτους και τραυματίες και αυτοί που στις 29 φλεβάρη του 1948 σφάξανε άοπλούς ανθρώπους Δεν φταίνε αυτοί φταίμε εμείς που δεν πήραμε την εξουσία την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοι και να μην υπάχει ΕΛΕΟΣ. Τα υπόλοιπα είναι Κουραφεξαλα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια ούτε έχουμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα ούτε να συζητήσουμε για θέματα ηθικής. Ηθική ο Καπιταλισμός ΜΑΛΙΣΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για την δράση της Ορεινής Φασιστικής Ταξιαρχίας την γνωρίζουμε. Ητανε οι Πραιτωριανοί Φασίστες του Παπατζη και των Αγγλων που σφάξανε τους αγωνιστές της ΑΣΟ στην Παλαιστίνη και οι ίδιοι που σφάξανε τον λαό της Αθήνας και του Πειραια τον Δεκέμβρη του 1944 όταν δώσαμε 52 μέρες χρόνο να μαζευτούνε για να χτυπήσουνε. Αυτοί οι Φασίστες ήτανε της Ορεινής Ταξιαρχίας των Δολοφόνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 1919 η Αστική τάξη της χώρας πήγε στην Ουκρανία στην Ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ για να πάρει μερίδιο απο την λεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ΛΕΝΙΝ εκμεταλεύτηκε τις Ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές και πολύ καλά έκανε το 1921. Για τις σφαγές των Ελλήνων στην Τουρκία η ευθύνη βαραίνει την Αστική τάξη και τον Τυχοδιωκτισμό της. Και βέβαια για τα εγκλήματα σε βάρος άλλων πληθυσμών στην χώρα μας ΜΟΥΓΚΑ. ΟΙ Δυτικοί Καπιταλιστές ενίσχυαν τον Χίτλερ σαν αιχμή του Δόρατος του Καπιταλιστικού κόσμου ενάντια στην ΕΣΣΔ Το 1938 στο Μόναχο του παραδώσανε την Τσεχοσλοβακία ώστε να χτυπήσει την ΕΣΣΔ. Επιδιώκανε να χτυπήσει την ΕΣΣΔ πριν μπλέξει σε πόλεμο μαζί τους. Πολύ σωστά η ΕΣΣΔ υπόγραψε το Μολότοφ Ρίμπεντροπ. Κέρδισε 22 πολύτιμους μήνες για την αμυνα και μπλέξανε σε πόλεμο οι Καπιταλιστές μεταξύ τους πριν απο την ΕΣΣΔ Ονομάστηκε παράξενος πόλεμος γιατί ενώ τους είχε χτυπήσει δεν πολεμούσανε...... Το 1940 η δικτακτορία του Μεταξά αρνήθηκε να απελευθερώση τους Κομμουνιστές για να πολεμήσουνε. Ο Ζαχαριάδης παραδόθηκε στους Γερμανούς και έκανε 4 χρόνια στο Νταχάου. Οταν μπήκανε οι Γερμανοί η Αστική τάξη παρέδωσε την χώρα ΄πηγαίνοντας άλλοι με Γερμανούς και άλλοι με τους Αγγλους. ΟΙ Κομμουνιστές και ο λαός πολεμήσανε το 1941 1944 ηρωικά και απελευθερώσανε την χώρα. Το πρόβλημα είναι οτι το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ωστε να συνδέσει τον Απελευθερωτικό με τον ΤΑΞΙΚΟ αγώνα και να πάρει την εξουσία την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Η Αστική Τάξη συνειδητά απο το 1943 έκανε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σπύρος Χατζάρας είπε...

Περίμενα από «σκεπτόμενους» ορθολογικά σχόλια και όχι κατάρες. Κάποιοι «εραστές της αριστερής αληθείας» φαίνεται ότι έχουν ψυχικό πρόβλημα. Σεληνιάζονται και παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις βγάζοντας αφρούς. Οι υπόλοιποί εραστές της αληθείας, μπλέκουν πάντα, τα γεγονότα με τις ερμηνείες τους.

ΧΑΤΖΑΡΑΣ

teddygr είπε...

