Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

1 Μαρτίου 2017

Ο "οδοστρωτήρας" Γενς Σπαν

Τον Γενς Σπαν (Jens Spahn) ίσως να μη τον γνωρίζετε αλλά καλό είναι να τον μάθετε επειδή μάλλον θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών τής Γερμανίας, ο οποίος μπορεί να είναι μόλις 36 ετών αλλά θεωρείται από τους ταχέως ανερχόμενους πολιτικούς. Ήδη του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι "οδοστρωτήρας" ενώ τον αποκαλούν και "Herr Mut", δηλαδή "Κύριος Θάρρος", επειδή το 2013 τόλμησε να μιλήσει δημόσια για την ομοφυλοφιλία του.

Ο Σπαν είναι ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του ακόμη και για την καγκελλαρία, κάτι που τον κάνει εξαιρετικά συμπαθή στον Σώυμπλε, ο οποίος τον θεωρεί ως δεξί του χέρι. Για το πολιτικό του μέλλον επενδύει πολλά στις ακραία συντηρητικές του ιδέες. Έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκας και της μαντήλας σε δημόσιους χώρους, θεωρεί τους μουσουλμάνους επικίνδυνους για την γερμανική κοινωνία επειδή "έχουν μεγαλώσει σε κοινωνίες στις οποίες ο άνδρας μετράει περισσότερο από τη γυναίκα και ο αντισημιτισμός και η ομοφοβία ανήκουν στην καθημερινότητα", υποστηρίζει ότι οι μετανάστες προκαλούν "διαταραχή του κράτους μας", ζητάει "περισσότερη τάξη και ασφάλεια" και δεν διστάζει να κάνει λόγο για "κακώς εννοούμενη ανοχή". Αυτές οι θέσεις, σε συνδυασμό με τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τα ΜΜΕ, τον κάνουν αρεστό σε όλο και περισσότερους γερμανούς. Βέβαια, για να δημιουργηθούν αυτές οι άριστες σχέσεις με τα ΜΜΕ, έχει βάλει το χεράκι του και ο σύντροφός του, ο οποίος είναι δημοσιογράφος στο κοσμικό περιοδικό Bunte, έκδοση του πανίσχυρου εκδοτικού ομίλου Burda.

Βόλφγκανγκ Σώυμπλε και Γενς Σπαν στα έδρανα της βουλής

Τις προάλλες, λοιπόν, ο χερ Σπαν έδωσε μια συνέντευξη στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο DLF, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του DLF, ο γερμανός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών είπε τα εξής ενδιαφέροντα:
Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία να μην απαιτεί κανένα κούρεμα. Τελικά, αυτό που προέχει τώρα δεν είναι το χρέος αλλά το πώς θα έρθει η ανάπτυξη. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Βεβαίως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ' ό,τι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Όμως, κάθε συζήτηση για κούρεμα θα εκλαμβανόταν ως άδικη από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Πραγματικός οδοστρωτήρας! Το νεοσυντηρητικό δεξί χέρι τού Σώυμπλε αποδίδει εύσημα στην αριστερή κυβέρνησή μας και αδειάζει πολλούς. Πρώτα-πρώτα, αδειάζει όσους επιμένουν εθελοτυφλώντας να μιλούν για "σκληρές διαπραγματεύσεις", για "εκβιασμούς", για "αντιστάσεις" και για "κόκκινες γραμμές", δίχως να καταλαβαίνουν πως η ντεμέκ αριστεροσύνη τού Τσίπρα και της παρέας του έχει καταντήσει φερετζές που προσπαθεί -πλην ανεπιτυχώς- να κρύψει την αδήριτη πραγματικότητα της πιστής και αταλάντευτης υπακοής τους στα κελεύσματα του κεφαλαίου.

Δεύτερον, αδειάζει τους "παραιτηθείτε", τους "φύγετε" και όλα τα άλλα φυτά που συνιστούν την αντιπολιτευτική πανίδα, από την Νέα Δημοκρατία ως την Ένωση Κεντρώων κι από την Πασοκική Συμπαράταξη ως το Ποτάμι. Όλοι αυτοί στηρίζουν την αντιπολιτευτική τους ρητορεία λίγο-πολύ στην ίδια βάση: φύγετε εσείς που δεν τα κάνετε καλά, να αναλάβουμε εμείς που τα κάνουμε καλύτερα. Ο Σπαν διατυπώνει επίσημα ακόμη μια φορά την άποψη των Βρυξελλών, αυτό δηλαδή που καταλαβαίνουν όλοι όσοι διαθέτουν κοινό νου: ο ΣυΡιζΑ κάνει μια χαρά την δουλειά μας και τα καταφέρνει καλύτερα από τους προηγούμενους, άρα δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε αλλαγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνέντευξη Σπαν δόθηκε λίγο πριν ανοίξει ο νέος κύκλος "διαπραγματεύσεων" της κυβέρνησης με τους "θεσμούς". Ας θυμηθούμε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα υποστηρίζει δυο πράγματα: αφ' ενός μεν ότι είμαστε διατεθειμένοι κάτι να παραχωρήσουμε προκειμένου να ανοίξει η κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους, αφ' ετέρου δε πως όποια νέα μέτρα κι αν ληφθούν, θα είναι "δημοσιονομικά ουδέτερα". Ο γερμανός τα ξεκόβει και τα δυο με μια φράση: "αυτό που προέχει τώρα δεν είναι το χρέος αλλά το πώς θα έρθει η ανάπτυξη". Σε ελεύθερη μετάφραση: ξεχάστε το κούρεμα και μαζέψτε κανένα φράγκο για να ενισχύσετε τους επενδυτές.

