31 Μαΐου 2017

"Και με πραξικόπημα, αν χρειαστεί"

Το ιστολόγιο δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητο από τον θάνατο του "τελευταίου μεγάλου έλληνα πολιτικού του εικοστού αιώνα". Οφείλει έναν φόρο τιμής στο μικρανήψι τού "μεγαλύτερου έλληνα πολιτικού του εικοστού αιώνα", του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έτσι, λοιπόν, καταθέτει στην μνήμη του τη παρακάτω εμπιστευτική αναφορά τού Ρίτσαρντ Μπάρχαμ, αξιωματούχου του πολιτειακού υπουργείου εξωτερικών, υπευθύνου για τα θέματα της Ελλάδας. Σας κουράζω αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα τα δείτε σε κανένα αφιέρωμα για τον εκλιπόντα.

Το έγγραφο αφορά μυστικό δείπνο στο σπίτι τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 28 Ιουνίου 1965, κατά την περίοδο που εξυφαίνεται η αποστασία. Όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, διαβάστε το από τα ακριβή φωτοαντίγραφα που παραθέτω. Οι υπόλοιποι, δείτε την ακριβή μετάφραση που ακολουθεί. Όμως, προσέξτε όλοι με πόση άνεση συζητείται η αντικατάσταση του "ανίκανου" πρωθυπουργού με τον Μητσοτάκη, καθώς και πόσο ανάλαφρα ο τελευταίος υποδεικνύει την συμμόρφωση του Μακάριου ακόμη και με πραξικόπημα.


Μνημόνιο συζήτησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28 Ιουνίου 1965

ΘΕΜΑ: Πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος
Πάνος Κόκκας: Ιδιοκτήτης- Εκδότης τής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αθηναϊκής καθημερινής εφημερίδας της Ένωσης Κέντρου
Γιάννης Τσουδερός: Βουλευτής Κρήτης της Ένωσης Κέντρου
Νίκος Δεληπέτρος: Υποδιευθυντής στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΡΟΣ: Richard W. Βarham, υπεύθυνο Ελληνικών Υποθέσεων, ΝΕΑ
Αμερικανική Πρεσβεία Αθηνών


Κατά τη διάρκεια δείπνου και ποτών στο σπίτι του Υπουργού Οικονομικών Μητσοτάκη, υπήρξα μάρτυς ορισμένων από τις πολιτικές απόψεις τής ισχυρής κλίκας Κόκκα-Μητσοτάκη της Ένωσης Κέντρου. Ο Κόκκας, το πιο δυναμικό μέλος της ομάδας, κυριάρχησε στη συζήτηση. Ο Μητσοτάκης με τον ήρεμο αλλά σθεναρό του τρόπο πήρε επίσης ενεργό ρόλο στην κουβέντα, με τον Τσουδερό και τον Δεληπέτρο να συμμετέχουν κατά διαστήματα. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο επικεφαλής στρατηγός των χερσαίων δυνάμεων Γεννηματάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός και η Κύπρος. Το θέμα του Ανδρέα Παπανδρέου φαινόταν να είναι εκείνο που φορτίστηκε με τον μεγαλύτερο συναισθηματισμό. Προσπάθησα να συνοψίσω παρακάτω τη συζήτηση σύμφωνα με τα θέματα.

Στρατηγός Γεννηματάς

Ο κ. Κόκκας έκανε μια μακρά αναφορά για τον στρατηγό Γεννηματά, εναντίον του οποίου η εφημερίδα του Κόκκα Ελευθερία, είχε αναλάβει μια σταθερά αυξανόμενη εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κόκκας επισήμανε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με το Σχέδιο Περικλής, στο οποίο ο Γεννηματάς είχε αναμειχθεί βαθειά στην στρατιωτική του περιοχή (Κοζάνη). Ανέφερε κάποιες από τις πειθαναγκαστικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο Γεννηματάς και οι υφιστάμενοί του εναντίον όχι μόνον των κομμουνιστών και των συμπαθούντων, αλλά και εναντίον των υποστηρικτών της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές του 1961.

