Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Ιουνίου 2017

Πολιτική ανθρωπογεωγραφία

Αν θέλαμε να σημειώσουμε την πλέον εντυπωσιακή εξέλιξη που σημειώθηκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά την τελευταία πενταετία, δεν θα αναφερόμασταν ούτε στην καταβαράθρωση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠαΣοΚ ούτε στην ανάδειξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Δίχως πολλή σκέψη θα υπογραμμίζαμε την εξωπραγματική άνοδο του ΣυΡιζΑ, που βρέθηκε από το ταπεινό 3% του "μπαίνω - δεν μπαίνω στην βουλή" στους κυβερνητικούς θώκους.

Αλήθεια, πώς οι 315.000 ψηφοφόροι του 2009 έγιναν 1.061.000 τον Μάιο και 1.655.000 τον Ιούνιο του 2012, αναδεικνύνοντας τον ΣυΡιζΑ σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη; Και πού βρέθηκαν ακόμη 600.000 άνθρωποι, που έκαναν με το κουκί τους το 2015 πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα; Η πρόχειρη απάντηση, η οποία δίνεται συνήθως, είναι ότι μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου οι οπαδοί -και πολλά στελέχη- του ΠαΣοΚ. Οπωσδήποτε, η εν λόγω άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί λαθεμένη, τουλάχιστον κατ' αρχήν. Όμως, από την μια ενέχει μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας περιορίζοντας την δεξαμενή 1.950.000 ψήφων κι από την άλλη δεν δείχνει το ποιοι είναι αυτοί που μεταστεγάστηκαν. Ποια είναι στ' αλήθεια η ανθρωπογεωγραφία εκείνων που στήριξαν με την ψήφο τους την ανάδειξη μιας "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης;

Αλέκος Αλαβάνος, Αλέξης Τσίπρας. Από το 5,04% του 2007 και το 4,60% του 2009...

Όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν γεννήθηκαν σε μια νύχτα. Κυοφορούνταν επί σειρά ετών σε διάφορες γαστέρες. Διάβαζαν κάθε Κυριακή σοβαρές μετριοπαθείς εφημερίδες, σαν την Καθημερινή και το Βήμα, εμβαθύνοντας στα άρθρα του Χρήστου Γιανναρά και του Μάριου Πλωρίτη, ενδεχομένως δε και αποδελτιώνοντάς τα. Τα ραδιόφωνά τους ήταν συντονισμένα στην συχνότητα σοβαρών ραδιοσταθμών, όπως ο Σκάι και ο Πλάνετ. Έτρεφαν συμπάθεια προς το δύσκολο έργο των σημιτικών εκσυγχρονιστών αλλά και αρκετή υποβόσκουσα εκτίμηση για τον σεμνό και ταπεινό Κώστα Καραμανλή. Περηφανευόντουσαν για τον κοσμοπολιτισμό τους και επιθυμούσαν διακαώς μια Ελλάδα ισότιμη με τους άλλους ευρωπαίους, μια επιθυμία που φρόντιζαν να την κρατούν ζωντανή κάνοντας μερικά ταξιδάκια σε ευρωπαϊκές χώρες, πάντα με οργανωμένα γκρουπ, χάρη στα οποία έμαθαν να θεωρούν ως δείκτη πολιτισμού τούς καθαρούς δρόμους ή τις πλατείες όπου όλες οι πλάκες ήσαν γερές και στην θέση τους.

Όλοι αυτοί είναι δημοκράτες. Απλά και χωρίς φιοριτούρες. Δεν είναι ανάγκη να ξέρουν περισσότερα ούτε θέλουν να ξέρουν περισσότερα. Τους αρκεί ότι μέσα σε καθεστώς δημοκρατίας έζησαν ημέρες ευημερίας. Δεν έχουν καμμιά σχέση με εθνικισμούς και ρατσισμούς, εκτός ίσως από κάποια ανέκδοτα με μαύρους, εβραίους, γύφτους ή πόντιους και πάντοτε με την προϋπόθεση ότι το βλαστάρι τους δεν θα έμπλεκε ποτέ με μαύρο ή γύφτο (οι πόντιοι συγχωρούνται πάντα και οι εβραίοι υπό προϋποθέσεις, κυρίως οικονομικές). Δεν είναι τεμπέληδες. Όχι μόνο δουλεύουν αλλά καμαρώνουν κιόλας ότι κάνουν καλά την δουλειά τους. Παρά ταύτα, δεν συγκινούνται από απεργίες, πορείες και διαδηλώσεις ούτε καταλαβαίνουν τι στο καλό ζητούν όσοι φωνάζουν για "εργατικά δικαιώματα", όχι επειδή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει "δικαίωμα" αλλά επειδή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει "εργάτης".

