Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

10 Ιανουαρίου 2017

Ιστορίες χρηματιστηρίου 1999

Κάπου διάβαζα τις προάλλες ότι εντός των ημερών και λίγο πριν την οριστική παραγραφή της υπόθεσης, αρχίζει η νέα δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο "Χρηματιστήριο-1999". Πρόκειται για τους 36 που αθωώθηκαν το 2013 αλλά θα ξανακαθήσουν στο εδώλιο, μετά την αναίρεση που άσκησε κατά της αθωωτικής απόφασης ο αντιεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ο φίλος είναι γιατρός. Τον συνάντησα πρωί-πρωί, τυχαία, στον δρόμο. Μόλις με είδε, πλησίασε κάνοντας τον σταυρό του. "Γιατί σ' έπιασαν τα θρησκευτικά σου, ρε Γιώργη;" ρώτησα. Με κοίταξε σαν χαμένος. "Τώρα που έβγαινα από την πολυκατοικία, άκουσα ψιθύρους από την σκάλα που πάει στο υπόγειο. Πάω να δω τι συμβαίνει και βλέπω την κυρα-Κούλα την καθαρίστρια να μιλάει στο κινητό για κάτι μετοχές που ήθελε να αγοράσει επειδή έμαθε ότι θα ανέβαιναν". Έκανε πάλι τον σταυρό του σηκώνοντας το βλέμμα στον ουρανό. "Μέχρι και η κυρα-Κούλα έχει πληροφορίες, ρε συ. Εμείς τι διάβολο κάνουμε;", συμπλήρωσε με απόγνωση.

Η ιστορία αυτής της δίκης αρχίζει από το 2000. Τότε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας άσκησε τις πρώτες διώξεις μετά από έρευνα η οποία αποκάλυψε ευρεία χειραγώγηση μετοχών. Οι ανακρίσεις ανατέθηκαν κατ' αρχάς στην διαβόητη ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, μέχρι που αυτή κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά τους χειρισμούς της σε υπόθεση που αφορούσε τις μετοχές τής "Σιγάλας". Τελικά, ύστερα από διεξοδικό έλεγχο του αντεισαγγελέα Γιώργου Κολιοκώστα, η Μπουρμπούλια καταδικάστηκε σε δωδεκαετή κάθειρξη, έμεινε στις φυλακές για εφτά χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2012.

