Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Ιανουαρίου 2017

Προς μια οργουελιανή "πλαστική" κοινωνία;

Υποθέτω ότι όλοι έχετε ήδη κάνει τους πρώτους λογαριασμούς σας για το πώς θα καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε σωστά τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές σας κάρτες, προκειμένου να μη πληρώσετε πρόστιμο κατά την εκκαθάριση της μεθεπόμενης φορολογικής σας δήλωσης. Κι αφού ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες για την εφαρμογή τού μέτρου, κάνει ο καθένας μας ό,τι νομίζει σωστό. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι πάντοτε εύκολο. Για παράδειγμα: έκανα σωστά που έβαλα βενζίνη παραμονή πρωτοχρονιάς ή μήπως έπρεπε να περιμένω ν' αλλάξει ο χρόνος, έστω κι αν την πλήρωνα κάπως ακριβώτερη; Επίσης: να συνεχίσω να παίρνω τσιγάρα και εισιτήρια από τον περιπτερά της γωνίας ή να ψάξω για περίπτερο που να διαθέτει POS; Αυτά είναι διλήμματα.

[του Ανδρέα Πετρουλάκη - Καθημερινή, 13/10/2015]

Ας σοβαρευτούμε, όμως. Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε σε τούτο το ιστολόγιο για τα όσα συμβαίνουν στην Ινδία με την κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων ("Ινδία: Ζωή χωρίς μετρητά"). Εκείνο που δεν είπαμε τότε, είναι ότι στον χορό ετοιμάζεται να μπει και η Αυστραλία, όπου εντείνονται από πολλές πλευρές οι πιέσεις να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα των 100 και των 50 δολλαρίων, ώστε σιγά-σιγά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία τής πρώτης χώρας του πλανήτη όπου δεν θα κυκλοφορεί χρήμα στην φυσική του μορφή.

Τον χορό άνοιξε η -γνωστή μας από τις βρομιές της αλλά και από τον ρόλο της στο ξέσπασμα της σοβούσας καπιταλιστικής κρίσης- Citibank, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τα μετρητά από τα περιφερειακά της υποκαταστήματα στην Αυστραλία. Λίγο αργότερα, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS δημοσιοποίησε την εκτίμησή του ότι η απόσυρση των μεγάλων χαρτονομισμάτων θα αποδειχτεί ωφέλιμη για την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, επίσημες φωνές δεν χάνουν ευκαιρία να διατρανώσουν την πεποίθηση ότι η υλοποίηση της ιδέας περί πλήρους κατάργησης των μετρητών θα αποβεί ωφέλιμη για όλους.

Ασφαλώς, η κατάργηση της φυσικής μορφής τού χρήματος θα εξοικονομήσει πολύ χρήμα, αφού θα μηδενιστούν τα κόστη κοπής νομισμάτων, εκτύπωσης χαρτονομισμάτων, φύλαξης, μεταφοράς, ασφάλειας κλπ. Η μεγαλύτερη ωφέλεια θα είναι εκείνη που θα προκύψει για τις τράπεζες, αφού οι πάντες θα υποχρεωθούν να διατηρούν το σύνολο της ρευστότητάς τους σ' αυτές και έτσι θα ανοίξει λαμπρός δρόμος κερδοφορίας για το τραπεζικό σύστημα. Σοβαρή ωφέλεια, όμως, θα έχει και η κυβέρνηση, εφ' όσον θα αποκτήσει πλήρη και απόλυτο έλεγχο των αποταμιεύσεων των πολιτών, πράγμα που θα της επιτρέπει να επιβάλει πανεύκολα όποιο μέτρο θέλει, όπως ελέγχους κεφαλαίων, αρνητικά επιτόκια, έκτακτη φορολογία κλπ.

Στο σημείο αυτό αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο για να αναλογιστούμε κάτι που έγινε στον τόπο μας το 2015. Αναφέρομαι στην πρακτική τής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ προκειμένου να πληρώσει τοκοχρεωλύσια. Στην αρχή, απηύθυνε "κάλεσμα" για βοήθεια αλλά, όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, δεν δίστασε να καταφύγει στην κατάπτυστη τακτική τής έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Φανταστείτε τώρα πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ανεύρεση χρήματος σε ένα περιβάλλον όπου όλο το διαθέσιμο χρήμα θα βρισκόταν στις τράπεζες με παράλληλη ύπαρξη ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων. Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα ήταν πολύ ευκολώτερη σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά.