Φυσικά, ανάμεσα σε 1.950.000 ψηφοφόρους βρέθηκαν και κάποιοι λίγοι που ξεφεύγουν από το παραπάνω γενικό περίγραμμα, όντας η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των εξαιρούμενων είναι τιμωροί. Πρόκειται για ψηφοφόρους που έχασαν την βολή τους ή τα κεκτημένα τους και η επιθυμία τους ήταν περισσότερο να τιμωρήσουν εκείνους που τους τα στέρησαν παρά η προσδοκία πως ετούτοι θα τους τα ξαναδώσουν. Από πολιτικές θέσεις, δεν πολυνογάνε. Από εφημερίδες, ας είναι καλά η Άθενς Βόις και τα λοιπά φρη-πρες. Από ραδιόφωνο, ΕΡΑ-Σπορ και Ράδιο Μπλάκμαν. Από ενημέρωση, ας είναι καλά τα ιδιωτικά κανάλια με τους έγκυρους αναλυτές που τα εξηγούν όλα με τρόπο κατανοητό. Από κοσμοπολιτισμό... σιγά πια με τους ψωνισμένους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ενώ από Καρπενήσι και Ζαγοροχώρια δεν έχουν ιδέα. Ρατσισμοί κι εθνικισμοί δεν τους αφορούν, αλλά... (αυτό το αλλά που ακυρώνει όλα τα προηγούμενα). Το παν είναι να τιμωρηθούν εκείνοι που τους έβλαψαν με το χρηματιστήριο, με τα μνημόνια, με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με...

Ιδού η ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων που εκτόξευσαν τον μέχρι προ δεκαετίας ασθμαίνοντα εκλογικά ΣυΡιζΑ στην κορυφή της βουλής. Βέβαια, όλους αυτούς κάθε άλλο παρά ως αριστερούς -πολύ περισσότερο δε ως ριζοσπάστες- μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανείς. Είπαμε, πρόκειται απλώς για δημοκράτες. Δεν νοιάζονται για πολιτικά συστήματα, νοιάζονται για το καλό του τόπου. Δεν οραματίζονται κάποια παγκόσμια επανάσταση αλλά μια απλή, καθημερινή ισονομία, βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και πάνω απ' όλα, επιμένουν να μη θεωρούν τον ξεσηκωμό ως διέξοδο, περιμένοντας υπομονετικά τον χαρισματικό ηγέτη που θα αλλάξει την μοίρα τους προς το καλύτερο.

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών αισθάνεται ήδη απογοητευμένη. Όμως, ίσως κάπου εδώ, σ' αυτή την απογοήτευση, να βρίσκεται κρυμμένη και η ελπίδα πως οι απογοητευμένοι θα καταλάβουν ότι τίποτε δεν χαρίζεται, τίποτε δεν κερδίζεται δίχως μάχη. Πατήρ πάντων πόλεμος.

...στο 26,89% του 2012 και στο 36,34% του 2015.

Τελειώνω. Θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος ότι τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία που παρέθεσα σε τούτο το κείμενο, χαρακτήριζαν και τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ των προηγούμενων δεκαετιών. Θα αντιτείνω ότι πουθενά δεν ισχυρίστηκα κάτι διαφορετικό. Όσο "αριστεροί" είναι αυτοί που έστειλαν τον ΣυΡιζΑ στην εξουσία τώρα, τόσο "σοσιαλιστές" ήσαν κι εκείνοι που έκαναν το ίδιο με το ΠαΣοΚ τότε. Θα προσθέσω δε ότι τα ίδια στοιχεία χαρακτηρίζουν και πολλούς από τους ψηφοφόρους τής Νέας Δημοκρατίας. Η έλλειψη ταξικής συνείδησης δεν έχει στεγανά. Είναι διακομματική.

