Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

20 Σεπτεμβρίου 2018

Μωχάμετ Νάζεμ: η προπαγάνδα στο φόρτε της (2)

Πάμε, λοιπόν, να δούμε σήμερα ποιους διάλεξε πρώτους και καλύτερους ο 15χρονος Μωχάμετ Νάζεμ για να ακολουθεί στο Τουίττερ. Πρώτος και καλύτερος ο αραβοπολιτειακός Μωχάμετ Ίντρεες Άχμαντ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στην Σκωτία και συγγραφέας τού πολύκροτου "The road to Iraq". Αν και ο Άχμαντ αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, άσκησε ανελέητη κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι η στάση τού τέως προέδρου των ΗΠΑ δεν βοηθούσε τους σύρους αντιφρονούντες να γλιτώσουν από την γενοκτονία που είχε εξαπολύσει εναντίον τους ο Άσσαντ.

Ο Άχμαντ και δυο ακόμη "ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί" τηρούν το "Pulse", ένα πολιτικό ιστολόγιο με ελεύθερη έκφραση. Τόσο ελεύθερη ώστε από την "σήτα" της περνούν εκατοντάδες κείμενα κατά του Άσσαντ και κανένα υπέρ. Αν έχετε διάθεση και χρόνο, ακολουθήστε τον σύνδεσμο και αναζητήστε τα κείμενα του Μάικλ Νιούμαν και του Μιχάλη Καραντζή ή αναζητήστε κείμενα με ένδειξη "Συρία". Δείτε, επίσης, την αναδημοσίευση μιας "ανοιχτής επιστολής", την οποία υπογράφουν δεκάδες "αριστεροί" από όλον τον κόσμο. Τίτλος της "Σταματήστε να υποκρίνεστε πως δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να σώσετε τους σύρους" και, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει, διότι "για να τελειώσει η αγωνία τού συριακού λαού, πρέπει να σταματήσει με την βία" και "οι δράστες αυτών των κολοσσιαίων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να ακινητοποιηθούν μια για πάντα".

Νάζεμ προς Τραμπ: "Απευθύνομαι σε σας, Κύριε Προέδρε, επειδή είσαστε ο μόνος ηγέτης στον κόσμο
που τήρησε τον λόγο του σε μας. Και τιμώρησε τον Άσσαντ για τις χημικές επιθέσεις του σε βάρος μας..."

Δεύτερος στην σειρά, ο πολιτειακός αρθρογράφος Μάικλ Βάις, συγγραφέας τού μπεστ-σέλλερ "ΊSIS: μέσα στον στρατό του τρόμου". Ο Βάις έχει τέτοιο κόλλημα με την Ρωσσία ώστε επιμελείται το "The Interpreter", μια ηλεκτρονική εφημερίδα η οποία ασχολείται αποκλειστικά με "την δράση και την πολιτική της ρωσσικής κυβέρνησης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο". Η εφημερίδα έχει ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο "Ο Πούτιν στην Συρία", όπου ο κάθε πικραμένος γράφει ό,τι προλαβαίνει. Δείτε, για παράδειγμα, το κείμενο με τίτλο "Αριθμός-ρεκόρ νεκρών παιδιών στην Συρία και η Ρωσσία μπορεί να βρίσκεται πίσω απ' αυτό", όπου υποστηρίζεται ότι "η κύρια αιτία για το ότι πεθαίνουν περισσότερα παιδιά (ενν.: στην Συρία) είναι ότι ο Άσσαντ και οι ρώσσοι έχουν βάλει εδώ και χρόνια στόχο τα νοσοκομεία, μια στρατηγική που εντατικοποιήθηκε μόνο μετά την παρέμβαση της Ρωσσίας τον Σεπτέμβριο του 2015".

Στην τρίτη θέση ο σύρος δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ από την ανατολική Γούτα Κιουσάυ Νόορ. Ο Νόορ συνεργάζεται με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με τον αραβικό ιστότοπο New Arab και με το πρακτορείο Smart News Agency, Η σελίδα του στο Φέισμπουκ είναι γεμάτη με φωτογραφίες ταλαιπωρημένων παιδιών από την Συρία, πολλά εκ των οποίων ποζάρουν στον φακό του με την τριάστερη σημαία των αντικαθεστωτικών. Αν κρίνω από το φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιεύσει σε όλα τα παραπάνω μέσα, ο Νόορ πρέπει να θεωρηθεί ως ο εκπρόσωπος τύπου των αντικαθεστωτικών τής Συρίας.

