Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Μαρτίου 2017

Η περιπέτεια της Ισλανδίας (4)

Λέγαμε χτες ότι ο ισχυρισμός πως η ισλανδική κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες να καταρρεύσουν είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, έκανε κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε και η Ελλάδα: "έσπασε" κάθε τράπεζα σε δυο κομμάτια, ένα καλό κι ένα κακό. Η διαφορά είναι ότι οι ισλανδοί πέταξαν το κακό κομμάτι στα σκουπίδια επειδή μπορούσαν να το κάνουν ενώ εμείς το φορτωθήκαμε. Αλλά ας δούμε τις λεπτομέρειες, μέσα από τα αρχεία τής αρμόδιας εποπτικής αρχής τής χώρας, της FME.

Πρώτα-πρώτα, στις 9 Οκτωβρίου 2008, ιδρύθηκε η Νέα Landsbanki, με κεφάλαιο 200 δισ. κορώνες σε ρευστό και 2,3 τρισ. σε λοιπά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία προήλθαν από την παλιά τράπεζα. Κατόπιν, στις 15 Οκτωβρίου, ιδρύθηκε η Νέα Glitnir, με κεφάλαιο 110 δισ. κορώνες σε ρευστό και 1,2 τρισ. σε λοιπά περιουσιακά στοιχεία, ομοίως προερχόμενα από την παλιά Glitnir. Τέλος, στις 22 Οκτωβρίου, κατά τον ίδιο τρόπο ιδρύθηκε η Νέα Kaupthing, με κεφάλαιο 75 και 700 δισ. κορώνες αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό των μετρητών 385 δισ. κορωνών (ουσιαστικά, δηλαδή, το ποσό που χρειάστηκε για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, όπως θα λέγαμε στην γλώσσα μας) αντιστοιχούσε στο 30% του ισλανδικού ΑΕΠ και το κατέβαλε εξ ολοκλήρου το ισλανδικό δημόσιο.

Εδώ είναι η τρίτη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ισλανδίας. Η Ισλανδία (επαναλαμβάνω: επειδή μπορούσε) μετέφερε στις τρεις νέες "καλές" τράπεζες όλες τις εγχώριες δραστηριότητες των παλαιών, τις καταθέσεις των ισλανδών αποταμιευτών και τις απαιτήσεις των ντόπιων επενδυτών. Όλες οι εξωχώριες δραστηριότητες και υποχρεώσεις παρέμειναν στις παλιές, "κακές" τράπεζες. Ο όγκος αυτού του "καλού" κομματιού ανερχόταν μόλις στο 16% της περιουσίας των παλιών τραπεζών, και ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το κράτος ενώ το υπόλοιπο 84% αφέθηκε στην τύχη του. Στην Ελλάδα φορτωνόμαστε τα "κακά" κομμάτια των τραπεζών επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των υποχρεώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα αφορά εμάς, τους ντόπιους.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Από τις τρεις νέες τράπεζες, οι οποίες στήθηκαν με κρατικό χρήμα, οι δύο επέστρεψαν γρήγορα σε ιδιωτικά χέρια, καθαρές και υγιείς. Στις 20/11/2009 η Νέα Kaupthing μετονομάζεται σε Arion Banki και πενήντα μέρες αργότερα το 87% της μεταβιβάζεται στην Kaupskil, μια θυγατρική τής Kaupthing. Το υπόλοιπο 13% παραμένει στο κράτος αλλά η Kaupskil διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει και αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Νέα Glitnir γίνεται Islandsbanki και το 95% της μεταβιβάζεται στην ISB Holding, ένα γκρουπ πιστωτών τής παλιάς τράπεζας. Μόνο η Νέα Landsbanki έμεινε υπό κρατικό έλεγχο, άλλαξε το όνομά της σε Landbankinn και περιόρισε τις δραστηριότητές της, μειώνοντας ταυτόχρονα και τους εργαζομένους της από 2.770 σε 1.233 μέχρι τέλους του 2012.

