Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Μαρτίου 2020

Ένα αντιπαραγωγικό απόγευμα

Αναζητώντας πηγές και υλικό για την σειρά των κειμένων περί προσφύγων του 1922, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, έζησα για άλλη μια φορά την "ενδιαφέρουσα" εμπειρία τού να ξοδεύεις ατελείωτες ώρες στο ψάξιμο, μόνο και μόνο για να... μη γράψεις έστω μια λέξη! Καθώς, λοιπόν, χαλαρώνει η ένταση των προηγούμενων ημερών, ελάτε να σας περιγράψω αυτή την εμπειρία και, επ' ευκαιρία, να κουτσομπολέψουμε και λίγο!

Όλα άρχισαν όταν διάβασα σε κάποια ιστοσελίδα την εξής πρόταση: "Ενώ ο βουλευτής Σπετσών Περικής Μπουρμπούλης θα πεί το 1934 στους πρόσφυγες βουλευτές ότι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης «είναι πιο Ρωμιοί από σας»". Πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιασάρικο απόσπασμα αλλά αυτό το ιστολόγιο έχει ένα χούι: δεν δημοσιεύει τίποτε χωρίς πρώτα να το ελέγξει. Είπα, λοιπόν, να διασταυρώσω την πληροφορία και άρχισα να ψάχνω. Τί τό 'θελα; Εντάξει, το "Περικής" είναι τυπογραφικό λάθος. Έλα, όμως, που, όσο κι αν έψαχνα, από Περική σηκωνόμουν και σε Περική έπεφτα! Άρα, με ό,τι κι αν εύρισκα μπροστά μου, είχα να κάνω σαφώς με κόπυ-πέιστ και, μάλιστα, της κακιάς ώρας αφού δεν βρέθηκε έστω ένας αντιγραφέας να προσθέσει ένα λάμδα και να διορθώσει ένα λάθος που βγάζει μάτι. Ποιό ήταν, όμως, το αρχικό κείμενο, μπας και βγάλω άκρη αρχίζοντας από αυτό;

Οι 180 αναπαραγωγές ενός λάθους

Συνεχίζοντας το ψάξιμο και πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, πέτυχα τα Πρακτικά τού 5ου Συμποσίου τού "Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ)", που διοργανώθηκε στην Νέα Ιωνία τον Νοέμβριο του 2011. Ανάμεσα στους εισηγητές εκείνου του Συμποσίου ήταν και ο γνωστός ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος στην εισήγησή του χρησιμοποίησε ακριβώς και κατά λέξη την επίμαχη φράση. Το καλύτερο: το λάθος τού "Περική" υπάρχει στα πρακτικά! Επί τέλους, βρήκα την πηγή τού κακού! Και, μάλιστα, όπως ήλπιζα,  ο Αγτζίδης δίνει σχετική παραπομπή: "Η φράση αυτή θα ειπωθεί στη συνεδρίαση της Βουλής της 24ης Ιανουαρίου 1934 και θα καταγραφεί στην Εφημερίς των Συζητήσεων, σελ. 990. αναφ. από Γ. Θ. Μαυρογορδάτος, Μελέτες και Κείμενα για την περίοδο 1909-1940, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα, χ.χ., σελ. 78.". Τόμπολα!

Τον Μαυρογορδάτο τον ξεχνάω προσωρινά. Κυριακή απόγευμα... ποιός έχει όρεξη να αφήσει το ραχάτι του σπιτιού του και να τρέχει στο γραφείο του να ψάχνει τις βιβλιοθήκες; Ας προσπαθήσω καλύτερα να ψάξω στο διαδίκτυο για την "Εφημερίδα των Συζητήσεων". Κάμποση ώρα αργότερα, διαπιστώνω ότι αυτή η εφημερίδα είναι μεν διαθέσιμη στην βιβλιοθήκη τής βουλής αλλά έχει ψηφιοποιηθεί μέχρι το 1894. Οπότε;... Οπότε αποφασίζω να κοιτάξω τα πρακτικά τής Βουλής, που έχουν ψηφιοποιηθεί!

Αμ' έπος, αμ' έργον: Πρακτικά Συνεδριάσεων Βουλής - Περίοδος Δ - Σύνοδος Α Τόμος 2, Συνεδρίαση 99, 24/1/1934, σελίδα 1702... 1703... 1704... 1712: "Π.ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ...". Ώπα! Μπουρμπούλης ή Μπούμπουλης; Νέο ψάξιμο... νέο μπέρδεμα! Περικλής Μπουρμπούλης δεν υπάρχει! Υπάρχουν, όμως, ένας Περικλής Μπούμπουλης και ένας Κοσμάς Μπουρμπούλης, ο πρώτος βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα τού Τσαλδάρη και ο δεύτερος γερουσιαστής με το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων τού Ιωάννη Μεταξά. Προφανώς, ο Αγτζίδης αναφέρεται στον Περικλή Μπούμπουλη, αφού ο άλλος δεν βρίσκεται στην βουλή το 1934. Ωραία ως εδώ, έβγαλα άκρη. Ας διαβάσω τώρα τα πρακτικά. Κι είναι και πολλά, π' ανάθεμά τα... Ευτυχώς, διαπιστώνω ότι έχουν πολλή πλάκα!

Η βουλή συζητάει πρόταση της κυβέρνησης να ιδρυθεί Νομός Κιλκίς και γίνεται ο κακός χαμός. Η μεν αντιπολίτευση (βενιζελικοί κλπ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φτιάχνει καινούργιο νομό με κομματικά κριτήρια, η δε συμπολίτευση (Λαϊκό Κόμμα, Μεταξάς κλπ) κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι δεν θέλουν τον νέο νομό για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Κάποια στιγμή, παίρνει τον λόγο ο βουλευτής τού Λαϊκού Κόμματος Γεώργιος Μπακόπουλος. Αντιγράφω από την σελίδα 1730:
Γ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. (...) Αντισυνταγματικόν είναι αυτό που εκάματε σεις να χωρίσετε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης εις Συλλόγους. Δεν δύνασθε να ομιλήτε με τοιαύτην περιφρόνησιν διά τους Ισραηλίτας [σ.σ.: εννοεί τους εβραίους της Θεσσαλονίκης] οι οποίοι συνετέλεσαν εις την ανάπτυξιν του πολιτισμού. Θα είναι ανιστόρητος εκείνος ο οποίος θα ομιλήση εναντίον των Ισραηλιτών. Διαμαρτύρομαι εν ονόματι της νοημοσύνης τών εκ Μικράς Ασίας ανθρώπων τους οποίους νομίζετε αναξίους να εκλέξουν τους αντιπροσώπους των (...)
ΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. Υπεραμύνεσθε των Ισραηλιτών οι οποίοι εθεωρήθησαν εις όλα τα κράτη ως αναρχικά στοιχεία.
Π. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ. Δεν επιτρέπεται κύριε Πρόεδρε να υβρίζωνται εις την αίθουσαν ταύτην οι Ισραηλίται.
Αυτό ήταν όλο! Σε 49 μεγάλες σελίδες πυκνογραμμένων πρακτικών δεν υπάρχει καμμία άλλη αναφορά σε "Ισραηλίτες". Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει να γύρισε ο Μπούμπουλης και, πάνω στα νεύρα του, να πέταξε το "είναι πιο Ρωμιοί από σας" σ' εκείνον τον ηλίθιο που απεκάλεσε συλλήβδην τους εβραίους "αναρχικά στοιχεία", δίχως να το πάρει χαμπάρι ο πρακτικογράφος. Άλλωστε, θα στοιχημάτιζα ότι στην αίθουσα γίνεται φασαρία και γι' αυτό ο πρακτικογράφος δεν κατάφερε να εντοπίσει τον ηλίθιο, καταφεύγοντας στο αόριστο "είς βουλευτής". Όμως, σε καμμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι ο Μπούμπουλης εκστόμισε την συγκεκριμένη ατάκα εναντίον των προσφύγων βουλευτών εν γένει, άσχετα με το τι μπορεί να γράφει εν είδει κουτσομπολιού η -άσχετη με την επίσημη βουλή- "Εφημερίς των Συζητήσεων".

