Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

14 Νοεμβρίου 2020

Σαββατιάτικα (317) - τα κυκλώπεια (ή του Θανάση)

Άστα, ρε Θανάση... άστα και βράστα. Πάντοτε έλεγα ότι δεν με νοιάζει να χουφταλιάσω και να μη μπορώ να πάρω τα πόδια μου, αρκεί να έχω τα μάτια μου και το μυαλό μου στην θέση τους αλλά είδες τι πήγα να πάθω στα καλά καθούμενα. Βέβαια, δεν είναι και προς θάνατο. Μπορεί να μη ξέρω να παίζω το ακκορντεόν σαν τον παλιόφιλο του Λοΐζου αλλά, ευτυχώς, στα νιάτα μου έμαθα να γρατζουνάω τα τέλια. Αν... λέμε τώρα... θα πάρω ένα άσπρο μπαστούνι, θα πάρω και το μπουζουκάκι μου, θα βρω κι ένα στασίδι σε κάποιον πεζόδρομο και όλα καλά.

Ναι, ρε, γέλα με το χάλι μου! Αλήθεια, θυμάσαι που γελάγαμε όποτε ακούγαμε τους παλιούς να λένε ότι η μαλακία τυφλώνει; Ε, λοιπόν, κακώς γελάγαμε, Θανάση μου. Όντως τυφλώνει. Μόνο που αυτό το σοφό ρητό θέλει ένα μικρό συμπλήρωμα για να γίνει κατανοητό: η μαλακία των άλλων μάς τυφλώνει.

Γιατί σε μπέρδεψα, ρε Θανάση; Θυμάσαι πώς αντιδρούσαμε μικροί, όταν πέταγε κάποιος καμμιά κοτσάνα; "Αμάν, το μάτι μου!" δεν αναφωνούσαμε, καλύπτοντας μάλιστα με την παλάμη το ένα μάτι μας; Ή μήπως ξέχασες το "ωχ, μου τό 'βγαλες το μάτι", που αποτελούσε την αυθόρμητη απάντηση σε όποιον αμόλαγε μαλακία; Δεν είναι όλα αυτά απόδειξη ότι τα μάτια μας υποφέρουν από την μαλακία που δέρνει τους γύρω μας και όχι από την δική μας;

Σε 24 ώρες να σε δω, μικρέ!
Που λες, λοιπόν, Θανάση μου, είχα από καιρό κάτι θολούρες στην όραση αλλά δεν έδινα σημασία επειδή αφ' ενός μεν δεν ήταν πολύ ενοχλητικές αφ' ετέρου δε δεν ήταν μόνιμες. Εμφανίζονταν κάπου-κάπου αλλά χάνονταν γρήγορα. Το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα το ένιωσα την περασμένη βδομάδα, μόλις άκουσα τον Σωτήρη να λέει εκείνο το περίφημο "Πραγματικά, θέλουμε να βοηθήσουμε να υπάρχει και ποιοτική μετάβαση στον θάνατο". Στο τσακ-μπαμ, θόλωσε το μισό αριστερό μου μάτι κυριολεκτικά, σου λέω. Σαν να βγήκε μια τεράστια τσίμπλα που δεν έλεγε να φύγει. Δεν έδωσα σημασία, όμως, σκεπτόμενος ότι μάλλον είναι σύμπτωμα κούρασης.

Έκανα λάθος. Η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα. Μόλις άκουσα τον πρωθύ να λέει "γνωρίζω ότι  υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους", αυτή η τσίμπλα επεκτάθηκε στα δύο τρίτα τού ματιού. Εδώ, πλέον, άρχισα να ανησυχώ αλλά έπεισα τον εαυτό μου ότι ένας καλός ύπνος θα έλυνε το πρόβλημα. Δυστυχώς, το πρωί του Σαββάτου η θολούρα ήταν στην θέση της, ακλόνητη. Έπεσε κι από δίπλα ο Κυρανάκης... έπεσε και ο Κωλόχαρτος... χέστα σου λέω. Με χίλια βάσανα κατάφερα να ολοκληρώσω τα "Σαββατιάτικα", για να μη σου πω ότι κάποια στιγμή σκέφτηκα να τα παρατήσω.

