Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Μαρτίου 2017

Η περιπέτεια της Ισλανδίας (5)

Πριν συνεχίσουμε την αφήγησή μας και -κυρίως- πριν αρχίσουμε τις συγκρίσεις με την Ελλάδα, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε μερικά δομικά στοιχεία τής ισλανδικής οικονομίας. Και, πρώτα-πρώτα, να υπογραμμίσουμε ότι ο σημαντικώτερος τομέας της είναι η αλιεία, η οποία συμμετέχει στο ΑΕΠ τής χώρας πάνω από 25% (2011: 27,1%) ενώ τα αλιευτικά προϊόντα συνιστούν πάνω από το 60% των ισλανδικών εξαγωγών. Περίπου 9.000 ισλανδοί ασχολούνται ευθέως με το ψάρεμα και άλλες 30-35.000 με επαγγέλματα που έχουν έμμεση σχέση με την αλιεία. Με δεδομένο ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός τής χώρας υπολογίζεται σε 180.000 άτομα περίπου, τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ισλανδούς ζη -άμεσα ή έμμεσα- από την αλιεία.

Εδώ οφείλεται η ισχυρή αντίθεση των ισλανδών πολιτών στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η ζωή σου εξαρτάται από το ψάρεμα, δεν έχεις καμμιά διάθεση να βάλεις στο κεφάλι σου κεχαγιά από τις Βρυξέλλες, ο οποίος θα σου επιβάλλει πόσο μπακαλιάρο θα παστώνεις, πόσες ρέγγες θα καπνίζεις ή πόσες φάλαινες θα καμακώνεις (*).

"E.E. + Ισλανδία: Όχι ευχαριστώ!" (σύνθημα των συντηρητικών στις εκλογές τής 27/4/2013).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τής Ισλανδίας είναι η άφθονη και πάμφθηνη ενέργεια που παράγεται από γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές πηγές. Το σχεδόν τζάμπα ρεύμα αποτελεί πόλο ελξης για τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ισλανδία έχουν εγκατασταθεί τρεις μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας αλουμίνας, με συνολική ετήσια παραγωγή πάνω από 800.000 τόννους, ποσότητα που κατατάσσει την χώρα στην 10η θέση παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι τα δι' εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενα προϊόντα συνιστούν το 21% των ισλανδικών εξαγωγών.

Κοντά στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει την οικονομία τής Ισλανδίας: οι αμυντικές της δαπάνες είναι ανύπαρκτες διότι δεν έχει τακτικό στρατό! Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ξοδεύει χρήμα για αεροπλάνα και υποβρύχια ούτε είναι υποχρεωμένη να πληρώνει συνδρομές στο ΝΑΤΟ ή να φορτώνεται το κόστος στρατιωτικών αποστολών σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Κόσσοβο κλπ.

Τα παραπάνω στοιχεία προσφέρουν μια πειστική απάντηση στην απορία πώς κατάφερε η Ισλανδία και ανέκαμψε τόσο σύντομα από την πτώχευση. Διότι όντως ανέκαμψε πολύ σύντομα, όπως δείχνει η εξέλιξη του ΑΕΠ (2006: 4,6% / 2007: 6% / 2008: 1,3% / 2009: -6,8% / 2010: -4,1% / 2011: 2,7% / 2012: 1,4% / 2013: 1,7%). Μόνο που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, διότι αφ' ενός μεν δεν έχουμε ούτε τόσο ισχυρό πρωτογενή τομέα ούτε τόσο άφθονη και φτηνή ενέργεια, αφ' ετέρου δε και μέλη του ΝΑΤΟ είμαστε και υψηλές αμυντικές δαπάνες έχουμε.


Πάμε παρακάτω. Λένε πολλοί ότι η Ισλανδία δεν ανακάτεψε το ΔΝΤ στο πρόβλημά της και δεν υπέγραψε μνημόνια αλλά στηρίχτηκε στις δικές της δυνάμεις για να ανακάμψει. Πρόκειται για ψέμα, για καραμπινάτο ψέμα! Όταν η Ισλανδία έπαιρνε δανεικά από το ΔΝΤ και αποδεχόταν σχέδιο διάσωσης, εμείς δεν ξέραμε καν τι είναι το ΔΝΤ! Ας ξαναπάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή, λοιπόν, μπας και καταφέρουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά.

Είπαμε στα προηγούμενα ότι οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν στις αρχές φθινοπώρου τού 2009. Όμως, οι επικίνδυνοι κλυδωνισμοί στην ισλανδική οικονομία είχαν αρχίσει έναν χρόνο πρωτύτερα. Καθώς ο άμετρος τραπεζικός δανεισμός είχε διογκώσει υπερβολικά την στεγαστική φούσκα, αμέσως μόλις σωριάστηκε η Lehman Brothers (15/9/2008) η φούσκα έσκασε και στην Ισλανδία.