Μετά την απομάκρυνση της Μπουρμπούλια, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε με εντολή τού εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση, ο οποίος επανεξέτασε δεκάδες φακέλλους ενώ επέκτεινε την έρευνα και σε άλλους, οι οποίοι αφορούσαν μετοχές-φούσκες που, στο μεταξύ, είχαν σκάσει. Όταν ολοκλήρωσε την δουλειά του, ο εισαγγελέας υπέβαλε πρόταση για παραπομπή 67 ατόμων σε δίκη.
Με το που μπήκα στα γραφεία μιας εταιρείας στην οποία επρόκειτο να κάνω κάποιους ελέγχους, έπεσα πάνω σε ένα παλιό γειτονόπουλο, που παίζαμε μαζί μπάλλα όταν ήμασταν πιτσιρικάδες. Πιάσαμε για λίγο την κουβέντα, η οποία γρήγορα γύρισε στο χρηματιστήριο. Μόλις κατάλαβε ότι κάτι ήξερα απ' αυτά, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις μου: "Τον Κωνσταντινίδη πώς τον βλέπεις;". Δεν χρειάστηκα παρά μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβω. "Τί βγάζει αυτός, ρε Άγγελε;", τον ρώτησα με -τεχνητή μεν, άψογα προσποιητή δε- απορία. "Ξέρω γω τι βγάζει μωρέ", είπε με απογοήτευση, "εγώ να πάρω το χαρτί θέλω".
Με βάση την εισαγγελική πρόταση, εκδόθηκε εφετειακό βούλευμα 836 σελίδων, το οποίο υιοθέτησε την διαπίστωση του εισαγγελέα ότι, κατά την επίμαχη περίοδο, εισηγμένες εταιρίες δημοσίευαν ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία παραπλανητικής εικόνας για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους. Επίσης, το βούλευμα διαπίστωνε την τεχνητή αύξηση της αξίας των ελεγχθεισών μετοχών και τις σοβαρώτατες αδυναμίες τόσο στην οργάνωση όσο και στον έλεγχο των χρηματιστηριακών εταιρειών ενώ τεκμηρίωνε τα συμπεράσματά του με στοιχεία προερχόμενα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τελικά, το βούλευμα απάλλαξε 25 από τα 67 άτομα των οποίων την παραπομπή σε δίκη πρότεινε ο εισαγγελέας και άσκησε διώξεις για τους υπόλοιπους 42. Ανάμεσά τους ήσαν οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπατατούδης (ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ίντερσατ), Παναγιώτης Πανούσης (Άττικατ), Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Χρυσή, Στυλιανή και Ζωή Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή), Ηλίας Μπογδάνος (Active Επενδυτική) και Σπυρίδων Τασόγλου (Τασόγλου-Delonghi), οι εφοπλιστές Βασίλειος Μανιός και Παντελής-Ελευθέριος Κολλάκης με την σύζυγό του Αναστασία, οι χρηματιστές Παναγιώτης Κονταλέξης και Θεοφάνης Ράνιος κλπ (*).
"Κοντεύω να σκάσω, με τους μαλάκες στην τράπεζα", φούσκωνε και ξεφούσκωνε κατακόκκινος ο πελάτης μου, ο οποίος είναι μεν έμπορος αλλά έμαθε τα μυστικά τού χρηματιστηρίου και αποφάσισε να πλουτίσει εύκολα. "Τι έπαθες, ρε Γιώργη;", ρώτησα με ενδιαφέρον. "Πήγα στην τράπεζα να καλύψω μια επιταγή και βλέπω κάτι χαρτιά για μια εταιρία που έμπαινε στο χρηματιστήριο. Ρωτάω τον υπάλληλο τι εταιρία είναι αυτή και μου λέει βγάζει κομπιούτερ. Ε, λέω, άμα βγάζει κομπιούτερ καλά θα πάει, γράψε με για 100 κομμάτια". Δεν θυμόμουν να είχα ακούσει κάτι για εισαγωγή εταιρίας υπολογιστών. "Πώς την λένε;", ρώτησα. "ΑΣ", μου απαντάει. "Πώς;" επέμεινα γιατί δεν κατάλαβα. "ΑΣ", μου ξαναλέει. Δεν την ήξερα, οπότε το βούλωσα. "Δέκα μέρες τώρα", συνέχισε ο Γιώργης, "αντί να ανεβαίνει, πέφτει η πουτάνα. Κι εκεί που αναρωτιόμουν τι διάολο γίνεται, μαθαίνω σήμερα ότι δεν βγάζει κομπιούτερ αλλά παιχνίδια". Τότε ξύπνησα. "Ποιά ΑΣ, βρε βλάκα, πού να σου χέσω τα εγγλέζικα; AS λέγεται η εταιρία. AS-Hasbro και πράγματι βγάζει παιχνίδια". "Μα ο μαλάκας μού είπε ότι βγάζει κομπιούτερ", επέμεινε. "Ναι", απάντησα γελώντας, "κομπιούτερ για παιδιά. Πατάς το πλήκτρο με την γάτα, βγαίνει στην οθόνη η φωτογραφία μιας γάτας κι ακούγεται από τα ηχεία ένα νιαούρισμα". Με κοίταξε σαν να είχε πάθει αποπληξία.
Μετά από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, η δίκη ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2013. Πέρασαν οκτώ ολόκληροι μήνες ώσπου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να εκδώσει την υπ' αριθ. 6459/2013 απόφασή του, σύμφωνα με την οποία από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της απάτης, διότι δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τελικά επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου Αθηνών την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, οι 42 αποδόθηκαν καθαροί, άσπιλοι και αμόλυντοι στην κοινωνία.

