Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Φεβρουαρίου 2013

Εφοπλιστικά και...εθελοντικά!

Βενιάμης. Θοδωρής (φτου, κακά!) Βενιάμης. Ντου γιου νόου Βενιάμης, γκάυς; Μιλάμε για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε., όπως λεγόταν στην κατοχή η φασιστική γερμανοκίνητη αντισημιτική Εθνική Ένωσις Ελλάδος). Το εν λόγω μπουμπούκι μίλησε πρόσφατα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση τής ΕΕΕ και είπε μερικά θαυμαστά πραγματάκια:

"Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην έντονη κριτική που ασκείται από μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου κατά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας με κατηγορίες για ανεπαρκή φορολόγηση των κερδών της και μη συνεισφορά της στην επίλυση του αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για υποκριτικά σχόλια, δεδομένου ότι ανάλογα φορολογικά καθεστώτα εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και μη χώρες, όχι μόνο για την εθνική τους ναυτιλία, αλλά και για την προσέλκυση ξένων εφοπλιστικών επενδύσεων. Μήπως επιθυμούν να στερήσουν από την Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη;"

Να μεταφράσουμε σε απλά ελληνικά; Ρε μάγκες, τί μαλακίες μάς λέτε ότι στην Ελλάδα δεν  πληρώνουμε φόρους; Δηλαδή, σε ποιά χώρα πληρώνουμε, ρε γαμώτο; Αφού εμείς έχουμε το χαρτί στα χέρια μας κι εμείς κάνουμε τα κουμάντα, τί παπαριές ζητάτε; Να μας επιβάλει φόρους η Ελλάδα; Γίνονται αυτά; Τί σκατά φόρους να μας επιβάλει, από την στιγμή που μπορούμε να πάρουμε τα καράβια μας και να τα πάμε στην Μάλτα, στα Βανουάτου, στα Γκαλαπάγκος, στα νησιά Σολωμόντος ή όπου αλλού γουστάρουμε; Μαλάκες είμαστε να κάτσουμε εδώ και να πληρώνουμε; Θυμόσαστε τι σας είπε ο Ρέστης; "Θέλετε να μας φορολογήσετε; Βρείτε μας πρώτα και μετά μας φορολογείτε".

Να προχωρήσουμε την μετάφραση; Ρε σεις, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι από μας έχουμε ακόμη εδώ τα καράβια μας; Τα έχουμε γιατί δεν πληρώνουμε δεκαράκι τσακιστό, γιατί καταργήθηκε το καμποτάζ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει δώσει την δυνατότητα να απασχολούμε σκλαβάκια με τρεις κι εξήντα μεροκάματο και γιατί φροντίσαμε να γίνουν έτσι οι νόμοι ώστε να γαμάμε και να δέρνουμε δίχως να δίνουμε απολογία σε κανέναν. 

Αλλά ο Θοδωρής (φτου, κακά!) Βενιάμης είναι και μεγαλόκαρδος:

"Είμαστε σε ανοικτό, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου το σύνολο του ελληνικού εφοπλισμού να προβεί σε εθελοντική οικονομική συμβολή στο προσεχές τριετές κρίσιμο διάστημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας."

Ωραια πράματα, έτσι; Τί είπε ο Βενιάμης, σε απλά ελληνικά; "Μιας και η κατάσταση έχει γίνει σκατά για τους έλληνες, το κουβεντιάζουμε με την κυβέρνηση να δούμε αν θέλουμε κι εμείς να δώσουμε το κατιτίς μας για να ανασάνει η οικονομία σας". Αμ πώς! Ξεχάστε αυτά τα "σοβιετικά" που ξέρατε και που έχετε βάλει και στο κωλοσύνταγμά σας, πως τάχατες ο καθένας πρέπει να δίνει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Εδώ μιλάμε για ελεύθερη (ή φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη, το ίδιο κάνει) οικονομία, όπου ο καθένας -απ' αυτούς που έχουν- δίνει ό,τι γουστάρει και άμα του καυλώσει. Υποχρεωτικά πληρώνουν μόνον οι μαλάκες. Εμείς πάμε μόνο εθελοντικά. Κι άμα σας αρέσει.

Και ολοκλήρωσε ο πρόεδρος:

"Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα με βάση τον σεβασμό του παγιωμένου θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας, η συνταγματική κατοχύρωση του οποίου αποδεικνύει ότι η ναυτιλία έχει ιστορικά κριθεί εθνικό ζωτικό κεφάλαιο, μη διαπραγματεύσιμο και λόγω τούτου, αναγκαίο να διαφυλαχθεί από διακυμάνσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία της εκάστοτε κυβέρνησης."

Κατανοητόν; Τί λέει ο Βενιάμης; "Μάγκες, τα φράγκα μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Συνεπώς, όποια κυβέρνηση κι αν διαλέχτε αύριο το πρωί να σας κουμαντάρει, μη μας σκοτίζετε τ' αρχίδια γιατί εμείς είμαστε κατοχυρωμένοι ιστορικά". Τί διάολο; Ολόκληρο Κανάρη, ολόκληρο Μιαούλη κι ολόκληρη Μπουμπουλίνα βγάλαμε. Τί θέλετε τώρα; Να βάλετε χέρι στα κεκτημένα 180-τόσων χρόνων;

Αυτά ακούει ο Μουσουρούλης και κατεβάζει τα βρακιά του, αυτά ακούει κι ο Σαμαράς και στήνεται στα τέσσερα. Προς θεού, μη κάνουμε κάτι κακό και θυμώσουν οι εφοπλιστάδες και πάρουν τα καράβια τους!

Μόνο που δεν καταλαβαίνω τί στον διάολο κερδίζω εγώ, ο απλός έλληνας πολίτης, από τα καράβια των εφοπλιστάδων. Φόρους; δεν πληρώνουν. Επενδύσεις; παπάρια, αφού τα καράβια τους τα χτίζουν στην Κίνα και στην Κορέα, ενώ τα δικά μας καρνάγια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δουλειά; κάτι μπαγκλαντεσιανούς και κάτι νιγηριανούς παίρνουν στην δούλεψή τους. Κι αν καμμιά φορά ξεστρατίσουν και πάρουν κι εμένα, με "πληρώνουν" μ' ένα ξεροκόμματο και μια κονσέρβα όλο κι όλο. Ας μου πει κάποιος, επί τέλους, τι στα κομμάτια θα μου λείψει αν σηκώσουν στα καράβια τους παναμέζικη σημαία.

Άει στον διάολο, συγχίστηκα πάλι σήμερα...

3 σχόλια:

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Ας με λένε βοϊβοντίνα κι ας ψοφάω από την πείνα! Ετσι το βλέπουν Κάποιοι και είναι εθνικά υπερήφανη για τους αφεντέδες τους.

Cos είπε...

Ο Κος Βενιάμης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν έρθει στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δούμε τι θα κάνει τότε που θα βρεθεί ενώπιον του Μηλιού. Όπως είναι γνωστό ο Μηλιός έχει εξηγήσει ότι θα παρακαλέσει τους εφοπλιστές να συνεισφέρουν και αυτοί. Τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για τους εφοπλιστές μας.

Ανώνυμος είπε...

To επιχείρημα των υπέρμαχων των εφοπλιστών αφορά τους εργαζόμενους στα ναυτιλιακά γραφεία αλλα και στις έτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.