Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

6 Ιουνίου 2017

Ψυχοπάθειες

Από την -περισσότερο ή λιγώτερο- πρόσφατη ειδησεογραφία διαβάζω και υπογραμμίζω:

(1) Με ιδιαίτερη  λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Πόλη της Καρδίτσας εόρτασε τον προστάτη και έφορό της Άγιο Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου. Την Κυριακή των Μυροφόρων 30 Απριλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης παρουσία της Ιεράς Θαυματουργού  Εικόνος του Αγίου και της χαριτόβρυτης Tιμίας κάρας  τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδας κ. Νικόλαου, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσσοστόμου, του οικείου Ποιμενάρχου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέο, ο οποίος και ευγενώς προσεκάλεσε τους ως άνω Αγίους Αρχιερείς να συμμετάσχουν στην τοπική μεγάλη Εορτή. Ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος το πρωί της Κυριακής (...) αναλαμβάνοντας την διακονία του Θείου Λόγου προσέφερε εις το ποίμνιο της εκεί Μητροπόλεως λόγο Θεού, λόγο αληθινό γεμάτο πατρική αγάπη τονίζοντας ιδιαιτέρως τα μηνύματα που δίδουν τα τιμώμενα πρόσωπα της ημέρας. (...) ετόνισε χαρακτηριστικά: "Μη φοβείστε. Η Ελλάδα έχει δύο πυλώνες την Εκκλησία και τον Στρατό που θα την κρατήσουν όρθια αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε". (*)

21/5/2017: Ο Κονίτσης Ανδρέας ζητεί την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου, με φόντο τον σχετικό χάρτη.

(2) Διωγμό των βορειοηπειρωτών από τους Aλβανούς καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε Πωγώνι και Κόνιτσα.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωγιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας απαντώντας στις προκλήσεις αυτές μεταξύ άλλων ανέφερε: "Λέω στους αδελφούς μου βορειοηπειρώτες, λίγη καρδιά, λίγο τσαγανό, λίγο υπερήφανο εθνικό φρόνημα και λίγη θέληση ζητώ".  Με αυτά τα λόγια και με τον χάρτη που δείχνει την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος προσπάθησε να εμψυχώσει τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη με τις ορέξεις των Αλβανών.  Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο χωριό Δελβινάκι αναφέρθηκε και στην απειλή που ακούει στο όνομα Μεγάλη Αλβανία.  "Η Αλβανία ονειρεύεται να αποκτήσει τα ελεύθερα ελληνικά εδάφη από τη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Ιωάννινα μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα", τόνισε ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας.  "Το μόνο που θα προστατεύσει τους Βορειοηπειρώτες είναι η επιστροφή της Βορείου Ηπείρου εκεί που ανήκει. Μόνο στην Ελλάδα δηλαδή και πουθενά αλλού" - δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Δ. Καλιακμάνης. (**)

(3) Προσκυνηματική επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου Αττικής, όπου από τις 14 Μαΐου φιλοξενείται το Σεπτό Λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, πραγματοποίησε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Άννα Μαρία και τον υιό τους Πρίγκιπα Παύλο. Την βασιλική οικογένεια υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ναού, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ο οποίος τέλεσε δέηση ενώπιον του Ι. Λειψάνου. Παρόντες ήταν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας επικεφαλής στελεχών του Οργανισμού καθώς και ο Δήμαρχος της πόλεως της Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης. Συγκινημένος ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς την βασιλική οικογένεια ευχήθηκε το προσκύνημα όλων να είναι "εις αγαθόν". Αμέσως μετά οι υψηλοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου ενημέρωσε για το έργο του Οργανισμού στους τομείς της Ιεραποστολής, της διαδόσεως του Ευαγγελίου αλλά και του Πολιτισμού. Προσκάλεσε δε τα μέλη της οικογένειας να επισκεφθούν το οικοτροφείο, ώστε να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν απευθείας με τους φοιτητές κάτι το οποίο αποδέχθηκαν. (***)