Κι ενώ είχαν αρχίσει και με ζώνανε τα φίδια για τα καλά, πήρες κι εσύ τηλέφωνο και η θολούρα έγινε μαυρίλα κανονική. Ναι, ρε Θανάση, εσύ! Θυμάσαι τι μου είπες και μου ανέβασες το γράδο; "Άντε να τελειώσει αυτό το γαμημένο το 2020, να γλιτώσουμε", έτσι δεν είπες; Δηλαδή, τι περιμένεις να γίνει με το που θα φύγει το 2020, βρε κεφάλα; Να κερδίσεις τον πρώτο λαχνό τού πρωτοχρονιάτικου λαχείου; Ή να έρθουν οι μοίρες το βράδυ της πρωτοχρονιάς εκεί που κοιμάσαι και να σε μοιράνουν με τα μαγικά ραβδάκια τους; Έκλεισες μισό αιώνα ζωής, βρε άχρηστε, δίχως να καταλάβεις ότι κάθε καινούργια χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη; Να στο πω πιο απλά, μπας και καταλάβεις το μέγεθος της βλακείας σου; Θα σου στείλει πρωτοχρονιάτικο μήνυμα το χαϊμένο ο Μικροδράκουλας κι εσύ ελπίζεις ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη. Εντάξει τώρα;

Ο μαλάκας της ημέρας
Λοιπόν, πού είχα μείνει; Α, ναι. Εννοείται ότι πρώτη μου δουλειά το πρωί τής Δευτέρας ήταν να πάω στον οφθαλμίατρο. Μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευα ότι με κάποιο κολλύριο θα λυνόταν το πρόβλημα αλλά ο ντοττόρε ήταν αμείλικτος στην διάγνωσή του: αποκόλληση αμφιβληστροειδούς! Παναπεί, τύφλωση. Ξερός ο Τέντυ, πιο ξερός κι από παστός μπακαλιάρος Ισλανδίας, απ' αυτόν που συνοδεύει τις σκορδαλιές μας στις εθνικές επετείους. Επιλογές περιορισμένες, για την ακρίβεια δύο: ή κάνω άμεση χειρουργική επέμβαση ή καταντάω κύκλωπας. Ευτυχώς, υπάρχει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο τού Ρίου ο οφθαλμοχειρουργός καθηγητής Πάνος Σταύρακας, καλή του ώρα και θεός σχωρέσ' τα πεθαμένα του, ο οποίος είναι ειδικός σε επεμβάσεις στον αμφιβληστροειδή. Και ευτυχώς που μένω στην Πάτρα και όχι στην Κέρκυρα ή στην Καλαμάτα, καθ' όσον ο εν λόγω οφθαλμοχειρουργός είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει τέτοιες επεμβάσεις σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα. Ο μόνος! Ένας αλλά λέων! Όχι όπως με τους καρδιοχειρουργούς, που δεν υπάρχει ούτε ένας!

Τί με κοιτάς σαν χάχας, ρε Θανάση; Σου φαίνεται απίθανο να μην υπάρχει καρδιοχειρουργός στην Πάτρα; Εμ, έτσι μου φάνηκε κι εμένα πριν τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε καρδιοχειρουργό η γυναίκα μου. Μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν αυτό το προνόμιο. Κι εκεί, βέβαια, με λίστα αναμονής κάτι μηνών. Οπότε, αν δεν θες να πεθάνεις, υπάρχει και η ιδιωτική υγεία. Βάλε το χέρι στην τσέπη, βγάλε δέκα-δεκαπέντε-χιλιάρικα και προχώρα. Κι αν βάλεις το χέρι στην τσέπη και, αντί για χιλιάρικα, βρεις λιόσπορους... ε, τί να σου κάνω; Ξέχνα τα νοσοκομεία και βολέψου με το "χέρι του θεού", όπου ως θεό δεν εννοούμε τον Μαραντόνα, έτσι; Δες την παρακάτω φωτογραφία και θα καταλάβεις. Άμα το κράτος έχει θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας... τι να λέμε τώρα!

Όχι "καρδιοχειρούργος", βρε αγράμματο στοκάδι! Στην λήγουσα πάει ο τόνος, όπως σε όλα τα εις -ουργός: ξυλουργός, μηχανουργός, αμπελουργός κλπ. Τόσα χρόνια κάνουμε παρέα και ακόμη δεν έμαθες τίποτε; Τζάμπα πάει η τόση ιδιοτροπία μου; Λοιπόν, για να το μάθεις μια κι έξω, στην παραλήγουσα τονίζονται μόνο τα κακίας σημαντικά: κακούργος, πανούργος, δολιούργος, ραδιούργος κλπ. Τώρα, βέβαια, θα μου πεις ότι υπ' αυτή την έννοια μπορεί να υπάρχουν και... χειρούργοι. Σωστά, δεν λέω, αλλά όχι και να τους αναζητούμε κιόλας!

