Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Αυγούστου 2011

Τα βιβλία των διακοπών

Σήμερα ρίχνω μια ματιά στα βιβλία τα οποία θα μου κρατήσουν συντροφιά κατά τις ώρες χαλάρωσης των διακοπών μου. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να διαλέξω αλλά θα ξεκινήσω με το μυθιστόρημα-ποταμό του Ούγκο Κλάους "Η θλίψη του Βελγίου" (Καστανιώτης, 600 σελίδες, 25 ευρώ). Ο Ούγκο Κλάους, ο οποίος έφυγε απο την ζωή το 2008, είναι ο σημαντικώτερος σύγχρονος βέλγος συγγραφέας. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, πρωταγωνιστεί ο Λουίς Σαϊνάβε, ένας έφηβος που μεγαλώνει εσώκλειστος σε μια καθολική σχολή καλογραιών, όπου -ευτυχώς- θα παραμείνει άφθαρτος. Επαναστάτης, αντισυμβατικός, ανήσυχος, θα φύγει από τη σχολή και θα επιστρέψει στην οικογένειά του, θα γνωρίσει μια πραγματικότητα που θα τον σοκάρει, περισσότερο και από τις σεξουαλικές του εμπειρίες: μια μάνα συνεργάτρια των γερμανών, μια πατρίδα δωσίλογων, ένας κόσμος συγκεχυμένος, δύσκολος κι ακατανόητος, στον οποίο ο Σαϊνάβε θα πρέπει να μεγαλώσει. "Η θλίψη του Βελγίου" καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1939 μέχρι το 1947 και θεωρείται το αριστούργημα του Κλάους, ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα.

Από δίπλα θα βάλω και το ογκώδες αριστούργημα του Τζέημς Ελλρόυ "Αμερικανικό ταμπλόιντ" (Άγρα, 752 σελίδες, 30 ευρώ). Εδώ, ο Ελλρόυ απομυθοποιεί όλη την περίοδο Κέννεντυ στις ΗΠΑ, με έναν καταιγιστικό ρυθμό και ένα μείγμα κυνισμού και καυστικής ειρωνείας που αγγίζει τα όρια του σαρκασμού. Πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος δεν είναι ούτε οι Κέννεντυ ούτε ο Χάουαρντ Χιουζ ούτε ο Έντγκαρ Χούβερ. Αυτοί κινούν τα νήματα. Πρωταγωνιστές είναι δυο πράκτορες, ο Μπόιντ και ο Λίτελ, και ένας μαφιόζος, άνθρωπος για όλες τις δουλειές του Χόφα και του Χάουαρντ Χιουζ: ο Πιτ Μποντιουάρντ. Το "Αερικανικό ταμπλόιντ" δεν είναι παρά το πρώτο μέρος ενός δίτομου έργου του Ελλρόυ, όπου ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας ασχολείται με τον αμερικανικό υπόκοσμο. Ελπίζω να βρω κάποτε το κουράγιο για να διαβάσω και τις 880 σελίδες του δεύτερου μέρους με τίτλο "Αμερικανικό ταξίδι θανάτου".

Δεν θα ξεχάσω να πάρω μαζί μου και το βιβλίο του Αννίβα Βελλιάδη "Μεταξάς-Χίτλερ (Ελληνογερμανικές σχέσεις στη μεταξική δικτατορία)" (Ενάλιος, 352 σελίδες, 16 ευρώ). Εδώ, ο συγγραφέας (πρώην πρέσβυς), με νέα στοιχεία από έρευνες στα ιστορικά αρχεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά, κυρίως, του γερμανικού Auswartiges Amt, προβάλλει την σημασία του γερμανικού ρόλου στο όλο σύμπλεγμα των εξωτερικών προσανατολισμών της Ελλάδος και ιδιαίτερα την βαρύνουσα σημασία του στην εξέλιξη των ελληνοϊταλικών σχέσεων, που κατέληξαν στην ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Η ελληνοϊταλική σύρραξη αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικά κριτήρια από τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις της Αγγλίας και της Γερμανίας μέσα το πλαίσιο των σχεδίων και επιδιώξεών τους στην κονταρομαχία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επηρέασαν ουσιαστικά τις εξελίξεις της. Τί κι αν έχω διαβάσει αμέτρητα βιβλία σχετικά με την τραγωδία εκείνης της εποχής; Πάντοτε θα υπάρχει χώρος για μια καινούργια άποψη, για μια άλλη οπτική.