Τον Οκτώβριο του 2008, η κυβέρνηση του Γκέιρ Χάαρντε πήρε τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και ταυτόχρονα ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ (2,1 δισ. δολλ.), από τις Σκανδιναβικές χώρες (2,5 δισ. δολλ.) και από την Ρωσσία (στην αρχή αρνήθηκε αλλά, τελικά, έδωσε 200 εκατ. δολλ.). Το συνολικό πακέττο βοήθειας (Stand-by Arrangement) που έδωσε η "τρόικα" ανερχόταν στο 40% του ΑΕΠ, τον δε έλεγχο υλοποίησης της συμφωνίας ανέλαβε το ΔΝΤ, το οποίο είχε εκπονήσει και το σχετικό τριετές πρόγραμμα (εμείς θα το λέγαμε "μνημόνιο") τριών αξόνων:

Ο πρώτος άξονας περιλάμβανε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Επειδή, ως έλληνες, γνωρίζουμε άριστα τι σημαίνει αυτό το πράγμα (δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, επιβολή νέων φόρων και αύξηση των ήδη υφισταμένων κλπ) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι ο ΦΠΑ έμεινε αμετάβλητος (πόσο να αυξηθεί, όταν ήδη ήταν 25,5%;) αλλά μέσα σε μια τριετία σχεδόν 100 διαφορετικοί φόροι είτε αυξήθηκαν είτε επιβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο δεύτερος άξονας περιλάμβανε μια δέσμη μέτρων για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, όπως την περιγράψαμε στα προηγούμενα σημειώματα. Σημειωτέον ότι η επιλογή να μείνουν στις "κακές" τράπεζες οι καταθέσεις των αλλοδαπών ώστε να μην αποζημιωθούν, περιλαμβανόταν στα μέτρα που σχεδίασε το ΔΝΤ (!)

Ο τρίτος άξονας περιλάμβανε μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση της κορώνας. Δηλαδή, η Ισλανδία επέβαλε αυτό που στα ελληνικά λέγεται capital control (!) πριν καν εμείς μάθουμε ότι υπάρχει τέτοιος όρος! Αν αναρωτιέστε πόσο διήρκεσε αυτός ο έλεγχος, τί θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι η άρση του έγινε αφορμή για να γραφτούν αυτά τα κείμενα που διαβάζετε τώρα; Λοιπόν: τα capital control στην Ισλανδία επιβλήθηκαν το 2008 και, μετά από διαδοχικές χαλαρώσεις, ήρθησαν τελείως την περασμένη εβδομάδα, στις 14 Μαρτίου 2017.

Μαζί με όλα αυτά τα μέτρα και πάντοτε καθ' υπόδειξη του ΔΝΤ, στις 16/7/2009 η Ισλανδία υπέβαλε στις Βρυξέλλες αίτημα ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, παρά την δεδομένη ισχυρή αντίθεση του ισλανδικού λαού (σύμφωνα με το σύνταγμα, η ένταξη πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα). Τελικά, στις 12/3/2015 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι "η Ισλανδία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργεί σύμφωνα με αυτό από τώρα και στο εξής". Πάντως, όλο αυτό το σκηνικό ένταξης που στήθηκε, μάλλον βόηθησε την αξιοπιστία της χώρας και την επιστροφή της στις αγορές μετά την λήξη τού προγράμματος διάσωσης το καλοκαίρι τού 2011.

Ρέυκγιαβικ, 15/3/2015: Ισλανδοί "μενουμερώπηδες" διαμαρτύρονται για την απόσυρση του αιτήματος ένταξης.

Λογάριαζα να ολοκληρώσω σήμερα αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ισλανδική κρίση. Όμως, κάτι που έχω μερικές σημειώσεις ακόμη και κάτι που με "κουρδίζουν" τα σχόλιά σας και τα μηνύματά σας, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να με ανεχτείτε και αύριο.

