5 Ιανουαρίου 2017

Η Φινλανδία αποβιβάζεται (;)

Στην αρχή φοβηθήκαμε ότι με το Grexit θα γινόμασταν οι πρώτοι που θα εγκατέλειπαν το όχημα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύστερα ήρθε το Brexit και είπαμε ότι έκαναν οι βρεττανοί την αρχή αλλά, απ' όσο φαίνεται, η έξοδός τους μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Πριν λίγο καιρό ήρθε το ιταλικό δημοψήφισμα, το οποίο, σε συνδυασμό με τα χάλια της Monte dei Paschi και άλλων ιταλικών τραπεζών, άνοιξε την κουβέντα για το αν θα είναι οι γείτονές μας οι πρώτοι που θα φύγουν ολοκληρωτικά. Ίσως Ελλάδα, Βρεττανία και Ιταλία παραμένουν φαβορί στην κούρσα αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να ποντάρω σε ένα αουτσάιντερ, το οποίο νομίζω ότι θα κάνει την μεγάλη έκπληξη: την Φινλανδία!

Ακούγεται περίεργο αλλά είναι γεγονός ότι, κάτω από την καλογυαλισμένη της επιφάνεια, η χώρα των χιλίων λιμνών αντιμετωπίζει σοβαρώτατα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί το δημόσιο χρέος της να βρίσκεται μέσα στο όριο του 60% επί του ΑΕΠ που προβλέπουν οι ευρωενωσιακές συνθήκες αλλά έχει εκτιναχθεί στο 59,3% από 33,9% που ήταν το 2008. Ομοίως, η ανεργία της δείχνει να είναι ελεγχόμενη αλλά στα τέλη του 2016 δείχνει να ξεπερνάει το 12% από 9,2% το 2014. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το μέλλον προμηνύεται ακόμη πιο σκοτεινό διότι η βιομηχανική παραγωγή όχι απλώς καταγράφει συνολική μείωση 20% κατά την τελευταία δεκαετία αλλ' επί πλέον ο ρυθμός αυτής της μείωσης είναι αυξανόμενος. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το τι σημαίνει μείωση βιομηχανικής παραγωγής κατά 20%, να σημειώσουμε ότι, κατά την ίδια περίοδο, η μείωση αυτή στην Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων είναι 24% και στην πολύπαθη Ισπανία 25%.

[Επεξεργασία διαγράμματος: Cogito ergo sum]

Η Φινλανδία πάντοτε στήριζε την οικονομία της στους εξ ανατολών γείτονές της. Παρά την ιστορικά δεδομένη αντιπαλότητα με την τσαρική Ρωσσία και την κατοπινή Σοβιετική Ένωση, οι φινλανδοί είχαν ανέκαθεν οικονομικές δοσοληψίες με τους ρώσσους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φινλανδία αποτελεί την πρώτη επιλογή των ρώσσων τουριστών ενώ πολλοί ρώσσοι επενδύουν σε ακίνητα τόσο στο Ελσίνκι όσο και στα φινλανδικά τουριστικά θέρετρα. Όσον αφορά δε τις εμπορικές συναλλαγές, από την μια οι φινλανδικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει πληθώρα εγκαταστάσεων στην Ρωσσία κι από την άλλη η Φινλανδία -η οποία δεν έχει υδροηλεκτρικά εργοστάσια- εισάγει από την Ρωσσία σχεδόν το ένα πέμπτο τής ενέργειας που χρειάζεται. Όλα αυτά καθιστούν απόλυτα σαφές σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα που δημιουργεί στην χώρα το εμπάργκο κατά της Ρωσσίας.