Στο μεταξύ, κάπου στον Χολαργό...
Αυτά που λες, Θανάση μου. Τί λέγαμε; Α, ναι! Νά 'ναι καλά ο Σταύρακας, λοιπόν, μέσα σε τρεις ώρες με έβαλε στο χειρουργείο κσι μιάμιση ώρα σργότερα με έβγαλε κουφέτο. Επί ενενήντα σχεδόν λεπτά, μια ντουζίνα νοματαίοι (γιατροί, εκπαιδευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές) μπάζανε και βγάζανε στο μάτι μου τροχούς, νυστέρια, τρυπάνια, λέιζερ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο αλλά στο τέλος τα καταφέρανε. Ο καθηγητής έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, όταν με εξέτασε το επόμενο πρωί. Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτό που έπαθα οφείλεται στην υψηλή μυωπία που είχα επί πενήντα χρόνια αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάνει λάθος. Τουλάχιστον, εν μέρει. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν φταίει μόνο η μυωπία. Φταίει κι αυτό που σου είπα στην αρχή τής κουβέντας μας.

Όχι, ρε συ, φυσικά και δεν βλέπω καλά ακόμη. Θα περάσουν πέντε με έξι εβδομάδες ώσπου να επανέλθει η οπτική μου ικανότητα σε κανονικά επίπεδα. Αν και ακούγοντας το χαϊμένο να παραδίδει μαθήματα περί εθνικής αντίστασης, περί αντίστασης στην χούντα και περί συμμετοχής δεξιών στο Πολυτεχνείο το '73, πολύ φοβάμαι ότι θα υποτροπιάσω. Μέχρι τότε κολλύρια και... υπομονή. Για να καταλάβεις, επί πέντε μέρες τώρα στην αρχή, πρέπει να είμαι οχτώ ώρες την ημέρα με σκυμμένο κεφάλι, σαν να κλαίω την μοίρα μου. Εμ, γιατί νομίζεις ότι σήμερα δεν έχει "Σαββατιάτικα" όπως τα ήξερες; Αφού δεν μπορούσα να διαβάσω ολόκληρη την εβδομάδα, πού να βρω ερεθίσματα για σχολιασμό; Και πώς να γράψω, δηλαδή, που πέντε αράδες είπα να βγάλω σήμερα και τις παλεύω τρεις μέρες με ένα μάτι. Τί να κάνω είπες; Να παρακολουθώ ειδήσεις στην τηλεόραση αφού δεν μπορώ να διαβάσω; Άντε βρε! Έχει ειδήσεις η τηλεόραση; Από πότε και δεν το έμαθα; Βεβαίως και γελάω. Αφού είσαι απαράδεκτος, βρε μπουμπούνα, πώς να μη γελάω; Άκου ειδήσεις στην τηλεόραση! Πού τα βρίσκεις αυτά τα νόστιμα, ρε μούργο;

Έλα, αρκετά με την περιπέτειά μου, ας πούμε τίποτε άλλο. Αλήθεια, ρε συ, έχεις βρει ποτέ έστω ένα φωτοκουίζ των Σαββατιάτικων; Δύσκολο, ε; Λοιπόν, σήμερα το έκανα πιο εύκολο για πάρτη σου. Επειδή αποκλείεται να αναγνώρισες τον μπούλη στην πρώτη φωτογραφία (μάγος είμαι!), κάνε κλικ πάνω της για να τον δεις μαζί με τον πατέρα του, τον οποίο σίγουρα θα αναγνωρίσεις. Ναι ρε συ, ο Κήφερ Σάντερλαντ είναι, σε πόζα τού 1970! Πατέρας και γιος έπαιξαν μαζί στο σύγχρονο αλλά παλιομοδίτικο γουέστερν τού 2015 "Forsaken", που προβλήθηκε στην Ελλάδα ως "Πολιορκημένοι", από τα γυρίσματα του οποίου είναι και η τελευταία σημερινή φωτογραφία, με τον Κήφερ αριστερά και τον Ντόναλντ δεξιά. Σου έχω πει ότι τον πάω τρελά τον Ντόναλντ Σάντερλαντ; Α, στο έχω πει...

Ευτυχισμένα χρόνια
Πώς το είπες αυτό, ρε Θανάση; Είπες μπράβο μου που κατάφερα να βρω φωτογραφικό υλικό για σήμερα αν και δεν καλοβλέπω; Τι να σου κάνω, ρε μπαγάσα, που δεν μπορώ να σε βαρέσω επειδή σ' αγαπάω κι ας είσαι φαινόμενο ηλιθιότητας... Αγόρι μου, ας είναι καλά τα αρχεία! Οι κονσέρβες, που λέμε. Αν ήταν να περιμένω την τελευταία ώρα πριν την δημοσίευση για να βρω φωτογραφίες και γκιφάκια, δεν θα έβγαζα Σαββατιάτικα αλλά Μηνιάτικα, για να μη σου πω... Εξαμηνίτικα!