-------------------------------------------
(*) Το 2006, μετά από 20 χρόνια διακοπής, η Ισλανδία ξανάρχισε την φαλαινοθηρία, εκμεταλλευόμενη μια ύποπτη απόφαση που πήρε (με οριακή πλειοψηφία) η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, ότι η απαγόρευση δεν είναι πλέον απαραίτητη, παρ' ότι η πτεροφάλαινα θεωρείται ακόμη απειλούμενο είδος.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρα έχουμε το 25% της Αστικής Τάξης της Ισλανδίας που ασχολείται με την Αλιεία που τα συμφέροντά του θίγονται με την είσοδο στην Ε.Ε. και σίγουρα θα υπάρχουνε και άλλα. Το ίδιο με την Ελλάδα που Εφοπλιστές Φαρμακοβιομήχανοι Ξενοδόχοι ισχύει το ίδιο. Τι συμφέρον έχει λοιπόν ο λαός να ταυτιστεί με τμήματα της Αστικής τάξης στις Ενδοιμπεριαλιστικές τους διαφορές. Απολύτως καμμία. Πήρε και δάνειο η Ισλανδία απο την Ρωσσία με την υπογραφή σχετικού μνημονίου..... Εχουμε λοιπόν μπροστά μας την τραγωδία που θα ζήσει ο λαός αν η Εξοδος απο την Ε.Ε είναι επιλογή της Αστικής Τάξης και όχι δική του μέσα απο την Λαική Συμμαχία με την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οσο και να τραγουδάνε τα ...ΠΑΙΔΙΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αφου μιλάμε για την Αλιεία ας θυμίσω και αυτό. Η Μαρία Δαμανάκη Επίτροπος Αλιείας στην Ε.Ε για χρόνια σήμερα βρίσκεται Στέλεχος σε Μονοπώλιο Αλιείας στην Αγγλία που έφυγε απο την Ε.Ε και σύμφωνα με τα ....παιδιά.... βαδίζει για τον Σοσιαλισμό..... Με στάδια....βεβαίως.....βεβαίως..... Αυτή η Αριστερά είναι πολύ μεγάλη..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να με ανεχτείτε και αύριο.

ίσα-ίσα χαίρομαι να σε διαβάζω, αν σε κούρδισα κάπως, αυτό έγινεΕΝΤΕΛΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΣ τυχαία...

Ανώνυμος είπε...

Τι θα το κάνουμε Σίριαλ με ... περιπέτειες; Όλο στη Περιπέτεια! Όλο στο "Σούπα Μούπες"! Το "Φαινόμενο" Ισλανδία ΔΕΝ έχει σχέση αλλά ούτε ταυτίζεται με την Χώρα μας! Προς τι αυτές οι αποπροσανατολικές περιπέτειες λοιπόν ;

Ανώνυμος είπε...

Κανένα σήριαλ και κανένας αποπροσανατολισμός. Ασφαλώς και έχει σχέση η Ισλανδία με την χώρα μας. Καπιταλιστική κρίση περάσανε και περνάνε όλες οι χώρες. Και δεν λύνεται με παραμυθάκια στον λαό με τα Νομίσματα και την Εξοδο απο την Ε.Ε όπως η Αγγλία..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι θα το κάνουμε Σίριαλ με ... περιπέτειες; Όλο στη Περιπέτεια! Όλο στο "Σούπα Μούπες"! Το "Φαινόμενο" Ισλανδία ΔΕΝ έχει σχέση αλλά ούτε ταυτίζεται με την Χώρα μας! Προς τι αυτές οι αποπροσανατολικές περιπέτειες λοιπόν ;

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε άλλη μία φορά για την ενημέρωση Teddy!

Ανώνυμος είπε...

Γειά! ή Εγώ ζω σε άλλο πλανήτη ή η Ισλανδία βρίσκεται σε άλλο αστρικό σύστημα ! Επαναλαμβάνω ΚΑΜΊΑ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Επαναλαμβάνω. Η Ισλανδία πέρασε Καπιταλιστική κρίση όπως και η χώρα μας όπως όλες οι χώρες. ΟΙ Νόμοι του Καπιταλισμού είναι παντού ίδιοι. ΜΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

teddygr είπε...

Παναγιώτη, μη τσιμπάς. Ο γνωστός αγράμματος ΗΛΙΘΙΟΣ είναι. Δυστυχώς, του απάντησες πριν προλάβω να τον σβήσω.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει Θοδωρή Αν θέλεις σβήσε και το δικό μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΤΕ ΣΟΣΣΙΑΛΙΣΙΚΗ Η ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ;

ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ. Η ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΛΙΝΚ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εμάς μας κάνει ένα περίεργο πράγμα τρομερή Εντύπωση! Δέν έχουμε απαίτηση να το καταλάβαιτε αλλά θα το Πούμε! πήρε. π.χ. Αυτός ο Μύξας ο Νταΐζεμπλούμ μπλιμ μπλουμ, Μόνο στην Χώρα μας μετρά και περνά η μπογιά του, σε άλλες Χώρες τον έχουν για Τσατσά στους Οίκους Τους! Καλά Ολόκληρη Ελλάδα δεν υπάρχει Ένας να του πει: "ΔΕΝ καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και ούτε συζητάμε καν μαζί σου (απλά) διότι δεν μας αρέσει όχι μόνο τα προσωπικά σου πιστεύω αλλά και το.. Βιογραφικό σου (καλά διαβάσατε)! Είμαστε ΜΛΚΣ αλλά όχι και τόσο ΜΛΚΟΓΚΆ....ια !"
Ακόμη και ο Μπαρουφάκης που και ο ίδιος δεν φτουρά (είναι για τα πανηγύρια) τον ... εφόδευσε! Και ξοδεύει όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και όσοι άλλοι φαία ουσία για τον Τσατσά;;
Δηλαδή πώς την βλέπεται εσείς; Είμαστε Χώρα Αποικιοκρατούμενη για ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ;;; Εμείς λέμε ότι είμαστε από την εποχή του Οθωνα (εξαιρέσεις εξαιτίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΑΟΎ και όχι της Πολιτείας, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΜΑΣ ΕΠΟΣ του 40 και Η ΠΕΡΗΦΆΝΙΑ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ (ΜΑΣ) ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ (ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΣΕ))! Όλα τα άλλα είναι για τον .... !

Ανώνυμος είπε...

Τα έκανες αχταρμά Η Φεουδαρχία στην Ελλάδα τελείωσε το 1909. Και απο το 1919 ο Καπιταλισμός είναι στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο. Καμμία Αποικία λοιπόν. Ιμπεριαλιστικός ο πόλεμος και το 1940 στην Αλβανία. Στην Αντίσταση ο λαός πολέμησε ηρωικά το 1941 44 και χάρη στον Ευνοικό συσχετισμό που δημιουργήσανε οι Νίκες του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια απελευθέρωσε την χώρα ο ΕΛΑΣ. Επειδή το ΕΑΜ ήτανε Πολιτικό Μέτωπο με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό και ΟΧΙ Κοινωνική Συμμαχία ο λαός δεν μπόρεσε να πάρει την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 και δεν θα είχε γίνει ούτε ο Δεκέμβρης Βάρκιζα ούτε ο ΔΣΕ. Και για την Ιστορία η Δημιουργία του ΔΣΕ δεν οφείλεται στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αλλα στον λαό και στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που χωρίς την επιστροφή του απο το Νταχάου δεν θα υπήρχε. Οπως δεν υπήρξε σε Ολόκληρη την Δ.Ευρώπη λόγω ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάνο επιμένεις γιατί και διότι ΔΕΝ Καταλαβαίνεις! Είμαστε Ασύμπτωτες Ευθείες! Προσπαθείς να εξηγήσεις και να αναλύσεις με τα "Μυαλιά" του σήμερα το χθες! Αντί με Άνεση να καταλήξεις την μηχανή του Αδιάστατου Χρόνου και να σκεφτείς την Σκέψη του χθες, τότε θα καταλάβεις ενδεχομένως το Μέλλον! Είτε Αυτό λέγεται πριν π.χ. 70 χρόνια ή 1500 χρόνια! Αυτό Είναι Επιστήμη! Να μην τα εσωτερικοποιής! Διότι τότε έρχονται οι αρρωστιμένες εμμονές! Σου λοιποί η Φιλοσοφία του Είναι και του Γίγνεσαι! Ξέρω σε κουράζω αλλά έτσι είναι και όχι αλλιώς! Και στο λέω σε Απόλυτο Βαθμό!

Ανώνυμος είπε...

Είναι χρήσιμα συμπεράσματα απο το χτες για να μη γίνουνε ξανά σήμερα. Και τότε μπορούσανε να μην είχανε συμβεί. Με την Προυπόθεση οτι η 3η Κ.Δ θα παρέμενε των ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ και μετά το 1935 δεν θα Θεωριτικοποιούσε ένα απο τους δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ. Και με Γραμμή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ και Κοινωνικής Συμμαχίας όλα θα ήτανε αλλιώς. Σοσιαλδημοκρατία και οπορτουνισμός παντού και πάντα παίξανε τον ρόλο της 5ης Φάλαγγας του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

1943 διάλυση ΟΚΝΕ δεν χρειαζότανε....για 25 χρόνια μέχρι το 1968 χωρίς ΚΝΕ. 1958 διάλυση Κ.Ο δεν χρειαζόντουσαν...... μέχρι το 1974 χωρίς ΚΚΕ στην χώρα. 1946. Αντί να πέσει απο την αρχή όλο το βάρος στον ΔΣΕ Αυταπάτες....λαοκρατία.. ομαλότητα..... δώσανε τον Χρόνο στο Αστικό κράτος να οργανωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1947........ΟΒΕΡ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