Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

2 Οκτωβρίου 2018

Βοήθεια με το αζημίωτο

Πριν λίγο καιρό η Αυστρία βρέθηκε στο κέντρο τής επικαιρότητας χάρη στον νόμο που προώθησε η άκρως συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας τού Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να καταργηθούν το ημερήσιο οκτάωρο και το εβδομαδιαίο σαραντάωρο. Έτσι, οι εργοδότες τής χώρας έχουν πλέον την δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζομένους τους μέχρι και εξήντα ώρες την εβδομάδα. Εννοείται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει σαν λαγός και πολύ σύντομα θα δούμε παρόμοιες "βέλτιστες" νομοθετικές ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπαμε, η αυστριακή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο ηγέτης τού δεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο πρώτευσε μεν στις περυσινές εκλογές αλλά χωρίς να κερδίσει αυτοδυναμία στην βουλή. Για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Κουρτς συνεργάστηκε με τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη τού τρίτου κόμματος, του ακροδεξιού, ρατσιστικού και φασιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Μάλιστα δε, οι ακροδεξιοί Ελεύθεροι πήραν και τα πολύ σημαντικά υπουργεία εσωτερικών, εξωτερικών και άμυνας, ενώ ο Στράχε καρπώθηκε την θέση τού αντικαγκελλάριου.

Συγκέντρωση νεοναζί, παραμονή πρωτοχρονιάς 1989, Φούλντα Έσσης, Γερμανία. Με τον λοστό
στο χέρι (κόκκινος κύκλος) ο σημερινός αυστριακός αντικαγκελλάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Μια από τις καραμέλλες τις οποίες μοίρασαν στον κόσμο για πιπίλισμα οι Ελεύθεροι, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του, ήταν ότι η -τότε- σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ζημίωσε την χώρα, επειδή συμμετείχε στον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναπαρήγαγαν το γνωστό και ευρέως διαδεδομένο παραμύθι ότι το ελληνικό πρόγραμμα λειτούργησε σε βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους, στο παραμύθι αυτό υπάρχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Με το πρόγραμμα διάσωσης, τον EFSF, το PSI κλπ, όντως τα χρέη τής Ελλάδας μεταφέρθηκαν από τους ιδιώτες κεφαλαιοκράτες (funds, επενδυτές κλπ, οι οποίοι "ξεφόρτωσαν" ώστε να απαλλαγούν από κάθε κίνδυνο) στις κεντρικές οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Το παραμύθι έγκειται στο γεγονός ότι καμμία απ' αυτές τις χώρες δεν βγήκε ζημιωμένη με τούτο το αλισβερίσι.

Για να ενισχύσουν την άποψή τους, οι αυστριακοί χρυσαυγήτες παρουσίασαν μια έκθεση "ειδικών", βάσει της οποίας η χώρα τους ζημιώθηκε από την όλη διαδικασία. Η Αυστρία έχει δανείσει την Ελλάδα με 11,14 δισ. ευρώ, τα οποία δεν τα είχε αλλά τα δανείστηκε κι αυτή και για τα οποία επιβαρύνθηκε με τόκους. Με βάση τα στοιχεία των φασιστών, αυτοί οι τόκοι είναι πολλαπλάσιοι εκείνων που η Αυστρία εισέπραξε από την Ελλάδα. Πληρωμένη απάντηση σε όλες αυτές τις ανοησίες έδωσε ο ίδιος ο αυστριακός υπουργός οικονομίας Χάρτβιγκ Λέγκερ, ο οποίος εξοργίστηκε όταν κάποιος "ειδικός" ισχυρίστηκε πως το εν λόγω δάνειο κόστισε στην Αυστρία πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Λέγκερ, η Αυστρία είχε εισπράξει από την Ελλάδα για τόκους 112 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλους του 2017 ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε επιβαρυνθεί μόλις με 13 εκατομμύρια. Συνεπώς, η συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας όχι μόνο δεν επιβάρυνε τον αυστριακό φορολογούμενο αλλά έχει φέρει μέχρι στιγμής στα κρατικά συρτάρια κέρδη σχεδόν εκατό εκατομμυρίων ευρώ! Ο Λέγκερ διευκρίνισε ότι η μείωση των επιτοκίων διεθνώς ναι μεν περιόρισε την ωφέλεια που θα μπορούσε να αποκομίσει η Αυστρία απ' αυτόν τον δανεισμό, πλην όμως σε καμμιά περίπτωση η όλη διαδικασία δεν απέβη ζημιογόνα.

Ο πορτογάλος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Κεντένο συνομιλεί με τον Χάρτβιγκ Λέγκερ (26/2/2018).

Επιμύθιο. Η παραπάνω ιστοριούλα είναι εξόχως διδακτική: τα συνεταιράκια μας στην Ευρώπη, συγκινημένα από το δράμα που ζούσαμε, έσπευσαν να μας βοηθήσουν με δανεικά, τα οποία δανείστηκαν με την σειρά τους από αλλού και απλώς πρόσθεσαν ένα μικρό πανωπροίκι στους τόκους. Και κάπως έτσι επιβεβαιώνεται και ο Φρήντμαν, ο οποίος επέμενε ότι τίποτε σ' αυτή την ζωή δεν είναι τζάμπα. Ούτε καν η βοήθεια. Κι αυτή με το αζημίωτο προσφέρεται.

Υστερόγραφο. Μιας και τα πράγματα λειτουργούν με τον τρόπο που είδαμε, τώρα που έληξε το πρόγραμμα στήριξης μπορεί άνετα η κυβέρνηση να κανονίσει ένα ακόμη δανειάκι από την Αυστρία στο 4-κόμμα-κάτι% (γιατί όχι και περισσότερο;), ώστε να ικανοποιηθούν και οι παραπονούμενοι εθνικιστές τοκογλύφοι. Τί είναι για μας μερικά εκατομμύρια τόκων παραπάνω; Μια ακόμη περικοπή των συντάξεων. Σιγά τα λάχανα!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1979 στην φούλντα έσσης της Δυτικής Γερμανίας που είχε ....δημοκρατία.... με τους φασίστες νόμιμους και το Κ.Κ παράνομο. Σε αντίθεση με την Λ.Δ της Γερμανίας με το ...κακό τείχος του Βερολίνου πίσω απο το ...σιδηρούν παραπέτασμα...... Και βέβαια η ....ουδέτερη..... Αυστρία του Χρουτσόφ 1955 στους Αδέσμευτους.... χοχο... με τους φασίστες ελεύθερους....... ΘΑΥΜΑΣΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Συγκέντρωση νεοναζί, παραμονή πρωτοχρονιάς 1989, Φούλντα Έσσης, Γερμανία. Με τον λοστό στο χέρι (κόκκινος κύκλος) ο σημερινός αυστριακός αντικαγκελλάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Πού'σαι βρε βορίδη με το τσεκούρι σου ...

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ μαζί με τους Βουλευτές της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ παρεα στο Καστελόριζο και τον ΑΡΙΣΤΕΡΟ Βούτση που τα ψηφαλάκια της Χρυσής Αυγής δεν μύριζαν για τον Εκλογικό νόμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