Και μιας κι ανακατεύτηκα με την ιστορία, θα προσθέσω και το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίου του Άντονυ Ρότζερς με τίτλο "Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ (Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο, Κως-Λέρος 1943)" (Ιωλκός, 496 σελίδες, 28 ευρώ). Εδώ, ο συγγραφέας εξετάζει και αναλύει σε βάθος όλα τα γεγονότα τα οποία πλαισίωσαν το συμμαχικό "φιάσκο" στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο το φθινόπωρο του 1943. Το έργο του Ρότζερς είναι ο ώριμος καρπός μιας εξαίρετης ερευνητικής προσπάθειας στις βρεττανικές, γερμανικές και ιταλικές πηγές, καθώς και απανωτών επισκέψεων και περιηγήσεων του ίδιου του συγγραφέα στους τόπους των σκληρών μαχών στα ελληνικά. νησιά. Στις σελίδες του έργου επισημαίνεται και τονίζεται από το συγγραφέα η συμβολή τού "ελληνικού παράγοντα" στην όλη συμμαχική προσπάθεια, τόσο των ελληνικών δυνάμεων που συνεπικουρούσα, τότε στους Βρετανούς (αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων), όσο και των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα της Κω, της Λέρου και της Καλύμνου. Τα ηρωικά. κατορθώματα, όπως το μοναδικό στα παγκόσμια ναυτικά χρονικά επίτευγμα του ελληνικού αντιτορπιλικού "Αδριάς" και η συμβολή των Ελλήνων κατοίκων στη σωτηρία και φυγάδευση πάμπολλων Συμμάχων μαχητών, αποτελούν μέσα στις σελίδες του βιβλίου επιπλέον τρανταχτές αποδείξεις της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και της συμβολής στον κοινό συμμαχικό αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού.

Δεν θα ξεχάσω να προσθέσω κι ένα βιβλιαράκι, όπου συναντώνται δυο αγαπημένοι μου ιταλοί, ο Αντρέα Καμιλλέρι κι ο Λουίτζι Πιραντέλο. Πρόκειται για το βιβλίο με τον λιτό τίτλο "Λουίτζι Πιραντέλο" (Μεταίχμιο, 270 σελίδες, 16 ευρώ), όπου ο Καμιλλέρι συνθέτει το μυθιστόρημα της ζωής του Λουίτζι Πιραντέλο, του σημαντικότερου ιταλού δραματουργού του 20ού αιώνα. Είμαι σίγουρος ότι το αυστηρό αλλά τρυφερό και γεμάτο πάθος ύφος του Καμιλλέρι δεν θα με ρίξει σε μια βιογραφία τυπική και βαρετή αλλά θα μου χαρίσει δυο ώρες ευωχίας στον συναρπαστικό κόσμο του Πιραντέλο.

Μάλλον με αυτά θα ξεκινήσω. Κι αν δεν μου φτάσουν...ε, δεν χάθηκαν δα και τα βιβλιοπωλεία!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μετά το Αμερικάνικο ταμπλόιντ και το Αμερικάνικο Ταξίδι Θανάτου , η συγκλονιστική τριλογία του Έλροϋ για ολοκληρώνεται με το Αίμα δε σταματάει ποτέ.

Η τιμή του αρκετά τσιμπημένη στα 3 ευρώ , αλλα τα αξίζει μέχρι τελευταίου σεντ.

Και αν τολμούσα να κάνω μία αξιολόγηση της τριλογίας θα έλεγα:

1>3>2