Πάμε παρακάτω. Οι παχιές αγελάδες τής φινλανδικής οικονομίας τρέφονταν επί σειρά ετών σε δυο πλούσια λιβάδια: της Nokia (*) και της χαρτοβιομηχανίας. Σήμερα, που η μεν Nokia πνέει τα λοίσθια και περιμένει ενέσεις ζωής από την Microsoft, η δε κατανάλωση χαρτιού έχει μειωθεί κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο, η Φινλανδία προσπαθεί να στηριχτεί στις εξαγωγές ξυλείας και τροφίμων, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα, αφού το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της βρίσκεται στο μείον τα πέντε τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση του Γιούχα Σίπιλα, από το 1999 η χώρα έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη, άρα δεν μπορεί να επαναλάβει το επιτυχημένο εγχείρημα του 1993. Τότε, η Φινλανδία αντιμετώπισε την κρίση στην οικονομία της με υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του γερμανικού μάρκου κατά 30%. Τώρα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εσωτερική υποτίμηση (δημοσιονομικές περικοπές, μειώσεις μισθών κλπ), κάτι που ναι μεν κάνει αλλά δίχως επιτυχία. Το πρόβλημα με την εσωτερική υποτίμηση είναι ότι τα θετικά αποτελέσματά της (αν υπάρξουν) χρειάζονται πολύ χρόνο για να φανούν και η χώρα δεν φαίνεται να διαθέτει την πολυτέλεια της αναμονής.


Καλά όλα αυτά (τρόπος του λέγειν) αλλά, εφ' όσον τα ίδια συμβαίνουν και αλλού, γιατί είπα στην αρχή ότι εκτιμώ πως ίσως η Φινλανδία γίνει η πρώτη χώρα που θα αποβιβαστεί από το ευρωπαϊκό τραίνο; Για τρεις λόγους:

(α) Οι φινλανδοί δεν φαίνεται να προκρίνουν την λύση τής αναζήτησης βοήθειας από τους διάφορους μηχανισμούς τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμούς, τρόικες κλπ. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο των χωρών-μελών που προσπάθησαν να σταματήσουν τον κατήφορό τους με διάφορα μνημόνια αλλά μένοντας στην ενωμένη Ευρώπη. Όλες απέτυχαν, επομένως δεν υπάρχει λόγος οι φινλανδοί να αναμένουν κάτι διαφορετικό στην περίπτωσή τους.

(β) Όσο κι αν η κατάσταση της φινλανδικής οικονομίας συνεχώς χειροτερεύει, ακόμη δεν έχει γίνει απελπιστική. Μπορεί το ΑΕΠ του 2015 να εμφάνισε μείωση κατά 15% ως προς το 2014 αλλά ακόμη παραμένει σε σχετικά καλά επίπεδα (μόλις 5,5% κάτω από το ΑΕΠ του 2007). Αν οι φινλανδοί θέλουν να κάνουν κάτι δραστικό, δεν πρέπει να χάσουν χρόνο. Όσο αντέχουν, μπορούν να επιστρέψουν σε δικό τους νόμισμα και να προσπαθήσουν να τονώσουν την οικονομία τους με μια γενναία υποτίμηση. Αν περιμένουν πρώτα να καταρρεύσουν τελείως, τα αποτελέσματα ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας.

(γ) Οι φινλανδικές τράπεζες παρουσιάζουν σχετικά καλή εικόνα, με συνέπεια η προσφυγή τους στον μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ να είναι λογική και ελεγχόμενη. Επομένως, οι κραδασμοί από μια ευρωέξοδο δεν θα ταρακουνήσουν συθέμελα το οικοδόμημα, όπως θα γινόταν π.χ. αν έφευγε η Ιταλία.

Το συγκρότημα-έδρα της Nokia (νυν Microsoft) στο Έσποo, κοντά στο Ελσίνκι. Το 2013, προκείμενου
να βρει ρευστό, η εταιρεία το πούλησε αντί 170 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια το μίσθωσε (lease back).

Επίλογος. Με τα παραπάνω προσπάθησα να εξηγήσω γιατί πιστεύω πως η Φινλανδία βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη και όχι να υποστηρίξω πως αυτή η έξοδος θα έλυνε τα προβλήματα του φινλανδικού λαού. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με απλή αντικατάσταση του ευρώ από το φινλανδικό μάρκο (δηλαδή των ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών από ντόπιους), αφού και πάλι ο παραγόμενος πλούτος θα καταλήγει σε ξένες τσέπες και όχι στις τσέπες εκείνων που τον παράγουν.

