29 Μαρτίου 2018

ETF: Ιαπωνικά και... ελληνικά

Αφού μιλάμε για ETF, δεν μπορούμε να μη κάνουμε ειδική μνεία στην Ιαπωνία, την χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον πλανήτη. Εμείς φωνάξαμε για βοήθεια το ΔΝΤ με το δημόσιο χρέος μας να φτάνει το 130% του ΑΕΠ αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να πορεύεται με το δικό της χρέος να έχει ξεπεράσει το 250% του ΑΕΠ της. Έτσι, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έχει γίνει πεδίο δοκιμής διαφόρων οικονομικών και νομισματικών πειραμάτων, με χαρακτηριστικώτερο εξ αυτών την διαρκή ποσοτική χαλάρωση.

Στο πλαίσιο αυτών των πειραμάτων, η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bank of Japan -BoJ) έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κολοσσιαία αγορά μετοχών μέσω ETF, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το χρηματιστήριο ώστε να μη καταρρεύσει. Ενώ το 2010 η BoJ δεν είχε καθόλου ETF στο χαρτοφυλάκιό της, σήμερα κατέχει το 77% των ιαπωνικών ETF και, μέσω αυτών, τα τρία τέταρτα των μετοχών που διαπραγματεύονται στην ιαπωνική χρηματαγορά. Για να τα καταφέρει αυτά, η BoJ ξόδεψε σε εφτά και κάτι χρόνια κάπου 25 τρισ. γιεν (230 δισ. δολλάρια).

Εξέλιξη του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας, ως ποσοστού του ΑΕΠ (1980-2017)

Ακόμη και ο πρόεδρος του ιαπωνικού χρηματιστηρίου Ακίρα Κιγιότα λέει πως είναι ανήσυχος από τον κίνδυνο μιας "διαρκούς στρέβλωσης" (constant distortion) που προβάλλει εξ αιτίας της αγοράς ETF εκ μέρους της BoJ. Αν η BoJ συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι τα τέλη τού 2018 θα έχει φτάσει να κατέχει το 80% των ιαπωνικών ETF. Μόλις, όμως, αποφασίσει να σταματήσει τις αγορές ή, ακόμη χειρότερα, να αρχίσει τις πωλήσεις, είναι άγνωστο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αλλά και ποιος θα αγοράσει αυτές τις ποσότητες ETF.

Στις ΗΠΑ, η Fed κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την εγχώρια χρηματαγορά, αγοράζοντας διαρκώς μετοχές με τα χρήματα που τυπώνει. Στήριγμά της και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία ρίχνει άφθονο χρήμα στην αγορά πολιτειακών μετοχών. Κατά συνέπεια, δεν είναι μακρυά η ημέρα που η Fed θα μιμηθεί την BoJ και θα μπει αποφασιστικά στην αγορά ETF. Κι αν το ιστολόγιο είχε την παραμικρή ροπή προς την συνωμοσιολογία, δεν θα δίσταζε να προβλέψει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, σύντομα θα ακολουθούσε και η ΕΚΤ... γιατί όχι και η PBoC (People's Bank of China)...

Φυσικά, όλα αυτά θα σημάνουν τον πλήρη εκτραχηλισμό τής κερδοσκοπίας, με τις τιμές των μετοχών να απεικονίζουν μια εντελώς παραμορφωμένη πραγματικότητα και με τις φούσκες να ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια στο απόβροχο... Αλλά ας μη ξεφεύγουμε σε συνωμοσιολογίες...


Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, τον Δεκέμβριο του 2011 και ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από τα απανωτά σοκ των μνημονίων, δημιουργείται και το Global C MSCI Greece ETF ή, όπως είναι γνωστό, GREK ETF. Πρόκειται για ένα ETF βασισμένο στην ελληνική χρηματαγορά, το οποίο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το GREK είναι αυτή την στιγμή το μόνο ETF αναδυόμενης αγοράς (το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται ως αναδυόμενη αγορά) εντός ευρωζώνης.

Θέσεις στο GREK έχουν ανοίξει μερικοί κολοσσοί τού χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως η Goldman Sachs, η Wells Fargo, η Quantitative Investment Management, η 361-Capital, η Simplex Trading κλπ. Όπως έχουμε αναλύσει στο πρόσφατο παρελθόν, είναι σύνηθες για τους επενδυτές να κλείνουν τις θέσεις τους στα τέλη μιας χρονιάς (για να καταγράψουν κέρδη στους ισολογισμούς τους) και να τις ξανανοίγουν στις αρχές της επομένης. Αυτό έγινε και πριν τρεις μήνες με το GREK. Κι αφού το GREK είναι βασισμένο στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι κερδοσκοπικές κινήσεις τής Νέας Υόρκης είχαν αντίκτυπο και στην Αθήνα.

Έτσι, στις αρχές τού 2018, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της χρονιάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώθηκε ένα ράλλυ, λόγω των νέων ανοιγμάτων. Ενώ, λοιπόν, επρόκειτο ουσιαστικά για αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν μια χρυσή χρονιά, λόγω και της μείωσης του προεξοφλητικού επιτοκίου (του επιτοκίου τού δεκαετούς ομολόγου) αλλά και της εξόδου από τα μνημόνια. Τα παπαγαλάκια άρχισαν ήδη να κάνουν λόγο για 2000 μονάδες ενώ δεν λείπουν και οι υπεραισιόδοξοι που βλέπουν εφικτές και τις 4000 μονάδες.

Εν πάση περιπτώσει, το ελληνικό χρηματιστήριο μάλλον θα πάει εφέτος καλύτερα από πέρυσι. Άλλο, όμως, η προσδοκία και άλλο η καλλιεργούμενη πεποίθηση. Ο πάντα κυνικός μεγιστάνας επενδυτής Ουώρρεν Μπάφφετ συνιστά επιφυλακτικότητα όταν όλοι γύρω είναι αισιόδοξοι ("be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful"). Οι πλασματικές αποτιμήσεις των hedge fund και των ETF κάθε άλλο παρά σε καλό μπορούν να καταλήξουν.

Εξέλιξη της εμπλοκής τής Bank of Japan στην αγορά ETF (2010-2017)     [πηγή: zerohedge.com]

-----------------------------------
Διαβάστε επίσης:
- Tyler Durden, "The Bank Of Japan Already Owns Over Half Of All ETFs; It Wants To Own More",  Zero Hedge, 15/4/2016.
- Tyler Durden, "As The S&P 500 Becomes One Giant ETF, BofA Has Four Major Warnings", Zero Hedge, 5/7/2017.
- Tyler Durden, "WTF Chart Of The Day: BoJ Now Owns 75% of Japanese ETFs", Zero Hedge, 11/9/2017.
- Heisenberg report: "Bank Of Japan’s ETF Holdings Surge 80% To Cartoonish 16,000,000,000,000 Yen", 4/6/2017.
- Nasos Koukakis, "Against all odds, Greek ETF is up more than 25% year-to-date", CNBC, 15/6/2017.
- Banking News, "ETF GREK και φούσκα ομολόγων συντηρούν τις μετοχές", 10/1/2018.

1 σχόλιο:

  1. Τρέχω να αγοράσω μισή μετοχή της εθνικιάς, και με τα ρέστα δρακουλίνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.