Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

26 Μαρτίου 2016

Σαββατιάτικα (100) - του κατοστάρικου

*** Εκατό-εκατό-κατοστάρα-εκατό-κατοστάρα-κατοστάρα-εκατό... *** Τα εκατοστήσαμε, λοιπόν! *** Από τις 26/4/2014 μας πήρε κοντά δυο χρόνια αλλά τα καταφέραμε. *** Αν συνεχίσουμε μ' αυτόν τον ρυθμό, θα τα χιλιάσουμε σε 17 χρόνια, στις αρχές καλοκαιριού του 2033. *** Λίγο πριν κλείσω τα 73 μου. *** Στα ντουζένια μου θα είμαι. *** Κι αν καταφέρω και κρατήσω άλλα 17 χρόνια, θα δω και την Ελλάδα να ξεμπερδεύει με τα μνημόνια. *** Και μετά, θα κάααααθομαι. *** Εκτός αν ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής κι ο Παπανδρέου έχουν άλλα κατά νου. *** Δεν φαντάζομαι να αμφιβάλλετε ότι και το 2050 κάποιος απ' αυτά τα σόγια θα κάνει κουμάντο στον τόπο. *** Νά 'χα εκατό καρδιές, να σ' αγαπώ εκατό φορές...
Respect...
*** Μανωλίδου: "Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή." *** Ευγενίτσα, ο Άδωνις κουφός είναι και παραμένει σκατόψυχος; *** Λαφαζάνης: "Πολιτικό κανίς του γαλλογερμανικού άξονα ο Τσίπρας." *** Παναγιώτη, το κανίς σε έστειλε στα αζήτητα; *** Ξεφτίλα στην μαγκιά μας, ρε συ. *** Σταύραξ: "Θα μείνουμε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία." *** Όταν λες"ενωμένοι", ρε Σταύρακα, πόσοι ακριβώς θα μείνετε; *** Καμμιά εκατοστή του Ποταμιού ή θα κάνετε και μεταγραφές; *** Πάντως, αυτό το "θα μείνουμε απέναντι" δείχνει σοφία. *** Απέναντι να μείνετε γιατί αν συγκρουστείτε θα έχουμε θύματα. *** Εκατό η αλεπού, εκατόν δέκα τ' αλεπόπουλο... *** Στην παρέλαση πήγατε χτες; *** Σημαιούλα βάλατε στο μπαλκόνι; *** Σκορδαλιά φάγατε; *** Παπαφλέσσα και Μπουμπουλίνα είδατε στην τιβί; *** Έτσι σας θέλω, να τηρείτε τις παραδόσεις. *** Ελπίζω ότι φρίξατε και σεις με την μαθήτρια που παρέλασε με μαντήλα. *** Πού βαδίζομεν ως έθνος, επί τέλους; *** Πού ακούστηκε στην Ελλάδα να παρελαύνουν αιγυπτιάκια; *** Έκανε και στον Μουμπάρακ παρέλαση το κωλοπαίδι; *** Την μαντήλα την κατάπιατε αλλά άμα βλέπατε μια διμοιρία στητά πατριωτικά χρυσαυγήτικα κορμιά, θα διαμαρτυρόσασταν, ε; *** Αυτή είναι η ξεφτίλα σας, κωλοέλληνες. *** Πήρα εκατό φορές για να μάθω αν ζεις, μου απάντησε που λες τηλεφωνητής... *** Δεν πιστεύω αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες να σταθεί αφορμή να μη γίνει η Γιουροβίζιον. *** Έχουν τον πόνο τους οι ευρωπαίοι, τους στέλνουμε κι εμείς τους Argo... *** Πόσα πλήγματα μαζεμένα ν' αντέξουν οι άνθρωποι; *** Πώς σας φάνηκε αυτό που είπε ο Κούλης, ότι οι έλληνες ξεσηκώθηκαν το 1821 για "οικονομική προκοπή";
Σας ενόχλησε η μαντήλα, ε; Γίδια!
*** Κούλη, απρόσεχτο σε βρίσκω. *** Αυτές τις μαλακίες ότι εκείνος ο αγώνας ήταν ταξικός, τις λένε μόνο κάτι παλιοκομμουνιστές. *** Άμα στα χώσει τώρα ο Φαήλος, μη παραπονεθείς. *** Πολύ σωστά κάνει η κυβέρνηση και δεν καταργεί τις παρελάσεις. *** Πρέπει να καταργηθούν πρώτα τα μνημόνια. *** Όλα θα γίνουν, παιδιά, αλλά με την σωστή σειρά. *** Εκατό χρόνια μοναξιάς... *** Aυτό που μόλις ο Καμμένος πήγε στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα την έκανε για Κούβα, ήταν τυχαίο; *** Λυπήθηκα τον φουκαρά τον δημοσιογράφο, που ρώτησε τον