Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Μαρτίου 2016

Ισότιμα και με κοινοτική αλληλεγγύη... Ας καγχάσω.

Αν ρωτούσαμε κάποιον από τους λάτρεις του συνθήματος "πάση θυσία στο ευρώ" να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη κάθε θυσία για να μείνουμε στην ευρωζώνη, τί θα μας απαντούσε; Ψάχνοντας λίγο τις κατά καιρούς δηλώσεις και τοποθετήσεις των πάσης φύσεως και προελεύσεως "μενουμευρωπαϊστών", θα μπορούσαμε να σχηματοποιήσουμε τις πιθανές απαντήσεις ως εξής:
  • (α) Το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει την νομισματική ευρρωστία της χώρας και, κατ' επέκταση, διασφαλίζει την οικονομική της σταθερότητα με τρόπο που ένα εθνικό νόμισμα είναι αδύνατον να καταφέρει.
  • (β) Εξ αιτίας του κοινού νομίσματος, οι χώρες της ευρωζώνης συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις, άρα η Ελλάδα "ψηλώνει" και φτάνει στο μπόι ισχυρών οικονομικά κρατών, όπως η Γερμανία.
  • (γ) Για τον ίδιο λόγο, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να θεωρούνται θέσει υποστηρικτές των εθνικών μας δικαιωμάτων, εφ' όσον οποιοδήποτε δικό μας πρόβλημα θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις δικές τους οικονομίες.
  • (δ) Απόρροια των παραπάνω είναι η κοινοτική αλληλεγγύη, η οποία δεν θα υπήρχε αν ήμασταν εκτός ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ωραίο λούστρο, ιδιαίτερα θελκτικό για όσους  δεν εμβαθύνουν στα πράγματα. Μόνο που αρκεί να ξύσει κάποιος με το νύχι του την επιφάνεια για να διαπιστώσει ότι κάτω από το λούστρο τα σαράκια δίνουν και παίρνουν, έχοντας σακατέψει το οικοδόμημα, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση. Κι αν εμείς διστάζαμε ή φοβόμαστε να κάνουμε αυτό το ξύσιμο, ήρθαν οι πρόσφυγες να το κάνουν, με έναν τρόπο που μας έκανε να τρομάξουμε.

Κατ' αρχήν, για ποια ευρρωστία και για ποια σταθερότητα μιλάμε; Ούτε οχτώ χρόνια δεν προλάβαμε να συμπληρώσουμε στην ευρωζώνη και οι -υποτιθέμενοι- συνεταίροι μας φρόντισαν να μας μεταβάλουν σε αποικία χρέους. Σε χρόνο μηδέν, η -έτσι κι αλλιώς, μόνο στην θεωρία υπαρκτή- κοινοτική αλληλεγγύη πήγε περίπατο, με τον πλούσιο βορρά να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο στην μούρη των νοτίων. Από ισότιμοι εταίροι γίναμε PIGS, γίναμε χαραμοφάηδες, γίναμε τεμπέληδες και βολεψάκηδες, που κάποια στιγμή έπρεπε να πληρώσουμε.

Παρένθεση. Κανένας απ' αυτούς που μας κατηγορούν δεν απάντησε ποτέ σε ένα απλό ερώτημα: με δεδομένο ότι το 2001 ήμασταν μια χαρά, αφού μας έκαναν δεκτούς στην ευρωζώνη, πώς καταφέραμε και τα κάναμε όλα στάχτη και μπούλμπερη μέσα σε λιγώτερο από οχτώ χρόνια και, μάλιστα, ενώ οι σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία λαμβάνονταν κεντρικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης; Αν με την δραχμούλα καταφέραμε και αναστηλώσαμε την χώρα μετά από εννιά χρόνια πολέμων και σπαραγμών (1940-1949), πώς καταφέραμε να καταρρεύσουμε με το ευρώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Κλείνει η παρένθεση.

Και κατόπιν ήρθαν οι πρόσφυγες κι έξυσαν το λούστρο για τα καλά. Και φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο των "ισότιμων συμμάχων"μας και είδαμε πως δεν ήσαν παρά γκάνγκστερ. Και ξεγυμνώθηκε η κοινωνική τους αλληλεγγύη, δείχνοντας πως το μόνο που υπάρχει από κάτω δεν είναι παρά ένας μηχανισμός επιβολής συμφερόντων, τα οποία επιβάλλουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε χωματερή ψυχών προκειμένου να μείνουν καθαρές οι δικές τους αυλές.


Το πώς συνδυάζεται η κοινοτική αλληλεγγύη με τις απειλές για Grexit, με τις κατάφωρες μονομερείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου περί προσφύγων και με την καταστρατήγηση της Σένγκεν, παραμένει ακατανόητο. Η μόνη αλληλεγγύη που έδειξαν οι "ισότιμοι" εταίροι μας είναι η Frontex και η αναβάθμιση των τούρκων. Α! Και η πρόταση να κρατήσουμε φυλακισμένους τους πρόσφυγες έναντι μιας έκπτωσης στα χρέη μας.