(4)   Στην ημερίδα για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας που έγινε την Τετάρτη στο γεμάτο από κόσμο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας και του Δήμου Τρίπολης, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, προσερχόμενος ήταν αιχμηρός και είπε ότι "είναι μια κραυγή αγωνίας των γονέων για τη σωστή διαπαιδαγώγηση και προστασία των παιδιών μας από τους θολωμένους εγκεφάλους που μας κυβερνούν. Φτάσαμε εδώ διότι κατέλαβαν την εξουσία εγκέφαλοι ταραγμένοι και θολωμένοι." (****)


Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα με όλα τούτα. Ας προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά, μήπως και καταλάβω τι ακριβώς πρεσβεύει η Εκκλησία της Ελλάδος:

Ας κάνουν λίγη υπομονή οι αδελφοί μας βορειοηπειρώτες, ας δείξουν και λίγη θέληση και αργά ή γρήγορα η Βόρεια Ήπειρος θα προσαρτηθεί στην Ελλάδα. Το εγγυώνται η εκκλησία και ο στρατός μας, οι δυο πυλώνες που στηρίζουν το έθνος. Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να απαλλαγούμε από τους ταραγμένους και θολωμένους (παναπεί, μισότρελους έως τελείως τρελούς) εγκέφαλους που κατέλαβαν (με έφοδο;) την εξουσία. Στην θέση τους πρέπει να βρεθούν άλλοι εγκέφαλοι, λογικοί και φιλοπάτριδες, ενώ δεν θα έβλαφτε να αναλάβει ενεργό ρόλο και η βασιλική οικογένεια, η οποία τόσο μας συγκινεί.

Τώρα που έβαλα μια σειρά, φαίνονται όλα απλά. Γιατί είπα πρωτύτερα ότι μπερδεύτηκα; Μα γιατί όλα τούτα είχα συνηθίσει να τα διαβάζω σε βιβλία ιστορίας, ως ατάκες, εικόνες και καταστάσεις που σημάδεψαν άλλους χρόνους, ταραγμένους και ανώμαλους. Πώς να μη μπερδευτώ όταν τώρα τα διαβάζω στην ειδησεογραφία των ημερών;

Έχουν κολλήσει οι ιεράρχες με την Βόρεια Ήπειρο και την Κωνσταντινούπολη. Νοστάλγησαν το αλήστου μνήμης "πολυχρόνιο", που έψελναν στις εκκλησίες για τον βασιλιά και θέλουν να το ξανακούσουν. Πεθύμησαν τις λαμπρές ημέρες του "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" και ονειρεύονται στρατηγούς και συνταγματαρχαίους. Μεγάλωσαν όλοι με το "πάλι με χρόνια με καιρούς..." και νομίζουν ότι οι καιροί ήρθαν επί των ημερών τους. Συνελόντι ειπείν, οι άνθρωποι δεν πάνε καλά. Είναι ψυχοπαθείς αλλά δεν το καταλαβαίνουν.

15/3/2015: Ο Ιερώνυμος τελεί μνημόσυνο των γονιών του Κωνσταντίνου, Παύλου και Φρειδερίκης.

Αλήθεια, μακαριώτατε, έχετε ποτέ σκεφτεί εκεί στην Ιερά σας Σύνοδο πόσο επικίνδυνο είναι να απελευθερώσουμε και να προσαρτήσουμε τις χαμένες πατρίδες, φτιάχνοντας την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών; Έχετε φανταστεί τι θα συμβεί αν στα δέκα εκατομμύρια των ελλήνων ορθοδόξων προστεθούν καμμιά εικοσιπενταριά εκατομμύρια μουσουλμάνοι; Αν μας πει αύριο το πρωί ο Ερντογκάν, φερ' ειπείν, ότι μας χαρίζει την ανατολική Θράκη μαζί με την Πόλη, τί θα κάνουμε με τους μεμέτηδες; Πώς θα πάμε στις επόμενες εκλογές; Θα μας καταπιούν, μακαριώτατε! Εκτός αν, μόλις απελευθερώσουμε αυτά τα εδάφη, σφάξουμε όποιον δεν είναι έλληνας ή χριστιανός. Δύσκολο το βλέπω αλλά με την βοήθεια της εκκλησίας και του στρατού μας, όλα γίνονται.