Υστερόγραφο: Επαναλαμβάνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι το κείμενο αναφέρεται όχι στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣυΡιζΑ αλλά σ' εκείνους που τον πρωτοψήφισαν το 2012. Έχω μερικούς φίλους ανάμεσα στους υπόλοιπους και δεν θέλω να τους πικράνω περισσότερο.

35 σχόλια:

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Εξαιρετικό!
Μωρέ, να τους πικράνεις και να τους παραπικράνεις!
Εχω κι εγώ τέτοιους μπόλικους, αλλά τους "εκδικούμαι": "Καλώς την ....Αριστερή Εξουσία!" ....κι άλλα τέτοια!
Πάντως το κοινωνικό (οικονομικό αλλά και κοινωνιολογικό) φαινόμενο του "κυρ-Παντελή", βρήκε την ανυπέρβλητη ιστορική έκφρασή του στο ΠΑΣΟΚ. Από κάποια εποχή και μετά, έχω πειστεί, πως το "πασοκ" στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει μια κοινωνική τάξη, που θάναι πολύ μπουμπούνας κανείς αν την οριοθετεί στενά σε ένα η σε κάποια (χαρακτηριστικά - δε λέω) πολιτικά κόμματα. Τον "πασόκα" δεν θα τον βρείς μόνο κολλημένο στο συχωρεμένο ΠΑΣΟΚ, μεταγραμμένο στον ασυγχώρητο τΣύριζα, η μεταλλαγμένο(; -μμμμ!) στην, τίγκα στις ορμόνες, Χρυσή Αυγή. Ζουν ανάμεσά μας και κυκλοφορούν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ακόμη και σ' αυτούς, που έχουν αντισώματα.
Και θαρρώ, πως όλο το παιχνίδι, για το Κεφάλαιο, είναι να τους μαντρώσει σε ΕΝΑ υπερκόμμα, που θάναι, χωρίς να λέγεται, ο Φασισμός-του-21ου-Αιώνα.
Και δυστυχώς, των φίλων, που δε θέλουμε να πικράνουμε, (έχω κι εγώ τέτοιες αναστολές, κι ας λέω...) δε λέει να πάει το κυρ-Παντελήδικο μυαλουδάκι τους σε τέτοια. Βλέπεις, "Ναι, αλλά ο Στάλιν, κύριε...." ...μας σκότωνε το όνειρο να γίνουμε και μείς αφεντικά.

Ανώνυμος είπε...

Απολαμβάνουμε χαλαρά Giorgio Gaber. Il conformista:
https://www.youtube.com/watch?v=Lwcb9PX91m0


Τόλης.

ΔΤ είπε...

Σεχτάρ, ο Ραφαηλίδης είχε δώσει το χαρακτηρισμό "πράσινος φασισμός" στο διακομματικό κοινωνικό φαινόμενο "πασοκ".

Και μιας και πιάσαμε το τραγούδι...

"Και όπως είναι φυσικό η μεσαία τάξη
θέλει και εκείνη λιγάκι να διατάξει,
να γίνει άρχουσα δηλαδή!"...

https://www.youtube.com/watch?v=XBqL40WPOSA

Ανώνυμος είπε...

«…έμαθαν να θεωρούν ως δείκτη πολιτισμού τούς καθαρούς δρόμους ή τις πλατείες όπου όλες οι πλάκες ήσαν γερές και στην θέση τους.»

Ίσως το μοναδικό, στο οποίο μπορούν να έχουν δίκιο, για να μην πούμε ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται…

Ή: Λίγη αυτογνωσία δε βλάπτει…

Νουνεχής

teddygr είπε...

Παρ' ότι "Νουνεχής", θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω απολύτως. Οι καθαροί δρόμοι και οι ωραίες πλατείες είναι δείκτες πολιτισμού ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ όλοι οι πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, (α) δεν πεινάνε, δεν ζητιανεύουν και δεν ψάχνουν στα σκουπίδια για οποιονδήποτε λόγο, (β) κοιμούνται κάτω από ένα κεραμίδι κι όχι σε παγκάκια ή όπου βρουν, (γ) έχουν ακώλυτη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και επικοινωνία. Όσο υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο από την πείνα ή σπίτια που φωτίζονται με γκαζόλαμπες, οι ωραίες πλατείες δεν είναι δείκτης πολιτισμού. Είναι ύβρις!

