To Cogito ergo sum συλλογάται λέφτερα και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.
Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα, η αντιγραφή επιτρέπεται.

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

(...) ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα κι ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό κι ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί το σύννεφο που περνάει, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά αν γίνεται μέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και τελικά, για να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ας ιδιωτικοποιηθούν και τα κράτη, παραδίδοντας για κάποιο χρονικό διάστημα την εκμετάλλευσή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα λειτουργούν σε καθεστώς διεθνούς ανταγωνισμού. Εκεί βρίσκεται η σωτηρία τού κόσμου...

Και τώρα, ας ιδιωτικοποιηθεί επίσης και η πουτάνα που τους γέννησε όλους.


[Ζοζέ Σαραμάγκου, "Τετράδια του Λαντσαρότε - Ημερολόγιο ΙΙΙ, 1993-1995" - Μετάφραση από τα πορτογαλικά: Cogito ergo sum]

20 Μαΐου 2014

Εβγήκαν όλοι νικητές...

Δεν ξέρω πώς είδατε εσείς τα προχτεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά εμένα μου άφησαν μια παράξενη, στυφή γεύση στο στόμα. Αν, μάλιστα, δεν ήταν τόσο η πρωτιά τής Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα όσο και η γενικώτερα ενθαρρυντική εικόνα όλων των κομμουνιστικών συνδυασμών, που έκαναν το χειλάκι μας να χαμογελάσει, θα μπορούσα άνετα να τα χαρακτηρίσω ως θλιβερά. Και πώς αλλοιώς να τα χαρακτήριζα, όταν:

(α) Σε πανελλήνιο επίπεδο περιφερειών, η Χρυσή Αυγή μάζεψε καμμιά τριανταριά χιλιάδες ψήφους περισσότερες απ' όσες είχε μαζέψει τον Ιούνιο του 2012. Και, μάλιστα, δίχως να κατεβάσει επίσημο συνδυασμό στο Βόρειο Αιγαίο. Τριάντα χιλιάδες ψήφοι παραπάνω, με τον αρχηγό και τους μισούς της βουλευτές στην φυλακή, με το αίμα τού Φύσσα να μην έχει στεγνώσει ακόμη και με μια βαρειά κατηγορία περί τρομοκρατικής οργάνωσης να την βαραίνει.

(β) Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον Πειραιά θα αναμετρηθούν ένας κακός υποψήφιος
με έναν χειρότερο. Δυστυχώς, οι πειραιώτες, έτσι που τα κατάφεραν, έχουν να επιλέξουν ως αυριανό δήμαρχό τους 
- είτε τον υπάλληλο του Μαρινάκη και κουτσούνι όλων των εφοπλιστών, ο οποίος θα γίνει -αν εκλεγεί- ο πρώτος "δήμαρχος α.α." παγκοσμίως
- είτε τον πρώην οννεδίτη κένταυρο, τον άνθρωπο που είχε γίνει χρυσαυγήτης πριν εμφανιστεί η Χρυσή Αυγή.
Μεγάλο το δίλημμα για τους πειραιώτες αλλά...έτσι έστρωσαν, έτσι θα κοιμηθούν.

Οι "Άλφα των Κενταύρων": Δεύτερος από αριστερά
ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και στο κέντρο ο Γιώργος
Μεϊμαράκης. Άκρη αριστερά ο Δημήτρης Σιούφας.
Παρένθεση. Για όποιον δεν ξέρει, "ρέηντζερς" (στην Θεσσαλονίκη) και "κένταυροι" (στην Αθήνα) αυτοαποκαλούνταν πριν 30-τόσα χρόνια οι "κάπως ζωηροί" και μπρατσωμένοι οννεδίτες, οι οποίοι ρίχνανε και κανένα μπερντάχι σ' όποιον τολμούσε να τους πάει κόντρα. Η ιδέα τής σύστασής τους ανήκει στον τότε αρχηγό τής ΝΔ Ευάγγελο Αβέρωφ και η αποστολή τους ήταν να υπερασπίζονται τους ΔΑΠίτες φοιτητές, οι οποίοι τότε συνιστούσαν μια πολύ μικρή μειοψηφία στις σχολές. Αρχηγοί τους έχουν διατελέσει ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο βαρύμαγκας πρόεδρος της βουλής Γιώργος Μεϊμαράκης και ο "νόμιμος και ηθικός" Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ από τις τάξεις τους έχει περάσει και ο φραντζάτος πρωθύ μας. Κλείνει η παρένθεση.

