Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Ιουλίου 2013

Σχολιάζοντας τις ειδήσεις

Ο Δαυίδ αποφάσισε να κλείσει μια από τις εταιρείες του, την Nutriart (Κατσέλης κλπ), προφανώς επειδή ο άνθρωπος αντιμετώπιζε ανεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Παρά τα προβλήματά του, όμως, προσφέρεται μέσω μιας άλλης εταιρείας του, της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεων (Coca Cola κλπ), να αναλάβει την ανακατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος στην ευρύτερη περιοχή τής Θεσσαλονίκης. Κανονικά, αυτή είναι δουλειά τού κράτους, έτσι; Αλλά το δόλιο το κράτος δεν έχει λεφτά, οπότε δέχεται ευγνωμόνως την προσφορά τού Δαυίδ. Ο οποίος Δαυίδ, όμως, φαίνεται πως χρειάζεται λεφτά για επενδύσεις, γι' αυτό και το κράτος φορολογεί τα κέρδη του μόλις με 10%, ενώ έναν απλό μισθωτό τον φορολογεί μέχρι και με 42%. Οι μειωμένοι φόροι, λοιπόν, αφήνουν κάμποσα εκατομμυριάκια στο συρτάρι τού Δαυίδ. Όχι όσα έχει ανάγκη ο άνθρωπος (γι' αυτό αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην Nutriart), όμως αρκετά για να ανακατασκευάσει ένα σχολικό κτήριο.

Μπερδεύτηκα... Δηλαδή, ο Δαυίδ ανακατασκευάζει σχολεία με κάποια (λίγα) από τα λεφτά που γλιτώνει λόγω μειωμένης φορολογίας. Τα κενά που αφήνει στον κρατικό κορβανά η μειωμένη φορολογία τού Δαυίδ αναπληρώνονται από την δική μου αυξημένη φορολογία. Από την άλλη, η "προσφορά" τού Δαυίδ θα καταχωριστεί στις δαπάνες του, οπότε θα πληρώσει ακόμη λιγώτερους φόρους, μεγαλώνοντας το κενό που θα πρέπει να αναπληρώσει η δική μου φορολογία... Τελικά, ποιός ανακατασκευάζει το σχολείο; Ο Δαυίδ ή εγώ;

-----------------------------------------

Χρεωκόπησε το Πράκτικερ στην Γερμανία. Η διοίκησή του λέει πως αναγκάστηκε να καταφύγει στην χρεωκοπία λόγω των άλυτων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε η επιχείρηση. Από την άλλη, βγαίνει η Πράκτικερ Ελλάς, παρουσιάζει στοιχεία περί αυξημένης κερδοφορίας της και διατυμπανίζει ότι το υποκατάστημα της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Πώς να μη γελάσει κανείς; Μια από τις "εμπνευσμένες" κατηγορίες των "σκεπτομένων" αναλυτών κατά του ΚΚΕ ήταν πως, ενώ έκλεισαν τα κεντρικά τής επιχείρησης στην Ρωσσία, ο Περισσός επιμένει να κρατάει ανοιχτό το υποκατάστημα στην Ελλάδα. Γκίνια που έχουν οι άνθρωποι! Το κλείσιμο τού Πράκτικερ στην Γερμανία τούς κατέστρεψε το -ηλίθιο, έτσι κι αλλιώς- "ευφυολόγημα".

-----------------------------------------

Ο Ολλάντ τα βρήκε με την Μέρκελ κι ο Μοσκοβισί επιμένει να μας κάνει μαθήματα για το πώς θα πρέπει να πολιτευτούμε ώστε να βγούμε από την κρίση. Επειδή οι άνθρωποι είναι σοβαροί και δεν θα θέλανε με τίποτε να αποτέλεσουν παράδειγμα εφαρμογής τής παροιμίας "δάσκαλε που δίδασκες...", είναι λογικό να υποθέσουμε πως θα ήσαν ευχαριστημένοι αν η Ψωροκώσταινα γινόταν Γαλλία. Παρά ταύτα, ούτε ο Ολλάντ ούτε ο Μοσκοβισί τολμούν να ξεστομίσουν κάτι σαν "να, κοιτάτε εμάς" ή "νά τι καταφέραμε εμείς".

