21 Δεκεμβρίου 2010

Φιλάνθρωπο κεφάλαιο; Ήμαρτον!

Τι δουλειά μπορεί να έχουν ο Μπιλ Γκέιτς και η οικογένεια Ροκφέλλερ με την Αφρική και τις πολυεθνικές εταιρείες μεταλλαγμένων αγροτικών υβριδίων Monsanto και Cargill; Οχι βέβαια την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στην Μαύρη Ήπειρο αλλά την προώθηση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στο παρθένο αφρικανικό έδαφος με πρόσχημα την αύξηση της παραγωγής "ασφαλών" προϊόντων και το άνοιγμα των αγορών δήθεν για τους φτωχούς μικροκαλλιεργητές γης. Γι' αυτόν τον -υποτιθέμενο- σκοπό, τα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα των Γκέιτς και Ροκφέλλερ έφτιαξαν πριν τέσσερα χρόνια μία "μη κερδοσκοπική εταιρεία" (μη κερδοσκοπική οι Γκέιτς και Ροκφέλλερ; ήμαρτον!) γνωστή ως "Συμμαχία για την Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (Alliance for Green Revolution in Africa - AGRA)", βάζοντας ως επικεφαλής τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο "Mr. Microsoft" ισχυρίζεται πως συμμάχησε με τους Ροκφέλλερ για να βοηθήσουν τους φτωχούς αγρότες της Αφρικής. Ισχυρίζεται, επίσης, πως μέρος των πόρων του ιδρύματός του θα πάει "για την αύξηση της αφρικανικής αγροτικής παραγωγής, για το άνοιγμα των διεθνών αγορών στα αφρικανικά αγροτικά προϊόντα, για την καταπολέμηση της πείνας στη Μαύρη Ηπειρο..." Όντως, στην αρχή το AGRA έδειξε ένα υποκριτικό (όπως απεδείχθη) ενδιαφέρον για τα βάσανα των φτωχών αφρικανών αγροτών και ξεκίνησε κάποια πρώτα προγράμματα ενίσχυσης των μικροκαλλιεργητών. Ωστόσο, σύντομα έγιναν φανερά τα πραγματικά σχέδια των "φιλάνθρωπων" δισεκατομμυριούχων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η AGRA, ο προϋπολογισμός της ανήλθε το 2009 σε 400 εκατ. δολλάρια ενώ ως τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε εγκρίνει 116 χορηγίες ύψους 83 εκατ. δολλαρίων σε 14 αφρικανικές χώρες, "βάζοντας την βάση για την περιεκτική και ολοκληρωμένη αλλαγή που χρειάζονται οι μικροί καλλιεργητές της Αφρικής". Η AGRA είχε θέσει εξ αρχής τους ακόλουθους τρεις στόχους, οι οποίοι -υποτίθεται πως- συνιστούν το έργο τους: (α) μείωση της ανασφάλειας για τα τρόφιμα κατά 50% σε τουλάχιστον 20 χώρες, (β) διπλασιασμό των εισοδημάτων των νοικοκυριών 20 εκατομμυρίων φτωχών αγροτών και (γ) ένταξη τουλάχιστον 15 χωρών σε "προγράμματα για την απόκτηση και διατήρηση μίας μοναδικά Αφρικανικής Πράσινης Επανάστασης που υποστηρίζει τους μικρούς καλλιεργητές, προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά τους αγρότες να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές".  Εν τούτοις, πίσω από αυτούς τους μεγαλεπήβολους στόχους, κρύβονται άλλα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ιστοσελίδα της "Wall Street Journal" δημοσιοποίησε στοιχεία για το επενδυτικό πρόγραμμα του "μη κερδοσκοπικού" AGRA, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Αφρική. Αιτία; Η AGRA είχε αγοράσει, μέσα σε λίγους μήνες, κάπου 500.000 μετοχές της Μοnsanto έναντι 23,2 εκατ. δολλαρίων! Παράλληλα, το "Αφρικανικό Κέντρο Βιοασφάλειας (African Center for Biosafety)" απεκάλυψε την συμφωνία 10 εκατ. δολλαρίων ανάμεσα σε AGRA και Gargill για την καλλιέργεια και ανάπτυξη μεταλλαγμένης σόγιας, σε επίπεδο μαζικής παραγωγής, στην Μοζαμβίκη και αλλού!

Βεβαίως, ελάχιστοι είχαν πιστέψει τα παχιά λόγια των Γκέιτς και Ροκφέλλερ. Σύντομα φάνηκε πως το "φιλανθρωπικό" ίδρυμα των δυο λεφτάδων διεύρυνε τη συμμαχία με τις δυο πολυεθνικές εταιρείες μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, οι οποίες εξ αντικειμένου δεν μπορούν να ταυτιστούν με την οικολογία, την βελτίωση της ζωής των φτωχών αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος στη Μαύρη Ηπειρο. Πάντως, η AGRA επιμένει στις "διαβουλεύσεις με εκατοντάδες ανθρώπους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε όλο τον κόσμο και στις συνεννοήσεις με επιστήμονες, ειδικούςς στον τομέα της ανάπτυξης, αγρότες, μετόχους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις". Άλλο τώρα αν μια απ' αυτές τις ΜΚΟ είναι και το "Αφρικανικό Αγροτικό Τεχνολογικό Ίδρυμα", στο οποίο δόθηκε επιχορήγηση 42 εκατ. δολλαρίων για "την ανάπτυξη νέων ποικιλιών αραβοσίτου που θα είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, σε συνεργασία με την Μοnsanto" (!!) Οι νέες ποικιλίες αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου επτά χρόνια και -υποτίθεται πως- η Monsanto δεν θα ζητήσει δικαιώματα πατέντας από τους αφρικανούς φτωχοκαλλιεργητές.

Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ είναι πολύ απλό: Γκέιτς και Ροκφέλλερ στήνουν (σε συνεργασία με Monsanto και Cargill) τον μηχανισμό που θα ανοίξει νέες αγορές μεταλλαγμένων γεωργικών υβριδίων στην Αφρική, με απώτερο στόχο το μονοπώλιο και της εκεί αγοράς σπόρων, όπως συμβαίνει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

Ούτε η πρώτη φορά είναι που παίζονται τέτοια βρόμικα παιχνίδια ούτε -φυσικά- η τελευταία. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να προωθήσουν τα μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα σε φτωχές χώρες του αφρικανικού νότου, εκμεταλλευόμενες φυσικές καταστροφές (ξηρασία, πλημμύρες) και πείνα. Κάποιες απ' αυτές τις χώρες (Ζάμπια, Αγκόλα, Ζιμπάμπουε κλπ) αρνήθηκαν να καταπιούν την αμερικανική "βοήθεια" των μεταλλαγμένων τροφίμων κι ας θέριζε η πείνα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Όπως φαίνεται, το κεφάλαιο δεν απογοητεύτηκε. Επανέρχεται με την μουτσούνα τής...φιλανθρωπίας.

Φιλάνθρωπο κεφάλαιο; Ήμαρτον! Τι άλλο ανέκδοτο θα ακούσουμε, καλέ; Ας παραφράσω τον παππού Όμηρο: φοβού τους κεφαλαιοκράτας και βοήθειαν φέροντας!

1 σχόλιο:

  1. Άντε και εις ανώτερα!
    Το σημερινό σχόλιό σας
    αναδημοσιεύεται και από
    το Redfly Planet.
    Ο κύκλος θαυμαστών σας
    διευρύνεται! Συνεχίστε
    την καλή δουλειά σας,
    και Καλές Γιορτές! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.