Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

1 Μαρτίου 2013

Ρε, τι σκέφτονται!

Ρε, τι σκέφτονται!

Θα δώσουν λέει "επίδομα ανεργίας" σε όσους μικροεπαγγελματίες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα! Τριακόσια εξήντα ολόκληρα ευρώ κάθε μήνα επί εννέα μήνες, το όλον τρία διακόσια σαράντα μείον τα χαρτόσημα. Ξανά μάλιστα! Μόνο που για να πάρεις αυτό το αβέρτο χρήμα δεν πρέπει να μπήκαν στο σπίτι σου πάνω από τριάντα χιλιάρικα την τελευταία διετία και δεν πρέπει να χρωστάς στον ΟΑΕΕ δεκάρα.

Το οποίον, για να σου δώσει το κράτος ελεημοσύνη πρέπει επί δυο χρόνια εσύ, η γυναίκα σου και τα παιδιά σου να ζούσατε με 1.250 τον μήνα. Κι επειδή για να κλείσεις το μαγαζί σου σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έβγαζες αλλά έμπαινες και μέσα σόλο καπίκι κι επειδή οι οικογένειες που ζούσαν με 1.250 τον μήνα έχουν ήδη πεθάνει, παναπεί ότι το κράτος θα σου δώσει την ελεημοσύνη του μόνο αν είναι σίγουρο πως έχεις φάει όλες σου τις οικονομίες, έχεις πουλήσει το χωραφάκι στο χωριό κι έχεις ακουμπήσει ως και τις βέρες αλλά και τους βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών σου στα διάφορα "δώσε-χρυσό-πάρε-χρήμα" κορακομάγαζα της γειτονιάς.

Ρε, τι σκέφτονται!

Ήθελα νά 'ξερα τι σόι παπάρηδες είναι αυτοί που σχεδίασαν την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Βάζω στοίχημα το δεξί μου χέρι, το δεξί μου πόδι κι ό,τι άλλο δεξί έχω τέλος πάντων, ότι αυτά τα φυντάνια όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την κοινωνία αλλά δεν πρέπει να έχουν περπατήσει στο πεζοδρόμιο εδώ και πολλά χρόνια. Βρε ζωντόβολα, το πρώτο πράγμα που σταματάει να πληρώνει όποιος μαγαζάτορας αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας είναι οι ασφαλιστικές του εισφορές! Πρώτα κόβει το ΤΕΒΕ (όπως το λέγαμε παλιά), μετά καθυστερεί -ώσπου να τα κόψει τελείως- τα νοίκια, ύστερα μπήγει καρφί στους προμηθευτές του, κατόπιν σταματάει να πληρώνει τους υπαλλήλους του (αν έχει) και τελευταία βάζει το λουκέτο.

Αν αυτοί οι τζερεμέδες είχαν την παραμικρή σχέση με τον καημό των μικροεμπόρων θα ήξεραν ότι την ώρα που μπαίνει το λουκέτο, το κοντέρ γράφει τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο χρωστούμενα στον ΟΑΕΕ, ήγουν κάπου ένα πεντοχίλιαρο μίνιμουμ, χώρια οι προσαυξήσεις. Παναπεί ότι, με τις προϋποθέσεις που βάζουν, δεν θα βρεθεί ούτε ένας που να κάνει αίτηση γι' αυτό το "επίδομα ανεργίας".

Ρε, τι σκέφτονται!

Εν τάξει, όταν λέμε "σκέφτονται", είναι τρόπος τού λέγειν, ε;  Γιατί αν είχαν κουκούτσι μυαλό, δεν θα λέγανε τέτοιες χοντρομαλακίες. Θα μου πείτε ότι επίτηδες το κάνουνε: από την μία το πόπολο ακούει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται τους φουκαράδες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζάκια τους κι από την άλλη αυτοί δεν θα δώσουν δεκάρα. Αμ γι' αυτό λέω ότι είναι ανεγκέφαλοι: αφού δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα, γιατί δεν ορίζουν το επίδομα στα 500 ή και στα 800 ευρώ, να δειχτούνε και πιο γαλαντόμοι;

Ρε, τι σκέφτονται!