Λογικόν. Πώς να φέρουν την χώρα τους ως παράδειγμα, την στιγμή που αποκαλύπτεται πως πάνω από 120.000 άνθρωποι χουν χάσει την δυνατότητα να μένουν σε κανονικό σπίτι και έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς; Πολύ περισσότερο δε, όταν δεν μιλάμε για άνεργους αλλά για εργαζόμενους! Μιλάμε για εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν τόσο ευτελείς αποδοχές ώστε δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτεί ένα σπίτι (ρεύμα, νερό, θέρμανση, φορολογία κλπ) και αναγκάζονται να καταφύγουν σε καταυλισμούς. Αυτή είναι η προτελευταία τους επιλογή. Η τελευταία θα είναι να γίνουν κλοσάρ.

Μια καινούργια κοινωνική ομάδα εμφανίζεται στον καπιταλιστικό κόσμο: οι εργαζόμενοι φτωχοί. Τους έχουμε δει εδώ και καρό στον τόπο μας. Τώρα και στο Παρίσι. Ελλάς - Γαλλία: συμμαχία.

-----------------------------------------

Η βρεττανική κυβέρνηση συγκινήθηκε από την φτώχεια και την κακομοιριά τής Αφρικής κι αποφάσισε να βοηθήσει. Έτσι, διαβάζω ότι το Λονδίνο θα διαθέσει 35 ολόκληρα εκατομμύρια λίρες για να μπορέσουν να φάνε μια μπουκιά φαΐ οι πεινασμένοι κάτοικοι του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε. Συγκεκριμένα, τα λεφτά των βρεττανών θα πάνε για την σίτιση περίπου 1.600.000 λιμασμένων μαλαουιανών και περίπου 900.000 πεινασμένων ζιμπαμπουεανών.

Πρώτη παρατήρηση: Με 35 εκατομμύρια λίρες (αν φτάσει ολόκληρο το ποσό στον προορισμό του και δεν "λιμαριστεί" καθ' οδόν) θα πρέπει να λύσουν το επισιτιστικό τους πρόβλημα κάπου δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν ξέρω τι λέει το δικό σας κομπιουτεράκι αλλά το δικό μου επιμένει ότι σε κάθε πεινασμένο αναλογούν 14 (ολογράφως: δεκατέσσερις) λίρες. Όσο κοστίζει μια πίτσα και δυο μπουκάλια μπύρα στο Κόβεν Γκάρντεν, δίχως το φιλοδώρημα.

Δεύτερη παρατήρηση: Μαλάουι λέγεται η παλιά Νυασσαλάνδη, βρεττανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1964, με πληθυσμό κάπου 15 εκατομμύρια. Ζιμπάμπουε λέγεται η παλιά Ροδεσία, βρεττανική αποικία μέχρι το 1965, με πληθυσμό κάπου 14 εκατομμύρια. Δηλαδή, ο βρεττανικός λέων, αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε αυτές τις χώρες επί σειρά δεκαετιών και απομύζησε τον πλούτο τους, έρχεται τώρα να τρατάρει τους κατοίκους τους δυο φοντανάκια, παριστάνοντας ότι τους βοηθάει ενώ, ουσιαστικά, τους φτύνει κατάμουτρα.

4 σχόλια:

Athamus είπε...

Αν μπορείς, ενα σχόλιο και γι'αυτό:
http://www.imp.gr/2012-03-27-20-22-23/579-%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE,-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B1.html Πραγματικά, προσπάθησα να το κρίνω, αλλά η αλματώδης λογική του με ξεπερνάει...

teddygr είπε...

@ Athanus

Τί μου ζητάς να σχολιάσω; Τον κάλο που έχει στο κεφάλι ο μητροπολίτης Πειραιά; Σιγά μην ασχοληθώ σοβαρά με τις μαλακίες που εκτοξεύει ο βλαμμένος που πέρυσι δήλωσε -κατά λέξη- ότι "οι ομοφυλόφιλοι έκαναν αξία ζωής τον σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων" (παρατήρηση: προφανώς ο Σεραφείμ είναι τόσο μισογύνης ώστε δεν μπόρεσε να σκεφτεί ότι η αποστροφή του αφήνει ανέγγιχτες τις ομοφυλόφιλες γυναίκες).

Πάντως, προσωπικά τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της χρήσης ελληνικών ονομάτων. Προτιμώ το Φοίβος από το Παύλος και το Ορφέας από το...Χρυσοβαλάντης. Παράλληλα, ας εξομολογηθώ ότι θεωρώ ακατανόητη την μόδα των δυο ονομάτων.