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ
Η προσωπική μου διαβεβαίωση ότι "όλα τα σχόλια δημοσιεύονται", δεν σημαίνει ότι τα χυδαία υβριστικά σχόλια δεν διαγράφονται (εξαιρούνται όσα βρίζουν εμένα προσωπικά). Επίσης, προς εξυπηρέτηση των συντακτών τους, διαγράφονται και όσα σχόλια προορίζονται για άλλους ιστοτόπους (π.χ. makeleio, stoxos, xryshaugh, egersis, vendetta κλπ) αλλά φτάνουν εδώ κατά λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Tο γνωρίζουμε οτι οι Φασίστες απολογητές του Καπιταλισμού παθαίνουνε επιληπτικές κρίσεις και βγάζουνε αφρούς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν τους τελειώνουνε τα επιχειρήματα στο ξεβράκωμα για τα Εγκλήματα τους. Αλλά και πάλι δεν φταίνε αυτοί. Φταίμε εμείς που δεν κάναμε αυτό που έπρεπε την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Oλα πάνε θαυμάσια. ΟΙ Φασίστες απολογητές του Καπιταλισμού αφου ξεβρακωθήκανε βρίζουνε. Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αφού λοιπόν την γλιτώσανε την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί επειδή το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό συνεχίσανε τις σφαγές σε βάρος του λαού αμέσως μετά την Βάρκιζα με τον μονόπλευρο ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που είχανε ξεκινήσει το 1943. Παρα την καθυστέρηση να πέσει όλο το βάρος στην ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ αυτό έγινε το 1947 τίποτα δεν είχε κριθεί ΑΒΕΡΩΦ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ στα απομνημονευματά τους αποκαλύπτουνε πεντακάθαρα τι γινότανε. Χρειάστηκε το Κλείσιμο των Συνόρων το 1948 απο τον ΤΙΤΟ στον ΔΣΕ τα πισώπλατα χτυπήματα απο τον Γιουγκοσλαβικό Στρατό και η χρησιμοποίηση του Γιουγκοσλαβικού εδάφους απο τους ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ για να μπορέσουνε να φτάσουνε στον Γράμμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μπουχάριν Ζινοβιεφ Τρότσκι συνομωτήσανε μαζί με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων την ώρα που θα χτυπούσανε οι Γερμανοί. Ο Στίνας ήτανε ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ. Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ στις δόξες του. ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΑΡΧΙΣΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

teddygr είπε...

Βρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ήμαρτον! Γιατί ξοδεύεις τα λόγια σου τζάμπα και βερεσέ; Λες να γίνεις ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα καταφέρει να κάνει διάλογο με φασίστες; Ο διάλογος προϋποθέτει δυνατότητα σκέψης εκατέρωθεν. Έχεις δει ποτέ σκεπτόμενο φασίστα; **γέλια**

Ανώνυμος είπε...

Με το που μπήκε η Γερμανία στην Ελλάδα η χώρα παραδόθηκε. Πως έγινε αυτό....τι συνέβη..... Εχωντας σπάσει η Αγγλια τον Γερμανικό Κώδικα έπιασε οτι μετά απο εδώ πάει για την ΕΣΣΔ. Κοινός ο Αντικομμουνιστικός τους στόχος του αδειάζανε τρέχωντας την χώρα. Ακόμα και οι Γερμανοί απορούσανε πως κερδίσανε στην Κρήτη. Φεύγανε πολεμικά πλοία γεματα με τον καλό τον κόσμο της ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και έμενε ο λαός πίσω. Θα ερχόντουσαν ξανά οταν πλέον η πορεία του πολέμου είχε αλλάξει χάρη στους λαούς και την ΕΣΣΔ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάω να κάνω διάλογο σε καμμία περίπτωση. Απλά με ενοχλεί το θράσος τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις Αναρτήσεις Σύντροφε. Ξεχάστηκα να στα πω με τους .....Παλαβούς.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

