Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Ιανουαρίου 2013

Το κομπιουτεράκι

Ο "αναμορφωτής" ξαναχτυπά! Ο πολιτικός σουρουκλεμές που ανέλαβε να καθαρίσει τον εργασιακό χώρο από τα σοβιετικά του κατάλοιπα, ο Βρούτσης δηλαδή, ετοιμάζει νέο ασφαλιστικό νόμο! Σε άρθρο του στην χτεσινή Ημερησία, με τίτλο "Παράθυρο για μειώσεις συντάξεων έως και 30%", ο Γιώργος Γάτος αποκαλύπτει την οργή τού υπουργού για το ότι "το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες" αλλά και την πρόθεσή του να διορθώσει μια και καλή τα "κακώς κείμενα" εντός του έτους.

Εδώ επιτρέψτε μου να θυμίσω στον αναγνώστη την περηφάνεια με την οποία ο ίδιος Βρούτσης αποκάλυψε πριν λίγο καιρό ότι, "επί τέλους", η κατώτερη σύνταξη έπεσε κάτω από τον κατώτερο μισθό. Τότε είχα χειροκροτήσει το επίτευγμα του "αποσοβιετιστή" υπουργού. Εμ, πώς; Είναι ποτέ δυνατόν να παίρνει αυτός που κάθεται και τα ξύνει περισσότερα απ' αυτόν που δουλεύει; Όχι, βέβαια. Κι αφού αυτός που δουλεύει παίρνει 500-κάτι μικτά, αυτός που κάθεται και τα ξύνει πρέπει να παίρνει σκάρτο πεντακοσάρικο. Σωστά πράγματα και δίκαια.

Έλα, όμως, που εγώ έχω κάνει κάτι κωλοσπουδές στα οικονομικά και, ως εκ τούτου, έχω συνηθίσει να συμβουλεύομαι το κομπιουτεράκι μου πριν ανοίξω το στόμα μου και αμολήσω καμμιά μαλακία! Προσέξτε, λοιπόν, τι λέει αυτό το κομπιουτεράκι:

Ας πάρουμε τον ψιλικαντζή της γωνίας, ο οποίος έκλεισε το μαγαζί του μετά από 30 χρόνια δουλειάς, πνιγμένος στα χρέη. Ο άνθρωπος είναι σήμερα 55 ετών, συνεπώς πρέπει να περιμένει 12 χρόνια για να πάρει την σύνταξη που του αναλογεί. Στα 30 χρόνια που δούλεψε, πλήρωνε κάθε μήνα στο ΤΕΒΕ -κι αργότερα στον ΟΑΕΕ- μόνο για σύνταξη κάπου 340 ευρώ μηνιαίως (χώρια οι ιατροφαρμακευτικές εισφορές). Έχουμε και λέμε, λοιπόν: 340 ευρώ Χ 30 χρόνια Χ 12 μήνες = 122.400 ευρώ, χοντρά-ψιλά. Καλά ως εδώ; Πάμε παρακάτω.

Φτάνει, λοιπόν, ο άνθρωπος στα 67 του και παίρνει την σύνταξή του. Πόσα πρέπει να πάρει; Χμμμ... Πόσα χρόνια αναμένεται να ζήσει ακόμη; Ποιό είναι, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής του; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση αυτό το γαμημένο το προσδόκιμο ζωής έφτασε το όριο ηλικίας για σύνταξη στα 67. Πόσο θα ζήσει ακόμη, λοιπόν; Το CIA World Factbook, η ετήσια έκδοση της CIA με στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου, στην πρόσφατη έκδοσή του εκτιμά το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα του 2012 ως εξής: άνδρες 77,48 χρόνια - γυναίκες 82,79 χρόνια - μέσος όρος 80,05 χρόνια. Λεπτομέρεια: αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής για όσους γεννήθηκαν μέσα στο 2012. Παναπεί, όσους έχουν κάμποσες δεκαετίες στην πλάτη τους αναμένεται να τους ξεπροβοδίσουμε πριν ογδονταρίσουν.