Αλήθεια, τί ακριβώς σημαίνουν τα ονόματα "Παύλος", "Ιωάννης", "Ματθαίος", "Ιωσήφ", κλπ; Δηλαδή, πρέπει να ξέρω ξένες γλώσσες για να καταλάβω τι δηλώνει το όνομά μου;

Και κάτι άσχετο-σχετικό. Το θηλυκό όνομα "Δήμητρα" είναι σύνθετο (Γη->Δη + μήτηρ, εξ ου και η αρχαία κλητική "Δήμητερ") και είναι προφανές ότι σημαίνει μάνα τής γης. Τώρα, ρώτα τον Σεραφείμ να σου πει τι σημαίνει το αρσενικό "Δημήτριος" (ο μητριός τής γης, ίσως;).

[Παύλος: από το λατινικό paulus = μικρός, ταπεινός # Ιωάννης: από το εβραϊκό γιαχβέ = θεός # Ματθαίος: εξελληνισμός τού εβραϊκού Ματθάν = δώρο θεού (ελλ.: Θεόδωρος) # Ιωσήφ: από το εβραϊκό γιοσέφ = ο θεός θα αυξήσει]

Ανώνυμος είπε...

Είναι εύκολο να γράψει κανείς με τέτοιο τρόπο. Θα πάρει likes κτλπ. Κάθε εταιρία είναι διαφορετική οντότητα , αποτελείται από μετόχους. Δεν μπορεί οι ενέργειες τις μιας εταιρίας να επηρεάζονται από μίας άλλης. Αν γινόταν αυτό τότε δεν θα μπορούσε καμία επένδυση να προχωρήσει. Σίγουρα οι ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βοηθούν σε χαμηλότερη φορολογία. Αλλα τι ακριβώς κάνουν οι ΕΚΕ ; Δίνουν με το παραπάνω χρήματα με σκοπό να γίνουν έργα
Αν είχες να φορολογηθείς για 100 και δώσεις για κοινωνική ευθύνη τα 50 τότε μπορεί για τα υπόλοιπα 50 να φορολογηθείς χαμηλά αλλά θα έχουν δοθεί στο κοινωνικό σύνολο 60.
Αλλά ξέχασα είμαστε ένα αντι-ιμπεριαλιστικό κράτος που προτιμάμε τα πάντα να ρημάξουν , δεν μας πειράζει που οι πολιτικοί έκλεψαν τα πάντα και μας ξεπουλήσαν στο ΔΝΤ , δεν μας φτάνει που οι βολεψάκηδες και οι κλεφτες της δημόσιας εξουσίας οδήγησαν 1.3 εκ ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα στην ανεργία αρκεί ο δαυιδ και κάθε δαυίδ να φταιει για όλα. Γιατί ποτέ δεν φταίξαμε εμείς. Και ουτε πρόκειται ποτέ να φταίξουμε εμείς. Οι άλλοι ...

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος

Κατ' αρχάς, αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι με υποτιμάς, πως τάχα γράφω για να εισπράττω συγχαρητήρια. Άλλωστε, στο ιστολόγιο δεν υπάρχει δυνατότητα για "likes κτλπ".

Πάμε, όμως, στην ουσία τού σχολίου σου, με την οποία διαφωνώ ριζικά. Και βεβαίως υπάρχει αλληλεξάρτηση των εταιρειών ενός ομίλου. Και βεβαίως οι ενέργειες της μιας επηρεάζουν τις άλλες. Και βεβααίως όλες μαζί συντονίζονται με βάση την κεντρική αρχή του καπιταλισμού, η οποία λέει πως ο αποκλειστικός στόχος τής επιχειρησιακής συμπεριφοράς είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Όσον αφορά τις "κοινωνικές προσφορές" των οποιωνδήποτε εταιρειών, τις έχω γραμμένες στα παλιά μου τα παπούτσια (για να μη πω τίποτε χειρότερο). Εφ' όσον "ο Δαυίδ και κάθε Δαυίδ" διαθέτει πλούτο μεγαλύτερο από εκείνον τον οποίο δικαιολογεί η πραγματική δουλειά του, από κάπου τον έχει κλέψει. Αλλοιώς, πώς εξηγείται το γεγονός ότι το 0,02% των κατοίκων αυτού του πλανήτη νέμονται το 45% του παγκόσμιου πλούτου;

Κανονικά, την απάντηση θα έπρεπε να την έχεις πάρει από το τελευταίο "κεφάλαιο" τού σημερινού σημειώματος. Και οι βρεττανοί "προσφορά" κάνουν στους αφρικανούς...