Αγαπητέ teddy ( και συντοπίτη ) με αφορμή το θέμα του Μελιγαλα και κυρίως απο τα σχόλια δεν μπορεί κάποιος αν μπορούμε να πούμε ουδέτερος με όση καλή θέληση και να εχει να μπορεί να βγάλει άκρη . Όλες οι πλευρές εχουν τις δικές τους πηγές , μαρτυρίες κτλ . Το σίγουρο και πολυ ενοχλητικό ειναι ( σε πολλα μέρη στην Ευρώπη όχι μονο στην ελλαδα ) πως οι περισσότεροι δωσίλογοι και μαυραγορίτες ( εδώ μάλλον πρωτοπορησαμε ) δεν τιμωρήθηκαν ποτε και δεν έδωσαν ποτε λόγο για τα αίσχη τους . Και δεν με ενδιαφέρει που συκοφαντούν τους απογόνους τους λες και ηταν αυτοί οι δωσίλογοι , μονο και μονο επειδή είσαι εγγονός κάποιου δεν σε κάνει ίδιο . Όσο για τους διαλόγους που λες πως δεν μπορει να κάνει κάποιος με τα φασιστοειδή συμφωνώ απολύτως αλλα θα μου επιτρέψεις να πω πως δεν μάλλον δεν υπαρχει και αριστερός που σε διάλογο απο αλλο χώρο εχει αλλάξει ποτε η εχει παραδεχτεί πως ειναι λάθος .
Και κύριε Παναγιώτη επειδή σε κάποιο σχόλιο είπατε , ηθικός και καπιταλιστής δεν υπαρχει , θα σας στεναχωρήσω αλλα ούτε κομμουνιστής και ηθικός υπαρχει τουλάχιστον στους επιχειρηματιες . Γνωστός retailer με τεράστιους τζίρους που κατάφερε και έριξε έξω τεράστια επιχείρηση που ηταν σε όλη την ελλαδα ,παπου προς παπου κομμουνιστές σε εκδήλωση στα μέσα της κρίσης για τις ευκαιρίες που υπάρχουν λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων είτε ως ενοίκιο είτε ως αγορά , είπε και το φοβερό επι λέξη : τσάμπα πλέον τα ενοίκια τσάμπα και το προσωπικό !!!
ηθικοι και ανήθικοι υπάρχουν εννοείται παντού και πάντα θα υπάρχουν .
Βρήκα τυχαία το blog σας απο κάποιον που αναδημοσίευσε το άρθρο για τον Σάλα και μπορω να πω πως λίγα άρθρα εχουν μείνει αδιάβαστα . Θα ήθελα πολυ όμως ένα άρθρο άρθρα , οτιδήποτε , για το μπόρεσαν να γλυτώσουν όλοι οι δωσίλογοι και μαυραγορίτες !!
Σας ευχαριστώ
Ντινος

Ανώνυμος είπε...

Ντίνος. Να το διευκρινήσουμε φίλε μου πολύ ευχαρίστως. Το Επιχειρηματίας και Κομμουνιστής είναι κάτι απο το παρελθόν και έρχεται διαστρεβλωμένο. Δεν μπορείς να είσαι και τα δυο. Η το ένα θα είσαι η το άλλο. Ειχε ταυτιστεί μαζί με το όνομα αριστερός και γίνανε όλα μπάχαλο. Συμπέρασμα λοιπόν φίλε. Κομμουνιστής μπορεί να είναι οι Εργάτες Αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες τίποτα άλλο. Δεν λέω οτι αν είσαι σε αυτούς που περιγράφω είσαι τέλειος αλλα στον Καπιταλισμό είναι στην φύση του χωρίς πάλι να λέω οτι όποιος δεν είναι Κομμουνιστής είναι λαμόγιο. Τέτοια παρατράγουδα τα κουβαλάμε απο το παρελθόν δεν είναι ψέμματα. Ακόμμα και το όνομα Κομμουνιστής έχει χαραχτηριστικά που ξεχωρίζεις ποιός είναι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη οποιος εχει αντιθετη γνωμη απο την δικη σου ειναι φασιστας. Μαλλον στον κοσμο σου δεν υπαρχουν σκεπτομενοι ανθρωποι. Υπαρχουν φασιστες και σταλινικοι. Επειτα εγω δεν ειδα να απαντησεις σε καποιο απο τα σχολια που εχουν αφησει. Αλλα μαλλον προτιμας τον διαλογο με τον αλλον τον βαρεμενο που οτι θυμαται χαιρετε αντι να γραψει κατι σχετικο με το θεμα. Και σε ειχα και για σοβαρο ανθρωπο. Λυπαμαι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Mπερδεύτηκες. Αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα που εγω δεν είπα. Οποιος δεν είναι Κομμουνιστής δεν είναι Φασίστας. Κομμουνιστής είναι όποιος είναι με τους Μπολσεβίκους και δεν μπαίνει στην λογική της Συμμετοχής σε Κυβέρνηση όσο οι Καπιταλιστές έχουνε τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους και παλεύει μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με στόχο την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Εγώ αυτά λεω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τα Σχόλια απο τους υποστηρικτές των Ταγματάλητων απαντηθήκανε όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

teddygr είπε...

@ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Φασίστας δεν είναι όποιος έχει αντίθετη άποψη από την δική μου. Όπως είδες, υπάρχουν αμέτρητα σχόλια με τα οποία δεν συμφωνώ αλλά δεν εμπόδισα την δημοσίευσή τους. Φασίστας είναι... πώς να στο εξηγήσω... φαντάσου ένα σκουπίδι ή μια κουράδα με μουτσούνα ανθρώπου και ανύπαρκτο μυαλό... αυτό!

Unknown είπε...

@ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Σοναρολογείς; Άφησε την απόδοση χαρακτηρισμών. Δε σε βοηθούν.
Κατέχεις στοιχεία και είσαι σε θέση να παραθέσεις και την ανάλογη τεκμηρίωση; Τότε παρέθεσέ τα! Επειδή παριστάνεις τον αφελή (ή είσαι αφελής), τόσο το ιστολόγιο όσο και ορισμένοι σχολιαστές παρέθεσαν και τεκμηρίωσαν τις δικές τους ερμηνείες επί των γεγονότων. Καταγραφές και ερμηνείες οι οποίες δικαιώνουν ή τείνουν να δικαιώσουν τις αποφάσεις των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και τον τρόπο αντίδρασής του στη μάχη του Μελιγαλά. Εσύ, επομένως, που ''θίγεσαι'' και δεν τα αποδέχεσαι, παρέθεσε δεδομένα και ισχυρισμούς βάσει αυτών. Σε προκαλώ!

Unknown είπε...

@ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Εντάξει λοιπόν , αφού στον θαυμαστό κόσμο των σκεπτόμενων ανθρώπων μπορείτε τόσο εύκολα να χαρακτηρίζετε ανθρώπους τι να περιμένει κανείς , προκοπή ;

Ανώνυμος είπε...

Σαν σήμερα που ξημερώνει το 8ο και 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ συνέτριψαν τους ΤαγματΑΛΗΤΕΣ και απελευθερώσανε τους Γαργαλιάνους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή δουλειά.
το καλύτερο όμως είναι όταν μέσω αυτής αποκαλύπτονται οι πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλητών, των δοσιλόγων, των συνεργατών των Ναζίδων, αυτών που πρόδιδαν, με κουκούλα, τους έμφυλους τους, γείτονες τους, που το "έγκλημα" τους ήταν να αντισταθούν στον κατακτητή. Ο Χάινζ Ρίχτερ άνοιξε ΙΕΚ και δίνει διδακτορικά.


ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

επειδή αναφέρθηκαν στα σχόλια τα (αστικά) δικαστήρια: αξίζει κάποιος να γυρέψει πληροφορίες  (πολλές στο διαδίκτυο) για τα "Ειδικά Δικαστήρια Δοσίλογων" αφού πρώτα φορέσει αλεξίπτωτο για την πτώση του από τα σύννεφα.

25 δοσίλογοι εκτελέστηκαν ενώ μεταξύ 1945-1949 εκτελέστηκαν 3000 μέλη ή συνοδοιπόροι του ΕΑΜ ή του ΚΚΕ.
(   http://www.mixanitouxronou.gr/i-dosilogi-pou-timorithikan-stin-ellada-ine-i-ligoteri-ston-kosmo-nea-istoriki-erevna-apanta-giati-den-ektelestikan-dite-ti-egine-stis-dikes-ton-katochikon-prothipourgon/  )

σε αυτή την ανάρτηση μπορεί να βρει κάποιος και μια λίστα τέτοιων αποβρασμάτων και το τι έγιναν:

"Έλληνες δωσίλογοι και φιλοναζιστές. Λίστα ατόμων και οργανώσεων"

http://original-fippak.blogspot.com.cy/2014/08/blog-post.html

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Ο δε Ιωάννης Ράλλης συνεργάτης των Γερμανών ως πρωθυπουργός κατά την κατοχή και ιδρυτής των ταγμάτων ασφαλείας καταδικάστηκε από ένα τέτοιο δικαστήριο σε ισόβια με την κατηγορία της Προδοσίας.