Για να δούμε τώρα τι έβγαλε το ψάξιμο γι αυτόν τον Περικλή Μπούμπουλη. Κατ' αρχήν, ήταν γόνος της μεγάλης σπετσιώτικης οικογενείας των Μπουμπούληδων και δισέγγονος της ηρωίδας του '21 Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία ήταν υδραία αλλά παντρεμένη με Μπούμπουλη. Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Παναθηναϊκού, ποδοσφαιριστής και παράγοντάς του μέχρι το 1928, οπότε και διεγράφη με πρόταση του Απόστολου Νικολαΐδη, ο οποίος τον κατηγόρησε ως προδότη της ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπούμπουλης έπεσε σε δυσμένεια επειδή πολιτευόταν με το φιλοβασιλικό Λαϊκό Κόμμα ενώ ο Παναθηναϊκός τασσόταν επίσημα στο πλευρό τού Βενιζέλου. Άλλωστε, τότε πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Παντελής Καρασεβδάς, βουλευτής των Φιλελευθέρων και στενός φίλος τού Βενιζέλου.

Περισσότερο ενδιαφέρον απεδείχθη το ψάξιμο για τον εθνικόφρονα βουλευτή Κεφαλληνίας και γερουσιαστή Κοσμά Μπουρμπούλη. Διαβάζω ότι διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από 26/12/1936 έως 20/4/1941, όταν οι γερμανοί κατέλαβαν την χώρα. Δηλαδή, έμεινε στην θέση του και μετά τον θάνατο του Μεταξά, επί κυβερνήσεως Κορυζή. Γιατί, όμως, το 1936 ο Μεταξάς τον έκανε υφυπουργό στις 26 Δεκεμβρίου ενώ βρισκόταν στην εξουσία από τις 4 Αυγούστου; Διότι τότε ο δικτάτορας ήρθε σε ρήξη με τον ως τότε υφυπουργό του, τον Αλέξανδρο Παπαχελά. Ώπα! Ποιος είναι αυτός; Νέο ψάξιμο!

Το πρώτο φύλλο της δισεβδομαδιαίας "Εφημερίδος των Συζητήσεων" (11 Αυγούστου 1870)

Ο Αλέξανδρος Παπαχελάς, λοιπόν, ήταν ο επικεφαλής μηχανικός τής αγγλικών συμφερόντων ηλεκτρικής εταιρείας Πάουερ, προσωπικός φίλος και δεξί χέρι τού εθνικιστή συνταγματάρχη και πολιτικού Θεόδωρου Σκυλακάκη, παππού του ομώνυμου σημερινού υφυπουργού δημοσιονομικής πολιτικής. Ο Σκυλακάκης ήταν κολλητός με τον Μεταξά κι έτσι ο Παπαχελάς γνωρίστηκε με τον δικτάτορα και ανέλαβε θέση-κλειδί στην κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου.

Θεία τού Αλέξανδρου Παπαχελά (αδελφή του πατέρα του) ήταν η Σοφία Παπαχελά, σύζυγος του Καίσαρα Καστοριάδη και μητέρα τού Κορνήλιου. Αδελφός του ήταν ο Ευγένιος Παπαχελάς, δεξί χέρι τού Στυλιανού Παττακού, ο οποίος έχει πλέξει στα βιβλία του επανειλημμένως το εγκώμιο τού Ευγένιου για τις υπηρεσίες του στην "Επανάσταση". Και, όπως έχετε ήδη υποψιαστεί, εγγονός του είναι ο -γνωστός μας από την Καθημερινή και τον Σκάι- δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς. Σαν να λέμε, ο Αλέξης είναι μακρινός ανηψιός τού Καστοριάδη...