Άιντε τώρα, αρκετά με την πολυλογία. Πέρνα από δω, να πιούμε καφέ και να ακούσουμε μουσική. Τί πώς θα έρθεις; Στείλε 4 στο 13033 κι άμα σε σταματήσει κανένας μπάτσος, πες του ότι πας να δεις έναν στραβό, που θέλει βοήθεια για να πάει στον καμπινέ. Έλα και θα βάλω για πάρτη σου το πρώτο άλμπουμ των Rolling Stones, την πρώτη έκδοση του 1964, στο εξώφυλλο της οποίας δεν υπάρχει ούτε τίτλος ούτε όνομα παρά μόνο η φωτογραφία των πέντε μελών τού γκρουπ. Ναι ρε σου λέω, τα κωλόπαιδα βγάλανε δίσκο χωρίς τίτλο! Στο Γιούζα, το άλμπουμ βγήκε με την ένδειξη "England's Newest Hit Makers", η οποία με τα χρόνια έγινε αποδεκτή και ως τίτλος, αν και οι ροκάδες όλου του κόσμου το ξέρουν ως "The Rolling Stones 1".

Α! Σου θυμίζω να μη τολμήσεις να φέρεις μαζί σου εφημερίδες! Είπαμε ότι δεν πρέπει να συγχίζομαι στην κατάστασή μου, έτσι; Όμως, όπως θα 'ρχεσαι, φέρε κανένα εκλαιράκι ή κανένα μιλφέιγ, γιατί σάμπως νιώθω μια σβησμάρα και φοβάμαι μήπως έχω υπογλυκαιμία. Να γλυκάνουμε και το σαββατοκύριακό μας λιγάκι! Να σε δω κι εγώ με άλλο μάτι, βρε αδερφέ!!

51 σχόλια:

Βούλα είπε...

Περαστικά!!!!Πάντα απολαυστικά και εύστοχα τα κείμενά Σας!!!!

Τζίμης είπε...

Περαστικά σου Θοδωρή!...
Τζίμης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Περαστικά και σιδερένιος.

vamvax είπε...

Και μη χειρότερα...
Περαστικά!

Ανώνυμος είπε...

εύχομαι γρήγορη αναρωση

Ανώνυμος είπε...

Πάντα εύστοχος στη σάτιρα. Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Ασφαλείας της Δεξιάς κυβέρνησης φρόντισε να στήσει την προβοκάτσια με τα εξαπτέρυγα του σύριζα προσφέροντας τους εύσημα ...καταδιωκόμενου.... στην αγωνιώδη προσπάθεια των καπιταλιστών να φτιάξουν το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα. Ο σύριζα ξεβρακώθηκε τελείως δεν κρατάνε πλέον ούτε προσχήματα. Οι Δολοφονημένοι στην χώρα μας έφτασαν τους 1000 και ο Τζίφρας θέλει κοινό υπουργό υγείας αχνα δεν βγάζει για το Πολυτεχνείο ψηφίζει και για μπούκωμα με χρήμα των παρασίτων της ιδιωτικής υγείας. Το σκέφτομαι να γίνω σύριζα πως με βρίσκεις...Θοδωρή πάω καλά τι λες..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή, μ’ όλη μου την καρδιά ταχεία και άνευ επιπλοκών ανάρρωση!

Άγρυπνος

Ανώνυμος είπε...

Και απο εμένα περαστικά Θοδωρή πάντα γερός και δυνατός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Περαστικά, Teddy!
Μου θύμισες σύντροφο του Πολυτεχνείου(*), που έπαθε τη ζημιά το 1976, τον στείλανε από το Κόμμα στη Σοβιετία και του "μάτισε" τον αμφιβληστροειδή ένας σύντροφος εκεί με Laser, ούτε τρυπάνια, ούτε ...καπλατοβελόνες! Του είχε "κατέβη" όλος ο αμφιβληστροειδής και τον ξανακόλλησε στη θέση του με "τσιμπηματάκια" του λέϊζερ, αν καλά θυμάμαι. Μέχρι σήμερα βλέπει αντισοβιετικό, και γυρίζει το μάτι του, ...χωρίς να ξεκολλάει ο αμφιτέτοιος! Ηταν πρωτοπόροι τότε οι συντρόφοι εκεί σε αυτές τις τεχνολογίες. θυμάμαι ήταν ένας καθηγητής Φιοντόρωφ(;) διάσημος, με το ινστιτούτο του.
(*) Από αυτούς της περιβόητης "γενηάς", που δεν "το κρατήσανε για τον εαυτό τους" Κούλη-Κοκοβιέ! Δεν τον ξέρεις γιατί ανήκει σε αυτούς, που δεν ήρθανε σε σένα να εξαργυρώσουν. Ούτε στους συνεταίρους σου...
--
Και πάλι περαστικά και με μάτι αετού, Θεόδωρε!