Σύμφωνα με τον Κόκκα, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν έπρεπε να μπει σε τέτοιο δίλημμα για τον Γεννηματά. Τον Απρίλιο του 1964 ο Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει επιλογή μεταξύ του Γεννηματά και του στρατηγού Σιαπκαρά, ενός πιο επιθυμητού στρατιωτικού, ως επί κεφαλής του Στρατού. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν αποφασιστικός και παρ' όλες τις προειδοποιήσεις τού Κόκκα και άλλων, επέτρεψε στον Βασιλιά να τον επηρεάσει υπέρ του Γεννηματά. Η Ελευθερία ήταν από την αρχή αντίθετη με αυτόν τον διορισμό.

Σε αυτό το σημείο της συζήτησης, ο κ. Τσουδερός επέπληξε τους Μητσοτάκη και Κόκκα που διεξήγαν μία τόσο έντονη δημοσιογραφική εκστρατεία εναντίον του Γεννηματά, η οποία, αν συνεχιζόταν, μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στη χώρα. Και οι δύο, Κόκκας και Μητσοτάκης, συμφώνησαν, τονίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο επιθυμούσαν να λήξει αυτό το θέμα το συντομώτερο δυνατόν.

Προς απάντηση στην ερώτηση γιατί το θέμα αυτό εγείρεται αυτή τη δεδομένη στιγμή, ο Κόκκας έδωσε μερικούς λόγους τονίζοντας συγκεκριμένα το Σχέδιο Περικλής, τον ρόλο του Λουκάκη σ' αυτή, την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και τις πρόσφατες κατηγορίες για σαμποτάζ στη Μακεδονία.

Ο Κόκκας ανέφερε ότι ο Βασιλιάς δεν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό και δεν θα του άρεσε μια αλλαγή στο Γενικό Επιτελείο. Παρ΄ όλα αυτά, η Ένωση Κέντρου δεν βλέπει μια εναλλακτική λύση για την απόλυση του Γεννηματά και αυτή η άποψη έχει την ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη. Αφού ανατραπεί ο Γεννηματάς, η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί και δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Ο Κόκκας είπε πως ήλπιζε ότι ο Βασιλεύς δεν θα ήταν ανυποχώρητος σε αυτό το θέμα, γιατί δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση για να αντιμετωπίσουν τον Πρωθυπουργό· θα μπορούσε να κάνει κακό μόνο στον θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Ανδρέας Παπανδρέου

Μέλη της ομάδας προχώρησαν στο θέμα Ανδρέας Παπανδρέου ειρωνευόμενοι το γεγονός ότι κουβαλούσε όπλο για αυτοπροστασία. Ο Κόκκας χαρακτήρισε τον Ανδρέα ως "κακό για την Ελλάδα" και δήλωσε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα. Κανένας δεν τον εμπιστεύεται. Όχι μόνο ασκεί κακή επιρροή προς τον πατέρα του αλλά και τον χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Ο Ανδρέας δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα της Ένωσης Κέντρου· ελπίζει να σχηματίσει το δικό του κεντροαριστερό κόμμα. Αυτές οι απόψεις, ελέχθη ότι εκφράστηκαν σε έναν Γερμανό αξιωματούχο με τον οποίο συζήτησε ο Ανδρέας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία τον περασμένο χειμώνα.

Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης τον καταστρεπτικό ρόλο του Ανδρέα στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Πρότεινε αστειευόμενος να ανατεθεί στον Ανδρέα μια πρεσβευτική αποστολή -ίσως Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη ή Παρίσι- που θα τον απομακρύνει από την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι, παρ' όλη την προχωρημένη ηλικία του, ο Πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα καθαρά και ενεργεί προσεκτικά. Εν τούτοις έχει δύο σοβαρά ελαττώματα: (1) είναι αμοραλιστής· γεννήθηκε έτσι· και (2) είναι δειλός, με πλήρη έλλειψη θάρρους. Ο Μητσοτάκης υπαινίχθηκε επίσης ότι ο Παπανδρέου είναι διπρόσωπος και έχει έλλειψη αποφασιστικότητας. Κανένας δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί· άλλα λέει στο Υπουργικό Συμβούλιο και μάλλον άλλα λέει στον Βασιλιά.

Κύπρος

Υποστηριζόμενος από τον Κόκκα, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το θέμα της Κύπρου: έδωσε έμφαση στη σημασία τής ελληνοτουρκικής συμβιβαστικής λύσης. Μια τέτοια λύση ήταν κοντά το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα σχετικά με το Σχέδιο Άτσεσον. Ωστόσο, ο Ανδρέας πήγε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό και σαμποτάρισε την απόφαση, χωρίς ουσιαστικά να δώσει έναν σαφή λόγο. Ο Ανδρέας συνεργάζεται με τον Μακάριο και τους αριστερούς.

Το Σχέδιο Άτσεσον είναι η καλύτερη λύση· είναι πολύ καλύτερη από την παραχώρηση ελληνικού εδάφους, που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν έτοιμη να προτείνει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή του Μακάριου για τη λύση τύπου Άτσεσον, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιβληθεί επί του Μακαρίου, με πραξικόπημα, αν χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΟ:

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο σπίτι του Μητσοτάκη μέσα σε μία εβδομάδα. Ήταν ολοφάνερο ότι η κλίκα των Κόκκα-Μητσοτάκη προσπαθούσε να κάνει σαφή τη θέση της στον "αμερικανικό παράγοντα", ίσως με έναν υπαινιγμό ότι ο Μητσοτάκης προσέφερε την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, η διακυβέρνηση του οποίου οδηγούσε την Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό χάος. Στην συνέχεια, ο Δεληπέτρος μού είπε κατ' ιδίαν ότι θεωρούσε τον Μητσοτάκη ως τον καλύτερο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρότεινε μια ομάδα Στεφανόπουλου-Μητσοτάκη ως την καλύτερη για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου - ο Στεφανόπουλος επειδή είχε λίγους εχθρούς και είναι ευρέως αποδεκτός· ο Μητσοτάκης λόγω της δυναμικότητάς του και γενικής ικανότητας.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΟΜΑΔΑ 3
Κάθε 12 χρόνια υποβαθμίζεται·
δεν αποχαρακτηρίζεται αυτόματα

--------------------------------------------------------
Σημείωση: Αν δεν κάνω λάθος, αυτά τα φωτοαντίγραφα πρώτη φορά δημοσιεύονται σε ελληνική ιστοσελίδα πλήρως αναγνώσιμα. Το περιεχόμενo του εγγράφου έχει αποκαλυφθεί κατά το παρελθόν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, με την λανθασμένη παρατήρηση ότι ο συντάκτης του είναι άγνωστος. Το όνομα του συντάκτη ενός απόρρητου εγγράφου βρίσκεται πάντα στο πεδίο "copies to:", διότι, ως συντάκτης, έχει σίγουρα κρατήσει αντίγραφο. Εφ' όσον εδώ στο "copies to:" αναφέρεται μόνο το όνομα του Ρίτσαρντ Μπάρχαμ, αυτός είναι ο συντάκτης.

10 σχόλια:

  1. Κατα την περίοδο 1946 49 είχαν ενωθεί όλες οι Δυνάμεις του Αστικού κράτους απο Αριστερά μέχρι την δεξιά για να Συντρίψουνε το Εργατικό Λαικό κίνημα και το ΔΣΕ στην κορυφαία στιγμή της Ταξικής Πάλης στην χώρα μας. Ολόκληρη η περίοδο απο το 1949 μέχρι το 1967 είναι γεμάτη απο τέτοια γεγονότα που τα διαφόρα τμήματα της Αστικής τάξης προσπαθούσαν στο ποιός θα πάρει το πάνω χέρει. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και τα γεγονότα το 1965 με τον Μητσοτάκη και την ..αποστασία... Γνήσιος εκπρόσωπος της Αστικής Τάξης την υπηρέτησε μέχρι τέλος όπως και οι Δυο ...ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ... σε εναλασόμενους ρόλους. Απο δίπλα και διάφοροι ...φίλοι... που γίνανε ουρά του ΠΑΠΑΤΖΗ στον ...ανένδοτο.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς το σημερινό σου άρθρο θέλει να σταθεί στο «πολιτική ηθική» του Μητσοτάκη παρά στην ουσία των απόψεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα από το κύρια χαρακτηριστικά της διεθνούς διπλωματίας είναι ο αμοραλισμός. Υπό αυτό το πρίσμα θα σου έλεγα ότι καλός, χρυσός, και άγιος ο Μακάριος εις ότι αφόρα τον απελευθερωτικό αγώνα από του Βρετανούς αλλά σε επίπεδο διπλωματικής διαχείρισης, φέρει τεράστια ευθύνη για την απόρριψη του σχεδίου Ατσεσον.

    Πολλά πράγμα πιθανολογώ θα είχαν εξελιχθει διαφορετικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Κύπρο αν είχε δοθεί η συγκεκριμένη λύση το 64. Το τίμημα την άρνησης - αδιαλλαξίας – έλλειψης διπλωματικού ρεαλισμού, πείτε το όπως θέλετε, υπήρξε υψηλότατο και για τους δυο λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5.43 Πάντα θα βρίσκονται Μακάριοι και απο τις δυο πλευρές μιλάω για να οδηγήσουνε την κατάσταση εκεί όταν απουσιάζει το Κ.Κ απο το 1943.... Μόνο το Κ.Κ θα δώσει την σωστή διάσταση στον Απελευθερωτικό αγώνα και στην σύνδεσή του με το Ταξικό για όλους τους Κύπριους. Και δεν θα έβρισκε χώρο ΕΟΚΑ Β και ο Γρίβας να κάνει ...αντιαποικιακό... αγώνα ο Ταγματασφαλίτης της Κατοχής. Τα ίδια και για την Βολκάν απο την άλλη μεριά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι για το νήμα κυπριακό και το περίφημο σχέδιο Άτσεσον.
    Με την συνθήκη του 1878 παρεχωρήθη η Κύπρος στους Άγγλους, για τις υπηρεσίες τους στην αλλαγή της συνθήκης του Αγ Στεφάνου επί το ευνοικώτερον για τους Οθωμανούς.
    Όρος της μεταβίβασης ήταν οψέποτε αποχωρήσει η Αγγλία η επαναφορά στην προτεραία κατάσταση.
    Το 1915 η Αγγλια υπεσχέθη την Κύπρο στην Ελλάδα εάν έβγαινε έγκαιρα στον πόλεμο με την ανταντ.
    Το 1931 με αφορμή φορολογικό νομοσχέδιο έγινε εξέγερση κατά της αγγλικής αρχής, και με τουρκικη συμμετοχή!
    Ο Ηντεν το 1953 ξεκόβει στον Παπάγο πως δεν πρόκειται να δεχθεί η Αγγλία αυτοδιάθεση... καίτοι οι εργατικοί ήσαν υπέρ!
    Αλλαγή όποιας διάθεσης (ακόμη και ΗΠΑ) λόγω γεγονότων Σουέζ και νέων γεωστρατηγικών ισορροπιών με τον Ντάλες να πιέζει την ελλ κυβέρνηση.
    Έτσι όταν ο Μούσκος έθεσε θέμα στον ΟΗΕ η Ελλάδα δεν το υποστήριξε και ακολούθησαν τα φοιτητικά.
    Ο Παπάγος ωθούμενος από τις διαδηλώσεις (πίσω από το εθνικό φυσικά υπήρχαν τα εσωτερικά θέματα που "αφυπνίσθηκαν") θέτει τελικά θέμα στον ΟΗΕ.
    Η Τουρκία υποκινούμενη από την Αγγλία εμφανίζεται στο προσκήνιο υπερμαχος γιά την ασφάλεια και τα δικαιώματα του τκυπρ λαού επικαλούμενη την σ Λωζάνης περί αγγλικής εθνικότητας και... αρχίζει το ματς με το προξενείο Θεσσαλονίκης και τις καταστροφές στην Κ/λη.
    Ακολούθησε η αντίδραση των Μακμίλαν - Ηντεν πως το κυπριακό δεν ήταν πλέον αποικιοκρατικό, αλλά διεθνές πρόβλημα επειδή αφορά εκδήλωση αντιπάλων εθνικών συναισθημάτων.
    Πρώτη προσπάθεια επίλυσης με τον κυβερνήτη Χάρτιγκ, όμως αρχίζουν οι βόμβες, Μακάριος- Σεϋχέλλες, και παράλληλη ίδρυση τκυπρ αστυνομίας (πολύ βασικό).
    Δεύτερο σχέδιο Ράντκλιφ με μελλοντικό ταξίμ-διχοτόμηση. Ο Μεντερές αποδέχεται.
    Προ του αδιεξόδου ο Μακάριος φεύγει από την ιδέα της αυτοδιάθεσης-ένωσης και προτείνει ανεξαρτησία (σκέψεις Αβέρωφ).
    .......................
    1964, η ακυβερνησία με τα βέτο και την βία εκατέρωθεν (Κιουτσούκ: το σύνταγμα είναι νεκρό) φέρνει το σχέδιο Ατσεσον.
    Αυτό ήταν μια ρευστή πρόταση εφ' όλης της ύλης που περιελάμβανε όλα τα ακανθώδη με την Τουρκία (εταμπλί Κων/λης και καθεστώς Ίμβρου-Τενέδου), εκμίσθωση Καρπασίας για 50 έτη στην Τουρκία (ο Παπανδρεου είχε τότε πει ότι μας δίνουν την πολυκατοικία και μισθώνουν απλά το ρετιρέ).
    Κάτι όμως που δεν ανεφέρετο ευθέως, και ο κόσμος τότε αγνοούσε, ήταν το θέμα Καστελόριζου.
    Εκεί μάλλον κόλλησε το ζήτημα επειδή ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε και η Ελλάδα συμφώνησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πολιτικη καριερα του καθε μητσοτακη εξαρτωνταν, και συνεχιζει να εξαρταται, απο την εγκριση η οχι ,του λεγομενου αμερικανικου παραγοντα. Η ελληνικη αστ ταξη ξερει πολυ καλα σε ποιον χρωσταει την εξουσια της, και οι αστοι πολιτικοι ξερουν που θα πρεπει να δινουν αναφορα. Δεν ειναι τυχαιο που ολοι οι μελλοντες πρωθυπουργοι περνανε παντα, πρωτα απο τον λευκο οικο για συνεντευξη και οδηγιες. Οπως ακριβως εκανε και ο τσιπρας.
    Ματαιοπονουν οσοι προσπαθουν να μας πουν οτι δεν υπαρχει υποτελεια. Η πραγματικοτητα τους διαψευδει και το μονο που πετυχαινουν ειναι ο εξωραισμος του καθεστωτος της ιμπεριαλιστικης εξαρτησης και υποτελειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελλάδα είναι στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ απο το 1911... Σύμφωνα με τον Μπελογιάννη στο Θαυμάσιο βιβλίο του για το Ξένο Κεφάλαιο στην χώρα. Το 2ο και 3ο Γράμμα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Ματαιοπονεί όποιος προσπαθεί να σερβίρει το ξυνισμένο φαγητό της ....εξάρτησης..... Στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ απο το 1911 με σχέσεις Αληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ. Σύμφωνα πάντα με τον ΛΕΝΙΝ και όχι με τους ...ΚΑΟΥΤΣΚΙ ΜΠΕΡΣΤΑΙΝ..... Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετσι λοιπόν το μόνο που εξυπηρετούν όσοι πουλάνε παραμύθια για δήθεν ...εξάρτηση.... είναι η σωτηρία του Καπιταλισμού με προσφορά ...σκαλάκι... πλατύσκαλο..... για την δύσκολή του ώρα... οπως τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 που το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πήρε την Εξουσία και οδήγησε τον λαό στην Σφαγή. Και το κάνουνε Συνειδητά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μπελογιαννης στο βιβλιο που αναφερεις μιλαει για την καταληστευση της ελλαδας σα χωρας απο το αγγλικο, γαλλικο κλπ ξενο κεφαλαιο μεσω των δανειων ακριβως οπως και σημερα. Φυσικα ενα μερος απ το χρημα πηγαινε στις τσεπες της μεταπρατικης ελληνικης αστικης ταξης. Οπως σημερα. Οι ιμπεριαλιστικες χωρες ειναι οι μεγαλες δυναμεις που εξαγουν ακριβα βιομηχανικα προιοντα και εισαγουν φτηνες πρωτες υλες. Κυριως εξαγουν κεφαλαια για επενδυση, αφου εχουν την πολιτικη και στρατιωτικη δυναμη να τα προστατευσουν αν χρειαστει. Μια χουφτα ιμπεριαλιστικες χωρες απομυζουν ολες τις αλλες. Αυτο λεει ο λενιν και αυτη ειναι η ουσια του ιμπεριαλισμου. Η εκμεταλλευση χωρας απο χωρα, με τη βοηθεια ντοπιων λακεδων, ειναι η ουσια του ιμπεριαλισμου.

