Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

3 Ιανουαρίου 2017

Ανοησίες ανοητευόντων

Ίσως το πλέον επιβεβαιωμένο από τα αποφθέγματα των αρχαίων προγόνων μας είναι το πασίγνωστο "αργία μήτηρ πάσης κακίας". Προσωπικά, αν είχα την δυνατότητα, θα προσέθετα: "...και ανοησίας". Χαρακτηριστική επιβεβαίωση της άποψής μου είναι οι ατελείωτες ανοησίες που ακούστηκαν κατά τις ημέρες των γιορτών, ως κριτική και σχόλια της περιώνυμης επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Ειδικά δε εκείνο το απόσπασμα όπου ο υπουργός οικονομικών υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον κόφτη αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού, λειτούργησε ως μαγνήτης για τους ανοητεύοντες πάσης αστικής πολιτικής αποχρώσεως.

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Με κόκκινο χρώμα το άθροισμα μισθών, συντάξεων,
ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό επί των πρωτογενών δαπανών.
Κατ' αρχάς, ας δούμε τι έγραφε σ' εκείνη την επιστολή ο κ. Τσακαλώτος: "Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στον Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί". Για όποιον δεν κατάλαβε, "έκτακτος δημοσιονομικός μηχανισμός" είναι η επίσημη ονομασία τού "κόφτη". Και κάπου εδώ άρχισε ο ορυμαγδός των ανοησιών από πλευράς αντιπολίτευσης:
  • Νέα Δημοκρατία: "Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. (...) Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής. (...)"
  • ΠαΣοΚ κλπ συμπαρατασσόμενοι: "Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους. Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός. (...)"
  • Ποτάμι: "Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις. (...)"
  • Ένωση Κεντρώων: "Τελικά, ο μποναμάς προς τους συνταξιούχους με τον τρόπο που συνετελέσθη έγινε εφιάλτης. Επικρέμαται επί των κεφαλών μας "κόφτης" που στην πρώτη αστοχία θα κόβει συντάξεις. Αυτά κάνουν οι βιασύνες και οι ψηφοθηρίες μιας καταρρέουσας κυβέρνησης".

Φυσικά, η κυβέρνηση έσπευσε να προσθέσει τις δικές της ανοησίες σ' εκείνες της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον κόφτη αλλά κι αν ακόμη χρειαστεί να το κάνει, δεν θα πειράξει μισθούς και συντάξεις. Κι από δίπλα, σωρός οι ανοησίες των "έγκριτων" αναλυτών και δημοσιογράφων, που μίλησαν για εθνική ταπείνωση, για αυτογκόλ της κυβέρνησης, για ρελάνς του ΔΝΤ και για έναν σωρό άλλες αηδίες.

Πρώτα-πρώτα, ας μας συγχωρήσει το κυβερνητικό επιτελείο αλλά η μπούρδα που πέταξε δεν καταπίνεται με τίποτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης, την λέζα θα την πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Απολύτως σίγουρο! Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος αγγίζουν το 75% των πρωτογενών δαπανών. Αν κληθεί η κυβέρνηση να βάλει λεπίδι στις πρωτογενείς δαπάνες, από πού αλλού θα κόψει; Τώρα, αν αρχίσουν τα τερτίπια του στυλ "δεν κόβουμε μισθούς αλλά επιδόματα" ή "δεν κόβουμε συντάξεις αλλά παροχές", αυτά λίγο μας ενδιαφέρουν.

Πάμε τώρα στην αντιπολίτευση. Αλήθεια, πρώτη φορά ακούνε για τον κόφτη και κάνουν σαν να πέφτουν από τα σύννεφα; Γιατί αγανακτούν οι "άριστοι" του κ. Μητσοτάκη ακούγοντας τον κ. Τσακαλώτο να επαναλαμβάνει πέντε φορές ότι θα κάνει όσα έκαναν εκείνοι επί τρία χρόνια; Πόσο σίγουροι είναι οι "δημοκράτες" της κ. Γεννηματά ότι επί των ημερών τους ο ελληνικός λαός δεν είχε πληρώσει μάρμαρα, γρανίτες, ασβεστόλιθους και λοιπά πετρώματα; Ο υδρωπικιακός εσμός τού κ. Θεοδωράκη όντως δεν πήρε χαμπάρι ότι συναίνεσε για την εφαρμογή τού κόφτη πρόπερσι τον Αύγουστο στην βουλή, άρα σήμερα δεν απαιτείται καμμιά δέσμευση Τσακαλώτου; Οι δε "λεβέντες" του κ. Λεβέντη τώρα πρόσεξαν ότι έχει και μαχαίρι η καρμανιόλα, στο στήσιμο της οποίας έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους πριν ενάμισυ χρόνο;