Δημητρης Χριστοπουλος είπε...

Σιδερενιος, με προσοχη και ολα θα πανε καλα.

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά! Καλή ανάρρωση!
Με το καλό να ξαναδούμε τα
κλασικά "Σαββατιάτικα".

Loukasfilm είπε...

Περαστικά και καλή ανάρρωση.

Ανώνυμος είπε...

Ευχές για καλή ανάρρωση και περαστικά σου Θοδωρή... Π.Γιώργος

Dimit είπε...

Περαστικά.

Νίκος Κ. είπε...

Να είσαι καλά Θοδωρή! Τα Σαββατιατικα τα περιμενω πως και πως όμως πάνω από όλα η υγεία σου! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου αυτή η περιπέτεια να είναι η τελευταία.

Dr Nikos είπε...

Σας εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση,τα κείμενα σας πάντα εύστοχα και απολαυστικά.

Θοδωρης είπε...

Σου εύχομαι ολόψυχα περαστικά,να επανέλθεις σύντομα στους ρυθμούς σου.

samy είπε...

Περαστικά ρε Βορειοκορεάτη που ακούς και Rolling stones

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Σιδερένιος Θοδωρα ή μαλλον ΑΤΣΑΛΙΕΝΙΟΣ

Θοδωρής είπε...


Θοδωρή,

Καταρχάς εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

Κατά δεύτερον και αφορμή σε σχόλιο του Σέχταρ, για έναν πρωτοπόρο της διαθλαστικής χειρουργικής, τον Σοβιετικό ερευνητή και χειρουργό οφθαλμίατρο Σιάτοσλαβ Φιοντόροφ (Svyatoslav Nikolayevich Fyodorov) 1927 - 2000.

Εφευρέτης της ακτινωτής κερατοτομής (δηλ. εγχειρήσεις μυωπίας με νυστέρι, προ χειρουργικής με λέϊζερ) και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ενδοφακούς για καταρράκτη.

Εν είδει κουτσομπολιού, γνωστός μεγαλογιατρός - οφθαλμίατρος, που εδρεύει στα νότια προάστια, και στο ινστιτούτο του στριμώχνεται μεγάλο μέρος της άρχουσας τάξης της χώρας και όχι μόνο, είχε ταξιδέψει στην ΕΣΣΔ και είχε θητεύσει στον Φιοντόροφ για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ του '80 - '81, κόπιαρε τη μέθοδο του και ήταν ίσως ο πρώτος που έκανε εγχειρήσεις μυωπίας με νυστέρι στην Ελλάδα, βγάζοντας λεφτά με τη σέσουλα.

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης ...στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο αυτός φίλε Θοδωρή. Πολλοί και σε άλλες ειδικότητες πέρασαν απο εκεί σπούδασαν με τα έξοδα πληρωμένα...... και επιστρέφοντας πίσω οικονόμησαν χρήμα και αποδείχτηκαν οι χειρότεροι Αντικομουνιστές. Με στοιχεία και ονόματα..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά και σιδερένιος!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

To θέμα είναι, θοδωρή, πως αυτοί οι πρωτοπόροι άνοιξαν δρόμους στην Επιστήμη και ωφελήθηκαν χιλιάδες κόσμος. Τώρα ότι θα υπήρχαν και ποντίκια, που ..ροκανίζαν(!) από τα έτοιμα, καθόλου παράξενο σε έναν έτσι και αλλιώς μεταβατικό κόσμο, του περάσματος από την μια ιστορική εποχή στην επόμενη. Καθόλου παράξενο, που στην Δύση ωφελήθηκαν κύρια, μην πω αποκλειστικά όσοι είχαν να πληρώσουν τα ...ποντίκια! Ακόμη, καθόλου παράξενο, αν και στην ίδια την ΕΣΣΔ υπήρχαν κι εκεί παρόμοια ποντίκια, αντανακλώντας τις αδυναμίες και λάθη της ανάπτυξης του Σοσιαλισμού.
Αλλά, άλλο τόσο αλήθεια είναι πως εκεί αυτά τα φάλτσα ήταν φάλτσα, που περίμεναν την αποκαθήλωση του σοσιαλισμού για να γίνουν κι εκεί κανόνας, όπως εδώ.....

antinewskilkis είπε...

Περαστικά Θοδωρή, να φυλαγεσαι από τις κακοτοπιες.