Γιατί, όμως, ο Μεταξάς απομάκρυνε τον Παπαχελά; Και, μάλιστα, όχι απλώς τον απομάκρυνε αλλά τον κατηγόρησε για συνωμοσία και φιλογερμανισμό, τον δίκασε και τον εξόρισε, μαζί με τον κολλητό του τον Σκυλακάκη; Όπως ισχυρίστηκε πολύ αργότερα ο ίδιος ο Παπαχελάς, τον έφαγαν διάφορα κυκλώματα όταν επιχείρησε να εξυγιάνει τα δημόσια έργα. Κι επειδή η Ιστορία αρέσκεται στην ειρωνεία, κατευθυντήριος νους εκείνων των κυκλωμάτων, που έφαγαν τον παππού τού σημερινού δημοσιογράφου, ήταν ένας... δημοσιογράφος, ο μυστικοσύμβουλος του Μεταξά Ιωάννης Διάκος, εκδότης της φυλλάδας "Εφημερίς των Ελλήνων". Ο Διάκος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο "βδέλλα", επειδή έπαιρνε μίζες από παντού αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει αργότερα σύμβουλος και του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου...


Αυτά παθαίνεις όταν ξεκινάς το ψάξιμο. Αρχίζεις με τους πρόσφυγες του 1922 και καταλήγεις στον Παπαχελά τού Αλαφούζου, αφού περάσεις πρώτα από την ίδρυση του Νομού Κιλκίς, τον προπολεμικό Παναθηναϊκό, τον Μεταξά και την χούντα. Ξεκινάς να γράψεις δυο αράδες και, τελικά, ξοδεύεις ένα ολόκληρο κυριακάτικο απόγευμα δίχως να γράψεις λέξη για το θέμα που σε απασχολεί και που για χάρη του άρχισες το ψάξιμο. Πιο αντιπαραγωγικό δεν γίνεται!

------------------------------------
Σημείωση (update 29/3/2020)

Η αλήθεια είναι ότι ο καθηγητής Γιώργος Μαυρογορδάτος είναι ακριβής. Παραπέμπει στην επίσημη στενογραφική "Εφημερίδα των Συζητήσεων της Βουλής" (και όχι στην απλή "Εφημερίδα των Συζητήσεων", όπου παραπέμπουν οι αντιγραφείς), αναφέροντας επί λέξει:
Στη σχετική συζήτηση, ο Βενιζελικός Ηλ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσαλδάρη: «Ενεκολπώθητε τους Εβραίους και διώχνετε τους πρόσφυγας». Αλλά τότε ο Αντιβενιζελικός βουλευτής Σπετσών Περικλής Μπούμπουλης δεν δίστασε να πει στους πρόσφυγες βουλευτές, για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης: «Είναι πιο ρωμηοί από σας!» (Εφημερίς των Συζητήσεων της Βουλής, 24 Ιανουαρίου 1934, σσ. 990 και 993).
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το τελευταίο βιβλίο τού Γιώργου Μαυρογορδάτου "Μετά το 1922" (Πατάκης, 2017). Η εν λόγω σημείωση προστέθηκε στο αρχικό κείμενο μετά από επικοινωνία τού καθηγητή με το ιστολόγιο.

9 σχόλια:

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα! Πλάκα μας κάνεις!
Ενα μικρό σουλάτσο έκανες στην ..."δεξιά πολυκατοικία" και δες τι έβγαλες! Παπαχελάδες, Καστοριάδηδες, Πατακο-Μεταξάδες κλπ.
Σκέψου κάποιος να το πάρει πιο σοβαρά!
Θα βγάλει όλο το συγγενολόϊ/μαφία, ~ 500 ονόματα, πολιτικούς και λεφτάδες, που έχουν κάτσει σαν τσιμπούρια στο σβέρκο μας...

Ανώνυμος είπε...

