Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Δεκεμβρίου 2014

Η νόμιμη "μαύρη" εργασία των ΚοινΣΕπ

Σήμερα, προτίθεμαι να ζητήσω την βοήθεια των φίλων αναγνωστών αυτού του ιστολογίου σε ένα ζήτημα που με απασχολεί. Παρακαλώ, λοιπόν, προσέξτε τους παρακάτω συλλογισμούς μου και αν βρείτε κάπου λάθος, ενημερώστε με:

Στο εργοστάσιό μου, μεταξύ των εργαζομένων, απασχολούνται (*) και οκτώ καθαρίστριες. Έκανα κάτι υπολογισμούς και με τρόμο ανακάλυψα ότι η ασφάλισή τους και μόνο μού κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω με ποιον νόμιμο τρόπο μπορώ να γλιτώσω αυτά τα κερατιάτικα που πληρώνω στο ΙΚΑ... τίποτε. Έψαξα την περίπτωση να αναθέσω την δουλειά σε συνεργεία καθαρισμών... δεν βαριέσαι, αυτά τα συνεργεία κοροϊδεύουν τον κόσμο και μόνο καθάρισμα δεν κάνουν. Τελικά (τύχη αγαθή!) έπεσα πάνω στον νόμο 4019/2011 για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Προσέξτε:

(1) Άρθρο 3, παράγραφος 2α: Για την σύσταση της ΚοινΣΕπ τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα... 
- Μέσα είμαι! Οκτώ καθαρίστριες έχω, άρα φτιάχνω άνετα μια ΚοινΣΕπ.

(2) Άρθρο 3, παράγραφος 4: Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους-εταίρου, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
- Αυτό είναι! Στην αρχή νόμιζα ότι, ως μέλη της ΚοινΣΕπ, οι καθαρίστριες θα πλήρωναν εισφορές στον ΟΑΕΕ, οπότε... άνθρακες ο θησαυρός. Βλέπετε, είχα υπ' όψη μου τις διατάξεις ενός άλλου νόμου, του 3996/2011, ο οποίος είχε ψηφιστεί λίγο νωρίτερα και έλεγε ότι "τα μέλη/φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ασφαλιστική προστασία του ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον οργανισμό αυτό...". Ευτυχώς, ο 4019/2011 απάλειψε την συγκεκριμένη υποχρέωση (νά 'ναι καλά οι άνθρωποι που τον ψήφισαν!).

Από τον ΟΑΕΕ γλιτώσαμε, λοιπόν. Μήπως, όμως, έχουμε πρόβλημα με το ΙΚΑ; Για να δούμε τι λέει ο 4019/2011 επ' αυτού:

(3) Άρθρο 4, παράγραφος 7: Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού τής ΚοινΣΕπ από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, γίνονται κατ' εφαρμογή των άρθρων 713 επ. Α.Κ. (σ.σ.: 713 και επομένων του Αστικού Κώδικα)...
- Χμμμ... Για να δούμε τι λέει στα άρθρα 713 επ. ο Αστικός Κώδικας:

(4) Α.Κ., άρθρο 713: Με τη σύμβαση της εντολής ο εντολοδόχος έχει υποχρέωση να διεξαγάγει χωρίς αμοιβή την υπόθεσηπου του ανέθεσε ο εντολέας. 
- Ωπ! Χωρίς αμοιβή; Άρα, αφού δεν υπάρχει αμοιβή, δεν υπάρχει και ΙΚΑ! Για να δούμε παρακάτω: άρθρο 714... τίποτε, άρθρο 715... τίποτε, άρθρο 716... τίποτε, ... άρθρο 729... τίποτε. Τίποτε! Συνεπώς, σύμφωνα με τον 4019/2011, τα μέλη τής ΚοινΣΕπ είναι υποχρεωμένα να μου καθαρίζουν το εργοστάσιο δίχως ιδιαίτερη αμοιβή (εκτός, φυσικά, από την συμφωνημένη αμοιβή τής ΚοινΣΕπ).


Συγκινήθηκα τώρα! Για να ανακεφαλαιώσω και να βγάλω συμπέρασμα:

- Βήμα πρώτο: Υπολογίζω πόσα παίρνουν σήμερα στο χέρι οι οκτώ καθαρίστριες. Πες, τεσσεράμισυ κατοστάρικα καθεμιά... τρία εξακόσια τον μήνα... επί δεκατέσσερα... πενήντα τετρακόσια τον χρόνο... από έξι τριακόσια κάθε καθαρίστρια.

- Βήμα δεύτερο: Με την απειλή τής απόλυσης, τις βάζω και φτιάχνουν μια ΚοινΣΕπ, η οποία θα έχει ως σκοπό τον καθαρισμό επαγγελματικών χώρων. Μάλιστα δε, για να έχω το κεφαλάκι μου απολύτως ήσυχο, βάζω και δυο δικούς μου ανθρώπους μεταξύ των ιδρυτών.

