Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

3 Ιουλίου 2017

Πολύ παράξενες απόψεις

Τον ακραία συντηρητικό ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν τον ξέρουμε, κυρίως από την απροκάλυπτα αισχρή στάση του στο θέμα των προσφύγων. Ως γνωστόν, ο Όρμπαν δεν είναι από τους φανατικούς θιασώτες της δημοκρατίας. Πριν λίγα χρόνια δεν δίστασε να δηλώσει ότι η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας χρειάζεται μορφές διακυβέρνησης όπως στην Κίνα, την Ρωσσία κλπ. Βέβαια, στο "κλπ" συμπεριέλαβε και την Τουρκία αλλά τότε ήσαν πολλοί εκείνοι που πρόβαλλαν τα "επιτεύγματα" του Ερντογκάν και μας καλούσαν να τον μιμηθούμε.

Οκτώβριος 2010: Όλα είναι ακόμη μέλι-γάλα και ο Βίκτορ Όρμπαν υποδέχεται τον Τζωρτζ Σόρος με πολλά χαμόγελα.

Όμως, πέρυσι ο Όρμπαν καταφέρθηκε κατά του ουγγρικής καταγωγής μεγαλοκεφαλαιούχου Τζωρτζ Σόρος, κατηγορώντας τον ότι με τα παιχνίδια του επεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις πολλών χωρών και επηρεάζει λήψεις αποφάσεων ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίθεση του Όρμπαν στον Σόρος προκάλεσε απορίες, μιας και το 1989 ο Βίκτορ Όρμπαν πήγε στην Οξφόρδη για σπουδές με υποτροφία του ιδρύματος Σόρος. Βέβαια, αυτές οι σπουδές κράτησαν μόνο τέσσερις μήνες γιατί τον Ιανουάριο του 1990 ο Όρμπαν γύρισε στην Ουγγαρία για να συμμετάσχει στις εκλογές, στις οποίες εκλέχτηκε βουλευτής. Πώς τα κατάφερε; Κάποιοι κακεντρεχείς λένε "ας είναι καλά ο Σόρος"...

Εν πάση περιπτώσει, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ο Όρμπαν τα έβαλε με τον Σόρος και στις 26/4/2017, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ήταν καταπέλτης: "Παρά το γεγονός ότι (ενν.: ο Σόρος) έχει καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών με τις κερδοσκοπικές του επιθέσεις (...) και ανοικτά έχει παραδεχθεί ότι είναι  εχθρός του ευρώ, εν τούτοις χαίρει τόσο μεγάλης εκτίμησης από τους ηγέτες της Ε.Ε.".

Στο μεταξύ, από τις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση Όρμπαν είχε πάρει απόφαση να κλείσει το "Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης" (CEU), δηλαδή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Σόρος στην Βουδαπέστη. Εννοείται ότι ο Σόρος σκύλιασε και πήρε αμέσως το τηλέφωνο για να παραπονεθεί στις Βρυξέλλες. Φυσικά, οι Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν. Η Κομμισσιόν έβαλε αμέσως μπρος έρευνα για το αν και κατά πόσο παραβιάζεται ο ουγγρικός νόμος περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο του CEU είναι παράνομο. Έτσι, ο αντιπρόεδρος της Κομμισσιόν Φρανς Τίμμερμανς προειδοποίησε την ουγγρική κυβέρνηση να μη προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο, επειδή αυτό "δεν είναι συμβατό με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ελεύθερης αγοράς", δηλαδή ήταν αντίθετο στους κανόνες της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Ξέρω πως όλα αυτά ακούγονται τρελά αλλά ετοιμαστείτε να αποτρελαθούμε. Είπαμε ότι η απόφαση των ούγγρων να κλείσουν το CEU πάρθηκε αρχές Απρίλη και ακολούθησαν η έρευνα, η προειδοποίηση Τίμμερμανς και η ομιλία Όρμπαν στο ευρωκοινοβούλιο στις 26 Απριλίου. Ποιά ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών; Στις 17 Μαΐου, το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καταγγέλλει "την σοβαρή επιδείνωση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια" στην Ουγγαρία και ζητάει την ενεργοποίηση της διαδικασίας της παραγράφου 1 του άρθρου 7 της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει αναστολή του δικαιώματος ψήφου μιας χώρας-μέλους που παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Είναι αξιοθαύμαστη η συνέπεια με την οποία οι απανταχού γης καπιταλιστικοί οργανισμοί θυμούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία όποτε κινδυνεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οπωσδήποτε προκαλεί πικρόχολη θυμηδία η σκέψη πως η σύγκρουση του Σόρος με τον Όρμπαν στάθηκε ικανή να ενεργοποιήσει τα "δημοκρατικά" αντανακλαστικά του ευρωκοινοβουλίου, τα οποία έμειναν και μένουν σταθερά αδιάφορα μπρος στην καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών για τροφή και στέγη. Εξεμάνησαν οι "δημοκράτες" για το κλείσιμο ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου (παναπεί, μιας επιχείρησης) αλλά δεν ιδρώνει το αφτί τους από τις δεκάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που στερούν το μοναδικό κεραμίδι χιλιάδων αιμασσουσών οικογενειών. Αγανάχτησαν οι υπερασπιστές των θεσμών από μια διαδικασία παρεμπόδισης της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αλλά δεν βρήκαν και δεν βρίσκουν τίποτε κακό σε μια πολυετή διαδικασία φτωχοποίησης ενός ολόκληρου λαού, μέσω της συμπίεσης της αμοιβής της εργασίας σε επίπεδα κάτω του κόστους διαβίωσης. Άφεριμ!


