Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

15 Ιουλίου 2019

Πρώτες κινήσεις

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης (όχι ακριβώς "νέος" αφού επανήλθε στο πόστο που κατείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας), ήταν να ανακαλέσει εγκύκλιο της προκατόχου του, με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βρούτσης ανήγγειλε την ενέργειά του αυτή στο twitter ως εξής:
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη & αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν!
Την κατήργησα αμέσως!
Η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Πρώτη παρατήρηση: Η καταργημένη εγκύκλιος δεν εισήγαγε την παραμικρή νέα ρύθμιση. Απλώς κωδικοποιούσε την σωρεία προηγούμενων εγκυκλίων, οι οποίες είχαν εκδοθεί για να διευκρινίσουν τις διατάξεις τού Ν.3655/2008 και την κοινή υπουργική απόφαση 7791/245/Φ80321/1-4-2009. Αν η εν λόγω εγκύκλιος είναι "διάτρητη" και "αντίθετη στον νόμο", αυτό συμβαίνει επειδή ήσαν το ίδιο οι προηγούμενες διατάξεις που κωδικοποιούνται με αυτήν.

Δεύτερη παρατήρηση: Έχοντας υπ' όψη την προηγούμενη παρατήρηση, καταλαβαίνουμε ότι οι "αντίθετες" και "διαφωνούσες" υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας είναι αυτές οι οποίες επί χρόνια σχεδίαζαν και προετοίμαζαν τις διαδικασίες που αναφέρονταν στην -καταργημένη, πλέον- εγκύκλιο. Αν ο υπουργός δεν ψεύδεται, οι εν λόγω υπηρεσίες αντιτίθενται και διαφωνούν προς εαυτάς.

Τρίτη παρατήρηση: Η φράση "Η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!" (προσοχή στο θαυμαστικό!) πρέπει να διαβαστεί έχοντας κατά νου το δεδομένο ότι καταργήθηκε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και οι σχετικές αρμοδιότητες πέρασαν στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Βρούτση ότι κανείς αλλοδαπός δεν έχει ως όνειρο να έλθει στην Ελλάδα για να πάρει ΑΜΚΑ ώστε να μπορεί να αρρωστήσει και να νοσηλευθεί σε κρατικό νοσοκομείο. Πολύ περισσότερο που ένας ΑΜΚΑ δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παραμείνει στην χώρα.

Τέταρτη παρατήρηση: Ο ΑΜΚΑ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει κάποιος όχι μόνο να νοσηλευθεί αλλά και να εργαστεί. Συνεπώς, η απλοποίηση στην απόδοσή του διευκολύνει τον κάτοχό του να βρει νόμιμη δουλειά. Κατ' επέκταση, η ενέργεια του κ. Βρούτση ρίχνει νερό στον μύλο της μαύρης εργασίας (δηλαδή, της εκμετάλλευσης) των μεταναστών.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε η νέα υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ήταν να καταργήσει τις δρομολογημένες από τον προκάτοχό της διαδικασίες για ίδρυση νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η κ. Κεραμέως δικαιολόγησε την ενέργειά της αυτή ως εξής:
Έχουμε χιλιάδες άνεργους δικηγόρους... Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας... Δεν χρειαζόμαστε τέταρτη νομική σχολή στην χώρα.

Πρώτη παρατήρηση: Εκτός από χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, έχουμε χιλιάδες άνεργους γιατρούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, οικονομολόγους, φιλολόγους κλπ. Να υποθέσουμε ότι "βασικό μέλημα της κυβέρνησης" είναι να κλείσει το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο ή το Μετσόβιο ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ;

Δεύτερη παρατήρηση: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις "πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας" είναι όχι απλώς απαράδεκτη αλλά και πρόστυχη. Τόσο ελεεινά πρόστυχη ώστε έχει παραμυθιαστεί μ' αυτήν και μεγάλο τμήμα της ανεγκέφαλης λαϊκής μάζας. Όσοι, δηλαδή, δεν καταλαβαίνουν ότι στις "πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας" δεν περιλαμβάνονται οι αρχαιολόγοι, οι φιλόλογοι, οι ζωγράφοι, οι ιστορικοί κι ένας ατέλειωτος σωρός θεωρητικών επιστημόνων.