- Βήμα τρίτο: Μόλις στηθεί η ΚοινΣΕπ, κάνω μια συμφωνία μαζί τους να αναλάβουν τον καθαρισμό τού εργοστασίου μου, με αμοιβή εξήντα πέντε χιλιάδες τον χρόνο. Μιας και, ουσιαστικά, η ΚοινΣΕπ δεν θα έχει έξοδα, αυτά τα λεφτά θα μοιραστούν στα δέκα μέλη της, άρα κάθε καθαρίστρια θα πάρει εξίμισυ χιλιάρικα, δηλαδή λίγο παραπάνω από όσα παίρνει σήμερα. Παναπεί: κι εκείνες είναι εντάξει (το ότι δεν έχουν ασφάλιση αποτελεί μια λεπτομέρεια που δεν απασχολεί εμένα) κι εγώ γλιτώνω όλα όσα πληρώνω σήμερα στο ΙΚΑ. Κι όλα αυτά  ν ό μ ι μ α. Ζάχαρη!

Και τώρα που το σκέφτομαι... γιατί μόνο οι καθαρίστριες ΚοινΣΕπ; Γιατί να μη κάνουν μια ΚοινΣΕπ και οι πωλητές μου; Κι άλλη μια οι εργάτες στην παραγωγή; Κι ακόμη μια οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τα προϊόντα μου; Χμμμ... Ενδιαφέρον! Για να δούμε: δέκα... μείον πέντε... μείον πέντε... έξι διά δύο... συν οκτώ...


Κι ενώ εγώ ξαναπαίρνω χαρτί και μολύβι για να κάνω καινούργιους λογαριασμούς, εσείς σκεφτείτε τα παραπάνω και πείτε μου: κάνω κάπου λάθος ή πράγματι μπορώ να απολαμβάνω νόμιμα αδήλωτη κι ανασφάλιστη (δηλαδή, "μαύρη") εργασία;



(*) Ως γνωστόν, στην εποχή μας δεν υπάρχουν ούτε εργασία ούτε εργαζόμενοι. Υπάρχουν μόνο απασχολούμενοι, οι οποίοι κάπου απασχολούνται (λες και πάνε κάπου να σκοτώσουν την ώρα τους). Εξ ου και το παλιό υπουργείο εργασίας λέγεται πλέον υπουργείο απασχόλησης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επισης, το θεμα της ασφαλισης το κλεινεις με ιδωτικη ασφαλεια, που τους κανεις ομαδικως, αρα τους πλασαρεις το παραμυθι, οτι τους κοστιζει λιγοτερο απο την κρατικη ασφαλεια και οτι εχουν περισσοτερες απολαβες, συν οτι θα εισπραξεις και την μιζουλα σου. Τοσους πελατες μαζεμενους θα πας στην ασφαλιστικη.
Συγκινηθηκες κι αλλο, ετσι;

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

3 σημαντικες επισημανσεις μονο σ."εργοστασιαρχη" Θοδωρη :

1) τα ματια σου 14 μη σου ξεφυγει εκει μεσα (στο εργοστασιο) κανενα κομμουνι ! (ειδικα αυτοι οι ΠΑΜιτες ειναι φιδια κολοβα)...προσωπικα εχω "καει"απο δαυτους

2) Προετοιμαζεις κορη και γιο να ΜΗΝ ερχονται στο εργοστασιο με τα πορσικα και τα αρμανι τους ,αλλα με παπακια και φορωντας κινεζικα.Στο φιναλε αφηνε τους την καθημερινη επιταγη τους στο κομοδινο το πρωι πριν ξυπνησουν .

3) να φερνεις τακτικα ενα στελεχος του ΣΥΡΙΖΑ να τους κανει διαλεξεις για την "υγειη επιχειρηματικοτητα "(κατα την παρουσιαση μην ξεχνας να τον αποκαλεις Συντροφο )

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και τα 3 ειναι σημαντικα για την μακροημερευση της ...νομιμοτητας που μας ηρθε ως μανα εξ ουρανου

ο συναδελφος σου Χαραλαμπος Εξαρχιδης

vive la resistance είπε...

Το σφυρί μπορώ να το πιάσω και να χτυπήσω το κεφάλι σου με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος...άρα το σφυρί είναι δολοφονικό εργαλείο κι έτσι δεν θα έπρεπε να υπάρχει...μονόπλευρος συλλογισμός...οι κοιν.σ.επ. είναι εργαλεία κι έτσι θα έπρεπε να λογίζονται και ως εργαλεία έχουν άσχημες αλλά φυσικά και πολύ χρήσιμες χρήσεις ανάλογα ποιός τα φέρει και κυρίως τι θέλει να κάνει με αυτά.

Ανώνυμος είπε...

