Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

1 Σεπτεμβρίου 2014

Όμορφα!

Μπήκαμε, λοιπόν, στο φθινόπωρο, τουλάχιστον ημερολογιακά. Δεν ξέρω πώς περάσατε το καλοκαίρι σας, όμως πρέπει να παραδεχτείτε ότι ήταν ένα καλοκαίρι γεμάτο ομορφιές. Οι πολιτικοί μας ταγοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γελάσει το πικραμένο μας χειλάκι αν και πολύ φοβάμαι πως σύντομα αυτά τα γέλια θα μας βγουν λίγο-πολύ ξινά.

Είδατε τον χτεσινό τίτλο τού κυριακάτικου Έθνους; "Ταγκό στο Παρίσι, σκληρό ροκ στην Αθήνα", έλεγε η μπομπόλειος φυλλάδα, εννοώντας ότι στο Παρίσι θα χορεύαμε αισθησιακό ταγκό με τους ευρωπαίους συν-εταίρους μας ενώ στην Αθήνα θα βγάζαμε τα μάτια μας με την τρόικα. Θρίχαι! Και, μάλιστα, θρίχαι κατσαραί, από εκείνες που δεν ισιώνουν με τίποτε. Μπορεί να χορέψουμε "ταγκό στο Παρίσι", μόνο που θα πέσει πολύ βούτυρο κι εμείς θα βρισκόμαστε πάντοτε στην θέση τής Μαρίας Σνάιντερ και ποτέ στην θέση τού Μάρλον Μπράντο. Όσο για το "σκληρό ροκ" της Αθήνας, καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε. Δεν μπορώ με τίποτε να φανταστώ Γκίκα, Βρούτση, Δένδια και Γιακουμάτο να χορεύουν ροκ. Και, μάλιστα, σκληρό.

Το σίγουρο είναι ότι θα χορέψουμε όλοι εμείς. Μόνο που θα χορέψουμε στα κάρβουνα, όπως οι αναστενάρηδες. Ο σκοπός έχει αρχίσει και τα νταούλια βαράνε ήδη με τα εκκαθαριστικά τού φόρου εισοδήματος και τα πρώτα εκκαθαριστικά τού ΕΝΦΙΑ. Σιγά-σιγά θα επιταχύνει ο ρυθμός με αυξήσεις στις εισφορές τού ΟΑΕΕ, περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων, καινούργιο κλάδεμα των επικουρικών συντάξεων, νέο ψαλίδισμα των εφ' άπαξ κλπ. Κι από δίπλα θα φορτώνουν τα ντέφια: νέες συγχωνεύσεις σχολείων, νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (δηλαδή, της φτηνότερης αλλά και της απλήρωτης εργασίας) κι άλλες τέτοιες ομορφιές.

Ντεκόρ σε όλα τούτα θα αποτελεί για μήνες το "κεφαλαιώδες" ερώτημα αν θα καταφέρουν η μεν συμπολίτευση να βρει τις αναγκαίες 180 ψήφους ώστε να μη πάμε σε πρόωρες εκλογές η δε αξιωματική αντιπολίτευση να συμπήξει μέτωπο 121 βουλευτών ώστε να επιταχύνει την αλλαγή τού πολιτικού σκηνικού. Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτοι ψίθυροι για εξαγορές βουλευτών και, όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα ζωηρεύει το κάθε λογής ράδιο-αρβύλα.

Πάντως, υπάρχουν μερικές ομορφιές που ξεπερνούν ως και την φαντασία. Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΑΕΔ. Ενώ κατά την τελευταία πενταετία έχει υπερδιπλασιαστεί η ανεργία, ο Οργανισμός που -υποτίθεται πως- υπάρχει για να προστατεύει τους ανέργους, μειώνει κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του: 2012 / 1,487 δισ. - 2013 / 1,246 δισ.- 2014 / 1,125 δισ. Πώς διάβολο καταφέρνει η κυβέρνηση να φτιάχνει "δίχτυ προστασίας των ανέργων" με τέτοιες μειώσεις, μόνο το μυαλό τού Βρούτση μπορεί να το καταλάβει.