Πάμε παρακάτω; Γιατί να μην έχουν ωραίες πλατείες οι άγγλοι, οι γάλλοι, οι ιταλοί, οι γερμανοί, οι αυστριακοί, οι ολλανδοί κλπ; Χρήμα υπήρχε άφθονο, αφού επί αιώνες ξεζούμιζαν τις αποικίες τους ή τους υποτελείς τους. Κάνω λάθος; Επίσης, να θυμίσω πως όταν όλοι αυτοί έφτιαχναν πλατείες, εμείς περιμαζεύαμε δυο εκατομμύρια πρόσφυγες, ξεματώναμε σε εμφυλίους πολέμους (τέσσερις σε 120 χρόνια!) ή κάναμε "διακοπές σε νησιά του Αιγαίου με έξοδα του κράτους", όπως θα έλεγε κι ο Μπερλουσκόνι. Ακόμη και σήμερα, που εκείνοι ακόμη φτιάχνουν, εμείς καταργήσαμε ακόμη και τους απαραίτητους οδοκαθαριστές διότι πρέπει να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Όσο για μύγες, μην ανησυχείς και στην Πάτρα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Όποιος διαφωνεί, είναι ελεύθερος να νοσταλγεί τον Γκολφινόπουλο (τον χουντικό δήμαρχο λέω) που και πλατείες έφτιαξε και την πόλη γέμισε με κρήνες.

faros είπε...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του συριζα, όπως και του πασοκ ή της νδ, αποτελείται από ανθρώπους που έμαθαν στο βόλεμα, στο ρουσφέτι, στο λεγόμενο "μέσο".

Στο να υπάρχει κάποιος, π.χ. επιχειρηματίας ή εφοπλιστή ή ... που θα τους βολέψει σε μια θεσούλα, θα τους δώσει ένα μισθουλάκο ... σιγά μην ψάχνουν να (όπως λέμε εμείς) "πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους".

Δυστυχώς, ο ραγιαδισμός, έχει πολύ βαθειές ρίζες ...
Διαβάστε το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Αυγούλας" και θα με δικαιώσετε.

Καλημέρα, πάω στη διαδήλωση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αξιότιμε (μ’ όλη τη σημασία της λέξης) κύριε Αθανασιάδη, σχολίασα με σαράντα εφτά (47) λέξεις, μου απαντήσατε ―συγχωρείστε μου κι επιτρέψτε μου τον πληθυντικό― με διακόσιες δέκα εννέα (219). Επειδή «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», ανταπαντώ (ουσιαστικά, δηλ. χωρίς τις συνοδευτικές λέξεις) με δύο (2): Έτερον εκάτερον…

Νουνεχής

Ανώνυμος είπε...

Επι της ουσίας της Απάντησης που διαφωνείς. Για πες μας να μάθουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εσένα ειδικά, Παναγιώτη Μπα@@@@@ιά, δεν έχω να σου πω τίποτα για να μάθεις καθότι τυγχάνεις ανεπίδεκτος επιβεβαιώνοντας με τις παρεμβάσεις σου εδώ κι αλλού γνωστό παλιό ρητό για το πλύσιμο μελαμψών, ρητό που δεν παραθέτω για να μην πιαστώ και ρατσιστής από πάνω (δε θα χαλάσω το σαπούνι μου, συγνώμη τη φαιά μου ουσία ήθελα να πω)· στον κύριο (μ’ όλη τη σημασία της λέξης) Αθανασιάδη ανταπάντησα: διαφωνούμε, εντάξει, έληξε η υπόθεση. Εσύ λοιπόν να μη φυτρώνεις εκεί πού δεν σε σπέρνουν (για να μην μπω στον πειρασμό και χρησιμοποιήσω το άλλο ρητό που αναφέρεται σε κάποιον που πετιέται κάπως δύσοσμα)…

Νουνεχής

Ανώνυμος είπε...

Αρα σωστά βαδίζω όταν Σκούζουν τα παιδιά...... Οταν συμφωνούνε υπαρχει πρόβλημα. Ειναι Πυξιδα για τους Κομμουνιστές τα ...παιδιά..... ΟΒΕΡ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα. Πάντα ήμουνα ανεπίδεκτος με την Σοσιαλδημοκρατική και Οπορτουνιστική Σαπίλα. Την αντιμετωπίζω σαν την Χολέρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κούλ μάγκες, ο Νουνεχής εκτός ότι είναι νουνεχής όπως λέει ο ίδιος (εγώ δεν τον αμφισβητώ), ξέρει και από τι πραγματικά φαίνεται ο πολιτισμός, ας τον ακούσουμε.
Εγώ τους νουνεχείς τους ακούω, ακόμα και αν είναι απλά αυτοανακηρυγμένοι.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ο αιώνιος "Παναγιώτης" = Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. Τέσπα…

Περαστικός και γρήγορος

Ανώνυμος είπε...