Σαπίλα σαπίλα σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο. Η Καπιταλισμό θα έχουμε με τα μέσα παραγωγής στους Καπιταλιστές η Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και Δικτατορία του Προλεταριάτου. Κάτι άλλο δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ. Είναι ο Καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ σε όλες του τις εκφάνσεις..... ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

loukasfilm είπε...

Αντιπαραγωγικό ναι συμφωνούμε. Ουσιαστικό όμως; Όλα αυτά τα "σουλάτσα" λειτουργούν ως μαγιά για επόμενα θέματα.
Μπράβο Θοδωρή το ευχαριστώ είναι λίγο για την δουλειά που κάνεις. Κουράγιο και υγεία.

στελλα είπε...

σηκωσες την τάπα και βγήκε η βρώμα ...

Σίμος Δόγκας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σίμος Δόγκας είπε...

Θοδωρή, σ'ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά σου. Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη. (και κάτι άσχετο... Ρήγας Βελεστινλής όπως αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του και όχι Φερραίος όπως τον "εξωραΐσαν" κάποιοι "λόγιοι")
Να είσαι καλά.

samy είπε...

χαχαχαχαχα ''απίστευτα'' πράγματα

yorgos είπε...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ (εν τω μεταξυ εσεις συνεχιστε...ετσι κι αλλιως αλλοι σκεφτονται για σας)..
- σε 10 μερες θα εχουμε 6 χιλ νεκρους, σε 20 μερες 35 χιλ, σ ενα μηνα ..θ αρχιστε τα μπανια....(χυνουν τα μεσα ενημερωσης τονους ορμονης και πνιγουν τα νεοκορτεξ (θα μου πεις τωρα,,,σιγα τα νεοκορτεξ)...)
- και που να δεις την μερα που θα ανακοινωσουν τον κομητη που θα πληξει τη γη τι εχει να γινει...
- Η λιγκα του βορρα εκλεισε στην Ιταλια 80 χιλ κρεβατια και μετα τους φταιει ο κορονοιος!!!!! λογικο ειναι να μην εχουν που να βαλουν τους ασθενεις...
- με 10% υφεση στην οικονομια...θα τρωμε μονο φακες...αλλα και σ αυτες θ ανεβει η τιμη τους...λογικη αντιδραση οπως θα ελεγε ο αδωνης αφου θα υπαρξει ζητηση...
- βρηκανε καινουργιο αριστο στην ΝΔ...ενω εδω οι γιατροι δεν εχουν ουτε μασκες να φορεσουνε...
- ρε ρεμαλια εγωιστες..κλαψουριζετε για τους 2-3 χιλ νεκρους απο τον κορονοιο...τις 70 χιλ νεκρους στν ΕΕ απο γριπη δεν του λυπαστε ρε ακαρδοι;...(τι; δεν σας ειπαν τιποτε τα μεσα ενημερωσης;)
- 8 οι νεκροι στην ελλαδα;...τι ειπες ρε;...δηλαδη απο τους 20 και πανω τι θα γινει;...θ αρχισουμε ν αυτοκτονουμε απο μονοι μας;...
- νταξ δεν φτασαμε τα 80 εκ θυματα της ισπανικης γριπης το 1918 αλλα μερικες χιλιαδες δεν το βαφτιζουμε και πανδημια ρε απατεωνες...
- κλεισανε τα εργοστασια και τις επιχειρησεις για να προστατεψουν την οικονομια...αυτο πως το βρισκεις; εξυπνο ε;
- κοροιδευατε τον Κιμ ρε αρχιδια ε;...πως σας φαινεται η δικια μας δικτατορια;...πιο σκληρη ε;...τουλαχιστον οι βορειοκορεατες βγαινουν στις αυλες..εμεις ουτε απο τον καναπε δεν κουνιομαστε...