---------------------------------------------
(*) Τις καλές εποχές η Nokia παρήγαγε μόνη της το 10% του φινλανδικού ΑΕΠ.

32 σχόλια:

  1. Οι αστοί της Φινλανδίας όμως τι λένε; Νομίζω ο λόγος τους μετράει πολύ πιο πολύ από οποιαδήποτε πρόβλεψη βασισμένη στη λογική και σε δεδομένα...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Νokia παρήγε το 10%."Παράγω",παρατατικός "παρήγα"(ενέργεια στο παρελθόν,που συνεχίζονταν),αόριστος "παρήγαγα"(ενέργεια στο παρελθόν,που εγινε μια φορά και τελείωσε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κώστας με πρόλαβε. Η έξοδος ή όχι από την ΕΥΡΩΖΩΝΗ (και όχι την ΕΕ) εξαρτάται από το πώς θα εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους οι ντόπιοι αστοί.
    Και δε βλέπω κάποιον ισχυρό λόγο, από τα στοιχεία εδώ έστω, που να επιβάλει αλλαγή στον προσανατολισμό τους.

    ΑΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν χειρότερα ο λαός όταν είχαν τη Νόκια από ότι τώρα. Επειδή δεν προλαβαίνουν να αρχίσουν στα γρήγορα να σκέφτονται και να δρουν κομμουνιστικά, ας φύγουν πρώτα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την ΟΝΕ, με σκοπό να αυξηθούν τα εγχώρια μέσα παραγωγής και ο παραγόμενος εγχώριος πλούτος των εγχώριων αστών, και μετά, αν θέλει ο λαός, είναι πιο εύκολο να βάλει στο χέρι τους εγχώριους (που μπορούν άμεσα να υπαχθούν στο εγχώριο δίκαιο) από τους πολυεθνικούς καπιταλιστές. Ίσως και για μας εδώ να ισχύει το ίδιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δ.Τ Αυτό που λες είναι λάθος. Ο λαός δεν έχει κανένα όφελος απο την επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό. Ιδια καταστροφή είναι με την σημερινή. Θα ευνοηθούνε τμήματα της Αστικής τάξης με διαφορετικά συμφέροντα. Για αυτό ακριβώς το ίδιο λένε Εθνικιστικές και Φασιστικές δυνάμεις. Το ότι η Συνειδήσεις δεν αλλάζουνε αυτόματα δεν σημαίνει οτι πρέπει να εγκλωβιστείς σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αγώνας χρειάζεται απο θέσεις Εργατικής Λαικής Αντιπολίτευσης για την ωρίμανση τον Συνειδήσεων που όσο θα προχωράει θα αποσπά απο την Αστική Τάξη προσωρινά μέτρα ανακούφισης. Δες και την βενεζουέλα. Ούτε Ευρώ έχει Ούτε στην Ε.Ε καπιταλισμό έχει και ο λαός στην Εξαθλίωση. Η Καπιταλισμό θα έχεις η Σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δ.Τ Μη σε ξεγελάει οτι πριν το 1991 υπήρχανε δικαιώματα στις Καπιταλιστικές χώρες. Ητανε Αναγκασμένος ο Καπιταλισμός να παραχωρεί κάτι με διαφορετικό διεθνή Συσχετισμό για να μην ανατραπεί και για την διαφθορά συνειδήσεων. Παλιότερα υπήρχανε και οι Αποικίες και καλύπτανε απο εκει οτι δίνανε. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα απο όλα αυτά και τα παίρνει όλα πίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δ.Τ.
    Κάτι ακόμα το οποίο πολλοί, όσο καλοπροαίρετοι και να είναι δεν το σκέφτονται.
    Σε περίπτωση που κανείς πει ότι, ρε αδερφέ κάνουμε και ένα βήμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων με την αποχώρηση από την ΕΟΚ σε πρώτη φάση, και μετά το βλέπουμε που πάει... Δεν σκέφτεται 2 πράγματα:
    1) Οι αστοί κάνουν κουμάντο και άρα δεν θα αφήσουν καμία χώρα να βγει από την όποια ΕΟΚ, αν αυτό δεν τους συμφέρει.
    2) Αν υποθέσουμε ότι ο λαός φτάνει σε σημείο που να μπορεί να πιέσει τους αστούς, να βγουν παρά τη θέληση τους από την (όποια) ΕΟΚ, τότε θα έχει και την δύναμη να τους διώξει για τα καλά, και να πάρει την εξουσία, οικοδομώντας το σοσιαλισμό, και κερδίζοντας πολλά περισσότερα!