    Με το να λες οτι η ελλαδα δεν ειναι υποτελης και εξαρτημενη απ τους αμερικανους και ευρωπαιους ιμπεριαλιστες, περα απο το οτι η πραγματικοτητα φωναζει για το αντιθετο, δειχνει επισης οτι δεν θες να κτυπησεις το βασικο στηριγμα του καθεστωτος, που ειναι η οικονομικη, πολιτικη, στρατιωτικη ξενη προστασια. Οτι δινεις διαβεβαιωσεις στουςιμπεριαλιστες, οτι θα σεβαστεις και δεν θα αμφισβητησεις την επικυριαρχια τους στη χωρα.

    Η θεωρια των σταδιων ηταν μια ρεφορμιστικη— ρεβιζιονιστικη θεωρια που περιεγραφε μια "μεταβαση " στο σοσιαλισμο σα να μη υπηρχε αντιπαλος ,αποφασισμενος να υπερασπιστει την εξουσια του. Ηταν υποτιθεται μια ομαλη "μεταβαση " ,χωρις βιαιη καταληψη της εξουσιας. Ετσι ισχυριζονταν τοτε οι ανα τον κοσμο αναθεωρητες του μ - λ.
    Οι κομμουνιστες οταν ειναι κομμουνιστες, μιλουσαν και μιλανε παντα για μια ενιαια επαναστατικη διαδικασια μεχρι τον κομμουνισμο. Ειτε ηταν κινεζοι κομ. ειτε γερμανοι, ειτε ελληνες, εννοουσαν να παρουν την εξουσια με επανασταση και να τη κρατησουν μεχρι τον κομμουνισμο. Σταδια αντικειμενικα θα υπηρχαν, αλλα μετα την επανασταση και την καταλειψη της εξουσιας. Πριν υπηρχε μονο η προοπτικη της επαναστασης με την καθοδηγηση παντα της ετ— παντα ακομα και στην μισοαποικιακη κινα. Τα σταδια σαν συνδιασμοι ταξεων και στρωματων σε ενδιαμεσες μορφες εξουσιας, ηρθαν μετα, απο τους αναθεωρητες.
    Σακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Μπελογιάννης στο πολύ ωραίο βιβλίο του για το Ξένο Κεφάλαιο Μιλάει για Ελληνικό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ που το 1911... μαζί με Σερβικό και Βουλγαρικό όρμησαν στην Μακεδονία και σφάξανε τις Εθνότητες που ζούσαν για αιώνες εκεί. Τα ίδια και ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με το 2ο και 3ο Γράμμα για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ ο Καπιταλισμός σήμερα βρίσκεται στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ παγκόσμια στα πλαίσια της Ανισόμετρης Ανάπτυξης με Σχέσεις ΑΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και την κάθε χώρα σε διαφορετική θέση στην ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ. Ο ΛΕΝΙΝ σε άθρο του αρχές 1917 εξηγούσε στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ Η .....ΕΛΒΕΤΙΑ...... Η καταστροφική θεωρία των ΣΤΑΔΙΩΝ επικράτησε στην 3η Κ.Δ το 1935 με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ που με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ κατέστρεψε τα πάντα διαλύοντας την το 1943 ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. Ξυνισμένη σούπα που βρώμισε το παραμύθι της ....εξάρτησης..... Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το "υπάρχει υποτέλεια" είναι το τελευταίο ρεφρέν των ντροπαλών ρεφορμιστών.
    Υποτέλεια ΤΙΝΟΣ σε ΠΟΙΟΝ;
    Στο ίδιο καζάνι ο Λαός, οι εργαζόμενοι, με τους αλφουζομαρινάκηδες; Ντρέπεστε να το πείτε, και βάζετε μπροστά τον ..Λένιν;
    Αυτά, που έχουν να μοιράσουν οι αλαφουζομαρινάκηδες με τους αμερικανοευρωπαίους, δεν είναι το παντεσπάνι αλλά το κερασάκι με λίγη σαντιγύ. Αυτά, που έχουν να μοιράσουν και οι δύο με τον υπόλοιπο Λαό είναι το παντεσπάνι από κάτω, και είναι και για τους δύο πολύ πιο σημαντικό από το ...κερασάκι.
    Οσοι γυρεύουν "εργασιακή ειρήνη" με τον Μαρινάκη (και ανοχή στη χρυσή αυγή του - μαζί πάνε αυτά και εξηγούν όσα βλέπουμε....) για να ....βοηθήσουμε τον Μαρινάκη να πάρει λίγη παραπάνω σαντιγύ (με κοκκαϊνη) για την πάρτη του, βάζουν αντικειμενικά "στάδιο ολοκλήρωσης κοινωνικοοικονομικών μετασχηματισμών", ΤΙΝΩΝ ΑΡΑΓΕ;
    Μα, των ..."Μεταρρυθμίσεων"!
    Ο Λαός θα πληρώσει το διάφορο, όχι οι ...αμερικάνοι!
    Στο όνομα της νεφελώδους "εξάρτησης" και της "χούφτας", που κόλλησε στο '17 και έκτοτε ...αυνανίζεται!
    Αβάντα κάνουν οι άνθρωποι, και το λένε με δικά τους ..."επαναστατικά" λόγια!

    Υ.Γ. Και για να μην λέτε αρλούμπες οι διάφοροι "σάκηδες", φροντίστε να μάθετε τις ακριβείς θεσεις των "αναθεωρητών". Τουλάχιστον οι Σοβιετικοί "αναθεωρητές" Σουσλώφ και Σία, δεν ήταν τόσο ξετσίπωτοι όσο οι ευρωκομμουνιστές/μαοϊκοί φίλοι σας. Τα στάδια τα βλέπαν "υπό την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της" και η κατάληψη της εξουσίας ποτέ δεν είπαν πως θα ήταν "μη βίαιη" - αυτά τα βγάζετε από το μυαλό σας. Μιλούσαν πάντα για "βίαιο αλλά ειρηνικό πέρασμα". Δεν αμφισβητούσαν το "βίαιο", δεν ήταν τόσο αλμπάνηδες, απλά το συνδέαν με το "ειρηνικό" στηριζόμενοι στη δύναμη του Ερυθρού στρατού να μπορεί να επιβάλει την αναγκαστική για τους πολεμοκάπηλους Παγκόσμια Ειρήνη.
    Σε αυτές τις θεωρίες χωράει κριτική αλλά όχι από ....οππορτουνιστές!
    Είσαστε πολύ πίσω, όπως όλοι οι σοσιαλδημοκράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.