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

Περαστικά τυπάρα! Θα μας λείψεις έστω και για λίγο, αλλά γίνε καλά πρώτα.

Νανά Α. είπε...

Περαστικά Θοδωρή, καλή ανάρρωση.

assariotis.pavlos@gmail.com είπε...

Εύχομαι περαστικά και καλή ανάρρωση. Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

ξ

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά, αλλά καλά να έχει κανείς τα μάτια του 14. Τι να κάνουν και οι ευχές! Εμείς στην επαρχία μας έχουμε καλό Πρωκτολόγο (με το συμπάθειο). Μπορεί να πάμε από 1002 αρρώστιες αλλά καθόμαστε καλά και άνετα.

ΑΧΠ

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Περαστικά!

Ανώνυμος είπε...

https://iskra.gr/%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάντα κεφᾶτος εἶσαι Θοδωρή, ἀκόμα καὶ σὲ δύσκολες στιγμές!
Περαστικὰ καὶ ταχεία ἐπάνοδο σὲ ὅλες τὶς δραστηριότητες (καὶ δὴ δριμύτερος).

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή την ίδια εγχείρηση με εσένα έκανα στο αριστερό μάτι τον Φλεβάρη. Δεν έβλεπα τίποτα και τώρα είναι καμπάνα. Να μη στεναχωριέσαι όλα θα πάνε καλά θα βλέπεις τα πάντα. Γεράσαμε φίλε πέρασαν τα χρόνια. Ο Γιός έκλεισε τα 24. Υπομονή και επιστροφή με κέφι. Καλό βράδυ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Οφ-τόπικ, αλλά ας με συχωρέσει ο αναρρωνύων οικοδεσπότης, λόγω συγκλονιστικών στιγμών:
Κάτω η Χούντα!
Οχι στην καπηλεία της "υγειονομικής προστασίας" από τους εχθρούς της δημόσιας και λαϊκής υγείας!
Μπράβο στο ΚΚΕ, που αυτή τη στιγμή "γράφει" Ιστορία με την στάση του!
Μπράβο και σε όσους στέκονται με συνέπεια δίπλα του κι ας μην ταυτίζονται πολιτικά!
Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟ ΖΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

αφήνω εδώ λινκ για τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νούμερα των κρουσμάτων στην Ελλάδα που δείχνουν πράγματι ότι μέσα στον Μάη τα κρούσματα ήταν σε πολύ χαμηλά νούμερα χωρίς αξιόλογες μεταβολές, έστω και αν έγιναν Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις από το λαϊκό κίνημα.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται τον Ιούλη και αυξάνονται εκθετικά τέλος Σεπτεμβρίου

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/09/covid-gr-daily-report-30-09-2020.pdf

Νομίζω είναι εμφανές ποιός ξέρει να τηρεί τα μέτρα και ποιός ανεύθυνα άνοιξε τις πύλες εισόδου στους επισκέπτες και ντάλαρς φέροντες (όχι για μάς).

ΑΧΠ

Ανώνυμος είπε...

https://www.902.gr/eidisi/politiki/242624/sto-eat-esa-einai-kke-kai-kne-me-tirisi-ton-aparaititon-metron-video-foto Την καλημέρα μου σε όλους. Μεγάλη ημέρα σήμερα. Το 1918 ιδρύθηκε το ΚΚΕ. 102 χρόνια μέσα στην φωτιά και το σίδερο και ταυτόχρονα την Οπορτουνιστική λαίλαπα. Σταθήκαμε όρθιοι σε όλα. Γλιτώσαμε την οπορτουνιστική λαίλαπα του 1991... δεν εγκλωβιστήκαμε το 2012 και σήμερα τιμάμε την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως πρέπει. Κοινωνική Συμμαχία για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Τιμάμε όλους όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα. Οσους σε τρομερές περιόδους κράτησαν το ΚΚΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΘΙΟ τιμάμε τον Απελευθερωτικό αγώνα και την ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ και πάντα τον ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που στάθηκε όρθιος σε όλα και ιδιαίτερα στην 17 χρονη εξορία του σε Μποροβίτσι και Σοργκούτ 1956 1973 αντιμετωπίζοντας την Οπορτουνιστική Κτηνωδία. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Χα, χα, χα!
"Κούλη" (η "Γκουαϊδώ" η "Κοκοβιέ"), αγορίνα μου είσαι πολύ μικρός για να τα βάλεις με το ΚΚΕ!!!!
Αντε τώρα στον μπαμπά-Pyatt να σου τραβήξει το αυτί!