Ας γυρίσουμε, όμως, στον δόλιο τον ψιλικαντζή, ο οποίος αναμένεται να μας αποχαιρετήσει κάπου στα 77 του. Αναμένεται, δηλαδή, να εισπράττει την σύνταξή του για καμμιά δεκαριά χρόνια. Για να δούμε, λοιπόν, πόσα πρέπει να παίρνει κάθε μήνα ώστε να ξαναβάλει στην τσέπη μόνον όσα πλήρωσε επί 30 χρόνια: 122.400 ευρώ / 10 χρόνια / 12 μήνες = 1.020 ευρώ. Ένα χιλιαρικάκι σύνταξη, χοντρά-ψιλά.

Να υπολογίσουμε τώρα και την απόδοση των εισφορών του; Στην τράπεζα να τα είχε τα λεφτά του ο άνθρωπος, δεν θα έπαιρνε πέντε δεκάρες τόκο; Θα έπαιρνε. Τόσα χρόνια, πού τα είχε τα λεφτά του το ΤΕΒΕ; Στο συρτάρι; Δεν τα είχε βάλει κάπου να γεννάνε; Τί διάολο; Τριάντα χρόνια κλειστά λεφτά λέμε. Και γαμώ τις καταθέσεις προθεσμίας. Να βάλουμε ένα ξεφτιλέ τόκο 3% ετησίως; Που είναι πολύ παραπάνω αλλά πρέπει να βγουν τα έξοδα του ταμείου και οι αμοιβές τού διοικητικού του συμβουλίου, οπότε ας είμαστε μετριοπαθείς. Δεν θέλουμε να πλουτίσουμε εις βάρος του κράτους. Κομπιουτεράκι... 340 Χ 12 = 4.080 ετήσιες εισφορές... μούμπλε-μούμπλε... Με στοιχειώδη μαθηματικά ή με κοπιαστικές πράξεις το βγάλαμε: 55.080 ευρώ τόκοι, υπολογίζοντάς τους μάλιστα μια φορά τον χρόνο μόνο! Να τα προσθέσουμε στην σύνταξη; 55.080 ευρώ / 10 χρόνια / 12 μήνες = 459 ευρώ.

Ουφ, τελειώσαμε! Κουραστήκαμε αλλά υπολογίσαμε ότι ο φουκαράς ο ψιλικαντζής δικαιούται 1.020 + 459 = 1.479 ευρώ σύνταξη, ολόκληρη από δικά του λεφτά και δίχως να επιβαρύνει κανένα μα κανένα! Δικαιούται σκάρτο ενάμισι χιλιάρικο τον μήνα, δίχως να χρειάζεται κανένα δάνειο για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, δίχως να χρειάζεται κανένα μνημόνιο, δίχως να χρειάζεται κανένα χατήρι.

Να το πάμε κι από την ανάποδη, για να τελειώνουμε: αν αυτός ο άνθρωπος πάρει σύνταξη μικρότερη από 1.479 ευρώ, είναι σαφές ότι κάποιοι τον κλέβουν. Τον κλέβουν φανερά και καραμπινάτα, σε σημείο αηδίας, το οποίο θα έπρεπε να προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα. Επειδή, όμως, ποτέ δεν θα επέμβει κανένας εισαγγελέας, διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο αν ξηλωθούν και γκρεμιστούν αυτοί που τον κλέβουν. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός. Μόνος του. Δίχως να λογαριάζει τις παπαριές οποιουδήποτε Βρούτση.


Σημείωση: Αν διασταυρώσετε τους παραπάνω υπολογισμούς με μαθηματικό τρόπο ή με Excel, δοκιμάστε να υπολογίσετε σύνταξη για 35 ή για 40 χρόνια δουλειάς. Θα σας έρθει ντoυβρουτζάς από το μέγεθος της κλοπής.

6 σχόλια:

Ntina είπε...

Αυτός ο φουκαράς ψιλικαντζής και λοιποί συμπολίτες, όταν θα έρθει η στιγμή να βάλει την ψήφο του στην "κάλπικη" δημοκρατία μας, ας βάλει επιτέλους να δουλέψει και το κομπιουτεράκι στο κεφάλι του..για να μην καταντάει και η ζωή του μια κάλπικη λίρα.

Σπύρος είπε...

