Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

28 Σεπτεμβρίου 2012

Το νόημα της προχτεσινής απεργίας

Διαβάζω τις περισπούδαστες αναλύσεις των εφημερίδων και αρχίζω να αμφιβάλλω για την πνευματική μου ικανότητα. Μήπως έχω πράγματι αρχίσει να το χάνω; Δεν μπορεί να έχω εγώ δίκιο και να 'χουν άδικο όλοι οι "παραμορφωμένοι" κονδυλοφόροι!

Για παράδειγμα, βλέποντας τις προχτεσινές διαδηλώσεις και πορείες κατά την γενική απεργία, προσπάθησα να διερμηνεύσω τους λόγους για τους οποίους τόσες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο. Ας πούμε, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, δεν χρειάστηκε να κουραστώ για να καταλάβω τι εννοούσαν τα συνθήματα "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά" και "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη". Ας πούμε, επίσης, ότι από τις συγκεντρώσεις των "επίσημων" εργατικών κέντρων κατάλαβα πως στόχος ήταν να μη περάσουν τα νέα μέτρα και να καταργηθεί το μνημόνιο. Εν τάξει; Κατάλαβα καλά ή όχι;

Φαίνεται πως όχι. Για παράδειγμα, η "Ημερησία" κατάλαβε ότι ο κόσμος αγανακτεί όχι επειδή πεθαίνει λίγο-λίγο κάθε μέρα αλλά επειδή τα μέτρα δεν δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Λογικόν! Απλώς εγώ δεν κατάλαβα ότι έχουμε καβαντζάρει το σήμερα και έχουμε κόψιμο μόνο για το αύριο.

Μάλιστα, το λαμπρακαίηκο με "Τα Νέα" πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνοντας ότι "το αίτημα είναι επίσης κοινό: πολιτικές ανάπτυξης εδώ και τώρα". Πώς δεν το κατάλαβα, ο μαλάκας; Τόσες χιλιάδες νοματαίοι βγήκαν στον δρόμο ζητώντας ανάπτυξη "εδώ και τώρα" αλλά εγώ...μαύρα μεσάνυχτα... Τί διάολο; σκατά έχω στο κεφάλι μου;

Αλλά εκεί που ένοιωσα απολύτως ηλίθιος ήταν με την "Καθημερινή". Μιλάμε ότι η συμμωρία (συν + μωρία) του Αλαφούζου δεν παίζεται με τίποτε! Οι άνθρωποι είναι αιώνες μπροστά. Τι Κέυνς και Μαρξ και Σάμουελσον και αρχίδια... Εδώ μιλάμε για Παπαχελά, Πορτοσάλτε και Μπάμπη (ένας είναι ο Μπάμπης), που έχουν δημιουργήσει ολόκληρη σχολή σφουγγοκωλάριων τού συστήματος! Απολαύστε τον αφορισμό ενός καινούργιου φυντανιού τους, του Κώστα Ιορδανίδη (για να τον έχουμε υπ' όψη μας): "Η προσαρμογή στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα -ασχέτως εάν ο τρόπος που επελέγη είναι σωτήριος ή καταστροφικός- συνεπάγεται την εξάρθρωση του παλαιού συστήματος..."! (*)

Τέλειο; Δεν υπάρχει, λέμε! Γουστάρω την φράση ανάμεσα στις παύλες και θα την επαναλάβω για να την εμπεδώσουμε καλύτερα: "ασχέτως εάν ο τρόπος που επελέγη είναι σωτήριος ή καταστροφικός"!! Καραμπάμ και ουάου και γαμώ, δηλαδή! Παναπεί, αν θέλουμε να γίνουμε επί τέλους ευρωπαίοι, δεν έχει σημασία αν σωθούμε ή καταστραφούμε! Αυτό είναι, ρε πούστη μου! "Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος της ελευθερία" βαράτε με κι ας κλαίω, αν είναι έτσι να γίνουμε -επί τέλους!- ευρωπαίοι! Πάει στον διάολο, τόσες θυσίες κάνανε οι προγονοί μας...να μη κάνουμε κι εμείς άλλη μία; Αφού όλοι το ίδιο μας λένε: προσοχή μη βγούμε από την ευρωπαϊκή ένωση κι από το ευρώ. Ακόμη και το Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο (ο ΣυΡιζΑ δηλαδή) αυτό δεν λέει; Ε, ας καταστραφούμε κι εμείς λιγάκι, αν είναι να μη χάσουμε το ευρώ!

Αλλά, μη μένουμε μόνο ανάμεσα στις παύλες. Ας βγούμε κι έξω απ' αυτές: "Η προσαρμογή στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα...(παύλες)...συνεπάγεται την εξάρθρωση του παλαιού συστήματος". Προσέξτε και μη παίρνετε θάρρος, ε; Όταν λέμε "παλαιό σύστημα", δεν εννοούμε τους λογής-λογής μπινέδες που διαφεντεύουν τούτον τον τόπο από το 1830 και δώθε, να εξηγούμαστε. Εννοούμε τα εργατικά μας κεκτημένα δικαιώματα, τους αξιοπρεπείς μισθούς και τις ανθρώπινες συντάξεις μας, την δωρεάν παιδεία μας και, εν γένει, τις κοινωνικές παροχές μας (για τις οποίες έχουμε πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά μας). Αυτά είναι που πρέπει να εξαρθρωθούν. Συνεννοηθήκαμε; Άντε, γιατί εγώ προς στιγμή νόμισα ότι θα εξαρθρωνόταν όλο αυτό το αστικοκαπιταλιστικό σύστημα που διαγουμίζει τις ζωές μας...

Ιδού, λοιπόν, πόσα μεγάλα και σπουδαία νοήματα είχαν οι προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, από τα οποία εγώ δεν πήρα μυρουδιά. Ας είναι καλά οι "έγκριτοι" που με ενημερώνουν "έγκαιρα και έγκυρα"...


(*) Όσοι έχουν το κουράγιο να ακολουθήσουν τον διασύνδεσμο [link] και διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο, θα δουν ότι η δημοσιογραφάρα βάζει την φράση "αντιλαϊκή στάση" σε εισαγωγικά!

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Σφουγκοκωλαριασμός ανακατεμένος με μπόλικο σουσουδισμό.
(το λινκ δεν το άνοιξα)

spiral architect είπε...

... έκανα όμως εδώ:
kathimerini.gr | Ενα εφιαλτικό σενάριο
και είπα, όπως λιέν και στο χουριό μου"OMG!