Εμ, αυτός ο αναγωγισμός (έχουμε βρόμικους δρόμους και βρόμικες πλατείες, ε, τότε μας φταίει ο ιμπεριαλισμός ξένος και μη, αλλά για το ότι δεν έχουμε μάθει να ρίχνουμε τα σκουπίδια στους καλάθους των αχρήστων και επιμένουμε να τα πετάμε στα πεζοδρόμια ― τουμπεκί ψιλοκομμένο) είναι, παίδες, που μας (μας = κομμουνιστική αριστερά) "έφαγε" χρόνια τώρα. Αυτό ίσως να εννοεί κι ο "Νουνεχής" με το "έτερον εκάτερον": καμιά αντίρρηση, σίγουρα τα πάνδεινα τράβηξε και τραβάει η Ελλάδα στα κοντά διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της από ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες, αλλά φτάνει αυτό για να τα εξηγήσει όλα; Εκεί κάπου (κι όχι στα μουσεία) βρίσκεται η ουσία, λέω εγώ με το φτωχό μου το νιονιό. Και πολιτικοί, επιμένω πολιτικοί, χαρακτηρισμοί ανακατεμένοι με μπόλικη επιδημιολογία καλό θάτανε να μπαίνανε στην μπάντα.

Και κουλ και μάγκας

Ανώνυμος είπε...

.......ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ.........ΟΒΕΡ.......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

…ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ… Ή: ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ… …OVER AND OVER AGAIN…

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το Γλέντι συνεχίζεται και είναι Απολαυστικό. Ξεβράκωτη πλέον η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει χάσει την μπάλα. Και η 5η Φάλαγγα Σοσιαλδημοκρατίας και Οπορτουνισμού Σκούζει απο Απόγνωση την στιγμή που το ΚΚΕ δικαιώθηκε απόλυτα με την Αρνηση του να πέσει στον Βόθρο με τα ΣΚΑΤΑ το 2012. ΑΡΕ ΓΕΛΙΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@Και κουλ και μάγκας
O πολιτισμός παρόλα αυτά δεν φαίνεται από την καθαριότητα των δρόμων. Ο Θοδωρής το είπε μια χαρά.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Γελᾷ ὁ γελοῖος κἄν τι μὴ γελοῖον ᾖ…

Έτσι είναι, Κώστα, έτσι ακριβώς: συνηθίσαμε στα σκατά και ντρεπόμαστε να γίνουμε καθαροί…

Και μετά αναρωτιέται κανείς τι φταίει που δε βλέπει άσπρη μέρα αυτός ο τόπος…

Άμοιρος

Ανώνυμος είπε...

Ασπρη μέρα θα δει ο λαός όταν με τον αγώνα του μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ φύγουμε απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Μόνο τότε θα φύγουνε τα ΣΚΑΤΑ. Μέχρι τότε θα ζούμε όπως τώρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και στις ΗΠΑ άμα πας, το παγκόσμιο κέντρο του καπιταλισμού και του δυτικού πολιτισμού και τρόπου ζωής, θα δεις από την μια τα γκέτο και τις κοινότητες των αστέγων, και από την άλλη καθαρούς δρόμους και μεγάλα προσεγμένα και αστραφτερά πεζοδρόμια και πάρκα. Πολιτισμός ε;
Και όλα αυτά σε μια χώρα που έχει κατασφάξει όλο τον πλανήτη για να πετύχει ότι έχει πετύχει.
Το ξαναλέω, πολιτισμός ε;
Το ίδιο ακριβώς ισχύει για όλες τις χώρες! Για να μη παρεξηγηθούμε, οι Έλληνες όπως και όλοι οι λαοί έχουν πολλά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ελαττώματα, αν θες να τα κουβεντιάσουμε.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Μετακινήσεις ψήφων μέσω μετακινήσεων κυρίως μικρομεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και αρκετών όχι και τόσο γνωστών.
Είχε γίνει μία πρωτη απόπειρα επί Αλαβάνου με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στον τότε Σύριζα του 2008 μέχρι και 22% αλλά το πήρε πολύ πάνω του ο Αλέκος ("καλώς τα παιδιά"), δεν φαίνεται τότε να τα βρήκαν, και έγινε η επιστροφή στο 4%

samy είπε...