Τελικά, το κακό δεν είναι ότι η εκκλησία της Ελλάδος διατηρεί ενεργό ρόλο και διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην διαχείριση της κεντρικής εξουσίας ούτε ότι η πλειοψηφία των ιεραρχών φαίνεται να υποφέρει από κάποιας μορφής ψυχοπάθεια. Το κακό είναι ότι συμβαίνουν και τα δυο μαζί.


------------------------------------------------
(*) Από ρεπορτάζ τού ιστοτόπου Κιβωτός της Ορθοδοξίας, με τίτλο: Φθιώτιδας Νικόλαος: "Η Ελλάδα έχει δύο πυλώνες, την Εκκλησία και τον Στρατό που θα την κρατήσουν όρθια" (1/5/2017).
(**) Από ρεπορτάζ τού ιστοτόπου Ρομφαία, με τίτλο: Κονίτσης Ανδρέας: ''Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική'' (22/5/2017).
(***) Επίσημο ανακοινωθέν της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον ιστότοπο Amen.gr (1/6/2017).
(****) Ρεπορτάζ του ιστοτόπου Καλημέρα Αρκαδία, με τίτλο: Μητροπολίτης Αλέξανδρος: "Μάς κυβερνούν ταραγμένοι και θολωμένοι εγκέφαλοι" (1/6/2017).

4 σχόλια:

asparagus είπε...

Το 2014(αν θυμαμαι καλα) είχε γίνει μία εκδήλωση στο Ιμαρέτ στην Κομοτηνή σχετικα με την Αλωση της Κωνσταντινουπολης. Είχε διαφημιστεί από τον Δημο Κομοτηνης ως αναπαράσταση (κατι σαν δρώμενο) της Αλωσης, οπου θα υπήρχαν και καποιες ομιλιες πανεπιστημιακών απο το τμημα Ιστοριας Εθνολογιας. Πήγα κι εγώ με την πρόθεση να παρακολουθησω μία εκδήλωση ιστορικου ενδιαφέροντος. Τελικά αποδείχτηκε οτι δεν υπηρχε καμια αναπαρασταση, ουτε και ομιλίες. Ηταν ενα μνημοσυνο (!!!) για τους πεσοντες στην Αλωση, που τελεσε ο Μητροπολιτης Κομοτηνης και Μαρωνειας, Παντελεημων, ο οποίος ευρισκόμενος σε εθνικιστικο παραληρημα εψελνε "Αιωνια σου η μνημη αξιομακαριστε αυτοκρατορα Κωνσταντινε Παλαιολόγε" και παρακινουσε να παρουμε την Πολη και την Αγια Σοφια καθως και να διωξουμε τους παρεισακτους απο την Κομοτηνη (τη μειονοτητα). Την ιδια ωρα το παρευρισκομενο πληθος ηταν σε παρακρουση κι εκλαιγε, λες και ειχε συγγενεις στην Αλωση. Εφυγα αηδιασμένος και αγανακτισμενος.

Ανώνυμος είπε...

Oλα έχουν μια λογική και όλα έχουν γίνει ξανα στο παρελθόν. Καταρχήν δίνει χαραχτηριστικά στον Σύριζα που δεν έχει. Απο εκει και μετά όλα τα ίδια όπως πριν 100 περίπου χρόνια. Εφοδος σε Μακεδονία Θράκη παρέα Ελληνικός Σερβικός και Βουλγαρικός ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ και σφαγή Εθνοτήτων που δεν βόλευαν. Ολα ντυμένα με τα ρούχα του θεού...για την σφαγή των λαών. Ετσι ήταν πάντα. Μέχρι οι λαοί να τους πάρουν παραμαζωμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μήπως την ανατολική Θράκη;
Χαιρετίσματα από Ξάνθη!

ΚίτσοςΑψηλός

teddygr είπε...

@ ΚίτσοςΑψηλός

Είδες τι κάνει η ρύμη του λόγου; *γέλια*