Τρίτη παρατήρηση: Πέρισυ μπήκαν στις τρεις νομικές σχολές της χώρας περί τους 1280 νέους φοιτητές. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη, περίπου τόσοι θα έμπαιναν ακόμη κι αν υπήρχε τέταρτη νομική σχολή στην Πάτρα. Απλώς, τα παιδιά από την Καλαμάτα ή το Αγρίνιο δεν θα ήσαν αναγκασμένα να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη ή στην Κομοτηνή για να σπουδάσουν.

Τέταρτη παρατήρηση: Αν δεν υπάρχει ανάγκη για τέταρτη νομική σχολή στην χώρα, όσοι πηγαίνουν για να σπουδάσουν νομικά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου (επί πληρωμή, δηλαδή) είναι από χέρι ηλίθιοι. Εκτός εάν η αγορά έχει πρόβλημα μόνο με τους νομικούς που προέρχονται από κρατικά πανεπιστήμια.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ήταν να κοινοποιήσει (μέσω συνέντευξής του στον Σκάι και τον Γιώργο Αυτιά) στον ελληνικό λαό την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Όπως είπε:
Η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες... Η ΔΕΗ είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί τώρα να ιδιωτικοποιηθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει.

Πρώτη παρατήρηση: Πολύ σωστά, οι κολώνες είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, γιατί να δώσει λεφτά η -ιδιωτική- ΔΕΗ στον ανεξάρτητο -ιδιωτικό- ΔΕΔΔΗΕ; Πολύ περισσότερο, από την στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ είναι κερδοφόρος;

Δεύτερη παρατήρηση: Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων (κι όταν λέμε "όλες", κυριολεκτούμε) έπεσαν πάνω στην πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ και την καταξέσκισαν. Από την μια, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ πήραν τα δίκτυα διανομής ρεύματος (δημόσια περιουσία, αφού φτιάχτηκαν από την κρατική ΔΕΗ). Από την άλλη, ευνοήθηκαν ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι παίρνουν πάμφθηνα το ρεύμα της ΔΕΗ και το εμπορεύονται ως... ανταγωνιστές της. Κι από δίπλα, πριμοδοτούνται οι "ξύπνιοι" επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να πωλούν στην ΔΕΗ ρεύμα κατά πολύ ακριβώτερο εκείνου που η ίδια η ΔΕΗ παράγει. Πόσο μυαλό -δεν- είχαν όλοι όσοι απεργάστηκαν τα σχέδια αυτά για να μην αντιληφθούν την κατάληξη που θα είχε το όλο εγχείρημά τους;

Τρίτη παρατήρηση: Ο κ. Χατζηδάκης ήταν υπουργός ανάπτυξης στην κυβέρνηση η οποία υποχρέωσε με νόμο την ΔΕΗ να παραχωρήσει τους μισούς και πλέον πελάτες της στους ανταγωνιστές της, υπακούοντας σε εντολές τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ας θυμίσει κάποιος στον κ. υπουργό ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας το να μη διαθέτει κάποιος πάροχος μερίδιο πάνω από 50% μετά την 1/1/2020.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ήταν να διατρανώσει τα φιλοσημιτικά και αντιπαλαιστινιακά αισθήματά του, μετά από δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με έναν υπουργό ο οποίος έχει αντισημιτικό παρελθόν.


Συγγνώμη που δεν θα ασχοληθώ με τον κ. Βορίδη αλλά ένιωσα ξαφνικά ένα επώδυνο ανακάτεμα στο στομάχι και πρέπει να ολοκληρώσω εδώ.

9 σχόλια:

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Ασχετα με τα κινητρα της Κεραμεως που σιγουρα ειναι εκ του πονηρου, θεωρω οτι το ανοιγμα 4ης Νομικης Σχολης ηταν κινηση ψηφοθηριας και καλως δεν προχωρησε. Ο σχεδιασμος της τριτοβαθμιας με βαση την ψηφοθηρια και τα τοπικα συμφεροντα (πχ ιδιοκτητες ακινητων, επιχειρηματιες στην εστιαση) ειναι εξισου λαθος με τον σχεδιασμο με βαση τις αναγκες της αγορας.

Ανώνυμος είπε...


Μετσόβιο, Θεόδωρε, Μετσόβιο.

για ίδρυση νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Δηλαδής επειδή δεν σας έκανε το χατήρι ζηλεύεις την Κομοτηνή που έχει;;;
Κάθε πόλη και ΑΕΙ και κάθε παλιοχώρι και (α)ΤΕΙ.

Εκτός εάν η αγορά έχει πρόβλημα μόνο με τους νομικούς που προέρχονται από κρατικά πανεπιστήμια.
Εννοείτε βρε τι δεν καταλαβαίνεις ;;;

teddygr είπε...

Εννοείται ότι δεν είμαι θιασώτης τού χουντικού "κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο". Ήμαρτον πια!

Εννοείται ότι συμφωνώ απολύτως με τον Παπουτσωμένο Γάτο: "Ο σχεδιασμος της τριτοβαθμιας με βαση την ψηφοθηρια και τα τοπικα συμφεροντα (πχ ιδιοκτητες ακινητων, επιχειρηματιες στην εστιαση) ειναι εξισου λαθος με τον σχεδιασμο με βαση τις αναγκες της αγορας". Προσυπογράφω!

Η αντίρρησή μου έχει να κάνει με τα περί συσχετισμού τής εκπαίδευσης με τις ανάγκες τις αγοράς.

ΥΓ: Παπουτσωμένε Γάτε, δες την άποψη του προέδρου τού Επιμελητηρίου Αχαΐας, εις επίρρωση του παραπάνω:
"Ως Επιμελητήριο φροντίζουμε να υπάρχει ανάπτυξη, εισόδημα και να δουλεύουν επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση για ίδρυση της Νομικής μας βρήκε θετικούς, καθώς θα έρθουν νέοι φοιτητές. Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης, από ό,τι διαβάζουμε είναι να μην γίνει. Η αναγκαιότητα ή μη της Νομικής Σχολής των Πατρών είναι ένα θέμα πανεπιστημιακό που δεν μπορούμε να έχουμε άποψη (...) Εμείς, ως Επιμελητήριο Αχαΐας, θέλουμε να υπάρξει νέα Σχολή στην Πάτρα. Εάν παρόλα αυτά, καταργηθεί τελικώς η Νομική, θέλουμε νέα Σχολή που θα αυξάνει το εισόδημα στην τοπική κοινωνία."

Dimit είπε...

Σαν να μην μας εφταναν τοσα κωλοφιληματα σε Γερμανικους κωλους ,τωρα προεκυψαν και σε ισραηλινους !!!!!Ποσοι κωλοι τελικα ειναι διαθεσιμοι??? Ολους μα ολους, Ελληναρες πολιτικοι θα τους φιλανε???Καλα η ταξη με τους ρουβικωνες ,αλλα χαθηκε και η ηθικη μας!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ήμαρτον πια !

Σχωρεμένος βρε Θοδωρή, πλάκα έκανα και την παρεξήγησες, Γ@#$$% την ψεκασμένη ιρλανδία μου...

Απλά υπάρχουν τόσες σχολές σε σύγκριση π.χ. με πριν 30 χρόνια που το μόνο που κάνουν πέραν από το να "παρά-μορφώνουν" τους νέους, τους δημιουργούν ψεύτικες επαγγελματικές ελπίδες και τους καταντούν πτυχιούχους ταξιτζήδες και διπλωματούχους ντελιβεράδες...

Μερσί για την διόρθωση στο "μετσοβόνε ..."

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος

Φυσικά, το "ήμαρτον" πήγαινε στο "κάθε πόλη και στάδιο...", όχι στην -έτσι κι αλλιώς, έξυπνη- ατάκα σου. Άρα ουδεμία παρεξήγησις, ένθεν κακείθεν.

Όσο για κάποιες "προχώ" σχολές (κυρίως στα "Α"ΤΕΙ μικρών πόλεων). τι να πω; Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των υποψηφίων σπουδαστών τα λέει όλα.

ΥΓ: Παράλειψή μου να ευχαριστήσω για την υπόδειξη του ημαρτημένου. Άλλωστε, χάρη σ' αυτήν έγινε η διόρθωση.

Ανώνυμος είπε...

Και μία φρέσκια είδηση εξ εσπερίας (φανταστείτε τι θα γίνει εδώ...)

https://www.naftemporiki.gr/story/1497926/germania-protasi-gia-louketo-sta-misa-nosokomeia

Γερμανία: Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 13:08 UPD:13:17
REUTERS/STAFF




Share
Έντονη δημόσια συζήτηση πυροδότησε στη Γερμανία έρευνα ειδικών, η οποία προτείνει να κλείσουν πάνω από τα μισά νοσοκομεία της χώρας και να διατηρηθεί ένας μικρότερος αριθμός υπερσύγχρονων μονάδων.

Η διάγνωση ακούγεται ιδιαίτερα σκληρή και η θεραπεία οδυνηρή: σε έρευνα που διεξήγαγε το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, ειδικοί προτείνουν να κλείσει το 60% περίπου των νοσοκομείων στη Γερμανία. Συγκεκριμένα προτείνουν να διατηρηθούν από τα συνολικά 1.400 νοσοκομεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μόλις τα 600 «μεγαλύτερα και καλύτερα».

Το επιχείρημα των ειδικών συνοψίζεται στο ότι μόνον εκείνα με μεγάλες εξειδικευμένες κλινικές και μεγάλο αριθμό ασθενών έχουν επαρκή εμπειρία που να διασφαλίζει μια καλή και αποτελεσματική θεραπεία. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πολλές επιπλοκές και θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μοιράζονται σε λιγότερες, αλλά καλύτερες κλινικές, δηλαδή με νέο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η προτεινόμενη «θεραπεία» όμως έχει μια σημαντική παρενέργεια: οι ασθενείς στην επαρχία θα έπρεπε να διανύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις απ΄ ότι σήμερα για να βρίσκουν νοσοκομείο.

«Καταστροφικό για τους ανθρώπους»

Αυτό ακριβώς φαίνεται να προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπως κατέδειξε και η δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η έρευνα του Μπέρτελσμαν. «Αφενός πρέπει να υπάρχει μια κοντινή, εύκολα προσβάσιμη βασική υγειονομική περίθαλψη και αφετέρου να διασφαλίζονται υπερσύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει ο Όιγκεν Μπρις, επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Προστασίας των Ασθενών.

«Το να μπει λουκέτο στα μισά νοσοκομεία δεν συνιστά σχέδιο, αλλά ολέθριο πλήγμα. Μπορεί να έχει επιστημονική βάση, για τους ανθρώπους όμως θα ήταν καταστροφικό». Στην έρευνα οι ειδικοί παραδέχονται ότι στις μικρότερες κοινότητες της χώρας με κάτω από 75 κατοίκους οι πολίτες θα χρειάζονταν πάνω από μισή ώρα για να φτάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ποια είναι όμως η άποψη των γιατρών; Η αποστολή του κράτους να παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και η διασφάλιση ίσων συνθηκών διαβίωσης παραμένουν ύψιστης σημασίας, επισημαίνει ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος. «Ειδικά στην επαρχία πρέπει να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη περίθαλψη των ασθενών», αναφέρει ο σύλλογος.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις»

Ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Ασφαλιστικών Φορέων αντίθετα, και παραπέμποντας στην κατάσταση που παρατηρείται σε πολλές πυκνοκατοικημένες, κυρίως, περιοχές, χαιρέτισε τις προτάσεις των ειδικών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδέσμου, στις περιοχές αυτές υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός κλινικών που συναγωνίζονται μάλιστα για την προσέλκυση όχι μόνον γιατρών και νοσηλευτών αλλά και ασθενών. Στην επαρχία δε, επισημαίνει ο ίδιος, οι ασφαλιστικοί φορείς προχωρούν ήδη σήμερα σε οικονομικές ενέσεις πολλών νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Είναι γεγονός ότι τα οικονομικά πολλών νοσοκομείων στη Γερμανία είναι κάθε άλλο παρά υγιή. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Νοσοκομείων, το 30% περίπου των νοσοκομείων στη Γερμανία καταγράφει οικονομικές ζημίες. Όπως τονίζει ο ιατρικός σύνδεσμος Marburger Bund όμως, «τα νοσοκομεία δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

konstantina είπε...

"...Πρώτη παρατήρηση: Πολύ σωστά, οι κολώνες είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, γιατί να δώσει λεφτά η -ιδιωτική- ΔΕΗ στον ανεξάρτητο -ιδιωτικό- ΔΕΔΔΗΕ; Πολύ περισσότερο, από την στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ είναι κερδοφόρος;..."

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ και κρατικός. Οι παραγωγοί-πάροχοι τον χρηματοδοτούν, διότι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση με την διαλυση της κρατικής ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει πόρους (δεν πουλάει τίποτα, δεν έχει έσοδα παρά μόνο έξοδα -μισθούς κι υλικά) κι είναι αυτός που κατασκευάζει, επισκευάζει, επεκτέινει τα δίκτυα, εναέρια κι υπόγεια.

petel

Ανώνυμος είπε...

Γιὰ τὸν κ. Βορίδη διαβάστε τὸ σχετικὸ ἄρθρο τῆς Βικιπαίδειας (προσοχή, μὴν ἔχετε γεμᾶτο στομάχι).