Εδώ αξίζει τον κόπο να ανατρέξω λίγο στις σημειώσεις μου. Στις 13 Αυγούστου 2015 (τότε που υπογράφαμε το τρίτο μας μνημόνιο), σε μια άλλη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο DLF, ο Γενς Σπαν είχε πει περίπου τα ίδια: "Ένα λεγόμενο κούρεμα, όπου θα αποποιηθείς μέρος του χρέους, δεν είναι νόμιμο αλλά κάτω από τον όρο ελάφρυνση χρέους μπορείς επίσης να συζητήσεις την επέκταση ωρίμανσης, την οριοθέτηση μιας περιόδου χωρίς πληρωμές τόκων ή δόσεις αποπληρωμής και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αυτό το λέγαμε από ανέκαθεν". Και είχε συμπληρώσει με νόημα: "Ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να κάνει μια καλή συμφωνία. Υπάρχει μια εποικοδομητική προσέγγιση, μια βούληση για μεταρρυθμίσεις, υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη".

Ο διάσημος αφορισμός τού Τζιάννι Ανιέλλι (από την Corriere della sera, 17/6/1996, σελ. 5).
Δεν μπορώ να κλείσω τούτο το κείμενο δίχως να σημειώσω την ευαισθησία που έχει ο Σπαν (και, κατ' επέκταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση) στις... αδικίες. Πάνω απ' όλα η δικαιοσύνη! Κι όπως φαίνεται, δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει μόνο αν (ξανα)περικοπούν οι συντάξεις, μόνο αν (ξανα)μειωθεί το αφορολόγητο, μόνο αν (ξανα)αποδομηθούν τα εργασιακά κεκτημένα, μόνο αν (ξανα)δοθούν κίνητρα, χρήμα και απαλλαγές στο κεφάλαιο, μόνο αν (ξανα)ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, μόνο αν (ξανα)πέσει τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες για να (ξανα)αβγατίσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσο για τον Μητσοτάκη και την δική του παρέα, που βιάζονται να αναλάβουν την εξουσία για να διορθώσουν τα "κακώς κείμενα", ας κάνουν λίγο κράτει. Καλό είναι να έχουν κατά νου τόσο την θετική άποψη του Γενς Σπαν για την σημερινή κυβέρνηση όσο και τον γνωστό αφορισμό τού Τζιάννι Ανιέλλι για τις "αριστερές" κυβερνήσεις γενικώτερα: "Ορισμένες μεταρρυθμίσεις τις κάνει καλύτερα η αριστερά. Αν έχουν κόστος σε κοινωνικό επίπεδο, τα καταφέρνει καλύτερα από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς".

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην χωρα των κτηνοβατων οπου ο νομος , παντα ο νομος αααα ολα κι ολα.,επιτρεπει το ...σπορ αυτο, αρκει να εχεις την συνεναινεση του ζωου,τραβανε ζορι με τις ιδιαιτεροτητες των μουσουλμανων.ΟΚ ελαχιστα μας αφορα. Τωρα μετα απο συνεχομενα κοψιματα ,μισθων ,συνταξεων εσοδων και αυξηση εξοδων περιμενει ο εν λογω φωστηρας να τα κονομησουμε ,και να παραγουμε εσοδα ,αυξηση ΑΕΠ , πλεονασματα κ τ λ ,πρεπει να μας πει για ποιο κρατος μιλαει.

Ανώνυμος είπε...

Ολα τα μέτρα είναι Στρατηγικές επιλογές της Αστικής Τάξης και των Συμμάχων της για να έρθει η Καπιταλιστική Ανάπτυξη. Προυπόθεση είναι η καταστροφή της Εργατικής δύναμης και όλων των Εργατικών δικαιωμάτων. Και το καλύτερο εργαλείο για να περάσουνε όλα αυτά χωρίς αντιδράσεις είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι κυβερνήσεις της. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές σε όλο τον κόσμό. Ανέτρεψε Σοσιαλιστικά Καθεστώτα διέλυσε Κ.Κ Αφόπλισε λαούς την στιγμή που ήτανε με τα όπλα στα χέρια μπροστά στην Εξουσία. Ποιό αποτελεσματικό εργαλείο και απο τον Φασισμό. ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Για δες ποιος μιλά και τα λέει αυτά ! Χάρισε μας λίγο ... επαναστατικότητα και ολίγον ... ιδεολογίαν ... αριστεράν !