Ραούλ γιατί υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα. *** "Πείτε μου ένα όνομα πολιτικού κρατούμενου και θα τον απελευθερώσω αμέσως", απάντησε ο Ραούλ κι ο "έγκυρος" ακόμη ψάχνει πού να κρυφτεί. *** Η εγκυρότης είναι παγκόσμια, δεν την έχει αποκλειστικότητα ο Αρούλης. *** Εκεί "στο κόκκινο" ανακάλυψαν "Ήπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ". *** Kι ενώ περιμέναμε και την "Σπλήνεια", το διόρθωσαν σε "Ύπατη" και ξενερώσαμε. *** Εκατό ξυλιές σε ξένο κώλο δεν πονάνε... *** Αυτό το κόλλημα που έχετε με τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεν το καταλαβαίνω. *** Λες κι άμα πληρώσουν οι γερμανοί, θα μοιραστούμε τα λεφτά. *** Βρε ζώα, στο χρέος θα πάνε, άρα πάλι εκείνοι θα τα πάρουν.
Παρκαρισμένο σανοκίνητο χωρίς αξεσουάρ. Ενός ίππου.
*** Πλήρωνε, βρε μαλάκα Βόλφγκανγκ, να τελειώνουμε! *** Αμβρόσιος Λενής, επίσκοπος Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: "Να μη μολυνθεί
η περιοχή μας από μετανάστες." *** Μη φοβάσαι, σεβασμιώτατε, δεν πρόκειται να σε πλησιάσουν. *** Ακριβώς όπως δεν σε πλησιάζουμε ούτε εμείς. *** Που να σου χέσω τα γένια, σκατοψυχώτατε. *** Εκατό φορές κάνε μου ό,τι θες... *** Τζήμερος: "Όταν οι μουσουλμάνοι ενθουσιάζονται, αρχίζουν το πυροκρότημα." *** Ωραίο λογοπαίγνιο, ρε Θάνο. *** Να πω του Κανάκη να σου αναθέσει το "κρύο ανέκδοτο της ημέρας" γιατί τον βαρεθήκαμε τον Στάθη. *** Μανδραβέλης: "Κυκλοφορούν φωτο με γυναίκα εκφωνήτρια που φορά χιτζάμπ. Δεν είναι αληθινές;" *** Αληθινές είναι, Πάσχο. *** Εκείνο που σου ξέφυγε είναι ότι εκφωνεί ειδήσεις στην Σαουδική Αραβία, όχι εδώ. *** Εσύ στον "Στόχο" τις είδες ή στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής; *** Διαμαντοπούλου: "Η ακροδεξιά δεν είναι απειλή για την Ευρώπη." *** 'Ντάξ', αφού το λέει η Αννούλα.... *** Καλέ, ποιός την ξέθαψε αυτή; *** Ρε σεις, ετούτοι είναι τόσο απελπισμένοι που σε λίγο θα ξεθάψουν και τον Λαλιώτη. *** Με εκατό καράβια ξεκινώ να σου φέρω τον ωκεανό... *** Άσε, ρε Σάκη, που για να χτυπήσω θεογκόμενα πρέπει να ντυθώ στα άσπρα και να παραστήσω τον κρίνο.
Ευτυχισμένα χρόνια
*** Κοντό και χοντρό στα άσπρα δεν τον λες κρίνο, ανθρωπάκι της Μισελέν τον λες. *** Παπακώστα: "Γιατί οι μουσουλμάνοι δεν διαμαρτύρονται για το ISIS;" *** Αμάν, βρε Κατερίνα, πήγες να με πνίξεις! *** Και ποιος το πολεμάει το ISIS, μωρή μαλάκω; *** Οι σταυροφόροι; *** Η σκληρή επικαιρότητα με υποχρέωσε να επιλέξω σήμερα έναν νεαρό 21 ετών για φωτο-κουίζ, το οποίο μάλλον δεν απευθύνεται σε νεώτερους και σε γυναίκες. *** Οι παλιότεροι, όμως, σίγουρα αναγνώρισαν τον αέρινο "μίστερ 14", τον μοναδικό Γιόχαν Κρόυφ και υποκλίθηκαν άλλη μια φορά. *** Η τελευταία φωτογραφία πρέπει να τραβήχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 και δεν χρειάζεται επεξηγήσεις. *** Κώστας Καζάκος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Τζένη Καρέζη και Μίκης Θεοδωράκης μας θυμίζουν μια εποχή που η Τέχνη γραφόταν με κεφαλαίο Τ. *** Εκατό τοις εκατό... *** Σας ζάλισα με τα κατοστάρια σήμερα αλλά σε 17 χρόνια θα σας βάλω τα Χίλια Περιστέρια. *** Υπομονή ως το 2033. *** Προς το παρόν... καλό σαββατοκύριακο! ***

2 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ είπε...

Θοδωρή καλησπέρα. Μια και ανέφερες στα Σαββατιάτικα τον "σκοταδόψυχο", δυό λόγια για να μην ξεχνιόμαστε:
Η ιστορία ενός βασανιστή χωροφύλακα Μητροπολίτη: Αθανάσιος – Αμβρόσιος Λενής
Γνωστός με το παρατσούκλι «χωροφύλακας», ο Καλαβρύτων στα 78 του παραμένει αειθαλής καθώς ταξιδεύει διαρκώς ακόμη και για τα εγκαίνια πλοίων φίλων του εφοπλιστών από την Κίνα έως τη Λατινική Αμερική. Ο Αμβρόσιος, πολύ καιρό πριν από την απενοχοποίηση της φασιστικής ακροδεξιάς, πάλευε με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει τη φωνή της ζωντανή. Άλλωστε οφείλει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στη θητεία του στη θρησκευτική υπηρεσία της χωροφυλακής, (ναι, ναι της χωροφυλακής!) στη διάρκεια της δικτατορίας. Παρέμεινε στη θέση αυτή από το 1968 έως το 1976. Στη διάρκεια της δεκαετούς αρχιεπισκοπίας από τον Χριστόδουλο, ο Αμβρόσιος έχτιζε σιγά σιγά την προσπάθεια ανάκαμψης όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και των ιδεολογικών μεθόδων της ακροδεξιάς.
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λένης, τον Απρίλιο του 1998, όταν ο πνευματικός του αδελφός, Χριστόδουλος, εξελέγη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, πανηγύριζε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», φωνάζοντας «νενικήκαμεν». Η εκκλησιαστική εξουσία απλωνόταν στα πόδια των μελών της Χρυσοπηγής. (Χριστόδουλος-Καλλίνικος-Αμβρόσιος)
Το 1976 εκλέγεται τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου και γίνεται αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Με τον χειροτονητήριο λόγο του προκαλεί σάλο. Δεν ξεχνά κάποιους παλιούς φίλους από τα Σώματα Ασφαλείας που είχαν καταδικασθεί για βασανισμούς στα χρόνια της δικτατορίας και απευθύνει «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».
Ο πρώην ταγματάρχης της Χωροφυλακής κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής και ως παπάς Αμβρόσιος, μητροπολίτης Αιγιαλείας κ Καλαβρύτων είναι υμνητής των βασανιστών της χούντας κατηγορώντας τους βασανισμένους ως αναρχοκομουνιστές και συκοφάντες.
Ο Αθανάσιος – Αμβρόσιος Λενής υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία κατά τα πέτρινα χρόνια στην «Βασιλική Χωροφυλακή» ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας.
Στα 74 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία: • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της. • Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα». • Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού. •
Στο 78ο έτος του πολύκροτου βίου του ο ακραίος ιεράρχης δείχνει να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ρόλο του παπά και του σκληρού κομματάρχη και, όπως το πάει, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει ήδη προλάβει να απαντήσει στην απορία του πληθωρικού Σεραφείμ, ο οποίος φέρεται να του είχε πει κάποτε: «δεν ξέρω ποιος γεννήθηκε πρώτος: ο διάβολος ή εσύ!».
Ο σκοταδόψυχος ιεράρχης (;) που ύμνησε τον Ντερτιλή, πριν και μετά τον θάνατό του.

ΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ είπε...

Φασίστες στη Βέροια πέταξαν γουρουνοκεφαλές σε πρόσφυγες. Για τα Ελληνικά ΜΜΕ ήταν 'κάτοικοι της περιοχής'.