Ανώνυμος είπε...

https://iskra.gr/%cf%86%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/ Το γλέντι ξεκίνησε και τους Τσούζει αφάνταστα χαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Ασε τους καραγκιόζηδες, Πάνο, στην απεγνωσμένη μοναξιά τους!
Ο κόσμος αγωνίζεται;
https://www.in.gr/2020/11/17/greece/entasi-sto-kentro-tis-athinas-metaksy-pame-kai-astynomikon/
O Pyatt κι ο Κούλης-Κοκοβιός νόμιζαν ότι μπορούσαν να στήσουν προβοκάτσια στο ΚΚΕ με την "απαγόρευση", αλλά το ΚΚΕ τους χάλασε την παράσταση!
----------------------------------------
Τώρα, που γράφω αυτό, μόλις πέρασε από κάτω μια ντουντούκα του ΚΚΕ, που καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και φωνάζει: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"! Οι λαϊκοί αγωνιστές βγήκαν στους δρόμους, με τα χωνιά!
Ετσι!
Να μυρίζει και λίγο '44, και χωρίς "Βάρκιζες" αυτή τη φορά!

Θοδωρής είπε...


Μετά την Πρωτομαγιά, σειρά έχει το Πολυτεχνείο.

Με ποδοσφαιρικούς όρους, Δύο (2) στα δύο (2) για το ΚΚΕ, έναντι του αστικού κράτους.

Το τι λύσσα κακιά στα ΜΜΕ και όχι μόνο, από τους αστούς πολιτικούς και τους λακέδες τους, για το ΚΚΕ, δε λέγεται.

Μικρή απόδειξη:

η ομιλία του εκπροσώπου του κόμματος (δε μπορώ τα πολύ ναζιστικά) και κερασάκι στην τούρτα η παρέμβαση του Καραθανασόπουλου.

https://www.youtube.com/watch?v=84v2qXg_M-w&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0w7IBrEtxY6E45QVlYKp-QzLYWBee_T2E4oUyLN6awdLdyb0tAg3RZ0bQ

Δεν το λες και λίγο. Το λες και ηδονή. Ανάσα ζωής.


Ανώνυμος είπε...

....Τώρα, που γράφω αυτό, μόλις πέρασε από κάτω μια ντουντούκα του ΚΚΕ, που καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και φωνάζει: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"! Οι λαϊκοί αγωνιστές βγήκαν στους δρόμους, με τα χωνιά!
Ετσι!
Να μυρίζει και λίγο '44, και χωρίς "Βάρκιζες" αυτή τη φορά!.......... Ετσι ακριβώς. Οπως είμαστε σήμερα μπορούμε να κάνουμε ότι ΕΛΙΓΜΟ θέλουμε ακόμα και την υπογραφή του Τσίπρα σε κείμενο καταγγελίας. Δεν κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε όπως τό 1944... Γιατί το ΠΑΜΕ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι διαφορετικών ανθρώπων και όχι κομμάτων που είναι εργαλεία του Καπιταλισμού πάντα. ΜΑ ΠΑΝΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2532-kyriako-kai-mixali-sas-efxaristo-gia-tin-prosfora-sas-sto-kinima Οι Χαφιέδες του Μανιαδάκη σε πανικό και απόγνωση ονειρεύονται πολιτικά μέτωπα και ενδιάμεσα στάδια πιστεύοντας οι φουκαράδες πως θα παρασύρουν το ΚΚΕ στον οπορτουνιστικό τους βόθρο. Ας αλλάξουν πλευρό και χέρι... γιατί πιάστηκαν. Οι Μαλακίες Ψόφησαν το 1991... Ας Σκούζουν όσο θέλουν. Το ξεβράκωμα τους είναι απολαυστικό.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Πάνο, εσύ, που τα παρακολουθείς(!), ο "αμετανόητος" είναι ο φαρμακοποιός;

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι Σεχτάρ. Δεν τους βγήκε το έργο χτες για αυτό και αυτή η αθλιότητα. Οπως κινηθήκαμε δεν μπόρεσε η ΝΔ και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός ασφαλείας να προσφέρουν στο σύριζα και σε όλο τον οπορτουνιστικό συρφετό χαρακτηριστικά που δεν έχουν για αυτό και γράφει όλες αυτές τις παπαριές προσπαθώντας να συκοφαντήσει τον Ελιγμό με τις υπογραφές. Γιατί γνωρίζει πως με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και Τακτική το ΠΑΜΕ και την Κοινωνική συμμαχία μπορούμε να κάνουμε όσους θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα εγκλωβισμού. Σε αντίθεση με την τραγωδία που γινόταν όταν ίσχυε η καταστροφική γραμμή του ....ΑΑΔΜ.... απο το 9ο συνέδριο του 1973... μέχρι το 15ο του 1996... που καταργήθηκε. Εκεί ακριβώς πονάνε Φαρμακοποιός και τα υπόλοιπα ...λουλούδια... που έπρεπε να αφήνουμε να ανθίζουν.... σύμφωνα με τον ...Κωστόπουλο..... ΟΥΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σεχτάρ, εσύ που τα παρακολουθείς (!;), ο "Πάνος" είναι ο αντι-σοσιαλιμπεριαλιστής Γεράσιμος του 2008 ("Ρίζος" 3/12, σ. 20);;;

"Φαρμακοποιός"

Ανώνυμος είπε...