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Eξαιρετικό! Να μαθαίνουμε.
Να ξεστραβώνουνται οι διάφοροι, που ελπίζουν στο "παληό καλό πασοκ", και στις "παληές καλές μέρες"... και μάλιστα ενσαρκωμένα στον Τσίπρα.
Οσο η αστική τάξη "περνάει" την πολιτική της στους άμοιρους, τόσο πιο άμοιροι θα γίνονται.

Ανώνυμος είπε...

Ἀσχέτως τοῦ (εὐλόγου ἤ παραλόγου) αἰτήματος τῆς ἀπαγόρευσης τῆς μπούρκας, ἀναρωτιέμαι πῶς εἶναι δυνατόν, ἕνα κράτος ποὺ δὲν ἔχει τὴν ἐξουσία νὰ πεῖ στὴν μουσουλμάνα, πόσο θὰ πουλήσει τὴν πραμάτια της στὴν λαϊκή, θὰ ἔχει ταυτοχρόνως τὴν ἐξουσία νὰ τῆς πεῖ, τί θὰ (ἤ δὲν θὰ) φορέσει στὸ κεφάλι της. Ἔχουν γίνει στὴν Γερμανία συζητήσεις καὶ γιὰ ἀπαγόρευση τῆς περιτομῆς (τὸ θέμα δὲν προχώρησε λόγῳ ἀντιδράσεων τῶν ἑβραϊκῶν όργανώσεων). Δηλαδὴ τί ἔχουν κατὰ νοῦ; Νὰ μπαίνει ἡ ἀστυνομία στὰ σπίτια ἑβραίων καὶ μουσουλμάνων καὶ θὰ τοὺς ζητᾶ νὰ... κατεβάσουν τὰ ἐσώρουχα; Ὅσον ἀφορᾶ στὸν Σώυμπλε, διαβᾶστε τὸ ὁμώνυμο λῆμμα τῆς Βικιπαίδειας καὶ θὰ σᾶς σηκωθεῖ ἡ τρίχα.

Ανώνυμος είπε...

Φρέσκια σημερινή Αλητεία της Ισκρα του Λαφαζάνη. Εχει ανάρτηση ένας Σπετσέρης του Αλαβάνου. Εχει βάλει μια Φωτογραφία του 1975 που είναι μαζί με τον σ. Τηλέμαχο Δημουλά του Π.Γ του ΚΚΕ σήμερα. Και ξεκινάει το Οπορτουνιστικό παραμύθι γιατί να είμαστε χώρια ενω ο Αντίπαλος τάχα είναι ίδιος και οτι έπρεπε να διαδηλώνουμε μαζί χτες στο Χίλτον. Και οτι και εμεις και αυτοί είμαστε με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ζόρια μεγάλα για τα Οπορτουνιστικά Σκουπίδια. ΟΙ Λάτρεις της Περεστρόικας και της Γκλάσνοστ που όρμησαν το 1991 με επικεφαλής τον Αθλιο ...φαράκο... να διαλύσουνε το ΚΚΕ αποκαλούσανε τους Κομμουνιστές δεινόσαυρους και σήμερα είμαστε τάχα ...σύντροφοι... Ας αλλάξουνε πλευρό και χέρι... γιατί μουδιάσανε. 3 Φορές προσπαθήσανε να διαλύσουνε το ΚΚΕ και σπάσανε τα μμούτρα τους. 4η Ευκαιρία δεν θα βρούνε. Ο Αγώνας εναντίον τους θα είναι χωρίς έλεος. Οσο για τον πόνο οτι διαδηλώνουμε χώρια υπάρχει λύση. Στην Λαική Συμμαχία χωράμε όλοι σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τους περιμένουμε λοιπόν τους Κυρίους Σπετσέρη Λαφαζάνη και Αλαβάνο. Το ότι δεν ήτανε ποτέ Κομμουνιστές δεν πειράζει. Ολοι Ενωμένοι ...σύντροφοι.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Amomfaretos είπε...

Μπράβο Θοδωρή για άλλη μια φορά! Ήθελα καιρό να σε ρωτήσω και παίρνω τώρα αφορμή από το σχόλιο σου "αξίζει τον κόπο να ανατρέξω λίγο στις σημειώσεις μου" για την μεθοδολογία που ακολουθείς στην έρευνα και στις αναλύσεις σου, αυτό που στο πανεπιστήμιο ονομάζουμε research methodology. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να γράψεις ένα κείμενο με τις πηγές που χρησιμοποιείς και γενικά τον τρόπο που κάνεις τις έρευνές σου, μήπως μάθουμε και εμείς και ακολουθήσουμε τα χνάρια σου :).
Με εκτίμηση, Κώστας