«Μόλις στηθεί η ΚοινΣΕπ, κάνω μια συμφωνία μαζί τους να αναλάβουν τον καθαρισμό τού εργοστασίου μου, με αμοιβή εξήντα πέντε χιλιάδες τον χρόνο. Μιας και, ουσιαστικά, η ΚοινΣΕπ δεν θα έχει έξοδα, αυτά τα λεφτά θα μοιραστούν στα δέκα μέλη της, άρα κάθε καθαρίστρια θα πάρει εξίμισυ χιλιάρικα, δηλαδή λίγο παραπάνω από όσα παίρνει σήμερα. »


Δεν μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΚΑ ό,τι υποστηρίζετε. Αυτά γυρίζουν στο διαδίκτυο κι αποτελούν απόψεις άστοχες.

Όταν υπάρχει εντολή για άμισθη εργασία (βασικά είναι η ίδια άμισθη εργασία που προσφέρει το ΚΑΘΕ μέλος σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχείρηση), τότε προκύπτουν 2 τινά:

1) Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα σε κέρδη. Για να μπορεί να μοιραστεί τα κέρδη ένα μέλος θα πρέπει να ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με ασφάλιση ΝΟΜΙΜΑ (ΙΚΑ). Ειδάλλως δεν μπορεί
2) Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα σε μισθό. Άμισθη εργασία = κανένας μισθός.

Συνεπώς αν μια ΚΟΙΝΣΕΠ κερδίσει 60.000€ (εκτός ΦΠΑ) από συμβόλαιο καθαρισμού και όλη η εργασία είναι άμισθη, τότε δεν προκύπτει κανένα κέρδος για τα μέλη, δεν προκύπτει κανείς μισθός, όπερ σημαίνει πως η ΚΟΙΝΣΕΠ στα βιβλία Β κατηγορίας εμφανίζεται με ΚΕΡΔΟΣ 60.000 το οποίο φορολογείται πλήρως

Ό,τι μείνει είναι στα χέρια της επιχείρησης ως ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και κανείς δεν μπορεί να το πάρει. Ούτε η Διοίκηση, ούτε τα μέλη, ούτε οι εργαζόμενοι που δεν υπάρχουν



teddygr είπε...

@ Ανώνυμος

Έχω μια απορία. Πριν συντάξετε το σχόλιό σας, αναρωτηθήκατε τι δουλειά κάνει ο συντάκτης του κειμένου; Σκεφθήκατε μήπως ξέρει κάτι παραπάνω από σας, οπότε θα είναι "άστοχο" να τον μεμφθείτε για "άστοχες απόψεις";

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, με τις γνώσεις και την πείρα 30 χρόνων στο επάγγελμα. Και θα σας συνιστούσα να διευρύνετε τις δικές σας γνώσεις, ώστε να μην εκτίθεσθε με χονδροειδείς "αστοχίες" του τύπου "Κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα σε κέρδη" (ήμαρτον!!!) ή του τύπου "Ό,τι μείνει είναι στα χέρια της επιχείρησης ως ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και κανείς δεν μπορεί να το πάρει".

Για να αποδείξω το μέγεθος της "αστοχίας" σας, ερωτώ πάνω σ' αυτό το τελευταίο: Και η επιχείρηση τι το κάνει αυτό που μένει; Το φυλάει στα συρτάρια της ίσαμε την δευτέρα παρουσία;

ΥΓ: Στο μόνο που δεν διαφωνώ είναι ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ θα φορολογηθεί για τα κέρδη της, όπως κάθε εταιρεία. Δεν είπα εγώ το αντίθετο. Αν δεν αναφέρθηκα στην φορολόγηση, είναι διότι το θεωρώ δεδομένο για την απλή λογική.

ΑΧ ΡΕ ΕΛΛΑΔΑ είπε...

Με την αναθεση του εργου στην ΚΟΙΝΣΕΠ, η ΚΟΙΝΣΕΠ οφειλει να την αναθεσει με σχετικο συμφωνητικο, σε μελη της, ή σε εξωτερικους συνεργατες, για την υλοποιηση του. Αρα η ΚΟΙΝΣΕΠ για την εκτελεση του εργου αναλαμβανει ρολο εργοδοτη. Τα εργαζομενα μελη θα πρεπει να ασφαλιστουν αναλογα με την ιδιοτητα τους (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, επαγγελματικη δαπανη) απο την ΚΟΙΝΣΕΠ (μπορει να κοβεται και εργοσημο). Τα μελη θα πληρωθουν απο την ΚΟΙΝΣΕΠ συμφωνα με το συμφωνητικο. Αρα το τελικο αποτελεσμα για την ΚΟΙΝΣΕΠ θα ειναι τα εσοδα μειον τα εξοδα. Αν ο σκοπος ειναι η αυτοαπασχοληση, γινεται μεριμνα ωστε ολο το ποσο (μειον καποια λιγα για την λειτουργια της ΚΟΙΝΣΕΠ) να επιστρεφει στα εργαζομενα στο συγκεκριμενο εργο, μελη. Το οφελος του εργοδοτη, ειναι οτι δεν μπερδευεται με ΙΚΑ κλπ, απλα καθαριζει με ενα τιμολογιο παροχης υπηρεσιων απο την ΚΟΙΝΣΕΠ.