Επειδή η ανθρωπογεωγραφία δεν με έπιασε...μέχρι και τις πρώτες εκλογές του 12 ψήφιζα ΚΚΕ, έκανα το σφάλμα και στις δεύτερες, όπως και το Γενάρη ΤΟΥ 15 ψήφισα τα ψωφήμια...έκτοτε ουδέν. Σα ΚΚΕς πιστεύεις πως σε καλύπτει αυτή η φαρσοκωμοδία? Γιατί τέτοιοι είναι οι ΚΚΕδες ΚΩΜΙΚΟΊ, πάνα περιμένουν το σύντροφο για βοήθεια. Αργά ή γρήγορα, πάλι ΚΚΕ θα ψηφίσω, δεν μου πάει να ρίχνω λευκό και άκυρο...όμως σύντροφοι είναι πολλά τα κρίματα που κάνατε επ ονόματι της επανάστασης

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Η Ελλαδα ουτε τις καλες εποχες ειχε ωραια εικονα σε ο,τι αφορα την καθαριοτητα και την γενικοτερη αισθητικη των πολεων, ειδικα το κεντρο της Αθηνας.

Καποια πραγματα δεν εχουν να κανουν μονο με τα λεφτα αλλα και με την παιδεια των πολιτων. Δεν κοστιζει τιποτα να μην πετας τις γοπες απο τα τσιγαρα στο δρομο.

Οι ελληνες δεν εχουν παιδεια, πως να το κανουμε, δεν ειχαν ουτε οταν εδεναν τους σκυλους με τα λουκανικα. Για αυτο οι πολεις τους ηταν, ειναι και θα ειναι βρωμικες.

Ανώνυμος είπε...

Για ποιά Φαρσοκωμοδία μιλάς απο την στιγμή που το ΚΚΕ δικαιώθηκε 100% σε οτι έλεγε το 2012..... Τι θα είχε συμβεί αν το ΚΚΕ το 2012 είχε κάνει αυτό το έγκλημα...... Ποια είναι τα κρίματα που κάναμε στο όνομα της Επανάστασης.... Μήπως είναι κρίματα στο όνομα της Αντεπανάστασης που γίνανε πριν το 1991.... απο αυτούς που ψήφισες όταν είμαστε όλοι ΑΧΑΤΑΡΜΑΣ..... ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Στο Δημοψήφισμα ΤΣΙΡΚΟ του 2015 με τα δυο ΝΑΙ σε ΜΝΗΜΟΝΙΑ οι Κομμουνιστές ψηφίσαμε ΟΧΙ στην Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ετσι ψηφίζουνε στις ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ οι Κομμουνιστές. Απο Θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

samy είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ θα σου απαντήσω με μια κουβέντα του Καστοριάδη από συνέντεξή του το 2000 στην Ελευθεροτυπία

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση στις “πολιτικές πρωτοπορίες”, όπως, π.χ., για δεκαετίες έχει θεωρηθεί το κομμουνιστικό κίνημα;