    Οπότε και έτσι να το δούμε, χωρίς να αναφερθούμε καθόλου σε ιδεολογία, τακτική, στρατηγική κλπ., όπως σωστά κάνει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, το πιο άμεσα ωφέλιμο, γρήγορο και σωστό για το λαό, είναι να πάει κατευθείαν για έξοδο από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική εξουσία!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ δεν αμφιβάλλω καθόλου πως "το πιο άμεσα ωφέλιμο, γρήγορο και σωστό για το λαό, είναι να πάει κατευθείαν για έξοδο από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική εξουσία!" Αλλά δεν θα το κάνει για λόγους που ξεκινούν από μέσα του. Σήμερα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οι προλετάριοι που δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Εργαζόμενοι, ημιεργαζόμενοι, ημιάνεργοι και άνεργοι έχουν κινητά και αυτοκίνητα και πίνουν καφέ σε καφετέριες! Μεγαλείο! Νιώθουν μεγαλοαστοί συγκρινόμενοι με τους Ινδούς εργαζόμενους που τους προμηθεύουν τα παπούτσια και τα ρούχα που φοράν, τα κινητά που μιλούν και τα αυτοκίνητα που οδηγούν. Το ξέρουν και δεν θα ρισκάρουν να αλλάξουν αυτή την ψευδαίσθηση μέχρι να εξαθλιωθούν χειρότερα από τους Ινδούς. Τότε, ενδεχομένως να γίνει η επανάσταση με εργατική εξουσία.
    Υπομονή λοιπόν, ας μη κάνουμε βήματα για να προετοιμάσουμε καλύτερα το άλμα.

    Οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, επειδή γυρεύουν τις ψήφους των μικροαστών, είναι όπως οι "αριστεροί". Λένε διάφορα. Βασικά λένε τα αντίθετα από τις "αριστερές" δυνάμεις που έχουν ξεπουληθεί στο κεφάλαιο και λένε υπέρ της παγκοσμιοποίησης, της συγχώνευσης των λαών-εργατών, της αχρήματης κοινωνίας κλπ.
    Οπότε δεν πρέπει να σε απασχολεί το τι λένε. Μπορεί από αύριο να αρχίσουν να λένε αυτά που λες εσύ Παναγιώτη. Τα λόγια τους όμως δεν έχουν καμία αξία.
    Μη λες για τη Βενεζουέλα γιατί οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις θα σου αντιπροτείνουν τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ούτε Ευρώ έχει Ούτε στην Ε.Ε καπιταλισμό έχει και ο λαός μια χαρά περνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΔΤ

    Άμα έχεις την εντύπωση ότι ακόμα ο Έλληνας νιώθει μεγαλοαστός κλπ., έχεις καιρό να βγεις μια βόλτα, να παρακολουθήσεις τι γίνεται γενικά και να μιλήσεις με κόσμο.
    Και επειδή το θέμα είναι αν τελικά έχει ή όχι να χάσει πράγματα ο λαός, τα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία τα λένε όλα, και ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί που ούτε για καφέ δεν μπορούν να βγουν.
    Μόνο τους αγρότες να πάρεις, έχεις ένα καλό δείγμα για το πως νοιώθει ο κόσμος, πως κινείται, και αν έχει να χάσει και άλλα πράγματα πέρα από τις αλυσίδες του.
    Απλά οι αγρότες φάγανε το μεγαλύτερο χαστούκι, και γι'αυτό η αλλαγή ήταν τόσο απότομη.
    Εννοείτε φαινομενικά (όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος) είμαστε πολύ μακριά από λαϊκό ξεσηκωμό, αλλά αυτό είναι γιατί κρατάνε με νύχια και με δόντια τον κόσμο, όχι επειδή αυτός ακόμα είναι βολεμένος.