Έγκερτ Μάγκνουσσον (αριστερά) και Μάγκνους Γκούντμουνδσσον (*)

Αφού είδαμε, λοιπόν, κατά πόσο αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να πτωχεύσουν, ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο "σημαιάκι" που ανεμίζουν όσοι μας συστήνουν να μιμηθούμε τους ισλανδούς. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι εκείνοι έβαλαν στην φυλακή τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς που ήσαν υπεύθυνοι για την καταστροφή.

Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανείς πολιτικός δεν πήγε φυλακή. Στο σκαμνί τού Ειδικού Δικαστηρίου κάθησε μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος καταδικάστηκε για μία από τις τέσσερις κατηγορίες που τον βάραιναν. Το "έγκλημα" του Χάαρντε ήταν ότι έδειξε αμέλεια και δεν συγκάλεσε υπουργικά συμβούλια για να συζητήσουν την κρίση. Σημειωτέον ότι ουδεμία ποινή φυλάκισης επεβλήθη γι' αυτό το "έγκλημα" πέραν της επιπλήξεως. Ακόμη και γι' αυτήν, όμως, ο Χάαρντε έχει προσφύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου.

Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε με τους τραπεζίτες. Κάπου στα δυτικά τής Ισλανδίας, στους πρόποδες του σβησμένου κρατήρα Σναεφέλλσγιοκουλ, μέσα στην μέση ενός παγωμένου πουθενά, βρίσκεται η φυλακή Κβιαμπρύγκγια. Πρόκειται, ίσως, για την μόνη φυλακή τού κόσμου που δεν έχει εξωτερικό τοίχο. Οι κρατούμενοι μπορούν ελεύθερα να κόβουν βόλτες στο απολύτως αφιλόξενο τοπίο, μιας και δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Εκεί διαβιούν 24 κρατούμενοι για μη βίαια εγκλήματα, οι τέσσερις εξ αυτών πρώην τραπεζίτες τής Kaupthing: ο πρώην πρόεδρος Σίγουρδουρ Έιναρσσον (είδαμε χτες φωτογραφία από την βράβευσή του το 2007), ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Χρέινταρ Μαρ Σίγουρδσσον,  ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής τής Kaupthing στο Λουξεμβούργο Μάγκνους Γκούντμουνδσσον και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας τον καιρό της κατάρρευσής της Όλαφουρ Όλαφσσον. Κανενός η ποινή δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια και κανενός η περιουσία δεν δημεύτηκε.

Μαζί με τους παραπάνω, έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές για ελαφρύτερα παραπτώματα (κυρίως για αμέλεια) 26 ακόμη χαμηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, ενώ ο ειδικός εισαγγελέας 'Ολαφουρ Χάουκσσον συνεχίζει το ψάξιμο. Κανείς απ' αυτούς τους 26 δεν βρίσκεται στην φυλακή.


