Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

20 Δεκεμβρίου 2012

Κυβερνητικό έργο με φροντίδα για τον λαό

Ο Γιώργος Γάτος αναλύει τα προβλήματα του ΙΚΑ στην χτεσινή "Ημερησία": "Ελλειμμα-ρεκόρ -777 εκατ. ευρώ, από 109 εκατ. ευρώ το 2012 (αυξημένο κατά 612%)- θα εμφανίσει το ΙΚΑ το 2013. Και για να είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους τις «κουρεμένες» παροχές τις οποίες δικαιούνται (συντάξεις, επιδόματα κ.ά.) θα υποχρεωθεί να δανειστεί το παραπάνω ποσό βάζοντας ως «ενέχυρο» ομόλογα και άλλες κινητές αξίες που κατέχει".

Και συμπληρώνει ο ίδιος: "761,5 εκατ. ευρώ προβλέπει να εξοικονομήσει το ΙΚΑ από τις παλαιές και τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων".

Τα νούμερα είναι και απλά και λαλίστατα. Από τη μια δημιουργείται έλλειμμα χάρη στην αύξηση της ανεργίας, την κατρακύλα των μισθών και τις εισφοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματίες (για να μην αναφέρω και την εισφοροκλοπή) κι από την άλλη καλείται αυτός που πλήττεται (με την ανεργία και την μείωση των αμοιβών του) να πληρώσει το μάρμαρο είτε δουλεύοντας μέχρι τα 67 του είτε αντικαθιστώντας την σύνταξη που δικαιούται (βάσει των όσων πλήρωνε μια ζωή) με ένα φιλοδώρημα. Ίσα βάρκα, ίσα νερά. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη βουλιάξει το έρμο το ΙΚΑ.

Πολιτική με τετράγωνη λογική. Αν αυτό δεν αρκεί για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο παράγει έργο αλλά έχει και ως γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο πρέπει να γίνει για να πειστείτε...


Τέλος πάντων, όλα αυτά δεν έχουν σημασία μπροστά στην κορυφαία είδηση των ημερών: Αναβαθμιστήκαμε! Να 'ναι καλά τα παλληκάρια τής Standard @ Poor's, ξαναγύρισαν τα χαμόγελα στα πικραμένα μας χείλη. Μη μου πείτε ότι δεν προσέξατε ήδη την μεγάλη αλλαγή γύρω σας! Μη μου πείτε ότι δεν αντιληφθήκατε την αισιοδοξία στο βλέμμα των ανέργων, την ικανοποίηση στα πρόσωπα των άστεγων, την ελπίδα στις κουβέντες των νέων, την περηφάνεια στο ύφος των ηλικιωμένων...

Πώς να το κάνουμε; Άλλο πράγμα να ψάχνεις στα σκουπίδια ως "σκουπίδι" κι άλλο να πεινάς ως "Β-". Νοιώθεις κάποιος, βρε αδερφέ! Καταλαβαίνεις ότι, επί τέλους, απέκτησες μια κυβέρνηση που παράγει έργο επειδή σε νοιάζεται. Έργο που φαίνεται. Χειροπιαστό.

Σε τέτοιες στιγμές μεγαλείου και δόξας, το μυαλό μου πάει σ' εκείνο τον 92χρονο παππού, ο οποίος τις προάλλες σκότωσε την 80χρονη σύζυγό του κι ύστερα αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεχε να γίνεται βάρος στα παιδιά του και στα εγγόνια του που τά 'βλεπε να υποφέρουν. Αχ, μωρέ παππού... Γιατί δεν περίμενες λίγες μέρες, να προλάβεις την αναβάθμιση και να μην κάνεις τίποτε απ' αυτά που έκανες;


Συνεχίζουμε. Χτες, καθώς μιλούσε στην επιτροπή οικονομικών τής βουλής, ο Στουρνάρας των οικονομικών είπε μεταξύ άλλων: "Αναμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου για την αίτηση αναστολής εκτέλεσης που έχει υποβληθεί. Βεβαίως, όπως με ενημέρωσαν, ήδη έχει δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ ότι ο Άρειος Πάγος αποδέχθηκε την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου. Δεν έχω πάρει ακόμη, όμως, επίσημη ενημέρωση. Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου".

Αυτά να τα ακούνε όλοι εκείνοι οι οποίοι, τις τελευταίες μέρες, σούρανε τα εξ αμάξης στον αξιότιμο υπουργό μας. Ο άνθρωπος απέδειξε ότι και βαθειά δημοκρατικά φρονήματα έχει και απεριόριστο σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει.

Α! Μη με ρωτήσετε γιατί είπε πως θα σεβαστεί την δικαστική απόφαση η οποία βγήκε σαν να την είχε παραγγείλει ο ίδιος αλλά έγραψε στα παπάρια του την άλλη δικαστική απόφαση που δεν τον βόλευε. Μη με ρωτήσετε γιατί δεν πρόκειται να απαντήσω σε φτηνούς λαϊκιστές που αρέσκονται να ευτελίζουν τα πάντα.

Και για να δείτε τι παναπεί "υπεύθυνος πολιτικός", προσέξτε μιαν άλλη αποστροφή από την ίδια ομιλία: "Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξ άλλου, είναι ευκολώτερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία".

Αυτά είναι τα ωραία! Είπαμε, όχι μόνο παράγεται κυβερνητικό έργο αλλά φαίνεται κιόλας. Βέβαια, υπάρχει μια μικρή ασυνταξία στο τέλος τού στουρνάρειου λόγου (συντακτικά, το "υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία" πάει στο "πληρωμή μέσω της ΔΕΗ") αλλά η ουσία δεν αλλάζει: το καλό μας το υπουργείο στέλνει το χαράτσι μέσα στον λογαριασμό τής ΔΕΗ για δική μας ευκολία! Κι απ' όσα μαθαίνω, από του χρόνου θα έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον λογαριασμό τού νερού και ο φόρος εισοδήματος με τον λογαριασμό τού τηλεφώνου. Η πληροφορία ότι -για λόγους ευκολίας, πάντα- τα βερεσέδια του μανάβη να ενσωματώνονται στα βερεσέδια τού μπακάλη και θα εξοφλούνται όλα μαζί στον φούρναρη της γειτονιάς δεν έχει διασταυρωθεί ακόμη.


Επί τέλους, παράγεται κυβερνητικό έργο από μια κυβέρνηση που μας σκέφτεται και μας φροντίζει!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι "η ευκολία του πολίτη" και "η αποφυγή ταλαιπωρίας" είναι μόνιμη επωδός όταν ανακοινώνουν νέο στρίψιμο της βίδας.

Φαίνεται χρόνια τώρα έχουν μάθει στον μέσο αστό τι να θεωρεί καρότο και τώρα του το ταίζουν ασύστολα όταν δεν το μαστιγώνουν, το ζώο.

Αυτοί είναι κώδικες του μικροαστού. Το βιάγκρα του κυρ-Μήτσου. Εμένα πάντως δεν με πιάνει. Σαν και σε, το πρώτο που με χτύπησε στο κεφάλι είναι που τόσο άκομψα υποτάχθηκε και ο Αρειος ο Πάγος λόγω Δημοσίου Συμφέροντος και έγινε παγάκι για τα κοκταίηλς των στούρνων.

Θυμάσαι τον Λώρενς Ολίβιε στον ρόλο του ψυχρού βασανιστή στο "Μάραθον Μαν" με τον Ντ. Χόφμαν?

ΑΧΠ