Θοδωρή καλησπέρα.
Γιατί στο παραδειγμά σου κάνεις υπολογισμούς σαν να μην υπάγεται το ασφαλιστικό μας σύστημα σε κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας;
Θέλω να πω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του καθενός μας ΔΕΝ παρακρατούνται για την πάρτη μας, αλλά για ΟΛΟΥΣ και γενικά για το ίδιο το σύστημα.
Εντάξει μπορεί να μου πεις ότι και έτσι πάλι για κλοπή μιλάμε, αλλά σίγουρα θα ήταν διαφορετική η ανάλυση και δεν θα είχε το άρθρο σου απόκλιση από την υφιστάμενη πραγματικότητα.

Υ.Γ. Όσον αφορά στις συντάξεις η γνώμη μου είναι (σε ένα θεωρητικό μοντέλο) η λύση είναι πανεύκολη.
Να παίρνουν ΟΛΟΙ την ΙΔΙΑ γιατί είναι όλοι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.
X% επί της αμοιβής/εισοδήματος και όλοι μετά τα ίδια χρήματα. Δηλαδή όποιος παίρνει περισσότερα θα δίνει και περισσότερα, αλλά στο τέλος θα παίρνουν όλοι τα ίδια..

teddygr είπε...

@ Σπύρος

Ξέρεις, το "κομπιουτεράκι" δουλεύει στις αστικές/καπιταλιστικές συνθήκες που βρισκόμαστε. Το "όλοι σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, σε όλους σύμφωνα με τις ανάγκες τους" είναι ονειρεμένο αλλά πρέπει να προηγηθεί μια επανάσταση, δεν νομίζεις;

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, προσπαθώ να δείξω ότι το σύστημα λειτουργεί πέρα και πάνω από οποιαδήποτε λογική. Διότι δεν μπορεί να είναι λογική το όλοι οι εργαζόμενοι πάνω από τις δυνατότητές τους, σε όλους τους εργαζόμενους κάτω από τις ανάγκες τους.

Όσο για την "επίπεδη" λύση που προτείνεις, έρχεσαι δεύτερος! Σε πρόλαβε (και, μάλλον, σε ξεπέρασε) προεκλογικά ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος είχε προτείνει σύνταξη 700 ευρώ σε όλους, δίχως εισφορές και με εγγύηση του κράτους.

Σπύρος είπε...

Θοδωρή καλησπέρα και πάλι.
Στην πρώτη σου ερώτηση απαντώ ότι -ναι- όντως πρέπει να προηγηθεί μια επανάσταση...
Στο δεύτερο θέμα αντιλαμβάνομαι την προσέγγιση σου (σύστημα πέρα από κάθε λογική), αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως είσαι "έκθετος" απέναντι σε κάποιον που θα σου πει ότι στην πραγματικότητα το ασφ. σύστημα που έχουμε δεν το πληρώνουμε για τον εαυτό μας, αλλά για όλους, άρα οι υπολογισμοί σου, είναι λάθος...
Στο τρίτο θέμα και μόνο που με ταυτίζεις με το Μάνο, με πιάνει κρύος ιδρώτας..χαχαχα Το παίρνω πίσω παρόλο που δεν εννοούσα κάτι παρεμφερές με αυτό. Είναι καλό θέμα για συζήτηση/ανάλυση, αλλά μάλλον και αυτό πάει για μετά την επανάσταση...

Ευχαριστώ για την απάντηση και ελπίζω να θεωρήσεις την κριτική μου εποικοδομητική και καλοπροαίρετη.

teddygr είπε...

Τα κακοπροαίρετα σχόλια τα δημοσιεύω (μακρυά από μένα η λογοκρισία) αλλά δεν απαντώ. Οπότε...καλώς όρισες!

Ανώνυμος είπε...

Απορια αν ο φουκαρας ο ψιλικτζης
αφηση χηρα 67 ετων και μεχρι να πεθανη αυτη σε 10 χρονια στα 77 της
πως γινεται ο λογαριασμος?
Και αν επαιρνε ο φουκαρας ο ψιλικατζης 1500 τα λεφτα για τη χηρα
απο που και πως θα τα ευρησκε ο οαεε