    Οι φασίστες τώρα, αβαντάρονται από παντού, δημαγωγούν και κοροϊδεύουν, το περίεργο θα ήταν να μην είχαν άνοδο!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δ.Τ Δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα Εθνικιστές και Φασίστες να πούνε για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής γιατί αυτό σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία και αυτό είναι που τους καίει. Αντίθετα το να φύγουμε απο το Ευρώ η και την Ε.Ε είναι κάτι που τους εκφράζει μαζί και τα συμφέροντα τμημάτων της Αστικής Τάξης. Ασφαλώς και πρέπει να κάνουμε βήματα στην ωρίμανση των Συνειδήσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να περιλαμβάνει Πολιτικό σχηματισμό με Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμό και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Ολόκληρος ο 20ος Αιώνας το φωνάζει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι δύσκολο αλλα μονόδρομος. Αγώνας μέσα απο την Λαική Συμμαχία για την Ενότητα του λαού σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ σε Ανοιχτή σύγκρουση με τον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων. Οσο θα δυναμώνει ο αγώνας θα αποσπά απο την Αστική Τάξη προσωρινά μέτρα ανακούφισης μέχρι την τελική νίκη. Να το διευκρινήσουμε για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Οπορτουνιστής είναι αυτός που ήτας Στέλεχος η μέλος του ΚΚΕ και πέρασε με τον ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ φτιάχνοντας Οπορτουνιστικό ανάχωμα. Αυτούς ο λαός πρέπει να τους τσακίσει για να μπορέσει να χτίσει την δική του εξουσία. Σε καμμία Καπιταλιστική χώρα ο λαός δεν περνάει καλά. Ολα ξηλωθήκανε παντού. Οσο για την Βενεζουέλα την ανέφερα γιατί δεν έχει Ευρώ και Ε.Ε και εδώ και 18 χρόνια φέρνουνε τον ....σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.... με .....στάδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή Χρονιά!
    Με τα νούμερα θέλει πάντα προσοχή. Αναφέρεις ότι το ΑΕΠ της Φινλανδίας έπεσε 15% το 2015. Εκτός του ότι τέτοια δραματική κατάρρευση δεν θα περνούσε απαρατήρητη, το γεγονός ότι τα ποσά είναι σε δολλάρια, από μόνο του οδηγεί σε λάθος συγκρίσεις.
    Πάντως στη eurostat λέει ότι το ΑΕΠ Φινλανδίας ανέβηκε 0,2% το 2015 (-0,7% το 2014, -0,8% το 2013, κ.ο.κ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ sokrates

    Πράγματι τα νούμερα θέλουν πολλή προσοχή, γι' αυτό σε διαβεβαιώνω ότι κατέβαλα την μέγιστη δυνατή προσοχή όταν αντέγραψα τα στοιχεία τής Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως δημοσιεύθηκαν στο www.tradingeconomics.com/finland/gdp. Αν οι δημοσιεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι λανθασμένες, τότε κάνω λάθος κι εγώ.

    Προφανώς, η διαφορά έγκειται στο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα μετράει ονομαστικό ΑΕΠ ενώ η Eurostat "διορθώνει" πληθωριστικά τα ποσά και υπολογίζει πραγματικό ΑΕΠ. Έτσι, για παράδειγμα, το ελληνικό ΑΕΠ του 2010(*) εμφανίζεται μειωμένο κατά μεν την Παγκόσμια Τράπεζα 9% (περίπου), κατά δε την Eurostat μόνο 5,5%.