Τελικά, μπορούμε να πούμε ότι η κατάργηση των μετρητών μπορεί να ωφελήσει πολλούς, εκτός από τους απλούς πολίτες. Αυτοί από την μια θα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο για το πού ή το πώς ξοδεύουν και την τελευταία τους δεκάρα κι από την άλλη θα καταντήσουν έρμαια τόσο του πολιτικού όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος εφ' όσον δεν θα έχουν πλέον στα χέρια τους το βασικό αμυντικό τους όπλο: την ανάληψη των καταθέσεών τους. Λογικό επακόλουθο θα είναι η επέκταση της τραπεζικής ασυδοσίας εφ' όσον θα διευκολυνθεί η καθιέρωση της "διάσωσης από μέσα" (bail-in) με το κούρεμα καταθέσεων. Αυτή η προοπτική γίνεται ιδιαίτερα τραγική αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες τράπεζες είναι υπερχρεωμένες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την χρεωκοπία.


Νομίζω ότι το μήνυμα δόθηκε και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι, δίπλα στην Ινδία και την Αυστραλία, έσκασε μύτη και η Σουηδία, αν και εκεί η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική μιας και υπερχρεωμένος δεν είναι ο δημόσιος αλλά ο ιδιωτικός τομέας (ναι! ναι! στην "σοσιαλιστική Σουηδία αυτό!). Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στις απαρχές μιας οργουελιανής "πλαστικής" κοινωνίας, όπου οι οικονομίες των πολλών απλών ανθρώπων θα χρησιμοποιούνται προς όφελος ολίγων, πλην εκλεκτών. Στην προσπάθεια να βρεθεί -επί τέλους!- διέξοδος από την πολυετή καπιταλιστική κρίση, τα όπου γης οικονομικά "φυντάνια" βρήκαν τον τρόπο να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις αποταμιεύσεις των πολιτών. Για να αποδειχτεί ακόμη μια φορά πως δεν είναι τα κράτη που χρεωκοπούν αλλά οι πολίτες τους, κάτι που έχουμε μάθει πολύ καλά εμείς εδώ στην Ελλάδα.

9 σχόλια:

ΔΤ είπε...

Τι θα κάνουν οι έμποροι όπλων και ναρκωτικών? Αυτοί έχουν και διακινούν χαρτονόμισμα με... παλέτες. Θα το επιστρέψουν στους τραπεζίτες? Οι μεγαλοαπατεώνες αφέντες του κόσμου έχουν πολύ χρήμα σε φυσική μορφή και θα συνεχίσουν να έχουν "για πάντα" σύμφωνα με την ΕΚΤ η οποία έχει σχετική ανακοίνωση για να μην ανησυχούν "για απεριόριστο χρονικό διάστημα".
Χώρια που εμείς οι ευρωλιγούρηδες αναμένουμε πως και πως να πιάσουμε στα χέρια μας τα νεα πολύχρωμα 100ευρα και 200ευρα το 2018:

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2016/html/pr160504.el.html

Νομίζω πως εφόσον το ευρώ είναι το επίσημο και νόμιμο νόμισμα του ελληνικού, η "ελληνική" κυβέρνηση θα παρανομήσει αν διαχωρίσει τις συναλλαγές με μετρητα από τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και τελικά επιβάλλει πρόστιμο στις πρώτες κατά την εκκαθάριση της μεθεπόμενης φορολογικής δήλωσης.

Ανώνυμος είπε...

Η Σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο είναι η παγίδα για να τελειώσουνε με τους Αυτοαπασχολούμενους και στο τέλος θα καταργήσουνε τελείως και το αφορολόγητο. Είπαμε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι πολύ μεγάλη.... Σκατά στον τάφο τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οργουελιανή κοινωνία ετοιμάζετε γενικά, όχι μόνο στο χρήμα, και θα την φέρουν τόσο αργά και σταθερά (άμα προλάβει να γίνει), που δεν θα πάρει κανένας χαμπάρι!