Ο Πεταίν της κυβέρνησης του Βισύ καταδικάστηκε από αντίστοιχο γαλλικό δικαστήριο σε θάνατο αλλά ο μεγαλόκαρδος Ντε Γκωλ του έδωσε χάρη και μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια.

Πιστεύω εις έναν Καπιταλισμό
που έφτιαξε αστικές δημοκρατίες και αστικά δικαστήρια
για να ευλογούν τα γένια του...

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

Εε!! Και καπως ετσι , με τα χρονια,ακουστηκε και το συνθημα...''στον Μελιγαλα,δεν εγινε σωστη δουλεια''!! Και να,τα αποτελεσματα....φερανε την Χρ.Αυγη στην βουλη,και τρεχουμε τωρα να αποδειξουμε οτι ειναι εγκληματικη οργανωση!!Και βεβαιως η βλακεια ειναι αηττητη,και οτι δεν γινει και στην ωρα του σωστα,θα το βρεις μπροστα σου.Κατα τα αλλα,στον χωρο αυτο,ποτε δεν διαβασα κατι γραμμενο, ετσι....αβασανιστα!Καλη συνεχεια λοιπον!

Ανώνυμος είπε...

Η Χρυσή αυγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Καπιταλισμού το ΑΝΟΙΧΤΑ δολοφονικό του χέρι. Την βοήθησανε να μπει στην Βουλή οι Πλατείες των αγανακτισμένων με το Αντιμνημονιακό παραμύθι. Αυτά συμβαίνουνε οταν η Διαχωριστική γραμμή δεν είναι ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Aς δούμε λοιπόν την κυβέρνηση που ώρκισε και ποιόν αγώνα συνέχιζε..... Οταν οι Γερμανοί μπήκανε στην Ελλάδα η Κυβέρνηση συνθηκολόγησε αμέσως. Τι συνέβη και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.......ΟΙ Αγγλοι Ιμπεριαλιστές που ήτανε εδώ είχανε σπάσει τον Γερμανικό κωδικα και είδανε οτι μετά θα πάει για την ΕΣΣΔ τον κοινό τους Στόχο. Εγκαταλείψανε τρεχάλα την χώρα για να μην τον Καθυστερήσουνε ενω μπορόύσανε να αντισταθούνε και στην ...Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Επίσης η κυβέρνηση που ώρκισε αρνήθηκε στους Κομμουνιστές να πολεμήσουνε τους παρέδωσε στους Γερμανούς και ο Ζαχαριάδης εκανε 4 χρόνια στο Νταχάου. Αυτό είναι το Θεάρεστο έργο απο Αγγλοφιλους και Γερμανόφιλους. Αν πάμε και στο τι κάνανε στην Επανάσταση του 1821 θα πέσουνε τα Τσιμέντα. Και βέβαια οι Αγγλοι το 1944 μοιράζανε ...αντιφασιστικά..... Χαρτιά σε όλους τους Γερμανόφιλους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

ευχαριστως θα καθαριζα τον Ρουπακια και οσους τον βαλανε και χωρις δικη

Ανώνυμος είπε...

Στρατάρχα μου δεν πάει έτσι να μιλάμε σοβαρά τώρα. Τέτοια μπορούνε να κάνουνε μόνο οι Ορντινάτζες του Καπιταλισμού που σφάζανε τον λαό στην Κατοχή μαζί με τους Γερμανούς και την ανοχή των Αγγλων. Οταν ο Συσχετισμός είναι με τον λαό πρέπει να δίνει παράσημα στα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ. ....να μιλάμε σοβαρά..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καμια διαφορα μεταξυ ενός φασιστα και ενός σταλινικου δεν υπαρχει. Γιατι τα κεφαλια τους δεν είναι αδειανα αλλα πηγμενα στο τσιμεντο.
Είναι τοσο σιγουροι και απολυτοι οτι μονο οι δικες τους ιδεες είναι πιο ορθοτερες και προσπαθουν να τις επιβαλουν ο ενας στον αλλον με τη βια.
Σαν τον τυφλωμένο οπαδο ακολουθουν χωρις κριτικη σκεψη ότι δογματικες αρχες τους επιβαλει το λατρεμενο τους προτυπο.
Ο σκεπτομενος ειναι εκεινος που αμφιβαλει συνεχως, αναθεωρει και στοχαζεται ελευθερα.