    (*) Αναφέρομαι στο 2010 γιατί είναι η τελευταια χρονιά για την οποία έχει στοιχεία για την Ελλάδα η Eurostat. Από το 2011 και μετά αναφέρεται σε εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για την ιστορία,

    Η Φινλανδία δεν είχε ποτέ εχθρικές ή ανταγωνιστικές σχέσεις με την Ρωσική Αυτοκρατορία, το αντίθετο. Η σημερινή Φινλανδία μέχρι το 1809 οπότε και κατακτήθηκε από τη Ρωσία ήταν ένα κομμάτι του Βασιλείου της Σουηδίας, χωρίς χαρακτηριστικά τοπικής αυτονομίας. Προκειμένου να αποσπάσουν την νέα τους κτήση από την επιρροή της Σουηδίας οι Ρώσοι υποστήριξαν τόσο την νομική και δοιηκητική αυτονομία του Μεγάλου Δουκάτου της Φινλανδίας στα πλαίσια της Αυτοκρατορίας, όσο και την ανάπτυξη ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας. Η φινλανδική γλώσσα έγινε επίσημη και εκτόπισε τη σουηδική ως γλώσσα του κράτους και της ελίτ με την πλήρη υποστήριξη των Ρώσων. Στα πλαίσια της αυτονομίας του, το Δουκάτο είχε επίσης και διάφορα προνόμια σε σχέση με την υπόλοιπη αυτοκρατορία. Για παράδειγμα, οι Φινλανδοί δεν υπηρετούσαν ως κληρωτοί στον στρατό (μπορούσαν όμως να κάνουν καριέρα αξιωματικού).

    Αυτή η 'εύκολη' σχέση της Φινλανδίας με την Αυτοκρατορία καθώς και ο βαθειά αντικομμουνιστικός χαρακτήρας του ανεξάρτητου Φινλανδικού κράτους μετά την ήττα των Κόκκινων στον εμφύλιο (1918) έχουν συνηγορήσει να μην υπάρχει αρνητική εικόνα για τον Τσαρισμό στη σύγχρονη Φινλανδία. Το άγαλμα του Αλέξανδρου του Β' κοσμεί την κεντρική πλατεία του Ελσίνκι έξω από το κτήριο της Βουλής.

    Μετά τον ΒΠΠ, η Φινλανδία και η Νικαράγουα ήταν οι μόνες χώρες που ενώ δεν ήταν μέρη του σοσιαλιστικού συνασπισμού, συμμετείχαν στην Κομεκόν. Η ΕΣΣΔ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Φινλανδίας, η οποία βέβαια διατηρούσε φιλικές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις και με τον καπιταλιστικό κόσμο.

    Γενικά μιλώντας λοιπόν η Φινλανδία έχει μάλλον ωφεληθεί ιστορικά από τις σχέσεις της με τον ανατολικό της γείτονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. IΣΤΡΟΛΛΙΚΟΣ. Ασφαλώς η ΕΣΣΔ έπρεπε να έχει σχέσεις με όλες τις χωρές. Με την μόνη διαφορά οτι με τις Σοσιαλιστικές χώρες δεν έπρεπε να είναι με κριτήριο το Κέρδος. Και αυτό δυστυχώς γινότανε όσο προχωράγανε οι Μεταρυθμίσεις προς τον καπιταλισμό. Η Κριτική άλλωστε του ΤΣΕ για αυτές τις σχέσεις είναι γνωστές. Τωρα πως γίνεται στην Κομεκον να είναι η Φιλανδία Καπιταλιστική χώρα θα ρωτήσουμε ...μέντιουμ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε ότι αφορά τα νούμερα (και δεν αναφέρομαι στον Μητσοτάκη τώρα), αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι για χάρη της ακρίβειας θα μπορούσαμε να λέμε αν πρόκειται για ονομαστικές τιμές ή πραγματικές κλπ.
    ΟΚ, είναι λεπτομέρεια, αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση.
    Συνέχισε να μας δίνεις τέτοια ενδιαφέροντα κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΙΘΕ ΤΟ ΤΟ "ΦΩΣ" ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΑΣ ΨΥΧΗ.
    ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΕΠΙ ΣΤΑΛΙΝ.. http://redskywarning.blogspot.gr/2017/01/blog-post_6.html
    “Gulag Boss: A Soviet Memoir” (Oxford, 2011), («Αφεντικό του Γκουλάγκ: Σοβιετικά Απομνημονεύματα»). Για να δει κάποιος τα γκουλάγκ μέσα από τα μάτια ενός από τους υπαλλήλους του και μη κρατουμένου είναι αρκετά ασυνήθιστο.
    ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ.
    ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΤΕΙΤΕ. ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΓΥΑΡΟ.. ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ Genrikh Yagoda. http://redskywarning.blogspot.gr/2013/09/video.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά κρασιά. Τέτοιους ...αντιφασίστες... είχαμε πολλούς. Παλιό το παραμύθι δεν πιάνει. Και άθελα σου δικαιώνεις τους Μπολσεβίκους σε όλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμπέρασμα. Οταν έχουμε Καπιταλισμό όλα είναι εντάξει... Μόλις ανατραπεί ο Καπιταλισμός και η Εργατική τάξη πάρει την εξουσία υπάρχει πρόβλημα.... Τότε λοιπόν οταν οι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ Τρότσκι Μπουχάριν Ζινόβιεφ συνωμοτήσουνε με τον Χίτλερ για να φέρουνε τον Καπιταλισμό η τιμωρία πρέπει να είναι ...παράσημο... ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ............ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ

    Το διάβασες το κείμενο ή έτσι μας το πέταξες και έφυγες;
    Κανένα απάνθρωπο βασανιστήριο δεν αναφέρετε, και το μόνο αξιοσημείωτο που λέει, και το οποίο το ξέραμε, είναι ότι η χειρότερη περίοδος από άποψης θανάτων ήταν το 40 -46, όταν δηλαδή πεθάναν 20 εκατομμύρια σοβιετικοί από τον πόλεμο, έξω από τα γκούλαγκ!

    Το μόνο που κάνει το κείμενο, είναι να βγάζει από μόνο του συμπεράσματα και να μας αναφέρει τις απόψεις της συγγραφέως, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι έχει κάτι καινούργιο να μας πει, ένα σοβαρό θέμα και καλά που θα ξεμπροστιάσει τους κομμουνιστές, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς.

    Το αν οι κρατούμενοι ήταν αντεπαναστάτες ή όχι, το αν μπορεί να υπάρξει εργασιακή αναμόρφωση, το αν ο συγγραφέας των απομνημονευμάτων ήταν κακός ψυχρός και ανάποδος, το αν οι πρώην κουλάκοι άξιζαν ή όχι να είναι εκεί, και το αν είχαν ή όχι μεγάλο μορφωτικό επίπεδο, δεν μας ενδιαφέρει!
    Επίσης αναφέρει για λίγο και τον φασίστα Σολζενίτσιν, ο οποίος έγινε το αγαπημένο παιδί των αστών για την προπαγάνδα κατά του σοσιαλισμού, μέσο ενός μυθιστορηματικού βιβλίου...
    Στοιχεία ρε έχεις να μας δώσεις για να μας πεις πόσο άσχημα ήταν εκεί; Δεδομένα έχεις με πηγές και παραπομπές σε επίσημα έγγραφα;

    Κάνεις και σύγκριση με το τι περάσανε οι κομμουνιστές εδώ;
    Στα γκούλαγκ μέσα, είχες αστούς που θέλανε να παρασιτούν και να κερδίζουν σε βάρος των πολλών, μαζί με εγκληματίες.
    Στα εδώ "γκούλαγκ", είχες αγωνιστές που πάλευαν για να ζήσουν οι πολλοί καλά, σε βάρος των παρασίτων. Διάλεξε και πάρε!