Παρένθεση. Το Smart News Agency φαίνεται πως έχει πάρει αποκοπή την στήριξη των αντιπάλων τού Άσσαντ. Αναζητήστε στο Youtube τα δεκάδες βιντεάκια που έχει δημιουργήσει και δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε ότι όλα είναι στημένα. Οι δημοσιογράφοι του παρακολουθούν κατά πόδας την δραστηριότητα των "Λευκών Κρανών", την οργάνωση στην οποία είχαμε ανεφερθεί πριν λίγους μήνες σε τούτο στο ιστολόγιο ("Τί συμβαίνει με τα "Λευκά Κράνη";"). Δεν ξέρω τι γράφει στην αραβική του έκδοση αλλά στην αγγλόγλωσση (της οποίας τον σύνδεσμο σας έδωσα πιο πάνω) οι "έξυπνες ειδήσεις" του έχουν πλήρη και αποκλειστική σχέση με την Συρία. Παρεμπιπτόντως, το Smart News Agency ιδρύθηκε από τον συρογάλλο Χάμσυ Σαρκίς, ιδρυτή τής οργάνωσης "Pax Syriana" (συριακή ειρήνη),  τον Μάρτιο του 2011. Δηλαδή, ακριβώς μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος στην Συρία. Σύμπτωση; Κλείνει η παρένθεση.

Ακολουθεί η πρώτη γυναίκα τής παρέας, η συροϊσπανίδα Λέιλα Ναχαγουάτι Ρέγκο, άλλο ένα μέλος τής πολύπαθης "αριστεράς". Η Ρέγκο αρθρογραφεί στον ιστότοπο Syria Untold, "ένα ανεξάρτητο ψηφιακό μέσο που διερευνά την αφήγηση του συριακού αγώνα και τις ποικίλες μορφές αντίστασης". Όπως αυτοπροσδιορίζονται οι συντακτες του, "είμαστε μια ομάδα σύρων συγγραφέων, δημοσιογράφων, προγραμματιστών και σχεδιαστών που ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό, οι οποίοι προσπαθούμε να αναδείξουμε την αφήγηση της συριακής επανάστασης, την οποία γράφουν καθημερινά οι σύροι άνδρες και γυναίκες".

Ο Μωχάμετ Νάζεμ σε φωτογραφία τού Κιουσάυ Νόορ. Καμμία έκπληξη.

Είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς πού στα κομμάτια ανακάλυψε όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία ένας δεκαπεντάχρονος και, μάλιστα, ενώ ο πόλεμος μαίνεται γύρω του. Εγώ έφαγα ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο για να βρω πληροφορίες για τα τέσσερα άτομα στα οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, ξέροντας από πριν ποιους πρέπει να ψάξω. Εκτός αν ο νεαρός Νάζεμ ήξερε κι αυτός από πριν ποιους πρέπει να ακολουθήσει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ιστότοπος BuzzFeedNews δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τις καταγγελίες που γίνονταν ότι όλη αυτή η ιστορία με τον Νάζεμ ήταν μαϊμού ("Inside the network of trolls accusing a 15-year-old tweeting in Syria of being fake news"). Το άρθρο είναι γεμάτο με φωτογραφίες αλλά στο λιτό κείμενό του υπάρχει μια φράση που βγάζει μάτια: "Ο Κιουσάυ Νόορ είπε στο BuzzFeedNews ότι ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός τού Νάζεμ" (σ.σ.: !!). Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Νάζεμ να μιλήσουν στο τηλέφωνο αλλά εκείνος είπε ότι δεν είχε τηλέφωνο, μόνο Φέισμπουκ και Τουίττερ. Δεν είχε τηλέφωνο! Προφανώς, όλα αυτά τα βίντεο και όλες αυτές τις φωτογραφίες τα τράβηξε με δανεικό σμάρτφον...

Κάπου εδώ θα κλείσω και θα αφήσω τον αναγνώστη να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Αντί για επίλογο, μεταφράζω μερικές ακόμη γραμμές από το άρθρο τού BuzzFeedNews:

Το BuzzFeedNews επικοινώνησε επίσης με πολλούς ακτιβιστές που εργάζονται στην Συρία, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει αν ο Νάζεμ και ο λογαριασμός του στο Τουίττερ είναι γνήσιοι. Ο Kέναν Ράχμανι, νομικός σύμβουλος της Εκστρατείας για την Συρία, ο οποίος μετεγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον από το Χαλέπι, δήλωσε στο BuzzFeedNews ότι οι επαφές του στην ανατολική Γούτα πίστευαν ότι ο Νάζεμ ήταν «νόμιμος». Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: