Προσοχή στους πορτοφολάδες! |
Επειδή, ως γνωστόν, τούτο το ιστολόγιο δεν τα πάει καλά με τους αφορισμούς και τις κραυγές, ας δούμε μερικά από όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κι ας τα σχολιάσουμε δεόντως:
(α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι σύντομα αρχίζει η διανομή του, κι ότι ο φόρος αυτός ούτε καν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θα υπάρξει μείωση στο φόρο αυτό κατά 30% ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.
Έχουμε και λέμε: προ κρίσης, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 21 ευρώ ανά τόννο κι αφού αυξήθηκε και ξανααυξήθηκε, στο τέλος εξισώθηκε με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, φτάνοντας τα 330 ευρώ ανά τόννο. Η προαναγγελθείσα μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο τόννος θα φτηνύνει κατά 99 ευρώ. Δηλαδή, όποιος τολμήσει να βάλει εφέτος πετρέλαιο για να ζεσταθεί, θα το πληρώσει φτηνότερα από πέρυσι κατά μια δεκάρα το λίτρο. Τόσο καλά. Στο μεταξύ, ο φόρος που θα έχει μειωθεί κατά 30%, θα είναι 1.000% υψηλότερος από το 2009!
Όσο για την διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης, ο σχεδιασμός τού οικονομικού επιτελείου τής κυβέρνησης προβλέπει τον συμψηφισμό τους με το περίφημο "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα". Δηλαδή, όσα θα παίρνει ο μπατίρης ως επίδομα θέρμανσης, θα κόβονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημά του. Ωραία!
(β) Για τα δύο θέματα που έντονα απασχολούν την Κυβέρνηση και τον κόσμο, τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση πήρε χαμπάρι πως "ουκ αν λάβοι παρά του μη έχοντος" κι αποφάσισε να αυξήσει τις δόσεις σε όσους κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο καυγάς, δηλαδή, δεν είναι για το πώς θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα αλλά για το πώς θα καταφέρει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά. Τώρα, βέβαια, μπαίνει το ερώτημα πώς θα ξοφλήσεις σε π.χ. 60 δόσεις τα περυσινά κερατιάτικα όταν μέσα σ' αυτή την πενταετία θα έχουν προστεθεί κερατιάτικα άλλων πέντε χρόνων. Θα τα ρυθμίσεις κι εκείνα, θα μου πείς. Άντε μπράβο και καλή ψυχή!
Όσο για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, θυμίζω ότι οι κυβερνώντες διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η εισφορά αλληλεγγύης ήταν έκτακτη και σύντομα θα κατηργείτο. Ξαφνικά, ο πρωθυπουργός ξέχασε την κατάργηση και άρχισε να μιλάει για μείωση. Με άλλα λόγια, "είπα, ξείπα και χέζω την παρόλα μου".
(γ) Έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ! Το σοβαρότερο λάθος: με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα. Το εντοπίσαμε και το αντιμετωπίσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα το διορθώνουμε. Αλλά μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε! Κι ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει! Γιατί είχαμε πει ότι για το 2014 θα εισπραχθεί το ίδιο ποσό όπως το 2013. Κι αυτό θα γίνει! Και μάλιστα φέτος το ίδιο αυτό ποσό θα εισπραχθεί από περισσότερους, γιατί διευρύνθηκε κι άλλο η φορολογική βάση.
Όταν λέμε ότι θα εισπραχθεί το ίδιο ποσό με το 2013 (κι όχι όπως το 2013, πρωθυπουργέ μου!) αλλά από περισσότερους, τί εννοούμε; Ότι βάλαμε και τους αγρότες να πληρώνουν νταβατζηλίκι για το χωράφι που καλλιεργούν ώστε να ταΐσουν την οικογένειά τους; Ότι επεκτείναμε το παλιό χαράτσι και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν για κάτι που δεν τους προσπορίζει την παραμικρή ωφέλεια; Ότι βάλαμε οροφή ώστε να πληρώνουν λιγώτερα τα μεγάλα ακίνητα; Ότι ένα ακίνητο επιβαρύνεται με τον ίδιο φόρο είτε ανήκει σε κάποιον που δεν έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο είτε ανήκει σε κάποιον που διαθέτει πέντε πολυκατοικίες; Σοβαρή αίσθηση δικαίου!
Και κάτι ακόμη: γιατί κάνουμε συγκρίσεις με το χαράτσι τού 2013 κι όχι με τον παλιότερο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), τότε που και αφορολόγητο υπήρχε και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης είχαμε, οπότε οι πλουσιώτεροι πλήρωναν περισσότερα και οι μικροϊδιοκτήτες δεν πλήρωναν δεκάρα;
(δ) Προχωράμε σε πρωτοβουλίες σημαντικές, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα τους.
Δηλαδή, φτηνότερο ρεύμα θα δικαιούται και ο Μυτιληναίος, που βγάζει μεν δικό του αλλά το πουλάει ακριβά στην ΔΕΗ; Και με τους άνεργους και τους λοιπούς φουκαράδες που δεν μπορούν να πληρώσουν τον δικό τους λογαριασμό, τί κάνουμε; Τους παραπέμπουμε στον Ταμήλο;
(ε) Βγήκαμε πανηγυρικά ήδη στις αγορές για πρώτη φορά, ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ’ ότι μας υπολόγιζαν. Και με επιτόκια προ κρίσης! Κι από τη στιγμή που βγήκαμε, μέσα σε λίγους μήνες, τα επιτόκια δανεισμού στα νέα πενταετή Ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει ακόμα πιο κάτω: από το 4,95% τον Απρίλιο που βγάλαμε το ομόλογο, στο 3,75% σήμερα! Χώρια που υποχώρησαν τα επιτόκια και στα βραχυχρόνια γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου…
Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν υπολογίζει ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και κάποιοι που νογάνε από οικονομικά. Απ' όσα ξέρω, εφέτος έχουμε προχωρήσει σε μία και μοναδική έκδοση πενταετών ομολόγων (17/4/2014). Πότε βγάλαμε ομόλογα με 3,75% κι δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ούτε εγώ ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος; Άλλωστε, η τρόικα απαγορεύει την έκδοση ομολόγων! Εκτός αν εννοούμε τα επιτόκια στις δευτερογενείς αγορές αλλά κι εκεί το πενταετές παίζει στο 3,88% κι όχι στο 3,75%. Λεπτομέρεια: το ομόλογο του Απρίλη βγήκε με 4,75% αλλά, επειδή τιμολογήθηκε μια βδομάδα νωρίτερα, μας κόστισε 4,95%.
Όσο για τα επιτόκια που πέφτουν, αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα ρίχνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναζωπυρώσει την κίνηση των κεφαλαίων και να αποφύγει τον χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό. Ή, μήπως, ξεχάσαμε ότι τις προάλλες ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το νέο επιτόκιο της ΕΚΤ είναι...0,05%;
(στ) Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους.
Χρόνια τώρα, αδυνατώ να παρακολουθήσω την σκέψη τού πρωθυπουργού. Ο μπακάλης τής γωνίας πληρώνει φόρο 26% για κέρδη μέχρι 50.000 ευρώ και 33% από κει και πάνω. Ο μισθωτός πληρώνει 22% για εισόδημα μέχρι 25.000, 32% για τις επόμενες 17.000 και 42% για εισόδημα μεγαλύτερο των 42.000 ευρώ. Οι τράπεζες, ο ΟΠΑΠ του Μελισσανίδη, η Ιντρακόμ του Κόκκαλη, η Μότορ-Όιλ του Βαρδινογιάννη κλπ πληρώνουν για τα κέρδη τους 25% (αν δεν σχηματίσουν και κάποια αφορολόγητα αποθεματικά), όσα κι αν είναι αυτά. Και τώρα έρχεται ο πρωθυπουργός να μας πει ότι οι μισθωτοί θα "πέσουν" στο 32% και οι μεγαλολεφτάδες στο 15%. Κι εμείς πρέπει να χειροκροτήσουμε;
Είπε κι άλλα ωραία μπουρδολογήματα ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν έχω κουράγιο να ασχοληθω περισσότερο. Σας δίνω τον διασύνδεσμο για να διαβάσετε μόνοι σας ολόκληρη την ομιλία του, αν και θα έβαζα στοίχημα ότι μάλλον δεν θα το κάνετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.