Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Μαΐου 2016

Εξάρτηση από τους ανεξάρτητους

Πάντοτε αναρωτιόμουν τι σόι πράμα είναι αυτό για το οποίο κόπτονται όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο και το οποίο ονομάζουν Εθνική Ανεξαρτησία. Σιγά-σιγά, άρχισα να το καταλαβαίνω και τις τελευταίες μέρες το εμπέδωσα. Εθνική Ανεξαρτησία είναι να παραχωρείς την διακυβέρνηση της χώρας σε Ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή σε κυκλώματα τα οποία το επίσημο κράτος ούτε μπορεί ούτε επιτρέπεται να ελέγχει.

Ένα παράδειγμα τέτοιας Ανεξάρτητης Αρχής είδαμε τις προάλλες, μιλώντας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ένα άλλο παράδειγμα θα δούμε σήμερα. Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έρχεται από 1/1/2017 να αντικαταστήσει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αποφάσισε χτες η βουλή και όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. Για να δούμε, λοιπόν, δυο-τρία πραγματάκια σχετικά με την ΑΑΔΕ, μέσα από τις σχετικές διατάξεις του -ήδη ψηφισμένου- πολυνομοσχεδίου.


Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες που θα έχει η ΑΑΔΕ αλλά η τελευταία τα λέει όλα: "(κβ) κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της". Παναπεί, η ΑΑΔΕ θα κάνει "τα πάντα όλα" κι αναφορά δεν θα δίνει. Και για να καταλάβουμε πού μπορεί να φτάσουν αυτά τα "πάντα όλα", αρκεί να σημειώσουμε ότι σ' αυτήν θα ενσωματωθούν το ΣΔΟΕ (το οποίο έχει ήδη διαλυθεί), οι ΔΟΥ όλης της χώρας, οι περισσότερες υπηρεσίες τού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και, φυσικά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν είναι ασύλληπτο; Το επίσημο κράτος παραχωρεί σε τρίτους (παραιτούμενο, μάλιστα, κάθε δυνατότητας να τους ελέγξει!), το δικαίωμα να...
- ... προσδιορίζουν, βεβαιώνουν και εισπράττουν τα φορολογικά, τελεωνειακά και όλα τα άλλα δημόσια έσοδα.
- ... λαμβάνουν και εφαρμόζουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών, τελεωνειακών και λοιπών υπηρεσιών ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας αλλά και ως προς την βεβαίωση, είσπραξη και βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων.
- ... εκδίδουν κανονιστικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλα έγγραφα τα οποία θα ερμηνεύουν και θα εφαρμόζουν τις διατάξεις των παραπάνω νομοθεσιών.

Και σαν να μην έφταναν αυτά (και άλλα πολλά), η ΑΑΔΕ έχει και μια ακόμη ωραία αρμοδιότητα: "τη λήψη και την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και για την συμβολή στην υγιή λειτουργία της αγοράς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας της χημικής βιομηχανίας" (!!) Για να μη χάσω και το λίγο που μου έχει μείνει, ας βγει ένας από τους 153 που υπερψήφισαν αυτή την διάταξη, να μου εξηγήσει για ποιον λόγο η δημόσια υγεία, τα συμφέροντα των καταναλωτών και η χημική βιομηχανία αποτελούν αρμοδιότητα κάποιου που η δουλειά του είναι να μαζεύει τα έσοδα του κράτους.

Αγανακτήσατε; Αν ναι, κάνετε λίγη υπομονή γιατί έχω κι άλλα δυο πραγματάκια, πολύ πιο όμορφα:
- "... δύνανται να μεταβιβάζονται και να περιέρχονται στην Αρχή περαιτέρω αρμοδιότητες που κατά την κείμενη νομοθεσία ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών, ή τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό ή Υφυπουργό Οικονομικών ή τους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών".
- "Οι αρμοδιότητες που περιέρχονται στην Αρχή ή τα όργανα αυτής (...) δεν μπορούν να αναμεταβιβασθούν στον Υπουργό Οικονομικών ή στον Αναπληρωτή Υπουργό ή στον Υφυπουργό Οικονομικών ή σε άλλα κυβερνητικά όργανα με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη".

Συνεννοηθήκαμε; Το κράτος μπορεί, αύριο-μεθαύριο, να εκχωρήσει κι άλλες εξουσίες στην ΑΑΔΕ αλλά με κανέναν θεό δεν θα μπορεί να τις πάρει πίσω στο μέλλον. Με άλλα λόγια: το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος αυτοευνουχίζεται για τα μάτια μιας Ανεξάρτητης Αρχής που το ίδιο δημιουργεί.

Πάμε παρακάτω, σε άλλη ομορφιά. Η ΑΑΔΕ θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο αλλά κατά την πρώτη πενταετία θα συμμετέχει κι ένας εμπειρογνώμονας, τον οποίο θα επιλέξει ο υπουργός οικονομικών από μια λίστα με τρία ονόματα την οποία θα του δώσει η... Κομμισσιόν! Τέτοια εθνική ανεξαρτησία λέμε!

Θέλετε κι άλλη ομορφιά; Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΑΑΔΕ θα επιλέγεται από επταμελή επιτροπή, τα δυο μέλη της οποίας θα υποδεικνύονται ευθέως από την Κομμισσιόν. Μεταξύ των υπολοίπων πέντε, θα είναι ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ο ένας "ανεξάρτητος" θα υποδεικνύει τον άλλο) και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής.

Να προσθέσω κι άλλη μια; Παρ' ότι το προσωπικό της θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, η ΑΑΔΕ θα αποφασίζει μόνη της πόσα και ποια άτομα θα προσλάβει αλλά και τι μισθό θα παίρνουν. Κι όχι μόνο αυτό αλλά, αν επιτευχθούν οι στόχοι που θα τους βάζει, θα μπορεί να τους δίνει και μπόνους στο τέλος της χρονιάς. Λεπτομέρεια: ένα από τα μέλη τής επιτροπής τής προηγούμενης παραγράφου θα είναι ο... πρόεδρος του ΑΣΕΠ!

Τελικά, αν έχω καταλάβει σωστά, στα οικονομικά πράγματα της χώρας θα έχουν λόγο η ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία λογοδοτεί μόνο στην ΕΚΤ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (η οποία θα ελέγχεται -έμμεσα και άμεσα- από την Κομμισσιόν), η οποία θα ενεργεί σε αγαστή συνεργασία με το Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δηλαδή, το ανεξάρτητο κράτος μας θα εξαρτάται από τους ανεξάρτητους. Χμμμ.. Κάτι δεν μ' αρέσει σε όλο αυτό. Κι αναρωτιέμαι γιατί στις εκλογές να ψηφίζουμε για κυβερνήσεις και όχι για διοικητικά συμβούλια ανεξάρτητων αρχών...


Πιο πάνω μιλήσαμε για ήδη διαλυμένο ΣΔΟΕ. Πριν κλείσουμε, ας θυμηθούμε λίγο τι έγινε μ' αυτή την ιστορία γιατί είναι εξόχως διδακτική. Στο τρίτο μνημόνιο υπήρχε μια διαταξούλα πολύ πονηρή: "Από 30.10.2015 όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)… Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από (έμπειρο) προσωπικό που υπηρετεί στην Ε.Γ. ΣΔΟΕ". Κάπως έτσι, λοιπόν, σταμάτησε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ σε 39.500 υποθέσεις (στην συντριπτική πλειοψηφία τους λαθρεμπορίου και μεγάλης φοροδιαφυγής, ανάμεσά τους δε και 2.000 υποθέσεις τής λίστας Λαγκάρντ) για να ξαναρχίσει πάλι εξ αρχής από μια υπηρεσία με τα 2/3 του αρχικου προσωπικού (το ΣΔΟΕ είχε 740 υπαλλήλους).

Τώρα, με την ίδρυση της ΑΑΔΕ, το κοντέρ ξαναμηδενίζει και το πάμε φτου κι απ' την αρχή. Στο μεταξύ, κάποιοι κάνουν πάρτυ και οι παραγραφές τρέχουν. Στις 31/12/2015 παρεγράφησαν 12.500 υποθέσεις από τις 39.500 που προαναφέραμε και συνεχίζουμε...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κε Αθανασιάδη.
Αυτό που κάνετε, υποτίθεται ότι σήμερα θα έπρεπε να το κάνουν ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το οικονομικό ρεπορτάζ (και όχι μόνο) Θα έπρεπε εφημερίδες, οικονομικά περιοδικά, ιστοσελίδες οικονομικού περιεχομένου, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, να αναλύουν με απλά λόγια (όπως εσείς) στους πολίτες τι ακριβώς ψηφίστηκε από την βουλή.
Δεν το κάνουν, όμως.
Γι αυτό σας εκτιμούμε απεριόριστα. Γιατί στη μάχη για την επιβίωση δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε το πολυνομοσχέδιο. Δεν έχουμε τη δυματότητα (πλέον) να ψάξουμε στις πίσω σελίδες των εφημερίδων, σε σχόλια αναγνωστών οικονομικών ιστοσελίδων και όπου αλλού θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια αποκωδικοποίηση των όσων γίνονται.
Και αν αγνοείς τι πραγματικά έρχεται, παραμελείς ή καθυστερείς να οργανώσεις την άμυνά σου. Την προσωπική και την πιθανή συλλογική.
Να είστε πάντα καλά

Ανώνυμος είπε...

Πληρης ιδιωτικοποιηση των παντων.Τα μοναδικα που θα μεινουν δημοσια θα ειναι το χρεος και οι δυναμεις καταστολης!

Σεχταρ ο Τρομερός είπε...

Επικροτώ τον πρώτο σχολιαστή.
Κι αυτό με την ....χημική βιομηχανία(!;!;) θα με ξεπέρναγε, αν δεν ψυλλιαζόμουνα άγαρμπη φωτογραφία....

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον η εκκλησία υπερασπίζεται τον "Δημόσιο χαρακτήρα της" και μάλλον δεν θα ιδιωτικοποιηθεί... Καλά νέα.

Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολη Δημητριάδος ο Αρχιεπίσκοπος «μίλησε για όσα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως η απώλεια του Δημοσίου χαρακτήρα της Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου, ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο της περιουσίας που διέθεσε η Εκκλησία στο Κράτος από την παλιγγενεσία και μετά».

Διαφωτιστικότατο το άρθρο σου και σήμερα Θοδωρή όπως πάντα,

ΑΧΠ

teddygr είπε...

@ Ανώνυμος 1: Υπερβάλλεις αγαπητέ. Το ίδιο κάνουν όλοι όσοι δεν είναι δημοσιογράφοι που πουλάνε την πέννα τους για να βγάλουν χρήματα. [Κι αυτός ο φράγκικος πληθυντικός πια...]

@ Ανώνυμος 2: Για τις δυνάμεις καταστολής μη βάζεις στοίχημα. Με μια καλή αμοιβή, μπορούν να σε δέρνουν και ιδιώτες.

@ Σεχτάρ: Κάπου πάει το μυαλό οσυ εσένα. Πολύ φυσικό αφού διαβάζεις κείμενα ενός διεστραμμένου μυαλού σαν το δικό μου.

@ ΑΠ: Καισαροπαπισμός ή παποκαισαρισμός; Έχω μπερδευτεί...

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

ΚΡΑΤΑΩ ΑΥΤΟ:

"...Και αν αγνοείς τι πραγματικά έρχεται, ΤΟΤΕ παραμελείς ή καθυστερείς να οργανώσεις την άμυνά και την ΕΠΙΘΕΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ σου, προσωπική και συλλογική".

Το τι σημαίνει αυτό, τα φτωχότερα λαϊκά στρώμματα το βιώνουμε χρόνια και χρόνια όλο και πιο βάρβαρα στο πετσί μας...

Κι επιτρέψτε μου, για να μην αγνοούμε τι πραγματικά "παίζεται" και τι έρχεται, μία η γάργαρη πηγή ενημέρωσής μας: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή, εύστοχος και αναλυτικός όπως πάντα, δεν έχω να παρατηρήσω κάτι, αλλά το σχόλιο μου εστιάζει στην δικαιολογημένη-κατά το μάλλον ή ήττον- απορία σου περί της αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ για "τη λήψη και την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και για την συμβολή στην υγιή λειτουργία της αγοράς, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας της χημικής βιομηχανίας".
Μπορεί εκ πρώτης ακροάσεως να ακούγεται παράξενο, τα νέφη όμως- ως προς την αναφορά να εξηγούμαστε- διαλύονται αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι στην μέχρι 31-12-2016 ΓΓΔΕ, υπάγεται και το ΓΧΚ έργο του οποίου συν τοις άλλοις υπήρξε από συστάσεως 1929,και η προστασία και το περιβάλλον και οι καταναλωτές και η αγορά(ξέχασα τώρα ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ λέει), και η χημική βιομηχανία. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ στο μέτρο του δυνατού και πάντα εντός των πλαισίων που οι θεοί επιτρέπουν.
Πιστεύω η μικρά αύτη παρέμβαση να σε βοηθήσει να μη χάσεις και το........ λίγο(κάθε άλλο) που σου έχει απομείνει

Μανώλης

teddygr είπε...

@ Μανώλης

Ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση! Ειλικρινά, δεν είχα ιδέα ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει περάσει ολοκληρωτικά στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Είχα μείνει στην δεκαετία του '80 (τότε ήμουν λογιστής τής αντιπροσωπείας Πελοποννήσου του "Μεταξά"), τότε που οι εφορίες εμπλέκονταν με το Χημείο μόνο κατά το μέρος που αφορούσε την φορολογία (οινοπνεύματος, καπνού κλπ). Επίσης, ήξερα ότι το υπουργείο οικονομικών ενεπλάκη αργότερα και με τα δικαιώματα ρύπων. Χάρη σε σένα, έμαθα και κάτι παραπάνω!

ΥΓ: Να υποθέσω ότι τον Αύγουστο θα πούμε περισσότερα; *γέλια*

Ανώνυμος είπε...

@ teddy


Ο "καλός θεός της Ελλάδας", που με τόση ευλάβεια, παράκληση και συχνότητα, επικαλούνταν μέχρι τον 1/2015, ο έχων τα ηνία πολιτικός κόσμος της χώρας, μας επέτρεψε να βγάλουμε και τη περισυνοφετινή χρονιά, ώστε "πάντα να ανταμώνουμε"(για το ξεφάντωμα θα δούμε). Ειρήσθω εν παρόδω, αυτές οι παρακλητικού τύπου επικλήσεις των θείων(του τύπου God saves......), δεν ξέρω γιατί αλλά μου φέρνουν στο μυαλό, το πλήθος των αναθυμάτων στους ναούς, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τα χρυσά ή αργυρά χέρια, πόδια, δάχτυλα, μάτια κλπ γράφουν στην ούγια "ελληνικό προϊόν"BLACK ΧΟΥΜΟΡ