Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Οκτωβρίου 2016

Η κολοκυθιά της διαπλοκής

Ωραία ήταν η συζήτηση στην βουλή περί διαπλοκής. Γελάσαμε με την ψυχή μας, βλέποντας τους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων κομμάτων να παίζουν ένα παιχνιδάκι ανάμεσα σε κολοκυθιά και τέννις (εμπνευσμένη η γελοιογραφία τού Ιάκωβου Βάη στον σημερινό Ριζοσπάστη). Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι και οι δυο τους εμφανίστηκαν σωστά προετοιμασμένοι και καλά προπονημένοι, έστω κι αν ο κ. Μητσοτάκης τα έκανε ρόιδο μιλώντας για την διάκριση των εξουσιών αφού μπέρδεψε τον Ρουσσώ με τον Μοντεσκιέ. Αν το καλοσκεφτούμε, ο κ. Μητσοτάκης τα πήγε μια χαρά, με δεδομένο ότι τα καλά χαρτιά βρέθηκαν στα χέρια τού κ. Τσίπρα ενώ αυτός πάλευε με τα λιμά.

[Του Ιάκωβου Βάη, από τον σημερινό Ριζοσπάστη]

Για όσους από σας χάσατε το χτεσινό σώου, σταχυολογώ μερικά από όσα ξεστόμισαν χτες οι δυο άνδρες, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντο ο καθένας εις βάρος του άλλου. Για να καταλάβετε καλύτερα πώς παίχτηκε η κολοκυθιά, πήρα την πρωτοβουλία και έμπλεξα τους μονολόγους σε διάλογο. Απολαύστε τον (με πλάγια γράμματα οι ατάκες τού κ. Μητσοτάκη):

- Προσωπικά πήρατε δάνειο 300.000 ευρώ για τον "Κήρυκα Χανίων" και δεν το πληρώνετε.
- Αναφερθήκατε στον "" Κήρυκα Χανίων". Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Τολμάτε να μιλάτε για θαλασσοδάνεια. Δεν ντρέπεστε λίγο;
- Έρχεστε εσείς να μιλήσετε για διαπλοκή στο όνομα των καναλαρχών; Δηλαδή οι ίδιοι να το παραδέχονται και εσείς να κάνετε τους απελπισμένους συνηγόρους; Eσείς τους δίνατε θαλασσοδάνεια με αέρα και εμείς τους βάζουμε να πληρώσουν. Να γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέχει πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες.
- Σκοπός του διαγωνισμού ήταν ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η υπόθεση του διαγωνισμού-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής. Στόχος σας ήταν να φτιάξετε τη δικιά σας αριστερή διαπλοκή. Κοσκωτάς - Τσίπρας, ένας Ματζουράνης δρόμος.
- Το δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, η απορρύθμιση, η συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος.
- Η κυβέρνηση που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ κάνει οριζόντιες αυξήσεις στου φόρους.
- Πιο εύκολα μας πείθετε ότι ήσαστε κρατούμενος έξι μηνών παρά ότι η ΝΔ δεν είναι διαπλεκόμενη.
- Επιχειρήσατε να στήσετε ένα νέο τρίγωνο διαπλοκής. Να χρηματοδοτήσετε το ΣυΡιζΑ-τσάννελ με λεφτά της Τράπεζας Αττικής λες και ήταν η ΣυΡιζΑ-μπανκ.
- Σε αγαστή συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο, επιτίθεστε λυσσωδώς κατά της κυβέρνησης. Ζούμε την τρίτη πράξη της διαρκούς απόπειρας ενός μεταμοντέρνου, μιντιακού πραξικοπήματος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία διαρκής απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα, όχι στρατιωτικού αλλά μιντιακού πραξικοπήματος. Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση επειδή έπαψε να τους κάνει τα χατίρια.
- Ήσασταν από την πρώτη στιγμή σαρξ εκ της σαρκός του μιντιακού λαϊκισμού που με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης κυριάρχησε στη χώρα μας.
- Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως όμως για τα πεπραγμένα σας, γιατί δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου.
- Η χυδαιολογία σας ήταν η επιβεβαίωση της ενοχής σας και της δικής σας κατάρρευσης.
- Κύριε Μητσοτάκη, δεν απαντήσατε: Υπάρχει σκάνδαλο Ζήμενς; Τι θα κάνετε με τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, που λέει και ο λαός αλλά τίποτα για την ταμπακιέρα. Δεν τολμάτε να πείτε καν τη φράση "σκάνδαλο Ζήμενς".
- Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο Ζήμενς αλλά το ζήτημα είναι τι έκανε η δική σας κυβέρνηση. Αν δεν σας αρέσει ο δικός μας εξωδικαστικός συμβιβασμός να το αλλάξετε. Σταματήστε την καραμέλα.
- Εμείς τους έχουμε όλους απέναντι και θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνεις αυτό. Δώσαμε υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα πάμε ως το τέλος. Μας ενώνει η εντιμότητα. Εσείς είστε για την καρέκλα.
- Με τον κύριο Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μία γάτα; Σοβαρευτείτε επιτέλους.
- Κατάλαβε κανένας σε αυτή τη χώρα ότι είχαμε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο από τα ΜΜΕ;
- Αν ερχόταν ένας λαθρέμπορος και σας έδινε 200 εκ. θα του δίνατε άδεια να φτιάξει κανάλι;
- Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του έκανε απόπειρα μπούλινγκ στους δικαστικούς.
- Διαπράξατε μέγιστο θεσμικό ατόπημα κ. Τσίπρα. Επιδιώξατε να θέσετε τους δικαστές προ τετελεσμένων γεγονότων.
- Συνεχίζετε την φανατική υπεράσπιση των καναλαρχών, κ. Μητσοτάκη, χωρίς κανένα πρόσχημα.
- Ο Λάκης Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται κ. Τσίπρα;
- Δεν υφίσταται οφσόρ εταιρεία στην Αυγή. Είναι νομιμότατη εταιρεία. Ανθρακας και αυτός ο θησαυρός. (*)
- Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε εσάς τον θετό τους πατέρα.
- Τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο 356 φορές. Από τις δικές σας δικογραφίες έχει γεμίσει η Βουλή. Σε λίγο δεν θα χωράμε να μπούμε μέσα από τις δικογραφίες σας.
- Κανείς δεν μου χάρισε ποτέ κανένα τηλεφωνικό κέντρο. Λέτε ψέματα και το ξέρετε.
- Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη.
- Σας αφήνω στη μοναξιά σας να αποδείξετε ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο διαπλεκόμενος.