Ο αυριανός (;;) δήμαρχος Βόλου σε στιγμές δόξας
(γ) Στον Βόλο, οι πολίτες απέδειξαν ότι "τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες". Έτσι, μόλις ο Αχιλλέας "όπου-με-πιάσεις-λερώνεσαι" Μπέος βγήκε από την φυλακή, οι βολιώτες τον έστειλαν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και τώρα ετοιμάζονται να τον στείλουν και στο δημαρχείο. Αν αυτό δεν είναι πολιτικό κριτήριο ενός ώριμου λαού, τότε αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι. Τί κι αν έχουν ειπωθεί για τον Μπέο τα μύρια όσα (π.χ.: ο Μπέος έστησε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες γιατί είχε παίξει διπλό τους Πέρσες, το 5-0 της Χαβάης ήταν στημένο από τον Μπέο κλπ); Φαίνεται ότι εκείνο που έχει πρώτιστη σημασία για τους βολιώτες είναι "Ο Ολυμπιακός Βόλου να κερδάει κι όλα τα άλλα να πάνε να γαμηθούνε".

(δ) Όμως, δεν είναι μόνο οι βολιώτες που ψήφισαν τόσο ώριμα προχτές. Στην Ζαχάρω, οι πολίτες έβγαλαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή τον περιώνυμο Πανταζή Χρονόπουλο (για την ακρίβεια, τον ξαναέβγαλαν). Επειδή ανακατεύεται το στομάχι μου και μόνο που αναφέρω το όνομά του, δεν θα γράψω περισσότερα για δαύτον. Όποιος δεν ξέρει για ποιο υποκείμενο μιλάω, ας επισκεφθεί το σχετικό λήμμα τής Βικιπαίδειας για να ενημερωθεί. Κι αν δεν γνωρίζετε κατά πού πέφτει η Ζαχάρω, ρίχτε μια ματιά σ' έναν χάρτη για να προσανατολιστείτε ώστε να στείλετε τα φάσκελα στην ορθή κατεύθυνση.

(ε) Στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιφέρειά της οι ψηφοφόροι απλοποίησαν το πρόβλημα εν όψει της δεύτερης Κυριακής των περιφερειακών εκλογών. Τώρα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του επίσημου υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας και του αντάρτη υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πήραν μαζί πάνω από 51% στον πρώτο γύρο. Αναρωτιέμαι πού διάβολο μέσα στον χρόνο χάσανε τον μπούσουλα οι κάτοικοι μιας πόλης η οποία ήταν κάποτε σταυροδρόμι των πολιτισμών και τώρα πέφτουν από Κούβελα σε Παπαγεωργόπουλο κι από Ψωμιάδη σε Τζιτζικώστα...


Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ωραία, κάποιοι έχουν όρεξη για πανηγύρια. Στην Νέα Δημοκρατία δεν βλέπουν ότι σε Αθήνα, Αττική και Θεσσαλονίκη έχασαν και τα αβγά και τα πασχάλια αλλά ανοίγουν σαμπάνιες επειδή κέρδισαν στην Ήπειρο. Στον ΣυΡιζΑ έχουν μάτια μόνο για την Δούρου και τον Γαβρίλη αλλά δεν παίρνουν χαμπάρι ότι το αμάξι τους πάει με ξεφούσκωτα λάστιχα. Στην ΔημΑρ αλληλοσυγχαίρονται για Καμίνη και Μπουτάρη αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο παρά ένα να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη. Στο ΠαΣοΚ τρέχουν να (ξανα)βάψουν πράσινους τους μέχρι χτες "ανεξάρτητους" πρώην πασόκους, κάνοντας ενέσεις αυθυποβολής εν όψει των μεθαυριανών ευρωεκλογών με την ελπίδα ότι θα κλάσει ο πεθαμένος και θα καρπίσει η Ελιά. Όσο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτοί είναι ευτυχείς και μόνο που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κάπου εδώ είναι που θυμήθηκα τον παλιό, καλό Χάρρυ Κλυνν: εβγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Teddy,οχι οτι χαρηκα ,αλλα μια ανακουφιση την ενιωσα με τα γραφομενα σας!Ναι-ναι αυτη η στυφη γευση στο στομα,ο κομπος στον λαιμο,μα και το βαρυ συναισθημα.να πλακωνει το στηθος,ενα πραγμα.."λιγο αερα βρε παιδια!"Ομως δεν βλεπω πολλους να εχουν τα ιδια συναισθηματα,ναμην πω ,οτι αλλοι εχουν το κουραγιο να αναλυουν "τα κερδη τους" Ημαρτον...που διαολο θα παει να κατσει αυτη η παλιοκατασταση;Τι αλλο ναπεριμενουμε με τον Κασιδιαρη μες στην πορτα μας;Μα τι γινεται πια στον λαο μας;Ας πουμε οι Πειραιωτες...ποιοι ειναι αυτοι που βγαλανε την παλια ντουλαπα της γιαγιας μας.... το 4χ4 της διαπλοκης και της αλητειας!Τι προσδοκουν;Κατι να κανουμε και οι υπολοιποι...να ψαχτουμε βρε παιδια να δουμε ,ποσοι ειμαστε...ενα χωριο το κανουμε;Να σηκωθουμε να παμε στο διαολο να τελειωνει το μαρτυριο αυτο!Μπα...παρακρουση επαθα στο τελος η γυναικα!!!!