Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

1 Ιουλίου 2013

Ασφυξία

Ζητώντας συγγνώμη εκ των προτέρων, παρακαλώ την προσοχή σας και την υπομονή σας (κι όταν λέω "υπομονή", εννοώ όλα τα αποθέματα που διαθέτετε). Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία με την οποία ο πρωθύ έκλεισε χτες τις εργασίες τού συνεδρίου τής ΝουΔου (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):


Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη σας... Εσείς αποδειχθήκατε τα μεγάλα στηρίγματα της πατρίδας στους αγώνες που πέρασαν κι είστε αληθινή ελπίδα του τόπου, στους αγώνες που έρχονται. Γιατί η μάχη για τη νέα Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει. Και είμαστε εδώ για να το πούμε και στους άλλους. Θα την κερδίσουμε μέχρι το τέλος. Μόνο που τώρα μας στηρίζουν όλοι οι έλληνες που θέλουν να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να αλλάξουν το μέλλον και τη μοίρα του τόπου μας.

Σήμερα δεν είναι το τέλος ενός ακόμα συνεδρίου της παράταξής μας. Σήμερα είναι πραγματικά η αρχή μιας νέας εποχής. Για την παράταξη. Αλλά και για τη χώρα (…) Σας έλεγα προχθές ότι η μεγάλη παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, στάθηκε όρθια όταν κατέρρευσαν τα πάντα. Ξέρετε γιατί συνέβη αυτό; Γιατί οι ιδέες μας εκφράζουν τον καλύτερο εαυτό του Έλληνα. Γιατί οι ιδέες μας σήμερα δικαιώνονται στην Ελλάδα, όπως δικαιώθηκαν, εδώ και χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο (...) Προχθές απηύθυνα από το βήμα αυτό, ένα προσκλητήριο σε όλους! Γιατί – το ξαναλέω – η νέα Ελλάδα δεν είναι μια κομματική απλή επιλογή. Είναι μια ανάγκη εθνική. Πριν την αποφασίσουμε εμείς, εδώ μέσα, την έχουν αποφασίσει, μέσα στις καρδιές τους, εκατομμύρια Έλληνες (...)

Τι είναι η νέα Ελλάδα; Είναι όλα αυτά που θέλαμε και δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν για τον τόπο μας. Τώρα θα γίνουν. Είναι όλα εκείνα που τα νιώθαμε, αλλά δεν τολμούσαμε να τα πούμε. Τώρα τα διακηρύσσουμε και τα κάνουμε πράξη. Νέα Ελλάδα είναι να αλλάξουμε όσα μας πλήγωναν αλλά δεν τολμούσαμε να τα ακουμπήσουμε. Τώρα τολμάμε. Και βάζουμε στη θέση τους όσα μας κάνουν υπερήφανους (...) Πρέπει λοιπόν, ο καθένας, η καθεμιά μας να αφουγκραστεί την κοινωνία. Να ανοίξουμε τις καρδιές μας, να νιώσουμε την αγωνία όλων εκείνων που σήμερα στηρίζονται σε μας. Να ανοίξουμε τις οργανώσεις. Ναι, να υποδεχθούμε όλους αυτούς που σήμερα θα ήθελαν να αγωνιστούν μαζί μας. Και να βρούμε κάθε τρόπο να πλησιάσουμε εκείνους που διστάζουν ακόμα να ενταχθούν αλλά που δεν έχουν κανένα δισταγμό να συμπαραταχθούν μαζί μας (...)

Οι αντίπαλοί μας είναι τριών ειδών: Πρώτον, όσοι είναι κολλημένοι στα ιδεολογήματα του χθες. Δεύτερον, όσοι θέλουν να προστατέψουν εκείνα ακριβώς που εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Και τρίτον, οι αθεράπευτα λαϊκιστές: όσοι, δηλαδή, κερδοσκοπούν πάνω στις δοκιμασίες του λαού μας, όσοι βάζουν στοίχημα για την αποτυχία της χώρας μας, όσοι κηρύσσουν το μίσος, την ώρα που απαιτείται ενότητα. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Οι κάθε είδους ακραίοι. Οι φανατικοί του χθες. Αλλά εμείς παλεύουμε για το αύριο. Κι αυτό είναι το δικό μας, το μεγάλο πλεονέκτημα. Πάρτε ένα παράδειγμα: η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε οριστικά. Το πρώτο μνημόνιο ήταν πράγματι λάθος. Το είπαμε πρώτοι. Και ήμασταν μόνοι μας τότε. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Τώρα παλεύουμε για να βγούμε από τα μνημόνια. Κι αυτό σημαίνει να πάψουμε να έχουμε ανάγκη, συνεχώς, από δανεικά. Να πιάσουμε επιτέλους πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό έχει νόημα τώρα. Ο λαός μας υπέστη απίστευτες θυσίες. Υποφέρει από πρωτοφανή ανεργία. Το πρόβλημα είναι τώρα να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Να νικήσουμε οριστικά την ανεργία. Κι αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις (...)