Κορνήλιος Καστοριάδης: Κατ’ αρχάς, έχουμε τη λενινιστική ιδεολογία του Κόμματος ως “πρωτοπορίας” της εργατικής τάξης. Σ’ αυτή εμπεριέχεται η εξής περιβόητη και πρωτόγονη αντίληψη: Υπάρχει μόνο μία πολιτική αλήθεια, μόνο μία θεωρία για τη μελλοντική κοινωνία, μόνο μία σύλληψη για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Κάτοχος όλων τούτων είναι μόνο μία ιδιαίτερη κατηγορία, δηλαδή το Κόμμα και η ηγεσία του (δυνάμει της σχέσης τους με την “επαναστατική” λενινιστική ιδεολογία). Το Kόμμα και η ηγεσία του έχουν καθήκον να οδηγήσουν την εργατική τάξη· να την οδηγήσουν στη Γη της Επαγγελίας. Ο Λένιν έλεγε ότι το Κόμμα έπρεπε να είναι πάντα μπροστά από τις μάζες, αλλά μόνο ένα βήμα πιο μπροστά. Πρέπει να καταλάβουμε καλά τι σημαίνει αυτή η ρήση του Λένιν. Εάν το Κόμμα βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τις μάζες, τότε, δεν θα ήταν “πρωτοπορία”. Εάν βρισκόταν τρία χιλιόμετρα μπροστά από τις μάζες, τότε, θα ήταν εντελώς απομονωμένο και θα έσπαζε τα μούτρα του. Το Κόμμα πρέπει να μην απομονώνεται από τις μάζες, ώστε να μπορεί να παρουσιάζει το πρόγραμμά του ως άμεσα πραγματοποιήσιμο. Το Κόμμα πρέπει να δείχνει στις μάζες ότι υιοθετεί τα άμεσα αιτήματά τους· δηλαδή ότι δεν τα τοποθετεί στο απώτερο μακρινό μέλλον. Έτσι, επειδή το Κόμμα υιοθετεί ακριβώς τα άμεσα αιτήματα των μαζών, οι μάζες “καταπίνουν” ολόκληρη τη γραμμή του Κόμματος…

Μπορείς να διαφωνείς και δικαίωμά σου με τα λεγόμενα του Καστοριάδη, όμως πλέον πιστεύω πως ακόμα κι αυτός, έχει άδικο για το ΚΚΕ σήμερα. Σήμερα βρίσκεται μερικά χλμ ΠΙΣΩ από τον κόσμο, μόνο κάποιοι 50+ σαν εμε΄να μπορεί και να του κλείνουν το μάτι κι αυτό από ρομαντισμό και νοσταλγία για κάτι που προσπάθησε, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει...και όχι μόνο αυτό, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν υπήρξε ειλικρινής αυτοκριτική. Κάτι δλδ που έχουν και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα. Κάναμε λάθη, τα αναγνωρίζουμε, αλλά έχουμε τη δύναμη να πάμε μπροστά, αυτό λέει και ο Κούλης

Ανώνυμος είπε...

3.01. Η Ιστορική αποστολή του ΚΚΕ σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ που εγώ συμφωνώ ενω ο Καστοριάδης διαφωνεί είναι η εξής. Να συμμετεχεί στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ απο Θέσεις Εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης για την καλύτερη προβολή των θέσεων του και τα οικονομικά. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Και ταυτόχρονα οι Κομμουνιστές σαν ΑΤΟΜΑ τα παλεύουν μέσα απο το ΠΑΜΕ και την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του λαού ώστε να διεκδικεί προσωρινά μέτρα ανακούφισης απο την Αστική Τάξη με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτά είπε και εφάρμοζε στην πράξη Ο ΛΕΝΙΝ και ακριβώς τα ίδια και το ΚΚΕ μετά το 1991 που αποκατάστησε τα Επαναστατικά του χαραχτηριστικά. Αυτά που θέλει ο Καστοριάδης που θεωρούσε την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ ...τυχοδιωκτισμό..... είναι ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ οδηγεί σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και τον λαό να μη παίρνει την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 αντι για ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με το 2ο και 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Την ...ΕΔΑ....που κατέστρεψε το ΚΚΕ μέχρι το 1974 και μετά το 1974 Συμμαχία με τους προδότες του ...εσωτερικού..... Ανοχή παντού στο ΠΑΣΟΚ 17% 2η Κατανομή το 1981 ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ το 1985 ....συνασπισμός το 1988.... συμμετοχή σε 2 κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού το 1989 και ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ ΤΟ 1991 της Συμμορίας του ΑΘΛΙΟΥ ΦΑΡΑΚΟΥ για την Διάλυση του ΚΚΕ. Συμπερασμα οτι ανέφερα στην αρχή με 1η προτεραιότητα των Απεγκλωβισμό απλών ανθρώπων απο τον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων με Συντριβή των Φορέων του. Ελπίζω να με κατάλαβες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

3.01 Και κάτι ακόμα που το είδα τώρα. Πάνω απο 50 είμαι και εγώ και έχω ζήσει δίπλα στο ΚΚΕ απο το 1974..... Ποτέ δεν είμαστε καλύτερα απο οτι τα τελευταία 26 χρόνια. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΙΛΑΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

3.01 Ελικρεινής ειλικρεινέστατη αυτοκριτική κάναμε. Τα Πολιτικά Μέτωπα και τα ενδιάμεσα Στάδια καταστρέψανε το Δ.Κ.Κ και παραλίγο το ΚΚΕ το 1991.... και στο 15ο Συνέδριο το 1996 τα καταργήσαμε τελείως. Πόσο ποιο γρήγορα. Μόνο 5 χρόνια. Μην είσαι Αδικος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

samy είπε...