ΥΓ1
Η δικη μου αποψη αν θες, όχι μονο για τον Μελιγαλα αλλα και για τον εμφυλιο είναι ότι δυο απανθρωπες ιδεολογιες (ναζισμος και σταλινισμος) συγκρουστηκαν για να κυριαρχησουν η μια στην άλλη με απωτερο σκοπο να καταλαβουν την εξουσια αδιαφορώντας για τις ανθρωπινες ψυχες. Μονο η κτηνωδια τελικα εθριαμβευσε και το μισος που διχαζει ακομα ένα πολυπαθο λαο.
Φτανει πια με τις αληθειες του καθενος σας. Δεν τις εχουμε αναγκη δεν μας αφορουν. Αν μπορειται να βοηθησετε κανετε κατι για την ειρηνη αν όχι σιωπηστε.

ΥΓ.2
Οποιος νοιωθει υπερηφάνεια για τα ποταμια ανθρωπινου αιματος που χυθηκαν και από τις δυο πλευρες στο Μελιγαλα πρεπει να είναι παρανοικος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Απάνθρωπη Ιδεολογία ο Σοσιαλισμός που εφαρμόσανε οι Μπολσεβίκοι στην ΕΣΣΔ ανατρέποντας την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ που πάλευε να σώσει τον Καπιταλισμό με νύχια και με δόντια. ΜΑΛΙΣΤΑ Στην Γερμανία το 1919 η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΕΤ ΣΑΙΝΤΕΜΑΝ έπνιξε την Επανάσταση στο αίμα σφάζοντας ΛΙΜΠΝΕΧΤ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ με τα Φασιστικά τάγματα εφόδου τα Φράικοπς. Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμός βοηθήσανε παντού την άνοδο του Χίτλερ σαν αιχμή του δόρατος του Καπιταλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ. Απο το 1943 μετά την Συντριβεί σε ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ ΚΟΥΡΣΚ η Αστική Τάξη μαζί με τους Γερμανούς και Αγγλους Συμμάχους της έκανε συνειδητά ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Δυστυχώς το ΚΚΕ Εγκλωισμένο σε Πολιτικό Μέτωπο με τον Οπορτουνισμό και όχι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν μπόρεσε να συνδέσει τον Απελευθερωτικό με τον ΤΑΞΙΚΟ αγώνα και να πάρει την εξουσία την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Αυτά είναι τα πολύτιμα συμπεράσματα απο το 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Απελευθερωτικό αγώνα κάναμε σκέτο χωρίς στόχο την εξουσία εγκλωβισμένοι σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και στην Κυβέρνηση Παπατζή και ούτε αυτα τα αίσχη δεν εφαρμοστήκανε και ζήτησε ο Παπατζής την παράδοση του ΕΛΑΣ Τι επιθυμούσες να γίνει......Αμέσως μετά το αίσχος της ΒΑΡΚΙΖΑΣ συνεχίστηκε η Μονόπλευρη σφαγή τι ήθελες να γίνει...... Πολλά ζητάς........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

teddygr είπε...

@ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ομολογώ ότι το σχόλιό σου έχει ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ακούω ότι στον Μελιγαλά συγκρούστηκαν δυο ιδεολογίες (φασισμός, σταλινισμός) για το ποια θα επιβληθεί στην άλλη. Μέχρι τώρα, υπήρχαν δυο απόψεις: οι πατριώτες που καθάριζαν τον τόπο από τους δωσίλογους και τους προδότες και οι πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για να μη ξεπουλήσουν την πατρίδα οι κομμουνιστές. Σήμερα μάθαμε ότι μπορεί να επρόκειτο και για ιδεολογικό πόλεμο.

Πάντως, αυτό το "κάντε κάτι για την ειρήνη, χωρίς να ενδιαφέρεστε για την αλήθεια", νομίζω ότι είναι άστοχο. Τί να κάνεις για την ειρήνη αν δεν μάθεις την αλήθεια για το σύστημα, δηλαδή γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Το πολύ-πολύ, να οργανώσεις μια συναυλία με τον Νταλάρα στο Σύνταγμα και ν' αμολήσεις μερικά περιστέρια...