Σ' αυτή την απόφαση άσκησε αναίρεση ο αντιεσαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης τον Μάρτιο του 2014, υποστηρίζοντας ότι η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίθει  σφαλμάτων, κενών και αντιφάσεων. Στις 14 Ιανουαρίου 2016, το ποινικό τμήμα τού Αρείου Πάγου υιοθέτησε την αναίρεση, ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση και ξαναστέλνει στο εδώλιο τους τότε κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν μείνει 36 αφού έξι απ' αυτούς έχουν ήδη πεθάνει.
18 Σεπτέμβρη. Σάββατο απογευματάκι στο γραφείο μου. Τηλέφωνο. Ο φίλος και πελάτης μου ακουγόταν περίεργα. "Το ξέρω ότι εσύ δεν παίζεις αλλά, αν έχεις κάποιον δικό σου που παίζει, πες του την Δευτέρα να βγει". Αιφνιδιάστηκα. "Τί είπες;", έκανα αμήχανα. "Αν έχεις κάποιον που παίζει, την Δευτέρα να βγει", επανέλαβε ξερά. "Και δεν χρειάζεται να το κάνεις βούκινο, έτσι; Καληνύχτα", συμπλήρωσε κι έκλεισε. Κατάλαβα. Ήξερα ότι είχε βγάλει καλά χαρτζηλίκια από το χρηματιστήριο, μιας κι ο αδελφός του στην Αθήνα είχε κάτι καλές γνωριμίες με κάποια μουσούδια (για τα οποία θα μαθεύονταν πολλά και πικάντικα μερικά χρόνια αργότερα), οπότε θα τον είχε προειδοποιήσει για κάτι σοβαρό. Δεν ξέρω αν έκανα καλά που δεν ειδοποίησα κανέναν. Πάντως, την προηγούμενη μέρα η Σοφοκλέους είχε κάνει το υψηλότερο ιστορικά κλείσιμό της στις 6.355,04 μονάδες, την Τρίτη ο δείκτης θα σημείωνε το ιστορικό του ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στις 6.484,38 μονάδες και την Πέμπτη θα άρχιζε η κατρακύλα.
Το τι θα γίνει τώρα, θα το δούμε σε λίγες μέρες. Προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία δεν θα εξελιχθεί απολύτως ομαλά. Ήδη, κατά την αρειοπαγίτικη συνεδρία, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή στην υπόθεση παρενέβη ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επηρεάζοντας την δικαστική κρίση. Προφανώς οι συνηγόροι αναφέρονται στο ότι ο κ. Παπούλιας, αμέσως μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είχε χαρακτηρίσει ως αποκρουστικό το γεγονός τής απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να παίρνονται κεφάλια σε περιπτώσεις διαφθοράς.

Πίνακας ενδεικτικός του πάρτυ που στήθηκε στην Σοφοκλέους. Απεικονίζει την εξέλιξη της τιμής των μετοχών των
εταιρειών που μπήκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1999, από την ημέρα της εισαγωγής τους ως την 23/8/1999.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε όταν θα υπάρχουν νεώτερα. Και συγγνώμη αν σας κούρασα με τις ένθετες αναμνήσεις μου από εκείνο το ταραγμένο χρηματιστηριακά 1999. Επίτηδες τις έβαλα εκεί ανάμεσα, για να μας θυμίζουν ότι μπορεί κάποιοι να μας (τα) έφαγαν κανονικά αλλά έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας εφ' όσον πιστέψαμε ότι κάπου υπάρχουν παρατημένα λεφτά τα οποία κάποιοι καλοί άνθρωποι τα φυλάνε, περιμένοντας εμάς να πάμε να τα πάρουμε...

-----------------------------------------------
(*) Λίγο παρασκήνιο δεν βλάπτει: (α) Μέσα σε ενάμισυ μήνα, από τον Μάρτιο ως τα μέσα Απριλίου 1999, η εταιρία τού Τασόγλου είδε την μετοχή της να εξακοντίζει την τιμή της κατά... 336%!! (β) Όπως όλοι οι επιτυχημένοι, έτσι και ο Μπογδάνος αγόρασε κότερο (το Active Gazella!) αλλά, επειδή φοβόταν την θάλασσα, το έστελνε με το πλήρωμα στην Μύκονο κι εκείνος πήγαινε αεροπορικώς για να κάνει πάρτυ σ' αυτό. (γ) Ο Κονταλέξης είχε εγγράψει στα βιβλία του 170 εκατ. δραχμές ως έξοδα για αμοιβές δικηγόρων, μεταξύ των οποίων κι ο Σταύρος Κουμεντάκης, ο οποίος διατηρούσε σχέση με την Μπουρμπούλια.