Το Γλέντι με τα οπορτουνιστικά Σκυλιά του Μανιαδάκη συνεχίζεται. Τους έχουν κάνει Αλογα... Τρέχουν χοροπηδάνε και Σκούζουν απο απόγνωση.... Χάλασε και η προβοκάτσια χτες με την ΝΔ να μη μπορεί να προσφέρει χαρακτηριστικά που δεν έχουν στον τσύριζα και όλο τον Οπορτουνιστικό συρφετό για το νέο ανάχωμα. Ας το απολαύσουμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

tulpoeid είπε...

Θοδωρή περαστικά!!
Α ρε σύ... κι εγώ πίστευα ότι έχεις βρει το μαγικό φίλτρο να μη συγχίζεσαι με την ηλιθιότητα όσων μας πετάνε τις μαλακίες τους στη μάπα... και τώρα μαθαίνω ότι από αυτό τό'παθες κι εσύ. Κοίτα βρες το γρήγορα και μετά άρχισε και τις εγγραφές.
Σιδερένιος και να ψοφήκουν οι εχθροί μας.

Ανώνυμος είπε...

https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Το 1935... η Κ.Δ έπεσε στα χέρια του Οπορτουνισμού και με τα ....πολιτικά μέτωπα και στάδια.... στέρησαν την εξουσία απο τους λαούς όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στρατός. Οπου πέρασε λούφαξαν σαμπόταραν την εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμεναν το 1953... της ΕΣΣΔ. Τα Αντεπαναστατικά γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο 20ο Αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ. Ο ...Νάγκι φυλακή μέχρι το 1953 απελευθερώθηκε ανέλαβε Γ.Γ και μπήκε επικεφαλής της Αντεπανάστασης. Ανοιξε τα δυτικά σύνορα και πέρασε η βοήθεια του Καπιταλισμού μέσα απο την ...ουδέτερη Αυστρία του Χρουτσόφ... ο οποίος ταυτόχρονα απελευθέρωσε Ούγγρους Εγκληματίες πολέμου που έφτασαν για να συνδράμουν τον ...Νάγκι. Σε ποιά φυλακή θα ήταν μέχρι το 1953 χωρίς τον Κόκκινο στρατό εκεί.... Σε καμία Θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20.... Ελα Φαρμακοποιέ άλλαξε ψευδώνυμο σε περιμένουμε.... Δεν βρέχει Μπολσεβίκικες ροχάλες είναι. Δεν θα υπάρχει έλεος στο Ξεβράκωμα σου.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κατερίνα Σου είπε...

Περαστικά σας! Σας διαβάζουμε ανελλιπώς!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εδώ για να δώσω μαρτυρία για το πώς με βοήθησε να φτιάξω τη σχέση μου αυτός ο ισχυρός μάστορας που ονομάζεται Dr.DWAN. Ήμουν ραγισμένη όταν η αρραβωνιαστικιά μου μου είπε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να με παντρευτεί επειδή είχε σχέση με την άλλη γυναίκα όπου εργάζεται. Έκλαιγα και έκλαιγα κάθε μέρα, μέχρι που έγινε τόσο άσχημα που έφτασα στο Διαδίκτυο για βοήθεια, τότε ήταν που διάβασα μια κριτική για το σπουδαίο έργο του Dr.DAWN και μετά επικοινώνησα μαζί του για βοήθεια για να φέρω πίσω τον εραστή μου. με βοήθησε να κάνω ένα ισχυρό ξόρκι αγάπης συμφιλίωσης και προς μεγάλη μου έκπληξη μετά από 48 ώρες που έκανα το ξόρκι της αγάπης, η αρραβωνιαστικιά μου επέστρεψε στα γόνατα παρακαλώντας με να τον συγχωρήσω. Είμαστε τώρα ευτυχισμένοι παντρεμένοι και όλες οι ευχαριστίες πηγαίνουν στον Dr.DAWN Wonders για να με βοηθήσετε να σώσω τη σχέση μου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Dr.DAWN μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του: ( dawnacuna314@gmail.com )
WhatsApp:+2349046229159/
+3550685677099