Εν πάση περιπτώσει, το βρόμικο μυαλό τους κατάφερε να κλείσει μια τρύπα στο σχέδιο. Για τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως και για την εφορία), όποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του δίνοντας με συνέπεια ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, δεν θεωρείται "μπαγαπόντης". Και ασφαλιστικές ή φορολογικές ενημερότητες παίρνει και ο εισαγγελέας δεν τον κυνηγάει. Συνεπώς, όλοι αυτοί που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τα ακουμπάνε κανονικά κάθε μήνα, θα μπορούσαν να πάρουν το "επίδομα". Αμ δε! Η υπουργική απόφαση το ξεκαθαρίζει: όποιος χρωστάει δεν παίρνει μία, έστω κι αν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του! Αυτή την τρύπα κατάφεραν και την έκλεισαν τα τζιμάνια.

Ρε, τι σκέφτονται!

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τό 'χουνε πει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τής συγκυβέρνησης ότι το κράτος θα νοιαστεί τις "ευπαθείς ομάδες". Η αρχή έγινε με κοτζαμάν επίδομα!
Τί διάολο; Ολόκληρη Δημοκρατική Αριστερά είναι στο δοβλέτι! Εμ, πώς; Έτσι κυρ-Φώτη;

Κι επειδή με τούτο το επίδομα θα ξοδευτούν πολλά λεφτά, για να κρατήσει το παλάτζο η κυβέρνηση έκοψε το επίδομα τοκετού. Από δω και πέρα το επίδομα τοκετού θα το παίρνουν μόνον όσες γυναίκες γεννάνε στο σπίτι τους επειδή έχουν σοβαρό πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει να πάνε είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Είδες το δίδυμο Λυκουρέντζος-Σαλμάς; Άξιοι συνεχιστές τού λοβέρδιου έργου, ε;

Ρε, τι σκέφτονται!


ΥΓ: Μ' έτρωγε το χέρι μου να γράψω "ρε, τι σκέφτονται οι πούστηδες" αλλά το μετάνοιωσα. Σιγά μη δώσω σε τούτα τα τσογλάνια την ικανοποίηση ότι διαθέτουν το ηθικό ανάστημα των ομοφυλόφιλων!

3 σχόλια:

spiral architect είπε...


....
Ποιος ελεύθερος εργαζόμενος βγάζει 51 εκατομμύρια ευρώ σε 6 χρόνια; Βάλτε κι εμάς φυλακή για 6 χρόνια κι ύστερα δώστε μας 51 εκατομμύρια. Μια χαρά είναι. Άντε ρε σιχαμένοι. Κύκλωμα. Τοκογλύφοι. Κλέφτες. Απατεώνες. Ψόφος ρε. Μόνο ψόφος!

ακυβέρνητος είπε...

Και βέβαια σκέφτονται. Τι, σαν και μένα και σαν και σένα είναι;
Αρκεί να σου πω για το sms που θα στέλνεις με τον αριθμό της απόδειξης και κατόπιν κλήρωσης (!) θα σου επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό ή μέρος του.
Ξέρεις τι είναι να αγοράσεις ένα ζευγάρι κάλτσες και να έχεις την πιθανότητα να σου επιστραφούν 1 ή ακόμη και 2 ευρώ;;;;;
Αχάριστοι έλληνες…!

gazarin είπε...

επειδή η εργατική τάξη, χύνει το ακριβό της αίμα...
"Θαρθεί καιρός που θ’ αλλάξουν τα πράματα.
Να το θυμάσαι Μαρία.
Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
– μη βλέπεις εμένα – μην κλαις. Εσύ είσ’ η ελπίδα
άκου θάρθει καιρός
που τα παιδιά θα διαλέγουνε γονιούς
δε θα βγαίνουν στην τύχη
Δε θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
με γερμένους απέξω
Και τη δουλειά
θα τη διαλέγουμε
δε θά `μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
Οι άνθρωποι – σκέψου! – θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
Να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
απροσάρμοστοι καταπίεση μοναξιά τιμή κέρδος εξευτελισμός
για το μάθημα της ιστορίας.
Είναι Μαρία – δε θέλω να λέω ψέματα –
δύσκολοι καιροί.
Και θάρθουνε κι άλλοι.
Δεν ξέρω – μην περιμένεις κι από μένα πολλά –
τόσα έζησα τόσα έμαθα τόσα λέω
κι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:
«Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
Παρ’ όλα αυτά Μαρία"
Κατερίνα Γώγου