Μπορείται να με πείτε όπως θέλετε, όμως δεν υπήρξα ποτέ μπλοσεβίκος, μάλλον θα ήθελα να είμαι Αθηναίος πολίτης...και για όσους αγωνιούν να με ταυτίσουν με τους ναζί, ακόμα, ακόμα και σπαρτιάτης. Δεν θα δεχθώ ποτέ μοιράσματα στους χάρτες απ το Τσώρτσιλ και τον Λένιν. Λυπάμαι αλλά δεν. Κάποιοι πήραν τα βουνά και δεν ήταν αυτοί που παραστάθηκαν στις καζέρτες, τους λίβανους και τις βάρκιζες. Ειλικρινάστατη αυτοκριτική, ποτέ δεν έγινε, δεν μπορεί εξάλλου να γίνει. Ακόμα και το 89 θεωρείτε σαν να μην υπάρχει. Γιατί? ΠΟΛΛΑ χλμ πίσω

Ανώνυμος είπε...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το γλέντι απο το τέλος με το 1989 που έγινε Αυτοκριτική. ΟΙ Αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου το 1996 που καταργούν ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και συμμετοχή σε Κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού Αυτοκριτική είναι. Το ότι δεν βολεύει το ΝΑΡ που υπτίθεται οτι διαφώνησε τότε και 28 χρόνια μετά κάνει αυτά που τάχα δειαφώνσε δεν μας αφορά. ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ θα συμβεί ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ όταν είσαι σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με Σοσιαλδημοκρατία και ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ λόγω της επικράτησης τους στην 3η Κ.Δ το 1935 που καταργήσανε την ΟΛΟΣΩΣΤΗ γραμμή του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ στην Κ.Δ και καταστρέψανε τα πάντα με την διάλυση της λόγω ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ το 1943 στερώντας απο τους λαούς την Εξουσία όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στρατός. Το Κόμμα των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ έχωντας την εξουσία έκανε 2 ΕΛΙΓΜΟΥΣ διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησε. Η Κ.Δ έπρεπε να μείνει με Γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ώστε υτην ώρα που αποχωρούνε οι Γερμανοί απο την κάθε χώρα να γίνει η σύνδεση με το ΤΑΞΙΚΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το 1937 αποκαλύφθηκε στην ΕΣΣΔ συνομωσία απο τους ΖΙΝΟΒΙΕΦ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙ ΤΣΟΥΧΑΤΣΕΦΣΚΙ σε συνεργασία με τον ΧΙΤΛΕΡ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. Πήραν ότι τους άξιζε οι 5ο ΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Τροτσκιστής Καστοριάδης είχε χαραχτηρίσει ...σταλινικό... πραξικόπημα τα Δεκεμβριανά του 1944. ΜΑΛΙΣΤΑ.... Αποχωρούνε οι Γερμανοί 12 Οκτώβρη απο την Αθήνα δίνεται 50 μέρες χρόνος στην Ενωμενη Αστική Τάξη και τους Αγγλους Συμμάχους της να αλλάξουνε τους συσχετισμούς και να σφάξουνε τον λαό σε Αθήνα και Πειραιά και αυτό λέγεται ....σταλινισμός..... και μάλιστα πραξικόπημα. Δεν κάνω χαραχτηρισμό γιατί ο Θοδωρής θα με κόψει και με το δίκιο του ΟΒΕΡ.......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το αφήνω εδώ για να δείξω το μέγεθος της Αλητείας του Οπορτουνισμού απέναντι στον Νεκρό Κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαο Φλωράκη. Ο Αθλιος Λαφαζάνης βρέθηκε στον τάφο του φτύνοντας στην πραγματικότητα τον νεκρό που δεν μιλάει. Τον αποκάλεσαν δεινόσαυρο ορμησαν το 1991 να διαλύσουν το ΚΚΕ τους κυνήγησε και σήμερα τάχα τον τιμάνε οι Αθλιοι. Είναι χειρότεροι απο τους Φασίστες. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