Κλέων Ι. είπε...

Χτες το βράδυ μπήκα ψάχνοντας κάτι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος. Εκεί υπάρχει ραδιόφωνο που παίζει αυτόματα. Νομίζω λέγεται axis radio και παλαιότερα έχει τύχει να ακούσω σε αυτό όλους τους γνωστούς φασίστες και ναζί, Ζαφειρόπουλοι, Πλεύρηδες, Χρυσή Αβγή κ.λπ. Δεν ξέρω αν οι εκπομπές αποθηκεύονται μετά για να τις ακούσει κανείς off air, ήταν περίπου 21.00 με 23.00, και ακουγόταν η γνωστή φωνή του Χατζάρα.
Μιλούσε για αυτήν εδώ την συζήτηση, τι είπε, τι του είπαν, τι απάντησε, ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι.
Και φυσικά η εκδοχή 'δεν αλώθηκε, παραδόθηκε' είχε την τιμητική της.
Ακόμα, περισσότερο, («αφού το παραδέχονται και οι αριστεροί») η ακόμα χειρότερη και πιο φανταστική εκδοχή 'το έγκλημα ήταν προμελετημένο'.

Αυτό ήταν για να καταλάβετε τι σημαίνει να λέτε ατεκμηρίωτα πράγματα χωρίς συναίσθηση του τι λέτε.

Τέλος πάντων, νομίζω τώρα έχω πλήρη εικόνα.

Αν πριν ήμουν μία φορά βέβαιος βέβαιος ότι η εκδοχή 'Ο Μελιγαλάς δεν αλώθηκε ποτέ, παραδόθηκε' πρέπει να αποσυρθεί, τώρα, με την ριζική αναμόρφωση της εκδοχής αυτής, τώρα είμαι εκατό φορές βέβαιος.

Η περίφημη συνάντηση για παράδοση άλλαξε σχεδόν σε όλα, απ' όσα είπες στο 3ο μέρος, σε σχέση με όσα λες εδώ στο 7ο:
- Δεν έγινε τη 2η μέρα, αλλά τις παραμονές
- Δεν έγινε μέσα στην πόλη στο σπίτι προύχοντα, έγινε στο πόδι κάπου στις παρυφές
- Ο Δ. Παπαδόπουλος δεν συμφώνησε τελικά (τον πήραν μαζί του κι αφέθηκε ελεύθερος), αλλά διαφώνησε και έμεινε να πολεμήσει
- Αλλαξαν κατά πολύ τα πρόσωπα, τώρα φημολογείται ότι συμμετείχε κι ο ταγματάρχης Ουίλκις, έγιναν κι άλλες προσθαφαιρέσεις, και συνεπώς δεν ξέρουμε με ακρίβεια ποιοι ήταν και ποιοι όχι.
- Ο Δ. Παπαδόπουλος δεν συμφώνησε, ο Καζάκος δεν συμφώνησε, από τον ΕΛΑΣ δεν ξέρουμε ποιοι υπογράφουν την συμφωνία, συμφωνία σε κάποιο χαρτί δεν υπάρχει, μαρτυρίες άλλες δεν υπάρχουν (ούτε μία), τότε πως στο καλό έγινε παράδοση;

Ξανακοίταξα και το βιβλίο του Ξιάρχου (ευτυχώς μου το έδειξαν συνάδελφοι απ' το μπλογκ, μαζί με αρκετά άλλα πράγματα, το είχα ξεχάσει εντελώς).
Δεν είπες απ' την αρχή ότι τις συναντήσεις αυτές τις περιγράφει ο Ξιάρχος. Αν και εσύ λες την ιστορία ριζικά διαφορετικά (και όχι 'ελαφρώς διαφορετικά') από ό,τι ο Ξιάρχος.
Δεν είναι αρκετό το 'ο Ξιάρχος πιστοποιεί την παρουσία τού Γκίμπσον, παραθέτει και φωτογραφία του, και βεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τους πολιορκημένους, αν και η εκδοχή του διαφέρει ελαφρώς από εκείνη που υιοθέτησα στο δικό μου κείμενο'.