9 σχόλια:

experience είπε...

Στο χρηματιστήριο έγινε ό,τι έγινε αλλά όταν παίζεις ξέρεις ότι μπορεί και να χάσεις, όποιος δεν το ήξερε πρόβλημά του. Δεν είναι μηχανή παραγωγής λεφτών το χρηματιστήριο. Παίζεις με ευθύνη σου και κάποιοι χάνουν, κάποιοι το μάθανε με το δύσκολο τρόπο. Οπότε αντί να κλαίγονται όλοι ας μάθουν ότι όταν τους υπόσχονται τζάμπα και εύκολα λεφτά να το ψάχνουν καλύτερα. Σε μικρότερη κλίμακα ισχύει το ίδιο και για τα δάνεια. Δίνανε οι τράπεζες εύκολα δάνεια αλλά το λέει και η λέξη, τα λεφτά ήταν ΔΑΝΕΙΚΑ, που σημαίνει ότι πρέπει να τα επιστρέψεις, και αυτό το ξέρανε αυτοί που δανείζονταν, δεν τους υποχρέωσαν να τα πάρουν.

Ανώνυμος είπε...

experience αν επιτρεπεις, και στο χρηματιστηριο και με τα δανεικα κοινος παρανομαστης ειναι πως και οι παραγοντες του χρηματιστηριου και οι τραπεζιτες γνωριζουν πολλα περισοτερα απο τους , .Ειδικα οι τραπεζιτες με τις υποχρεωτικες διασυνδεσεις παγκοσμιως οταν δανειζαν την επιμαχη περιοδο ,ΗΞΕΡΑΝ ΑΡΙΣΤΑ τι θα ακολουθησει.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Eχει δικιο ο experience,δεν νιωθω κανενα οικτο για οσα κοροιδα τα εχασαν στο χρηματιστηριο.

experience είπε...

Ανώνυμε, εννοείται ότι ξέρανε και ξέρουνε. Σιγά μην περιμένανε τον κάθε άσχετο που έγινε ειδικός στις μετοχές να τους μάθει και να πάρει τα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κανένας δεν έκατσε ποτέ να πει τι είναι το χρηματιστήριο σε κανένα, όταν κανένας δεν έχει μάθει ότι κάποια στιγμή έρχεται στον καπιταλισμό οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να διαλύονται τα μεροκάματα με τα οποία υπολογίζει ότι θα πληρώνει τις δώσεις, ε δεν φταίει αυτός που έπαιξε και έχασε ή που υπερχρεώθηκε!
Φταίει αυτός που δημιούργησε κλήμα ώστε να μπουν οι καταθέσεις του κόσμου και τα ακίνητα ενέχειρα, ώστε μετά να τα πάρει την κατάλληλη στιγμή, αφού θα έχει βγάλει και τα τριπλάσια!

Όταν ελέγχεις τα ΜΜΕ αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει, και απορώ γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που λέει "καλά να πάθουν".
Δηλαδή κανένας δεν εξαπάτησε κανένα ή κανένας δεν χρησιμοποίησε την άγνοια του κοσμάκη προς όφελος του ε;
Να σημειώσω ότι εννοείτε πως έχει και ο καθένας μερίδιο ευθύνης, αλλά αυτό απέχει πολύ από το "καλά να πάθουν"...

Κώστας

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Εννοειται πως υπαρχουν ποινικες,πολιτικες και ηθικες ευθυνες αρκετων επιτηδειων,αλλα θα πρεπε και τα θυματα να μην πεσουν στην φακα.

Ανώνυμος είπε...

Ό εσμός των "χρήσιμων ηλιθίων", καταλαβαίνετε, ότι έχει και άλλους "ρόλους" στον Καπιταλισμό εκτός από τα γνωστά και τετριμένα : δηλαδή την οικονομική αιμοδότηση των Κεφαλαιοκρατών, του συστήματος, και εκτόξευση κάποιων από τους καπάτσους της πλέμπας στην κορυφή της πυραμίδας.

Από την άλλη, χωρίς φούσκες Χρηματιστηριακές, φούσκες Πιστωτικές, και τον συνήθη συνδυασμό τους, και "χρήσιμους ηλίθιους" για να τις φουσκώνουν, ο Καπιταλισμός δεν κινείται ή μάλλον "κλατάρει" πολύ πιο συχνά. Οι φούσκες είναι για το καλό του Καπιταλισμού (όχι όμως και όλων όσων ζουν στο σύστημα).

Μάθε να αγαπάς την Φούσκα αν επέλεξες τον Καπιταλισμό, και αν τον πολεμάς τότε μάθε να την σέβεσαι.

Τί γελάς;

Μάλλον γελάς με αυτούς που πιστεύουν ότι ο Καπιταλισμός "εξημερώνεται" με ρύθμιση της αγοράς, regulation, κανόνες (από τους οποίους μόνο τους δημοσιονομικούς βλέπουμε ...), και με μπολική διαφάνεια; Ή με τους άλλους που δεν θέλουν να δουν κανένα κανόνα πλην αυτό του αόρατου χεριού της αγοράς; Και οι δύο κτυπούν το γνωστό υποζύγιο ο ένας από μπροστά και ο άλλος από πίσω. Και το υποζύγιο τους ψηφίζει με τα ... τέσσερα και δαγκωτά.

Μάλιστα οι φούσκες είναι τόσο παλιές όσο και ο Καπιταλισμός (1634 η πρώτη στην Ολλανδία σύμφωνα με αυτό το πρόχειρο λινκ):

http://www.thebubblebubble.com/historic-crashes/

Τώρα αυτός που νομίζει ότι οι φούσκες δεν αγγίζουν αυτόν που δεν τις αγγίζει και δεν "παίζει" στο Χρηματιστήριο, ας θυμηθούμε ότι με την μια μορφή ή με την άλλη τα συνταξιοδοτικά ταμεία επενδύουν τις εισφορές των μελών τους: είτε σε κρατικά ομόλογα οι πιό συντηρητικοί, σε ακίνητα οι μεσαίοι και σε μετοχές οι ... δυναμικοί. Όλοι, παγκοσμίως (στον Καπιταλισμό) και κατ'επανάληψη, έχουν πάρει από τα τρία το μακρύτερο, και ας μου συγχωρεθεί η έκφραση στο hangover των γιορτών.

Όλα είναι ένα.

ΑΧΠ

http://topronomiotouftwxou.wordpress.com/

Ανώνυμος είπε...

@Anonymous 10:56μμ
10 Ιανουαρίου 2016

Μου θύμισες το σκάνδαλο των Δομημένων Ομολόγων που ανάγκασαν τα Ταμεία να "επενδύσουν" σε αυτά.

http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/240755-Didagmata-apo-to-parelthon-me-fonto-thn-epanatopothethsh-toy-Ellhnikoy-Dhmosioy-sta-omologa

"


Την Τετάρτη 7 Μαΐου αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης για μια πολύκροτη υπόθεση, που πριν 7 χρόνια κυριάρχησε στη δημοσιότητα και που τώρα όμως περνάει στα "ψιλά" των εφημερίδων. Πρόκειται για την επένδυση των Ταμείων το 2007 σε σύνθετα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, που είχαν εκδοθεί τότε από τη Δ23 διεύθυνση του ΓΛΚ και τα είχαν αγοράσει 7 ταμεία από την χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος του 2007, μετά από "λαϊκά δικαστήρια" που είχαν στηθεί, τα Ταμεία επέστρεψαν τα δομημένα ομόλογα που είχαν αγοράσει και τα αντικατέστησαν με τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Εκεί κάπου η δημοσιότητα εξαντλήθηκε και στη συνέχεια μόνο σποραδικά πράγματα βγήκαν στην επιφάνεια, όπως π.χ. ο θάνατος ενός από τους κατηγορουμένους του Σοφοκλή Πρινιωτάκη.


Πηγή: reporter.gr
"

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

@ΑΧΠ

Προφανως σε αγγιζουν πολυ λιγοτερο αυτες οι φουσκες αν δεν παιζεις στο χρηματιστηριο.Απλη λογικη.