Ανοησίες επί ανοησιών από ανοητεύοντες πάσης φύσεως. Λες και κανείς απ' αυτούς δεν έχει ακούσει αυτό που λέγεται "ευρωπαϊκό εξάμηνο", για το οποίο εμείς έχουμε μιλήσει σε τούτο το ιστολόγιο από τον Οκτώβριο του 2014. Λες και κανείς τους δεν ξέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχεται από την Κομμισσιόν ανά εξάμηνο και, σε περίπτωση αποκλίσεων, κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να ενεργοποιεί κατάλληλο δημοσιονομικό μηχανισμό που θα μπαλώνει τις τρύπες. Λες και κανείς απ' αυτούς που μας έσυραν χειροπόδαρα στο ευρωπαϊκό μαντρί και σήμερα βροντοφωνάζουν "μένουμε Ευρώπη" δεν ξέρει ότι ο "μενουμευρωπαϊσμός" τους χρησιμοποιεί τους κόφτες του δίχως να ζητάει την άδεια του κάθε Τσακαλώτου.

Όσο για την κυβέρνηση, οι δικές της ανοησίες έχουν και διάρκεια. Ήδη ο κ. Τσακαλώτος πέταξε μια σπόντα περί -δήθεν- συζητήσεων για παράταση του κόφτη και μετά το 2018, όταν -υποτίθεται πως- λήγει το παρόν μνημόνιο. Αν σηκώνεται τόσος μπουχός εφέτος, με την δέσμευσή μας για πρωτογενές πλεόνασμα να περιορίζεται σε 800-900 εκατομμύρια (ή 0,5% του ΑΕΠ) για το 2016, φανταστείτε τι έχει να γίνει εφέτος που αυτά τα ποσά διπλασιάζονται και -πολύ περισσότερο- από το 2018 και μετά που τετραπλασιάζονται. Τότε θα πάει η ανοησία σύννεφο.


ΥΓ: Η επιλογή του όρου "ανοητεύοντες" αντί του "ανόητοι" είναι εσκεμμένος. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι άπαντες ξέρουν τι κάνουν και απλώς παριστάνουν τους ανόητους επειδή είναι πεπεισμένοι ότι απευθύνονται σε χαχόλους. Ουδείς εξ αυτών είναι όντως ανόητος.

6 σχόλια:

Cos είπε...

Όπως σωστά λες, μόνο ανόητοι δεν είναι. Πραγματικά, όλοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Προστατεύουν τα αφεντικά τους (η πολιτική αυτή δεν είναι των ντόπιων καπιταλιστών, μας την επιβάλλουν οι δανειστές), την ΕΕ (η πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι πολιτική της ΕΕ, φταίει το ότι έχουμε πτωχεύσει) και επιπλέον δημιουργούν ψεύτικα πεδία αντιπαράθεσης και για να έχουν λόγο ύπαρξης σαν κόμματα και για να επαίρονται για την δημοκρατία τους. Ταυτόχρονα φροντίζουν με τα φερέφωνα τους να παρουσιάζουν την πολιτική τους περίπου σαν φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, κάτι σαν το χιόνι ας πούμε. Αφού λοιπόν το χιόνι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τσακωνόμαστε για το αν ρίξαμε αρκετό αλάτι και για το αν αρκούν τα εκχιονιστικά. Μεγάλες κ..φ...ς.

Ανώνυμος είπε...

7.17. Οταν λες οτι η πολιτική αυτή δεν είναι των Ντόπιων Καπιταλιστών αλλά των Δανειστών τι ακριβώς σημαίνει. Αν θέλεις το εξηγείς λίγο περισσότερο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Γράψε λάθος άκυρο. Το παρανόησα. Σόρυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι μας κοροϊδεύουν και μάλιστα ακόμα και αν καταλαβαίνουμε και τους το δείχνουμε δεν έχουν την ντροπή να παραδεχτούν το λάθος τους,αλλά σε βγάζουν τρελό!
Δυστυχώς ο "γιαλός είναι στραβός" στην περίπτωση μας.
Μακάρι να μπορέσουμε να φύγουμε γρήγορα από το Ραιχ γιατί δεν αργούν να μας έρθουν και άλλες περιπέτειες.

Ανώνυμος είπε...

Το περίφημο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
http://www.consilium.europa.eu/el/policies/european-semester/

για όποιον δεν το γνωρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Να φύγουμε απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτή είναι η Μοναδική λύση για τον λαό. Οτιδήποτε άλλο για τον λαό είναι ίδια καταστροφή με την σημερινήγια και εξυπηρετεί τμήματα της Αστικής Τάξης Εθνικιστές Φασίστες με συμφέροντα στον Εθνικό Καπιταλισμό και αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού με Ρωσία Κίνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