Τελικά ο Όργουελ ότι αντικομμουνιστικό έγραψε, έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, 2μιση δεκαετίες μετά την αντεπανάσταση, και την ήττα του κομμουνισμού...
Έτσι την πατάει όποιος εμπιστεύεται τους αστούς. Αλλά οκ τώρα πια δεν ζει, και σιγά μην ενδιαφερθεί και κανείς για το γεγονός ότι ο αντικομμουνισμός, τελικά γύρισε μπούμερανγκ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Είπαμε ...περεστρόικα...και ...γκλάσνοστ.... θα τα έφτιαχνε όλα. Ετσι είπε Ο Γκορμπατσόφ με τον Σεβαρνάτζε. Η Ανθρωπότητα θα ζούσε στον παράδεισο... Απλά Καθάρματα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, το πρόβλημα ήταν πολύ πιο βαθύ και το ξέρεις καλύτερα από εμένα.
Άμα έχεις το χρόνο, διάβασε το κείμενο του Ιλιένκοφ που έστειλε στη ΚΕ του ΚΚΣΕ στα τέλη της δεκαετίας του 60, είναι στη προηγούμενης ΚΟΜΕΠ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Κώστα για το κείμενο θα το δω. Ασφαλώς και ήτανε το πρόβλημα βαθύτερο. Ποτέ δεν το έχω βάλει μόνο απο το 1985 μέχρι το 1991. Αυτά τα κάνουνε άλλοι.... με σκοπιμότητα. Το πρόβλημα στην ΕΣΣΔ βρισκότανε στο 20ο Συνέδριο με την επικράτηση του Οπορτουνισμού απο έλειψη Στελεχών μετά το 1945 και στα υπόλοιπα Κ.Κ βρισκότανε στο 7ο Συνέδριο της Κ.Δ το 1935 και στην διαπάλη με τον Οπορτουνισμό με αποτέλεσμα την Αλλαγή του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ θεωριτικοποιόντας ένα απο τους δυο ΕΛΙΓΜΟΥΣ της ΕΣΣΔ για τον Αντιφασιστικό Αγώνα. Οπότε με την θεωρία.... του δήθεν προδότη Γκορμπατσόφ πάνε να κρύψουνε τον εγκληματικό ρόλο του Οπορτουνισμού όλων των Αποχρώσεων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το κείμενο που σου είπα είναι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό.
Δείχνει μέσα από τα γραπτά ενός μεγάλου κομμουνιστή φιλοσόφου (που είχε πολεμήσει και τους ναζί), ότι το ιδεολογικό πρόβλημα της εγκατάλειψης του διαλεκτικού υλισμού και του μαρξισμού, είχε γίνει καθημερινότητα στα πανεπιστήμια, ουσιαστικά από το 1960!
Αυτό το πρόβλημα τελικά έδωσε αέρα στον οπορτουνισμό και την αντεπανάσταση.
Ο αέρας με τα χρόνια έγινε θύελλα, με αποτέλεσμα στο τέλος ο μαρξισμός-λενινισμός και ο διαλεκτικός υλισμός, να μένουν στην καλύτερη μόνο στη μαρκίζα, με το Κόμμα να χάνει κάθε επαφή με την επαναστατική θεωρία, και άρα με τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του...
Ε δεν είναι περίεργο τελικά το ότι επικράτησε η αντεπανάσταση.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Οπως ακριβώς τα λεει είναι. Το Κόμμα των Μπολσεβίκων αντιμετώπισε θεούς..και δαιμονες απο την ίδρυση του. Ενας συνεχείς αγώνας εναντια στον Διεθνή Καπιταλισμό στην Ντόπια Αστική Τάξη και βέβαια στην Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση. Μετά το 1945 στην κυριολεξία χωρίς στελέχη. Το 1948 στο Λενιγκραντ δολοφονήθηκε ο Ζντάνοφ και μετά τον θάνατο... του Στάλιν απόλυτα κυρίαρχος ο Οπορτουνισμός. Τίποτα δεν είναι παράξενο ούτε στην τύχη. Χαλάρωση του Κεντρικού Σχεδιασμού αυτονόμηση των Διευθυντών των επιχειρήσεων και πριμ σε χρήμα. Συναλλαγές επιχειρήσεων εκτος Κεντρικού σχεδιασμού. ΟΙ Μ.Τ.Σ απο ιδιοκτησία του Σοβχόζ μέχρι το 1957.... πέρασε στο Κολχοζ δηλαδή μέσα παραγωγής στον Αγρότη. Δικαίωμα νοίκιασμα γης του Σοβχόζ στον Αγρότη και η μισή παραγωγή στο κράτος με άλλη τιμή και το άλλο στο παζάρι με άλλη τιμή. Ο Οικογενειακός κήπος μεγάλωνε συνέχεια δικαίωμα για λιπάσματα κ.α. Στην Πολιτική ακόμα χειρότερα. Το 1955 παραδώσανε την Αυστρία στον Καπιταλισμό θα γινότανε ουδέτερη..... Απο εκει λίγους μήνες μετά πέρναγε η βοήθεια για την Αντεπανάσταση στην ουγγαρία. 1956 υποδαύλιση των γεγονότων στην Ουγγαρία απο τον ...ΝΑΓΚΙ... 1961 απόσυρση των υποβρυχίων απο την Αλβανία 1962 πύραυλοι στην Κούβα. Αποσύρανε τον ΚΑΡΑΦΛΑ το 1964 λόγω σφοδρών αντιδράσεων και βάλανε τον Μπρέζνιεφ.... που συνέχισε με ποιό συγκαλημένα βήματα. Ετσι τον Μάρτη του 1985 όλα έτοιμα για το μεγάλο ντου... Παντως το ότι χρειαστήκανε 30 χρόνια 1955 1985 δείχνει οτι Κομμουνιστικές δυνάμεις Αντισταθήκανε. Το συμπέρασμα είναι ένα Κώστα. Ο Χειρότερος εχθρός είναι ο Οπορτουνισμός σε όλες του τις αποχρώσεις. ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κώστας. Ο ΤΣΕ Γκεβάρα τα ...μαρξιστικά... βιβλία της ΕΣΣΔ που πηγαίνανε στην Κούβα τα λέει Σοβιετικά τούβλα. ΟΒΕΡ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