Βουδαπέστη, 15/4/2017: Διαδήλωση κατά του κλεισίματος του πανεπιστημίου του Σόρος.
Από τα κύρια συνθήματα των διαδηλωτών το "ανήκουμε στην Ευρώπη".
Πάμε τώρα μια βόλτα σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σε άρθρο του Σαράντη Μιχαλόπουλου με τίτλο "The hypocrisy of liberalism" στον ιστότοπο euractiv.com, διαβάζω ότι η ολλανδική εταιρεία χρωμάτων AkzoNobel αρνήθηκε την εξαγορά της από ανταγωνιστική εταιρεία των ΗΠΑ επειδή μια τέτοια εξαγορά θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στο εθνικό συμφέρον της χώρας. Την στάση τής AkzoNobel επικρότησαν αναφανδόν μεν η ολλανδική κυβέρνηση, συγκρατημένα δε οι Βρυξέλλες.

Δηλαδή, τι; Τόσο σημαντική είναι μια εταιρεία χρωμάτων για το εθνικό συμφέρον μιας χώρας, η οποία μάλιστα ανήκει στους φανατικώτερους θιασώτες της ελευθερίας των αγορών; Εν τάξει, είπαμε ότι το Άμστερνταμ έχει 1.500 γεφύρια που έχουν ανάγκη βαψίματος κάθε χρόνο αλλά όχι κι έτσι. Όχι να βγαίνουν με μεγαλύτερη αξία οι μπογιές για τους ολλανδούς απ' όση τα λιμάνια, τα αεροδρόμια ή η ενέργεια για τους έλληνες! Δηλαδή, πώς το έχουν οι φωτισμένοι ευρωπαίοι; Μπράβο στους ολλανδούς που διατήρησαν για πάρτη τους την παραγωγή ώχρας και ασταριού αλλά μπράβο και στους έλληνες που ξεφορτώνονται μπιρ παρά όλες τις πηγές πλούτου τους; Πώς κουμπώνουν αυτά μεταξύ τους; Τί δεν καταλαβαίνω;

Πολύ παράξενες απόψεις έχουν κάποιοι για την ελευθερία των αγορών και την ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων. Πάρα πολύ παράξενες, πραγματικά. Μα, τα συμφέροντα του Σόρος να θεωρούνται "θεμελιώδη δικαιώματα" και μερικοί τενεκέδες χρώμα να αποκτούν μεγαλύτερη αξία από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ; Ήμαρτον!

Να δείτε που κάποτε θα αποδειχτεί ότι για την κατάντια της χώρας φταίει το κλείσιμο της ΧρωΠει το 1989...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο εξαγορά κι άλλο κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης χρέους. Αυτό υπογράψαμε στο psi.

Ανώνυμος είπε...

3 Ιουλίου 2017 - 6:12 μ.μ.


Αυτό υπογράψαμε στο psi.


ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΑ βρε μεγάλε , πότε υπέγραψα και δεν το ήξερα ????
Πότε με ρώτησαν και δεν το κατάλαβα???

Εννοείς υπέγραψε κάποιος, ο οποίος τάχαμου εκπροσωπεί την χώρα μου ???