- ευτυχως που ο Κουλης εκανε ελεγχους στα αεροδρομια γιατι ενας θεος ξερει σε ποια κατασταση θα ηταν σημερα η ελλαδα
- γνωριζετε τι ειναι η χλωροκινη;...οχι; αστο ετσι κι αλλιως δεν θα χρειαστουμε...
- παρεπιπτωντως στην Γαλλια (επισημη πληροφορια...) η υπουργος υγειας τις 13 ιανουαριου εβγαλε διαταγμα με το οποιο η χλωροκινη δινετε πια μονο με συνταγη...κι αυτο για να προστατεψουν τους πολιτες που τυχον θα κατεβαζαν τα μπουκαλια ολοκληρα...
- οι κινεζοι καταπολεμουν τον κορονοιο με την χλωροκινη...αλλα η ΕΕ λεει πρεπει να την τεσταρουμε...λογικο δεν μπορεις να εχεις εμπιστοσυνη στους κινεζους αυτοι καταπινουν και κατσαριδες ζωντανες
- αυτος ο Τσιοδρας λυγισε λεει οταν σκεφτηκε οτι μπορει να πεθανουν οι γονεις του...ας του πει καποιος ..οτι οπως και να ερθουν τα πραγματα δεν θα την γλυτωσουν
- γι αυτο τον παω τον ελληνα...σου λεει..θα πεθανω που θα πεθανω...δεν γαμιεται ας παω και μια τελευταια βολτα...ειναι αυτο που λεμε..."πηγε χορτατος"...σε εκδοση...εκδρομης
- εμαθα οτι ο αλλος εμεινε κλεισμενος 5 μερες στο σπιτι κι ομως αρρωστησε...αμα δεν σε θελει ρε φιλος...
- σε λιγες μερες θα ερθει και η ανοιξη θα σταματησει και ο κορονοιος..κι ο Κουλης θα βγει στο μπαλκονι κι ο λαος θα επευφημει τον σωτηρα του...εσενα θελουμε...
- περιεργο..η Μαρεβα ειπε να βγουμε να χειροκροταμε στα μπαλκονια και οι γιατροι την μουτζωνουνε...γιατι ρε ρεμαλια;
- αμ το αλλο; αυτο το ωραιο;..που οι δημοσιογραφοι λενε "θα πεθανετε αλλα δεν ειναι αναγκη να πανικοβαλεστε" πως το βρισκετε;...
- εχει και τα καλα της η κριση...δεν ακουμε τον Μπογδανο γιατι φοβαται πως αν ανοιξει το στομα θα του μπει μεσα ο κορονοιος..κατι ειναι κι αυτο...ηρεμησαν λιγο τα νευρα μου
- εχω ενα φιλο που μου τα ειχε σκοτισει οτι ειχε ελλειψη τεστοστερονης...αλλα ευτυχως ηρθε ο κορονοιος και σκεφτεται αλλες αρρωστιες τωρα...ναι αλλα μετα;
- στο νοτιο ημισφαιριο δεν εχουν κορονοιο...αλλα τον περιμενουν..μερικοι εχουν ηδη κλειστει στα σπιτια τους...ειναι κι αυτος ενας τροπος να περιοριζεις την μαλακια που τους δερνει...
- τα αυτογραφα του Ιησου που μοιραζε ο Βελοπουλος δεν τους ενοχλουσαν...αλλ μολις ακουμπησε την δικα τους πιτα..κατ ευθειαν μηνυση...ακου κει που ηθελε να πουλησει και κεραλοιφες ο τσογλανος
- εκεινοι οι κωλομεταναστες τι να κανουν αραγε; ζουν;...καλα αυτους θα τους περιποιηθουν οταν ξεμπερδεψουμε με τον κορονοιο
- ο Κικιλιας λεει οτι θα κανει δωρο κασετες στους ασθενεις που επεζησαν με παιχνιδια του απο το ΝΒΑ..
- το ΚΚΕ δηλωσε οχι για τον κορονοιο..γιατι; ετσι απο συνηθεια
.

yorgos είπε...

ΑΠΟΛΑΥΜΑΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ...ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ...
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΓΟ ΑΙΓΙΟΥ...ΛΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ; ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ...