Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

26 Μαρτίου 2015

ΛΑΡΚΟ: Το μεγάλο ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ

«Η ΛΑΡΚΟ παραμένει μνημονιακή δέσμευση και κατά συνέπεια στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ. Βεβαίως, μέλημα της κυβέρνησης είναι να απεμπλακεί η ΛΑΡΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν και εφόσον γίνει αυτό, τότε θα διοριστεί νέα Διοίκηση που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό και η νέα Διοίκηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση να βρει στρατηγικό επενδυτή για την όποια κατεύθυνση και ήδη υπάρχουν προτάσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» (Δημήτριος Μάρδας, αναπληρωτής υπ.οικονομικών, 19/3/2015).


Φεβρουάριος 2015: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αποφασίζει, να διατηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ κατά το Νόμο 3986/2011, δηλαδή με σκοπό την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους του Κράτους, εκχωρώντας στο Ταμείο προς εκποίηση-παραχώρηση εκμετάλλευσης μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου αλλά, κυρίως, Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη και συνολικά η κυβέρνηση «λησμονούν» παλαιότερες τοποθετήσεις τους για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την περιουσία του ελληνικού λαού και τοποθετούνται θετικά ή προτιμούν να «ποιούν την νήσσαν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νυν αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έγραφε για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2012: «Διαπράττει κακούργημα όποιος ελαττώνει εν γνώσει του τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείρισή του είναι εμπιστευμένη. Και, φυσικά, το δημόσιο έχει απαίτηση να αποζημιωθεί για την ζημία που θα υποστεί και από την προσωπική περιουσία των υπευθύνων. Οι κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχουν το ελαφρυντικό της αμέλειας που αναγνωρίσθηκε στον Ισλανδό πρωθυπουργό. Γνωρίζουν από τώρα την έκταση των ευθυνών τους, όποιες και να είναι οι εισηγήσεις των νομικών τους συμβούλων».

Μάλλον ο κ. Κατρούγκαλος μίλαγε για τον εαυτό του… 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΡΚΟ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

H Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είναι o μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Η ΛΑΡΚΟ ερευνά, εξορύσσει, παράγει και εμπορεύεται το προϊόν της σε όλο τον κόσμο. Η Εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς σε όρους παράδοσης και ποιότητας σιδηρονικελίου, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη λειτουργία της και τον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης του προσωπικού της.

Η ΛΑΡΚΟ έχει μακρά παράδοση στην καινοτομία. Είναι η πρώτη, σε όλο τον κόσμο, εταιρεία που εισήγαγε στην διεθνή αγορά το κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο το 1976. Οι λοιποί ανταγωνιστές της ακολούθησαν δύο χρόνια αργότερα και σήμερα το 70-80% του παγκόσμια παραγόμενου σιδηρονικελίου είναι σε κοκκοποιημένη μορφή. Όλοι οι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα, όπως οι: Thyssen-Krupp, Outokumpu OY & AB, Acerinox, Glencore, Avesrapolarit κλπ, χρησιμοποιούν στα εργοστάσιά τους κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο της ΛΑΡΚΟ.

Δραστηριοποιείται σε επτά νομούς της χώρας και απασχολεί 1.200 άμεσα και 1.500 έμμεσα εργαζόμενους. Το σύνολο της παρα­γωγής της εταιρίας αντιστοιχεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής και εξάγεται με τη μορφή κράματος σιδηρονικελίου στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χά­λυβα.

Η μονάδα μεταλλουργίας βρίσκεται στη Λάρυμνα Φθιώτιδος. Παράλληλα, το 2010 στο λιγνιτωρυχείο Σερβίων της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιήθηκε παραγωγή 570.000 τόνων λιγνίτη-ξυλίτη κυρίως για ιδιοκατανάλωση στο μεταλλουργικό εργοστάσιο (ένα μικρό μέρος διατέθηκε στη ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος). Η σταδιακή αύξηση της τιμής του νικελίου, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα, έδωσε ώθηση στην εταιρία, η οποία αύ­ξησε τις πωλήσεις της το 2010 κατά 10% σε σχέση με το 2009.  Τα ενδεικτικά αποθέματα νικελίου είναι 1,5 εκατ. τόνοι και η αξία τους 22,54 δισεκ. €.

Τα 4 εργοστάσια της Εταιρείας λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο,όλο το 24ωρο.

Ο καθαρά εξαγωγικός χαρακτήρας της δραστηριότητας της εταιρίας αποφέρει τα τελευταία χρόνια καθαρή ετήσια συναλλαγματική εισροή που κυμαίνεται από 150 έως 830 εκατ. €, ανάλογα με το ύψος της παραγωγής της εταιρίας σε νικέλιο, την τιμή του νικελίου στη διεθνή αγορά και την ισοτιμία €/USD . Η εισροή αυτή αποτελεί το 1,6-12,2% των Ελληνικών εξαγωγών και το 0,12-3,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (οι πωλήσεις νικελίου, εξαγωγές και Α.Ε.Π. κυμαίνονται κάθε έτος.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ;

Το νικέλιο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα μέσω του κράματος του σιδηρονικέλιου (66%). Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή μη σιδηρούχων κραμάτων(12%), ειδικών κραμάτων χάλυβα (5%), στην επιμετάλλωση (7%), στη χύτευση των μετάλλων (3%) και στους συσσωρευτές(2%).

Το σιδηρονικέλιο χρησιμοποιείται πρωτίστως στην κατασκευή ωστενιτικών ανοξείδωτων χάλυβων (γνωστών και ως σειρές 200 και 300). Αυτοί είναι μη μαγνητικοί και περιέχουν μεταξύ 8.5% και 25% νικέλιο, ενισχύοντας την αντιδιαβρωτική τους αντίσταση. Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ομάδα ανοξείδωτων χάλυβων, αναλογώντας στο 70%-75% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Οι φερριτικοί ανοξείδωτοι χάλυβες (γνωστοί και ως σειρά 400) δεν περιέχουν νικέλιο.

Σήμερα, το σιδηρονικέλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών και τομέων: εφαρμοσμένη μηχανική, μεταφορές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, κτίρια και κατασκευές, μεταλλικά αντικείμενα, σωλήνες και εξαρτήματα σωλήνων. Επίσης, καθιστά δυνατή την παραγωγή πολύ χρήσιμων προϊόντων με ειδικές ιδιότητες (μαγνητικές, ηλεκτρονικές, ελεγχόμενης διαστολής, καταλυτικές) και ιδιότητες σχετιζόμενες με την τεχνολογία των επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών.

Το σιδηρονικέλιο συμβάλλει σε αποδοτικές τηλεπικοινωνίες, ασφαλείς μεταφορές, αποδοτική παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, καθαρή και αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, υγιεινολογική κατεργασία τροφίμων και ποτών, ασφαλή και αξιόπιστο ιατρικό εξοπλισμό καθώς και σε εξοπλισμό μειωμένων εκπομπών από συσκευές έκπλυσης απαερίων έως υβριδικά οχήματα. Η χρήση του σιδηρονικέλιου είναι εξαιρετικά καινοτόμος ενώ η μεγάλη του χρηστικότητα αντισταθμίζει το σχετικά υψηλό του κόστος. Με αποδειγμένη την καινοτόμο πορεία του, το σιδηρονικέλιο θα διαδραματίζει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές κοινωνίες απ' ό,τι σήμερα.


ΛΑΡΚΟ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Η τιμή του νικελίου και σιδηρονικελίου ορίζεται καθημερινά από το Χρηματιστήριο Αξιών Μεταλλευμάτων του Λονδίνου. Μέχρι το 2010, λόγω της βιομηχανικής επέκτασης η τιμή διαμορφωνόταν στα 20.000$ ο τόνος. Από το 2010 και μετά ,λόγω της κάμψης της βιομηχανικής επέκτασης,η τιμή έπεσε στα 12.000$ ο τόνος. Το κόστος εξόρυξης ενός τόνου στη ΛΑΡΚΟ υπολογίζεται γύρω στην τιμή της πώλησης.

Ποιος όμως είναι αυτός που αναγκάζει την Εταιρεία να πουλάει με την τιμή παραγωγής, ενώ μπορεί με μία κίνηση να ρίξει το κόστος παραγωγής κατά 25% τουλάχιστον; Οι ελληνικές κυβερνήσεις διά της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πουλά στη ΛΑΡΚΟ το ηλεκτρικό ρεύμα με τιμή 70 ευρώ/MWh όταν ο μέσος ανταγωνιστής της ΛΑΡΚΟ στην παγκόσμια αγορά πληρώνει 25-30 ευρώ/MWh! Με κατανάλωση 1,1 εκατ. μεγαβατωρών η υπερχρέωση εις βάρος της ΛΑΡΚΟ αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Δηλαδή, οι κυβερνήσεις, διά του κρατικού management της ΔΕΗ, αντί να πουλούν το ρεύμα φθηνά σε μία Δημόσια Εξαγωγική Επιχείρηση, που είναι ο ΠΡΩΤΟΣ παραγωγός νικελίου και σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μέσα στους 5 πρώτους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ώστε να είναι υπερκερδοφόρος και τα έσοδα να πάνε στα κρατικά ταμεία, πουλά πανάκριβα το ρεύμα, σε αντίθεση με ΙΔΙΩΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ, τους οποίους, αν και της χρωστούν εκατομμύρια ευρώ, φροντίζει να τους «εξυπηρετεί».


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο αναπλ. Υπ.Οικονομικών και όλο το κυβερνητικό επιτελείο είναι σαφείς. Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις (και η ΛΑΡΚΟ) θα συνεχίσουν να εκχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ κατά τις διατάξεις του Νόμου 3986/2011. Βεβαίως εδώ έχουμε και τις δηλώσεις της κας Νάντιας Βαλαβάνη αναπλ.Υπ.Οικ., η οποία θέλει να πουλά και να παραχωρεί Δημόσιες Επιχειρήσεις σε Ιδιωτικά Συμφέροντα, για να καλύπτει τις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων.

Να αυξήσει τις εισφορές στις πολυεθνικές και στις Α.Ε. άνω ενός ορισμένου τζίρου ετησίως,ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων, φυσικά δεν το σκέφτηκε η «αριστερή» κα Βαλαβάνη. Όπως φυσικά και δεν σκέφτηκαν να φορολογήσουν το τραπεζικό-εφοπλιστικό-βιομηχανικό κεφάλαιο ούτε με +1%, αλλά βαφτίζουν «πατριωτικό καθήκον» τη φοροληστεία εις βάρος των εργαζομένων, για να «σωθεί η Πατρίδα». Την «πατρίδα» και την παρτίδα των ανωτέρω προστατών και προστατευομένων τους, μάλλον εννοούν.

Η ιστορία της ΛΑΡΚΟ καταδεικνύει, ότι μία Δημόσια Επιχείρηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποδώσει δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του λαού και την παραπέρα ανάπτυξη προς όφελός του, πολεμάται από το ίδιο το ταξικά προσανατολισμένο κράτος με σκοπό να εκχωρηθει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Όποια διαχείριση και να υφίσταται, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερή, αυτό το παιχνίδι ευνοεί μόνο μία τάξη. Αυτήν που θα αγοράσει και τη ΛΑΡΚΟ, για να καρπωθεί την παραγωγή και τα κέρδη της. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί ταγοί της θα πωλούν στον λαό αριστερά ή δεξιά πυροτεχνήματα περί «σωτήρων» και «εθνικών προσπαθειών». Για να δικαιωθεί μάλλον για ακόμη μία φορά η ρήση του Λένιν:

«Η πολιτική είναι συμπυκνωμένη έκφραση της οικονομίας. Εκφράζει δηλαδή με γενικό τρόπο ταξικά συμφέροντα που συγκροτούνται στην οικονομική βάση της κοινωνίας και κυρίως στις σχέσεις παραγωγής».

 Και πιο απλά: Λοιπόν, πώς τα περνάτε κύριοι στον καπιταλισμό;


(Εξαιρετική ανάλυση του Δον Τομασίνο, από το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ατέχνως")

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προς βουλευτές: Αυτά θέλει η κυβέρνηση να χαρίζετε σήμερα στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ

https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/03/20/προς-βουλευτές-αυτά-θέλει-η-κυβέρνηση/

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιωτική εταιρεία η οποία παρέλαβε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία = Οι ιδιωτικοποιήσεις τελειώσαν, η Ελλάδα ανήκει πια στο ταμείο των δανειστών και όχι στους Έλληνες Εκεί ανήκει και το 60% της επικρατείας ...