Έχω την εντύπωση ότι τα παραπάνω γεγονότα δεν δικαιώνουν επ' ουδενί μεγαλοστομίες όπως π.χ. "στην Ισλανδία την κρίση την πλήρωσαν οι τραπεζίτες", "η Ισλανδία έβαλε στην φυλακή τούς διεφθαρμένους τραπεζίτες" κλπ. Η καταδίκη των τεσσάρων που προαναφέραμε, έγινε για παραβίαση τραπεζικής πίστης, υπεξαίρεση και χειραγώγηση, δηλαδή αφορά οικονομικά εγκλήματα που έχουν ελάχιστη σχέση με την κρίση. Δεν διαφωνώ, βεβαίως, ως προς το ότι όλοι αυτοί (και πολλοί άλλοι ακόμη) έπρεπε να τιμωρηθούν. Διαφωνώ ως προς το ότι αυτοί έχουν την ευθύνη για τα δεινά που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει ο ισλανδικός λαός.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσα να πω ότι η καταδίκη μιας χούφτας μεγαλοτραπεζιτών συσκοτίζει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ευθύνη τής καταστροφής βαραίνει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο λέγεται καπιταλισμός. Αυτό το σύστημα που επέτρεπε νομίμως στους τραπεζίτες να εμπορεύονται τοξικά ομόλογα, να τροφοδοτούν με δάνεια χαμηλής εξασφάλισης την στεγαστική φούσκα, να αποδίδουν βαρβάτα μπόνους στους εαυτούς τους και, γενικά, να προβαίνουν σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αυξάνουν βραχυπρόθεσμα τα κέρδη των τραπεζών τους. Στο κάτω-κάτω, αν δεχτούμε ότι ο Έιναρσσον ήταν εγκληματίας, ας μας εξηγήσουν τι είχαν κατά νου εκείνοι που τον βράβευσαν την πρωτοχρονιά τού 2007. Υπ' αυτή την έννοια, οι κρατούμενοι της Κβιαμπρύγκγια χρησιμοποιήθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για να ξεθυμάνει η λαϊκή αγανάκτηση.

Ισλανδία: Η φυλακή Κβιαμπρύγκγια. Στο βάθος ο μονίμως παγωμένος κρατήρας Σναεφέλλσγιοκουλ

Αύριο θα ολοκληρώσουμε την ματιά μας στην ισλανδική κρίση, με δυο λόγια για το πολυδιαφησμένο "οικονομικό θαύμα" μιας χώρας που "έφτυσε το ΔΝΤ" και σήμερα προκόβει. Στο μεταξύ, ας κλείσω για σήμερα με ένα ενδιαφέρον κερασάκι, που επίσης προβλήθηκε πολύ:

Την ώρα που οι μεγαλοτραπεζίτες πήγαιναν φυλακή, η ισλανδική κυβέρνηση εξήγγειλε ότι από την πώληση της Islandsbanki (της καθαρής και ανακεφαλαιοποιημένης με λεφτά τού ισλανδικού λαού Νέας Glitnir), θα απέδιδε σε κάθε ισλανδό μέρισμα 30.000 κορωνών (213 ευρώ). Σας θυμίζω ότι για να στηθεί η Νέα Glitnir το κράτος έβαλε σε ρευστό 110 δισ. κορώνες και σας αφήνω να κάνετε τις πράξεις για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

ΥΓ: Κάθε σύγκριση με την περίπτωση Λαυρεντιάδη και Proton Bank δεκτή. Κι εμείς βάλαμε τραπεζίτη στην φυλακή. 

-----------------------------------------------------
(*) Η φωτογραφία είναι από τις εξέδρες τού λονδρέζικου γηπέδου Άπτον Παρκ και από τον αγώνα Γουέστ Χαμ - Γουίγκαν στις 6/12/2006. Ο Έγκερτ Μάγκνουσσον (πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τής Ισλανδίας), εκπροσωπώντας ένα κονσόρτσιουμ ισλανδών επενδυτών (μεταξύ αυτών και ο Μάγκνους Γκούντμουνδσσον, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής τής Kaupthing στο Λουξεμβούργο) έχει μόλις αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέττο τής Γουέστ Χαμ. Χάρη στα χρήματα που έβαλαν (νά 'ναι καλά η Kaupthing), έγιναν μεταγραφές ποδοσφαιριστών μεγάλης αξίας (Τέβες, Μασεράνο). Με εφτά νίκες στους εννέα τελευταίους αγώνες, η καταδικασμένη ως τότε Γουεστ Χαμ απέφυγε εκείνη την χρονιά τον υποβιβασμό. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία βρήκε παρατυπίες στις μεταγραφές των Τέβες-Μασεράνο και επέβαλε πρόστιμο-μαμμούθ 5,5 εκατ. στερλινών αλλά δεν αφαίρεσε βαθμούς από την ομάδα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συμπέρασμα για όποιον θέλει να δει τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οτι έγινε εδω το 1989 με την κάθαρση το Γιουγκοσλαβικό Καλαμπόκι με τον Κουτσόγιωργα και τον Κοσκωτά με τον Παπατζή. Θα γινότανε λέει κάθαρση στον Καπιταλισμό απο το κακό ΠΑΣΟΚ που τον λέρωσε.... και μετά με το Καλό ΠΑΣΟΚ ο ...συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου.... θα αναλάμβανε διαχειρηστής του Καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο..... Η όπως σήμερα αν φύγουμε απο το Ευρώ και την Ε.Ε θα διαγράψουμε τος Χρέος και σωθήκαμε....... ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