Εκείνος λέει καθαρά ότι η πρόταση για παράδοση απορρίφθηκε.
Εσύ δέχτηκες όλα τα υπόλοιπα που είπε ο Ξιάρχος, αλλά είπες 'η πρόταση έγινε αποδεχτή'
Υπάρχει καμιά άλλη πηγή, όμως, γι' αυτό πέρα από ό,τι προφανώς βρίσκει κανείς στο ίντερνετ;
[ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

Κλέων Ι. είπε...


Είπες πριν ότι 'δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να χρησιμοποιήσω ως πηγή μου τον Χατζάρα'.
Η αλήθεια είναι ότι η αρχική εκδοχή σου είναι όμοια 100% με εκείνη του Χατζάρα, όχι μόνο στην παράθεση των στοιχείων αλλά ακόμη και στη διατύπωση, στη σειρά των λέξεων.

Τελικά, και λαμβάνοντας υπόψη ότι συνάντηση στο σπίτι του Θεοφιλόπουλου όντως έγινε το βράδυ της δεύτερης μέρας (μόνο για να συζητήσουν την κατάσταση ΚΑΙ ΟΧΙ λόγω πρότασης Γκίμπσον) αλλά ούτε συμφωνία υπήρξε, ούτε παράδοση, καταλήγουμε ότι όλη η φασαρία έγινε για να φτάσουμε σε κάτι που ήταν γνωστό από πριν, την πρόταση Γιαννακόπουλου πριν αρχίσει η μάχη. Η αφήγηση έπρεπε να αλλάξει τόσες φορές, για να δούμε τελικά ότι επρόκειτο για την ίδια αυτή συνάντηση που τελικά ήταν γνωστή, με τη μόνη προσθήκη ότι συμμετείχε σε αυτήν ο Γκίμπσον, ίσως και ο Ουίλκς, γεγονός που έχει πολύ μικρή σημασία, αφού τελικά συμφωνία δεν υπήρξε. Χάσαμε το χρόνο μας για να φτάσουμε πάλι σε όλα όσα ήταν ήδη γνωστά, μόνο για να ασχολούμαστε με ανακρίβειες από το ίντερνετ.
Πολύ κακό για το τίποτα.
Δυστυχώς για την παρουσία Γουίλκις δεν το πρόσεξα πριν, στο προηγούμενο σχόλιό μου, ίσως δεν το είδα.
Αυτό αλλάζει πάλι τα δεδομένα, αλλά δεν θα του δώσω σημασία αυτή τη φορά, ούτε θα καθίσω να ψάχνω και για αυτό στα τυφλά όπως έκανα και για τα άλλα όλα.

Είπες ότι κουράστηκες πολύ να βρεις το όνομα του Γκίμπσον και τις φωτογραφίες, μόνο που το όνομα ήταν λάθος (είναι Daniel, τελικά, και όχι Donald) και για τις φωτογραφίες ακόμα δεν ξέρουμε ποια είναι η πηγή τους, να ελέγξουμε τι ακριβώς δείχνουν. Οτι υπήρχε ένας Γκίμπσον στην περιοχή; Εντάξει, ποιος ήταν ο ρόλος του μας ενδιαφέρει. Δεν είναι Ιστορία αυτό. Χάσιμο χρόνου είναι, και αποτέλεσμα μηδέν, σε τίποτα δεν γίναμε σοφότεροι.Το ίντερνετ δεν πρέπει να το εμπιστεύεσαι, να γίνει μάθημα αυτό.

Από την πλευρά μου, η εκδοχή 'δεν αλώθηκε, παραδόθηκε' απορρίπτεται στο σύνολό της. Αν έφερε πρόταση ο αρχιμανδρίτης Γιαννακόπουλος, μόνος του ή με τον Γκίμπσον ή αν την έφερε μόνος του ο Γκίμπσον ή ο Γκίμπσον με τον Ουίλκς κ.λπ, μένει να αποδειχτεί, αλλά συνολικά δεν αλλάζει αυτό στο παραμικρό την αφήγηση που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο, είτε συνέβη είτε όχι.

Ετσι παίρνει κεφάλι ο αναθεωρητισμός.

Ανώνυμος είπε...

να είστε καλά. Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση που μας δίνετε