Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Φεβρουαρίου 2019

Συμφέρει να γιατρεύεις τους άρρωστους;

Καθώς αναμόχλευα το αρχείο μου μέσα στο Σαββατοκύριακο, βρήκα ένα παλιούτσικο άρθρο στον ιστότοπο του πολιτειακού CNBC με ημερομηνία 11/4/2018 και τίτλο "Goldman Sachs asks in biotech research report: ‘Is curing patients a sustainable business model?’". Σκέφτηκα να αναφερθώ σ' αυτό επειδή διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του και επειδή δείχνει ανάγλυφα... Αλλά καλύτερα να το παρουσιάσω μεταφρασμένο στα ελληνικά και να αφήσω τα σχόλια σε σας: 


Σε έκθεση έρευνας για την βιοτεχνολογία, η Γκόλντμαν Σακς αναρωτιέται: "η θεραπεία των ασθενών είναι βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;"

Οι αναλυτές τής Γκόλντμαν Σακς προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν ένα ευαίσθητο θέμα για τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, ιδιαίτερα εκείνων οι οποίες ασχολούνται με την πρωτοποριακή "γονιδιακή θεραπεία": οι θεραπείες θα μπορούσαν να κάνουν κακό στις επιχειρήσεις, σε μακροπρόθεσμη βάση.

"Η θεραπεία των ασθενών είναι βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;", ρωτούν οι αναλυτές σε μια έκθεση της 10ης Απριλίου [ενν.: 2018], με τίτλο "Η επανάσταση του γονιδιώματος".

"Η δυνατότητα να παρουσιάσει θεραπείες τύπου "μια κι έξω", συνιστά μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές τής γονιδιακής θεραπείας, της κυτταροθεραπείας με γενετική μηχανική και της γονιδιακής επεξεργασίας, ωστόσο τέτοιες θεραπείες φέρουν μια πολύ διαφορετική προοπτική στην σχέση που έχουν τα επαναλαμβανόμενα έσοδα με τις χρόνιες θεραπείες", έγραψε χτες σε σημείωμα προς τους πελάτες [ενν.: της Γκόλντμαν Σακς] ο αναλυτής Σαλβήν Ρίχτερ. "Ενώ αυτή η προοπτική έχει τεράστια σημασία για τους ασθενείς και την κοινωνία, θα μπορούσε να συνιστά πρόκληση για τους ιατρικούς μηχανικούς τού γονιδιώματος όσον αφορά την διάρκεια των ταμιακών ροών".

Πρώτη μέρα στην ιατρική Σχολή:
"Η προληπτική ιατρική σκοτώνει την κερδοφόρα επιχείρηση"
Ο Ρίχτερ φέρει ως παράδειγμα τις πατενταρισμένες θεραπείες τής εταιρείας Gilead Sciences για την ηπατίτιδα C, οι οποίες έχουν επιτυχή αποτελέσματα σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυτών των θεραπειών στις ΗΠΑ απογειώθηκαν στα 12,5 δισ. δολλάρια το 2015 αλλά από τότε έχουν πέσει. Η Γκόλντμαν Σακς εκτιμά ότι οι πωλήσεις αυτών των θεραπειών στις ΗΠΑ για εφέτος [ενν.: το 2018] δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολλάρια, σύμφωνα με πίνακα της έκθεσης.

"Η Gilead συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η επιτυχία τής πατέντας για την θεραπεία τής ηπατίτιδας C εξάντλησε σταδιακά το διαθέσιμο απόθεμα των προς θεραπεία ασθενών", έγραψε ο αναλυτής. "Στην περίπτωση των μολυσματικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα C, η θεραπεία των υφιστάμενων ασθενών μειώνει και τον αριθμό των φορέων που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε νέους ασθενείς, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το απόθεμα των ασθενών. Όπου αυτό το απόθεμα παραμένει σταθερό (π.χ. στον καρκίνο), η πιθανή θεραπεία ενέχει μικρότερο κίνδυνο για την βιωσιμότητα ενός πατενταρισμένου φαρμάκου".

Ο αναλυτής δεν απάντησε αμέσως στην πρόσκλησή μας για σχολιασμό.

Η έκθεση υποδεικνύει τρεις πιθανές λύσεις για τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας:

- Λύση 1: Να απευθύνονται σε μεγάλες αγορές. Για παράδειγμα, η αιμοφιλία συνιστά μια παγκόσμια αγορά 9-10 δισ. δολλαρίων, αυξανόμενη κατά 6%-7% ετησίως.

- Λύση 2: Να απευθύνονται σε διαταραχές με ευρύτερες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η σπονδυλική μυϊκή ατροφία προσβάλλει τους νευρώνες του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας την ικανότητα να περπατήσει κανείς, να φάει ή να αναπνεύσει.

- Λύση 3: Συνεχής καινοτομία και επέκταση του αντικειμένου. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκατοντάδες κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς (γενετικές μορφές τύφλωσης)... Ο ρυθμός καινοτομίας θα αποδειχτεί σημαντικός καθώς τα μελλοντικά προγράμματα μπορούν να αντισταθμίσουν τα μειωμένα έσοδα από τις παλιές πατέντες.