Άλλη μια εξαιρετική ομορφιά είναι η περίφημη "επιταγή εισόδου στην απασχόληση", δηλαδή η φάση με τους "πενταμηνίτες". Με δυο λόγια, αυτό το κόλπο δουλεύει ως εξής: οι άνεργοι περνάνε από μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση 180 ωρών και μετά πάνε για "πρακτική άσκηση" πέντε μηνών σε μια επιχείρηση. Καθ' όλο αυτό το διάστημα και παρ' ότι δουλεύουν κανονικά και με το παραπάνω, δεν θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά ωφελούμενοι, οπότε δεν έχουν ασφάλιση (δηλαδή, δεν κολλάνε ένσημα) ενώ θα πάρουν στο χέρι ως αμοιβή σκάρτα δυο χιλιάρικα (δηλαδή, λιγώτερα από 400 ευρώ τον μήνα). Το ωραιότερο είναι ότι ακόμη κι αυτές τις πενταροδεκάρες θα τις πάρουν από τον ΟΑΕΔ και όχι από την επιχείρηση! Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις που απασχολούν ωφελούμενους, εξασφαλίζουν μ' αυτό το κόλπο τζάμπα εργαζόμενους για πέντε μήνες! Υπέροχο;

Στα σκαριά βρίσκεται άλλη μια ομορφιά. Ποιά; Για να δικαιούσαι είτε το επίδομα ανεργίας είτε το περίφημο "κοινωνικό μέρισμα" (το πεντακοσάρικο από το "πρωτογενές πλεόνασμα", ξέρετε...) είσαι υποχρεωμένος να πας για δουλειά όπου σου συστήσει ο ΟΑΕΔ. Αν αρνηθείς, επίδομα και μέρισμα πάπαλα. Το κολπάκι αυτό δουλεύει χρόνια στο εξωτερικό και ουσιαστικά εξυπηρετεί την ταχεία εξομείωση των εργαζομένων προς τους σκλάβους. Δείτε δυο παραδείγματα χαρακτηριστικά:
- (α) Προ διετίας, ο γερμανικός ΟΑΕΔ έκοψε το επίδομα σε μια άνεργη η οποία αρνήθηκε να δεχτεί την δουλειά που της σύστησε η υπηρεσία. Λεπτομέρεια: της σύστησαν να πάει για δουλειά σε... οίκο ανοχής!
- (β) Μένεις στην Πάτρα, παίρνεις επίδομα ανεργίας 360 ευρώ και ο ΟΑΕΔ σού συστήνει να πας για δουλειά σε ένα εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ όπου θα παίρνεις τον βασικό μισθό, ήτοι κάπου 450 καθαρά. Με δεδομένο ότι η ΒΙ.ΠΕ. απέχει κάπου 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα, αν αφαιρέσεις τα έξοδα κίνησης (πάνω από 1.000 χιλιόμετρα τον μήνα), το εισόδημά σου ως εργαζομένου θα είναι μικρότερο από το επίδομά σου ως ανέργου. Δηλαδή, με το νέο κόλπο, οι επιλογές σου είναι ή λιγότερα ή τίποτε!

Εκτός από τον Βρούτση, ομορφιές σχεδιάζουν κι άλλοι "εμπνευσμένοι" υπουργοί. Όπως ο Λοβέρδος, ας πούμε, που δεν κοιτάει την τύφλα του και το πώς θα δουλέψουν εφέτος τα σχολεία με 3.000 κενά από το καλημέρα αλλά ασχολείται με τους "αιώνιους φοιτητές", που δεν του κοστίζουν δεκάρα. Ή όπως ο Κυριάκουλας, που ναι μεν δεν κάνει απολύσεις (όπως λέει) αλλά πρέπει να διώξει 6.500 υπαλλήλους μέχρι το τέλος τής χρονιάς και 15.000 συνολικά ως το τέλος τού 2015. Ή όπως ο Μιχάλης ο Αδιάβαστος, που ψάχνει τρόπο να δώσει αποζημίωση στους εργολάβους των εθνικών οδών επειδή -άκουσον! άκουσον!- ο κόσμος μείωσε τα ταξείδια του και οι εισπράξεις τους από διόδια υπολείπονται των προϋπολογισμένων!!

Όπως καταλαβαίνετε, μπορεί το καλοκαίρι να τέλειωσε αλλά μας περιμένει ένα "όμορφο" φθινόπωρο κι ένας ακόμη "ομορφότερος" χειμώνας. Ας σηκώσουμε τα μανίκια από τώρα.


Υστερόγραφο: Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι παραιτήθηκε ο Κώστας Κουκοδήμος από την θέση τού υφυπουργού παιδείας. Το ιστολόγιο εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την δυσαναπλήρωτη πολιτική απώλεια που υπέστη ο τόπος, εύχεται καλή δύναμη στον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και διατυπώνει την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα καλύψει σύντομα το κενό με μια προσωπικότητα αντάξια των ικανοτήτων τού αποχωρήσαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: