Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Ιουλίου 2013

Γενοκτονία στην Βιρμανία

[Το παρακάτω κείμενο έφτασε στην ηλεκτρονική μου θυρίδα για να μου αποδείξει ακόμη μια φορά πόσο μικρός και συνάμα πόσο άγνωστος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε αλλά και για να ανακινήσει τον προβληματισμό μου για το πόσα πρέπει ακόμη ν' αλλάξουν σ' αυτόν. Το δημοσιεύω δίχως άλλο -περιττό, έτσι κι αλλιώς- σχόλιο, μόνο με την παρατήρηση ότι η Βιρμανία είναι η παλιότερη Μπούρμα και τώρα πια Μυανμάρ.]


Αγαπητοί φίλοι σε ολόκληρη την Ελλάδα,

Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει πολλά για τους κατοίκους της Ρουάντα, μέχρι που ήταν πολύ αργά και 800.000 από αυτούς είχαν δολοφονηθεί. Τώρα, η μοίρα μιας άλλης φυλής, των Ροχίνγκια της Βιρμανίας, κρέμεται από μία κλωστή. Συμμορίες ρατσιστών μοιράζουν φυλλάδια απειλώντας πως θα εξαλείψουν αυτή τη μικρή μειονότητα. Ήδη, μικρά παιδιά έχουν κατακρεουργηθεί μέχρι θανάτου και έχουν διαπραχθεί απερίγραπτα εγκλήματα. Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ένα φρικτό τέλος, εκτός και αν δράσουμε άμεσα.

Οι γενοκτονίες συμβαίνουν όταν κανείς δεν αντιδρά στα πρώτα σημάδια, όπως αυτά που βλέπουμε τώρα στη Βιρμανία. Οι Ροχίνγκια είναι μία ειρηνική και πολύ φτωχή φυλή. Γιατί είναι εναντίων τους; Επειδή έχουν σκούρο δέρμα και επειδή υποτίθεται “παίρνουν τις δουλειές” των ντόπιων. Όλη κι όλη η φυλή είναι 800,000 άνθρωποι, αλλά μπορεί να αφανιστούν εάν δεν δράσουμε άμεσα. Έχουμε μείνει άπραγοι πολλές φόρες, αυτή την φορά ας μην εγκαταλείψουμε τους Ροχίνγκια.

Ο Πρόεδρος της Βιρμανίας Τέιν Σέιν έχει την δύναμη, το προσωπικό και τους πόρους για να προστατεύσει τους Ροχίνγκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει μια εντολή. Σε μερικές μέρες επισκέπτεται την Ευρώπη για να προωθήσει την χώρα του ως εμπορικό και επενδυτικό “παράδεισο”. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον υποδεχθούν με ένα ξεκάθαρο αίτημα: να προστατεύσει τους Ροχίνγκια, το πιο πιθανό είναι εκείνος να δεσμευτεί. Ας τον περιμένουμε λοιπόν ακριβώς έξω από την διάσκεψη του με τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς με ένα εκατομμύριο υπογραφές, ένα εκατομμύριο ενωμένες φωνές, και φωτογραφίες που θα δείχνουν τι συμβαίνει στην Βιρμανία:

https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?bCJLQeb&v=26656

Βασανιστήρια, ομαδικοί βιασμοί και εκτελέσεις: ανθρωπιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τον όρο "εθνοκάθαρση" για να περιγράψουν την βιαιότητα στην Βιρμανία. Ήδη πάνω από 120.000 άνθρωποι της φυλής Ροχίνγκια έχουν καταδιωχθεί. Πολλοί απ'αυτούς έχουν καταφύγει σε πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στα σύνορα. Άλλοι στην προσπάθεια τους να φύγουν απ'την χώρα έχουν πνιγεί, πεθάνει απ'την πείνα ή πυροβοληθεί από τους φρουρούς συνόρων των γειτονικών χωρών. Οι επίσημες μαρτυρίες δείχνουν πως η βία χειροτερεύει. Πριν μερικούς μήνες, ο Πρόεδρος Τέιν Σέιν κάλεσε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγο παρόμοιων επιθέσεων. Τώρα είναι θέμα χρόνου αυτά τα γεγονότα να καταλήξουν σε τεράστια σφαγή.

Οι γενοκτονίες δεν συμβαίνουν εν αγνοία των κυβερνήσεων. Μπορούν να τις σταματήσουν. Αλλά το καθεστώς της Βιρμανίας δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Πρόσφατα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι οι αρχές εφάρμοζαν ένα νόμο που απαγορεύει στους Ροχίνγκια να κάνουν πάνω από δύο παιδιά και τους ζητάει μάλιστα ειδική άδεια για να παντρευτούν. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν αδρανήσει ή ακόμη και συμμετάσχει σε τέτοιες επιθέσεις "εθνοκάθαρσης". Ο Πρόεδρος Σέιν τελικά αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το τι συμβαίνει στους Ροχίνγκια. Αλλά μέχρι τώρα, αρνείται να εφαρμόσει τα απαραίτητα μετρά για να σταματήσει την βία και να προστατεύσει αυτούς που κινδυνεύουν.

Μέχρι να το κάνει αυτό, ο κίνδυνος της γενοκτονίας πλανιέται σαν μαύρο σύννεφο, όχι μόνο πάνω απ'την Βιρμανία, αλλά απ'όλο τον κόσμο. Λόγω των εμπορικών τους σχέσεων, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Ολλάντ, έχουν τεράστια επιρροή στο Σέιν. Εάν στην συνάντηση που θα έχουν τον πιέσουν να δράσει, μπορούν να σωθούν ζωές. Ας τους κάνουμε να πιέσουν λοιπόν. Έχουμε αγνοήσει τι συμβαίνει σε πολλούς λαούς, ας μην αγνοήσουμε τους Ροχίνγκια. Βάλε το όνομα σου σε αυτή την έκκληση και μοιράσου το με όλους:

https://secure.avaaz.org/en/burma_the_next_rwanda_gr/?bCJLQeb&v=26656

Για άλλη μια φορά, η κοινότητα του Avaaz, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του λαού της Βιρμανίας για δημοκρατία. Όταν το 2007, το καθεστώς επιτέθηκε βίαια σε βουδιστές μοναχούς, τα μέλη του Avaaz δώρισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ/δολάρια/λίρες για να προσφερθεί τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση σε ακτιβιστές που τους είχαν κόψει κάθε μορφή επικοινωνίας. Το 2008, όταν ένας καταστροφικός κυκλώνας σκότωσε πάνω από 100.000 Βιρμανούς και το διεφθαρμένο στρατιωτικό καθεστώς απαγόρευσε σε επίσημες αποστολές βοήθειας να εισέλθουν στην χώρα, η κοινότητά μας δώρησε εκατομμύρια απευθείας στους μοναχούς που προσέφεραν βοήθεια στην πρώτη γραμμή.

Η κοινότητα του Avaaz δεν υπήρχε όταν έγινε η γενοκτονία στην Ρουάντα, 20 χρόνια πριν. Κι αν όμως υπήρχε; Θα μπορούσαμε μαζί να είχαμε αποτρέψει την γενοκτονία; Ας δώσουμε στους Ροχίνγκια την απάντηση μας σ'αυτή την ερώτηση.

Με ελπίδα και θάρρος,

Luis, Jeremy, Aldine, Oliver, Marie, Jooyea και όλη η ομάδα του Avaaz


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκκληση για προστασία της μειονότητας Ροχίνγκια από τον OIC
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/445599/ekklisi-gia-prostasia-tis-meionotitas-rohingia-apo-ton-oic/

Επεισόδια στην Βιρμανία: Βίντεο δείχνει την αστυνομία να μένει αδρανείς μπροστά σε επιθέσεις (BBC News)
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-22243676

Βιρμανία: Σταμάτηστε την “εθνοκάθαρση” των Ροχίνγκια μουσουλμάνων (Human Rights Watch)
http://www.hrw.org/news/2013/04/22/burma-end-ethnic-cleansing-rohingya-muslims

Βίντεο δείχνει την αστυνομία της Βιρμανίας να στέκεται και να παρακολουθεί βουδιστές να επιτίθενται μουσουλμάνους. (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/22/burmese-police-buddhists-attack-muslims

Ο Δαλάι Λάμα απευθυνθεί έκκληση στους μοναχούς του Μιανμάρ να σταματήσουν την βία. (ABC News)
http://abcnews.go.com/International/dalai-lama-pleads-myanmar-monks-end-violence-amid/story?id=19013148#.UXV3vCt4a5w

Ο Τέιν Σέιν επισκέπτεται την Βρετανία και την Γαλλία τον Ιούλιο. (AFP)
http://www.dvb.no/news/thein-sein-to-visit-britain-france-in-july/28815

1 σχόλιο:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

A Burmese Muslim child sucks his dead mother’s breast!
http://www.siasat.com/english/news/burmese-muslim-child-sucks-his-dead-mother%E2%80%99s-breast