experience είπε...

Νομίζω χάθηκαν οι καταθέσεις πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ. Και σπίτια

Ανώνυμος είπε...

Θα σε προκαλεσω λιγο κ αν θες σχολιαζεις: http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/06/blog-post_13.html?m=1
Βασιλης

Ανώνυμος είπε...

@21 Μαρτίου 2017 - 10:54 μ.μ

Σοβαρά τώρα καλείς τον κειμενογράφο ΑΥΤΟΥ του μπλόγκ, να σχολιάσει σε κείμενο και μπλόγκ του ξεφτίλα Καζάκι; Τόσο θράσος πια;

Κώστας

teddygr είπε...

Ήρεμα, βρε Κώστα! ***γέλια*** Ο Βασίλης σίγουρα ξέρει ότι έχω προηγούμενα με τον Καζάκη, διάβασε και τις ασυναρτησίες του και είπε να με τσιγκλήσει. Ομολογώ ότι το σκέφτομαι σοβαρά να τσιμπήσω! ***νέα γέλια***

Ανώνυμος είπε...

Άσε τον Καζάκη και τον καζανάκι και δες πόσο "σκληρά" τιμωρήθηκε ο λαυρέντης...
Σιγά μην καθόταν στην ψειρού, αυτή είναι μόνο για τον άκη...
(αλήθεια η μαιζονέτα στην αεροπαγίτου του άκη κατασχέθηκε ή ακόμη -ρητορικό ερώτημα)

h ttp://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B6/130289/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

Αποφυλακίστηκε ο Λαυρεντιάδης 25/6/2014

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός με ...ανθρώπινο πρόσωπο..... και ο Εθνικιστής Καζάκης. ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ.........ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρη πραγματικα περμενω να τσιμπησεις.Η αληθεια μου εχει ως εξης: Λογω ελλειψης χρονου προσπαθω πολυ γρηγορα να εχω καποια πληροφορηση. Ο πρωτος που θα καταφυγω εισαι εσυ, παραλληλα τσεκαρω πολλες φορες κ τον αντιλογο. Λαθος η τακτικη μου αλλα δεν γινεται αλλιως. Φιλε συνεχισε το εργο σου αλλα προσεξε μην σε ρουφηξει αυτο πραγμα που λεγεται blog γιατι ειναι ατιμο. Ευχαριστω. Βασιλης

Ανώνυμος είπε...

Το αφήνω εδώ είναι αποκαλυπτικό. Συνέντευξη του Λαφαζάνη στον Δημοσιογράφο Θεοδωρόπουλο. Ποτέ δεν πίστευα οτι στην ΕΣΣΔ είχανε Σοσιαλισμό ακόμα και τότε που ήμουνα στην ΚΝΕ. Μας λέει ξεκάθαρα οτι ποτέ δεν ήτανε Κομμουνιστής και μετά ζητάει συνεργασία με το ΚΚΕ. Μιλάμε για πολύ ΣΑΒΟΥΡΑ ....εκείνα τα χρόνια..... και αγαπάει λέει και τον Καπετάν Γιώτη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Για αυτό που γράφει ο Παναγιώτης στο 2:16 μ.μ.
«Σφυρίζει» αδιάφορα και για την Βενεζουέλα