Μπας και υπέγραψες κι εσύ ???

Μπας και μαζί τα φάγαμε???TRASH είπε...

Μάλιστα, στα κεραμίδια για την υπεράσπιση της "δημοκρατίας" στην Ουγγαρία η ΕΕ επειδή η Ουγγρική κυβέρνηση θέλησε να κλείσει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Στην ίδια χώρα που ακόμη και το το κόκκινο αστέρι είναι εκτός νόμου(ως και για τα ...χριστουγεννιάτικα δέντρα!), αλλά αυτό δεν ενόχλησε κανέναν...

Ανώνυμος είπε...

Στημένο και καλά... δομημένο μετά (ιδιαίτατα) το 1990.
Βρόμαγε από μακριά το πράγμα εάν δεν... που δέν.
Την αφήσανε την ελλαδίτσα (όχι τον γεωγραφικό τόπο βέβαια!) να στροφάρει και να "σνιφάρει", για να αναληφθή μετά το παλαιό της περιεχόμενο εις ουρανούς λόγω παραβίασης ορίων "ταχύτητας" με το φιλοθέαμον κοινό να παρακολουθεί..
Ταχύτητας που κατέγραψε το 2009 πειραγμένο κοντέρ με ξένο λογισμικό και εγχώριους μαστόρους.
Κάποιος υπολόγισε πως μόνον τα υπεράριθμα από το 90 (αχρείαστα) αυτοκίνητα στην χώρα εξισούνται με ποσά άνω των 70 δισ, τα εξοπλιστικά ομοίως κλπ κλπ.


Άναρχα και έξω από κλισέ "keep on running" (παλιότερο αυτό).


https://www.youtube.com/watch?v=QQbSrGSoyos

Ανώνυμος είπε...

@ 4 Ιουλίου 2017 - 10:30 π.μ.

Όταν λέμε εξοπλιστικά, δεν εννοούμε τις μισθοδοσίες των των ενόπλων δυνάμεων και λοιπών σωμάτων ασφαλείας (θεωρουμένων υπό την γωνία των υπηρεσιών ως παραγόμενο ΑΕΠ).
Οι καθαυτές δαπάνες για αγορά εξοπλισμών προσεγγίζουν από το 90-σήμερα γύρω στα 90 δισ δολ, έτσι αναφέρουν τα στοιχεία.
Ένα θεματάκι είναι πως οι μίζες είναι μέρος των στρατιωτικών δαπανών, που τις αυξάνουν. Η γκανιότα που παντρεύεται με ό,τι πετάει, κολυμπάει, τσουλάει.
Ένα άλλο είναι πως οι μίζες (και ου μόνον) όταν φεύγουν εκτός χώρας δεν είναι ΑΕΠ... που δίνει την σκυτάλη στο επόμενο, αλλά "διαφυγόντα κέρδη" και ΑΕΠ επομενης χρήσεως των κρατών που τα παραλαμβάνουν.
Επίσης πως δεν στέκει να συγκρίνονται (λάθος που γίνεται από τις ευρωστατιστικές) διαφόρων βάσεων ΑΕΠ χωρών, όταν αυτά αποτελούν πρόσκαιρες αμοιβές που γίνονται όμως στήριξη ξένων βιομηχανιών και των λοιπών τους παραγωγικών βάσεων.
Έτσι (κάπως απλουστευτικά δηλ), έχουμε την δημιουργία-ΑΕΠ και την βάση επάνω στην οποία γίνεται η δημιουργία, δηλ τις πάσης φύσεως υποδομές.
Ο παράγοντας "εργασία" είναι (εδώ μάλιστα) ρατσιστικό να λέμε πως η εργατοώρα του Έλληνα είναι πρέπει να είναι ανώτερη του ξένου.
Όταν υποτιμάται λοιπόν αξιακά ο παράγοντας υποδομές, για να περάσει σε ξένα χέρια (και κυρίως οι εθνικές δημόσιες), τότε το... πατριωτικό ρολόι δείχνει μηδέν και οι "εθναμύντορες" καλλίτερα να πετάξουν την λεοντή από επάνω τους.
Προσβάλλουν νοημοσύνες και μνημοσύνες.
Για την υποτίμηση (μέσω υπερβάλουσας προσφοράς και συμπίεσης αμοιβών) του παράγοντα της εργασίας ισχύουν τα ανάλογα.