Η αλληλεγγύη τους δεν έχει τα κότσια ούτε τις οικονομικές επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές να μοιραστούν μαζί μας. Αντίθετα, αφού έκλεισαν τα σύνορά τους, φόρεσαν το αυστηρό τους ύφος κι έκατσαν απέναντί μας για να συζητήσουν την αξιολόγηση, κάτι που πρέπει να θεωρείται απολύτως λογικό εφ' όσον η κύρια ιδιότητά τους δεν είναι σύμμαχοι ή συν-εταίροι αλλά δανειστές και τοκογλύφοι, που δεν έχουν άλλο στο μυαλό τους παρά το πώς θα συνεχίσουν το πλιάτσικό τους. Κι ενώ εμείς τους παρακαλάμε να τελειώνουμε μ' αυτήν την ρημάδα την αξιολόγηση, αυτοί επιμένουν να ψάχνουν και να απειλούν.

Πολύ λογικό κι αυτό. Όπως λέγαμε και τις προάλλες, δεν έχει νόημα να παρακαλάς τον τοκογλύφο να μη σου πάρει το σπίτι, αφού ο σκοπός του είναι ακριβώς αυτός: να σου πάρει το σπίτι. Το παράλογο είναι να θες, αντί να τον διαολοστείλεις, να κάνεις παρέα μαζί του, νομίζοντας πως είσαι ισότιμός του.

Πάση θυσία στο ευρώ, λοιπόν, ισότιμα και με κοινοτική αλληλεγγύη... Ας καγχάσω. "Πηγάδια χαίνοντα, που ελπίζουν επειδή κοιτούν τον ουρανό..."

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικα μην ξεχναμε την επικη μαλακια ... δεν θα εχουμε συναλλαγματικο προβλημε με το ευρω.

ΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ είπε...

ΤΕΙΧΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΡΙΝ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΤΕΙΧΟΥΣ"

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ είπε...

TEDDY ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΑΙ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΑΝ ΟΧΙ , ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ , ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ , ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2016 , ΑΛΛΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Δ. ΚΑΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.

AGIS είπε...

Εδώ κολλάει και η απολογητική των νεοναζί της ΧΑ: "Το ευρώ το έχουμε χρυσοπληρώσει και γι' αυτό η έξοδος από το ευρώ θα ήταν εθνικό έγκλημα".

Μια που "το έχουμε χρυσοπληρώσει" λοιπόν, ας το ξανα-χρυσοπληρώσουμε μερικές δεκαετίες ακόμα. Όχι για πολύ... Μέχρι τη δευτέρα παρουσία μόνο, μέχρι τότε που εντός του καπιταλισμού της ΕΕ και του "χρυσοπληρωμένου" ευρώ θα "αποκτήσουμε εθνική παραγωγή" και τότε πια βουρ για εθνικό νόμισμα...
Ενώ τώρα... "Δεν παράγουμε τίποτα". (Μόνο πχ κάτι χαλυβουργίες που πρέπει πρώτα ν' απεργήσουν εκεί οι εργάτες κανα-δυο μήνες για να ενημερώσει η ΤιΒι για την ύπαρξή τους, ότι "τις έχουμε", και που τις κλείνουν οι ιδιοκτήτες τους όταν "δεν τους συμφέρει να τις δουλέψουνε". Γιατί κι αυτές δεν "τις έχουμε" εμείς...).

experience είπε...

Μα οι αξιολογήσεις και τα μνημόνια δεν έχουν να κάνουν με δημοκρατία και με εκλογές. Από τη στιγμή που θέλεις να είσαι στην ΕΕ θα ακολουθείς και αυτούς τους κανόνες. Η συμπορεύεσαι η έρχεσαι σε ρήξη, έτσι δεν είναι; Εγώ δεν καταλαβαίνω και θεωρώ τελείως εκτός τόπου και χρόνου απόψεις όπως να μείνουμε αλλά με τους δικούς μας όρους κλπ. Αυτό είναι, ή το παίρνεις ή φεύγεις. Ή το άλλο που ο κόσμος ψήφισε και άρα πρέπει να μας κάνουν καλύτερη πρόταση, επειδή ο κόσμος ψήφισε ότι θέλει καλύτερη συμφωνία. Εγώ λέω να ψηφίσουν όσοι νοικιάζουν να μειωθούν τα ενοίκια στο μισό, 100% θα πάρει, ε μετά πρέπει να γίνει αφού ο κόσμος μίλησε. Και όμως αυτά ισχυρίζονταν πολλοί τότε και τα πίστευαν. Λες και οι αποφάσεις παίρνονται με βάση ποιός έχει δίκιο και όχι με βάση συμφέροντα των πιο ισχύρών.