Έτσι, το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα. Θα είναι πραγματικότητα. Και θα είναι το ελάχιστο χρέος αυτής της γενιάς προς την επόμενη. Ώστε να μην αφήσουμε στα παιδιά μας την Ελλάδα που τα διώχνει. Αλλά να τους δώσουμε μια χώρα που τους δίνει προοπτικές και τους κάνει υπερήφανους. Τους το χρωστάμε. Και το μπορούμε. Αφήνουμε, λοιπόν -κι αυτό είναι το μήνυμα μου- στους άλλους τη μιζέρια και το μίσος. Εμάς μας ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα. Ελάτε να φτιάξουμε, όλοι μαζί, τη νέα Ελλάδα (...)



Αν αναρωτιέστε τι είδους βλάβη έπαθα σήμερα και γράφω τέτοια πράγματα, σας απαντώ ότι το κάνω για τρεις λόγους:

Πρώτον: Για να σημειώσω ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα που -ίσως- δεν τα έχετε προσέξει επαρκώς. Π.χ., ότι όλοι οι έλληνες στηρίζουν τους νεοδημοκράτες, ότι οι νεοδημοκρατικές παπαριές εκφράζουν τον καλύτερο εαυτό τού έλληνα, ότι το 2021 η νέα Ελλάδα θα έχει γίνει πραγματικότητα κλπ κλπ, τα οποία υπογράμμισα παραπάνω.

Δεύτερον: Για να διασώσω ιστορικά την εκπληκτική αποστροφή, την οποία μόνον ένας πρωθύ κύρους θα μπορούσε να κάνει: "Η αντίθεση Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε οριστικά. Το πρώτο Μνημόνιο ήταν πράγματι λάθος. Το είπαμε πρώτοι. Και ήμασταν μόνοι μας τότε. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Τώρα παλεύουμε για να βγούμε από τα Μνημόνια". Αυτές οι τεράστιες αλήθειες πρέπει να καταγράφονται, ώστε να μένουν ως παρακαταθήκες τόσο για τις επόμενες γενεές όσο και για τους ιστορικούς τού μέλλοντος.

Τρίτον: Για να απευθύνω ένα προσωπικό μήνυμα. Μετά από όλα αυτά, μη τολμήσει ποτέ καμμία κουφάλα να μου ξαναμιλήσει για "ξύλινο λόγο των κομμουνιστών" γιατί θα του κολλήσω την παραπάνω ομιλία στην μούρη και θα πάθει αυτό που έπαθα κι εγώ ακούγοντάς την: ΑΣΦΥΞΙΑ!

1 σχόλιο:

Δημήτρης είπε...

Καλά τα λες αλλά το απόσπασμα ξεκινάει με το "Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες". Χρόνια ολόκληρα παρατηρώ αυτά τα ανθρώπινα πλάσματα και με βάση την εμπειρία μου, απευθυνόμενος σε αυτά θα μπορούσε άνετα να λέει ακόμα πιο τερατώδη πράματα.
Όταν η μάζα των δεξιών ψηφοφόρων, που χειροκροτούν με την τελευταία δύναμη που τους έμεινε απ' την πείνα, μιλάν για "ξύλινο λόγο" εννοούν ότι η ΝΔ (ή το πασόκ) τους είπε ότι ο λόγος του ΚΚΕ είναι ξύλινος. Αν τον ίδιο λόγο τον έβγαζε το ΚΚΕ, πάλι "ξύλινος" θα λέγαν ότι είναι. Δεν τους απασχολεί τι λέει ο λόγος, είναι καλός επειδή τον εκφέρει ο φετινός μεσσίας τους. Ο άλλος είναι ξύλινος επειδή δεν τον εκφέρει ο μεσσίας τους.