Π.Λαφαζάνης στο bankingnews - 20/03/2017

http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/298144-p-lafazanhs-sto-bankingnews-o-syriza-fobatai-exegersh,-leei-eyrw-kai-xero-pswmi-na-kratikopoihthoyn-tte,-trapezes.html

«(..)Ε: Αυτό όμως έχει αρκετή θεωρία μέσα όπως το περιγράφεται.
Αλλά εγώ θα επανέλθω πάλι στο νόμισμα.
Το νόμισμα έχει αξία – με βάση τους οικονομολόγους – αν μπορείς να δανειστείς ή δεν μπορείς να δανειστείς.
Βέβαια είναι γνωστό ότι είστε θιασώτης της Βενεζουέλας.
Και αυτοί έχουν το δικό τους νόμισμα, και πολλά τα προβλήματα , όπως πληθωρισμό.

Α: Με συγχωρείτε, το «θιασώτης» της Βενεζουέλας το λέτε εσε

Ε: Να πάρω πίσω τη φράση μου, να την ανακαλέσω;

Α: Κοιτάξτε, κοιτάξτε, δεν έχω υπάρξει θιασώτης οποιουδήποτε και οποιασδήποτε χώρας ακόμη και στον υπαρκτό σοσιαλισμό, όταν ήμουνα στο ΚΚΕ, εγώ δεν ήμουνα θιασώτης του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ε: Να την πάρω πίσω τη φράση μου......

Α: Όχι, λέω.

Και βάλτο αυτό γιατί έχει σημασία, δεν ήμουνα θιασώτης του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ήμουν από κείνους στο ΚΚΕ – αιρετικούς από τότε που ήμουνα στην ΚΝΕ – που τους έλεγα ότι ο υπαρκτός είναι ανύπαρκτος ως σοσιαλισμός. Αυτά δεν τα λέω εκ των υστέρων.
Το λέω, και το ξέρουνε και στο ΚΚΕ.

Γνωρίζουν ακριβώς τι έλεγα τότε και ποια ήταν η αντιπαράθεσή μας.
Λοιπόν, δεν είμαι θιασώτης της Βενεζουέλας ούτε έχω κανένα πρότυπο που νομίζω ότι στο σημερινό κόσμο πρέπει να το αντιγράψουμε.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας πρωτότυπος δρόμος. Ένας καινούργιος δρόμος που να ταιριάζει στην πραγματικότητα τη δικιά μας και να ανοίγει θετικές προοπτικές.
Και αυτό είναι το πρόγραμμά μας..»

Ανώνυμος είπε...

4.34 Η Αλητεία του σπάει τα Κοντέρ. Ενω εκείνο που ζούσαμε τις δεκαετίες μετά το 1956 ήτανε το δικό τους μοντέλο.... το ταυτίζει με τον Σοσιαλισμό των Μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ για να τα λερώσει όλα. Το ίδιο και στην Βενεζουέλα. Πάλι δικό τους το μοντέλο.... που κατασυκοφάντησε τα πάντα στην Λ.Αμερική τώρα κάνει πως το αρνείται επειδή τάχα δεν εφαρμόστηκε καλά..... Ο Οπορτουνιστής κύκλους κάνει...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα τον Χαιρετισμό του Κ.Κ απο τις Φιλλιπίνες και καράφλιασα.... Ο Σοσιαλισμός λέει στην ΕΣΣΔ ...κατέρρευσε.... απο ειδικούς πράκτορες του ...ιμπεριαλισμού... που μπήκανε στο ΚΚΣΕ στα τέλη της Δεκαετίας του 80. ΤΟΜΠΟΛΑ. Ολα πηγαίνε μια χαρά Μπολσεβίκικα μέχρι τις 11 Μάρτη του 1985 και τα καταστρέψανε όλα Γκορμπατσόφ Σεβαρνάτζε που ήτανε ...πράκτορες... και βρεθήκανε ξαφνικά εκεί..... Φτανει μωρέεεεεεε οχι άλλο κάρβουνοοοοο...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