Οι παλιοί φίλοι του ιστολογίου καταλαβαίνουν πόσα και τι είδους σχόλια θέλω να πω πάνω σε όσα διαβάσατε. Επειδή, όμως, είναι γνωστή η ιδιαίτερη εκτίμηση που έχω στην αντίληψη και την κρίση σας, αφήνω όλα τα σχόλια σε σας. Θα προσθέσω μόνο δυο φράσεις, που είπε -εν είδει μαύρου χιούμορ- ένας φίλος μου φαρμακοποιός πριν πολλά-πολλά χρόνια, καθώς παρατήρησα την πολύ υψηλή τιμή κάποιου φάρμακου που πήρε ένας καρκινοπαθής: "Οι καρκινοπαθείς παίρνουν ακριβά φάρμακα αλλά τους χάνεις σύντομα από πελάτες. Για το φαρμακείο, οι καρδιοπαθείς είναι καλύτεροι πελάτες γιατί αντέχουν πολύ περισσότερα χρόνια". Προφανώς, ο φίλος μου προηγήθηκε κατά πολύ των τζιμανιών τής Γκόλντμαν Σακς...

6 σχόλια:

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εγώ θάθελα ν' ακούσω κανά σχόλιο από κανάν νεοφιλελέ!

Βασιλης είπε...

στο μυαλο μου εισαι?
κατι τετοια σκεφτομουνα οταν μπηκα στο μπλογκ σημερα.
οπως και με την πολιτικη, την θρησκεια, την δικαιοσυνη κτλ, το θεμελιο ειναι η αγνοια και η ελλειψη κριτικης σκεψης.

επιτρεψε μου αυτο το λινκ. οχι απολυτα σχετικο με την αναρτηση αλλα σιγουρα σχετικο με την ευρυτερη εννοια. παλιό, αλλά η βασικη ιδεα που πρεσβευει ισως να ειναι πιο επικαιρη απο τον καιρο που πρωτοεκδοθηκε.

https://www.amazon.com/Confessions-Medical-Heretic-Robert-Mendelsohn/dp/0809241315/ref=sr_1_2?qid=1551140965&refinements=p_27%3ARobert+S.+Mendelsohn+MD&s=books&sr=1-2&text=Robert+S.+Mendelsohn+MD

Ανώνυμος είπε...

https://www.universal-sci.com/headlines/2019/1/30/what-would-happen-if-hospitals-openly-shared-their-prices

xrhstos είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύστοχο το παράδειγμα καρκινοπαθή και καρδιπαθή,γιατί αν ήταν έτσι θα δημιουργούσαν φάρμακα που θα έδιναν μεγάλη παράταση ζωής στους καρκινοπαθείς έχοντας μεγαλύτερο όφελος σαν εταιρίες.όπως και να χει,η φαρμακοβομηχανία είναι από τα πιο βρώμικα χρηματηστήρια του κόσμου γιατί αποφασίζει ποιός που και πότε θα παραμείνει ζωντανός ή όχι...πάρτε παράδειγμα τα γεννόσημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

Καλησπέρα και από μένα,
εδώ σου λέει οτι δημιουργούν ασθένειες που θα αντικαταστήσουν τον καρκίνο διότι κάποιοι ανεγκέφαλοι επιστήμονες ψάχνουν και θα βρούν το φάρμακο για την εξάλλειψή του

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρων όπως πάντα, και έτοιμο για να στέλνετε απάντηση στους φιλελέδες όπου γης!
Πολλοί έχουμε ακούσει θεωρίες συνωμοσίας, για το αν οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν θεραπείες που τις κρύβουν γιατί δεν τους συμφέρει να τις βγάλουν έξω κλπ. Εδώ πλέον μιλάμε για έγκυρότατη πηγή!
Πραγματικά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πλέον δεν ντρέπονται να βγούν ανοιχτά και να πουν τέτοια πράγματα, πιστεύουν ότι ο κοσμάκης μια ζωή θα κοιμάται και δεν θα αντιδρά...
Οι ίδιοι "ξεχνιουνται", καθισμένοι αναπαυτικά όπως είναι στις δάφνες της ιδεολογικής και πολιτικής παντοδυναμίας τους, και αρχίζουν σιγά σιγά να δείχνουν ξεδιαντροπα τον πραγματικό εαυτό τους! Ξεσκεπάζουν έτσι και τον ίδιο τον καπιταλισμό σαν αυτό που πραγματικά είναι, μια μηχανή κέρδους που τρώει ανθρώπους με κάθε τρόπο!
Έτσι όπως πάνε οι αστοί, έρχεται η ώρα που θα προσπαθούν να μαζέψουν την κατρακύλα τους, και το μόνο που θα καταφέρνουν θα είναι να την κάνουν χειρότερη και μεγαλύτερη, ενώ συνέχεια θα χάνουν κάθε αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου.
Έτσι την πατήσαν και οι φεουδάρχες, σειρά έχουν τώρα οι κληρονόμοι τους...

Κώστας Τζουκασβίλι