Κι επειδή, όπως είπαμε, ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ καλός στο παιχνίδι, σκόραρε κι έναν άσσο:

- Όταν εγώ πήρα τρία πτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια, εσείς κάνατε 10 χρόνια να βγάλετε το Μετσόβειο.


[Του Dranis, από το thebest.gr]

Κατόπιν όλων αυτών (και πολύ-πολύ περισσότερων, βεβαίως), γίναμε όλοι σοφώτεροι. Όχι τόσο σοφοί ώστε να καταλήξουμε ποιος είναι ο πιο διαπλεκόμενος αλλά αρκετά σοφοί για να ώστε να καταλάβουμε τι εξυπηρέτησε η κακοστημένη κολοκυθιά χτες βράδυ στην βουλή. Πάντως, αυτή η διαπλοκοκουβέντα για τράπεζες και κανάλια έφερε μια τελείως διεστραμμένη σκέψη στο μυαλό μου. Με αυτή την σκέψη, κλείνω για σήμερα:

Ας πούμε ότι έχω ένα κανάλι, το οποίο λειτουργεί δίχως άδεια. Ας πούμε ότι έχω πάρει κι ένα δάνειο 100 εκατομμύρια, το οποίο δεν εξυπηρετώ διότι εγώ δεν είμαι κορόιδο. Εγώ είμαι ένας έξυπνος άνθρωπος, οπότε, αντί να πληρώνω κανονικά, βρίσκω ένα distress fund και κάνουμε μια συμφωνία βολική και για τους δυο: το distress fund αγοράζει το δάνειό μου στο 20% (20 εκατομμύρια) και αμέσως μου το πουλάει στο 25% (25 εκατομμύρια). Έτσι, τα "κοράκια" βγάζουν ένα τάλληρο σε λίγες μέρες κι εγώ γλιτώνω μια εβδομηνταπεντάρα. Μόλις η κυβέρνηση βγάλει πέμπτη άδεια στο σφυρί, δίνω αυτά τα λεφτά, την αγοράζω και γίνομαι νόμιμος τζάμπα. Δηλαδή, γίνομαι νόμιμος με τα λεφτά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα που μου έδωσε το δάνειο.

Ποιός βαράει το κεφάλι του σ' αυτή την ιστορία; Εγώ, φυσικά! Εγώ, που δεν είχα προβλέψει να πάρω μεγαλύτερο δάνειο, να μου μείνουν και πέντε φράγκα από το αλισβερίσι...

-------------------------------------------
(*) Συνυπογράφω την δήλωση του κ. Τσίπρα. Ως γνωστόν, σ' αυτόν τον τόπο το μόνο κόμμα που το ίδιο ή τα στελέχη του έχουν οφσόρ, είναι το ΚΚΕ. Το έχει αποκαλύψει η Χρυσή Αυγή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θράσος και η αλητεία του δεν έχουνε όρια. Πήγε να χρεώσει τον Καλογρίτσα και όλο αυτό το αίσχος στο ΚΚΕ και στον Καπετάν Γιώτη πριν 30 χρόνια το 1986 για την Εφημερίδα Πρώτη που την βγάλαμε τότε για να προβάλει την .....ενότητα της αριστεράς που ερχότανε με φόρα.... Τίποτα δεν μου φαινεται παράξενο. Αυτός είναι ο Οπορτουνισμός. Αφου κάνει τα Κ.Κ σμπαράλια και Κουρελόχαρτο μετά του φταίνε οι Κομμουνιστές που διαφωνούσανε και εφαρμόζανε τον Δ.Σ. Ακόμα και η λέξη ΑΛΗΤΕΣ είναι μικρή για να χαραχτηρίσει αυτούς τους ΑΘΛΙΟΥΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια τα χρέη που άφησε η ΠΡΩΤΗ του Καλογρίτσα το 1991 τα πλήρωσε το ΚΚΕ. Οπως και το δάνειο της ΕΑΡ για την Κουμουνδούρου στην Τράπεζα το 1988 που θα τους έκανε κατάσχεση. Στο όνομα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ Και μετά έρχεται ο Συρφετός των Λαφαζάνη Χαγιου Αραβανη Πετρόπουλου και ΣΙΑ..... Και θέλουνε ενότητα της αριστεράς. Δηλαδή Ρεβάνς. Μη φάτε παιδια σας έχουμε ΓΛΑΡΟΣΟΥΠΑ ΟΒΕΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