    Με λίγα λόγια, έκανες μια τρύπα στο νερό.
    Οι αντεπαναστάτες (και όχι μόνο) που πήγαν εκεί, πήγαν επειδή ήταν εγκληματίες. Το αν εσένα και του συγγραφέα δεν σας αρέσει αυτό, κανέναν δεν ενδιαφέρει.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ

    Και κάτι ακόμα.
    Σε αντίθεση με αυτά που λέει το κείμενο, μια χαρά υπάρχουν στοιχεία, και έρευνες που έχουν γίνει επιτυχημένα για το γινόταν εκεί!
    Μπορεί να μην υπήρχαν τελικά τα στοιχεία που θα θέλανε οι αστοί και οι αντικομμουνιστές όπου γης, αλλά υπάρχει μια χαρά ότι τραβάει η όρεξη σου, με νούμερα, πίνακες, χάρτες κλπ!
    Άμα θέλεις στα δίνω όλα και με πηγές και με ότι θες.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κώστας. Μη του βάζεις δύσκολα. Εχει διαλέξει. Είναι με τους Καπιταλιστές και το λέει καθαρά. Η Χούντα λέει έστειλε τους Κομμουνιστές στην Εξορία. Δηλαδή πριν το 1967 δεν υπήρχανε Εξορίες ούτε το ΚΚΕ ήτανε παράνομο κατα την γνώμη του. Είχαμε ....δημοκρατία. ΜΠΙΓΚΟ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, γενικά οι φασίστες πετάνε άδεια για να πιάσουν γεμάτα.
    Έστω και ένας να διαβάσει την όποια βλακεία μπορεί να γράψουν, ο οποίος όμως θα βαριέται να σκεφτεί μόνος του, θα τον "κερδίσουν" και θα τον σύρουν στη βρώμα τους.
    Οπότε και εγώ προσπαθώ να κάνω αυτό που έλεγε ο Μπρέχτ: "... πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που την συναντούν."

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κώστας. Μπες στην Ισκρα να δεις το θράσος τους. Πέθανε ο σ.Σπυριδάκης. Εχουνε βάλει ανάρτηση και καλά για να τον τιμήσουνε. Τα ρετάλια και οι Προδότες του Κ.Κ.Ε που το 1991 ορμήσανε με επικεφαλής τον ...φαράκο.... να το διαλύσουνε θα τιμήσουνε τον Σύντροφο μας που τότε μας λέγανε Δεινόσαυρους. Η Λέξεις Θράσος και Αλητεία είναι πολύ λίγες μπροστά σε αυτούς τους Σοσιαλφασίστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κώστας. Μπες και κάνε πως βάζεις Σχόλιο να δεις λογοκροσία. Επεσε μεγάλο ζόρι στα Λαφαζανάκια. Τους έχουμε κάνει να τρέχουνε και να Σκούζουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι περιμένεις από "κόμμα" το οποίο ανεβάζει στη σελίδα του άρθρο με τίτλο: "Η Ρωσία, η εκεχειρία στη Συρία, η Ελλάδα, οι Κούρδοι και η πολιτική Λαφαζάνη".
    Η πολιτική Λαφαζάνη!
    Τέλος πάντων, έχουμε ξεφύγει πολύ από το θέμα της ανάρτησης...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σωστά. Την συγνώμη μου απο τον Οικοδεσπότη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Stalin's Slave Ships: Kolyma, the Gulag Fleet, and the Role of the West (review)
    Norman Polmar
    From: Journal of Cold War Studies
    Volume 9, Number 3, Summer 2007
    pp. 180-182
    In lieu of an abstract, here is a brief excerpt of the content:
    Martin Bollinger has written an excellent book. He addresses a little known subject that is significant for students of the Stalinist gulag and Soviet maritime operations; his research efforts are impressive; and the book is highly readable.
    Bollinger, a management consultant "by day," researches and writes maritime history. He got the idea for Stalin's Slave Ships after watching a television show about the Soviet merchant ship Cheyulkin, which was frozen in Arctic ice in 1933. Soviet aviators who were dispatched to help the Cheyulkin's crew traveled westward from Moscow even though the ship was east of their starting point. The reason, according to the show, was that a slave labor ship was also frozen in the ice, west of the Cheyulkin.
    Intrigued, Bollinger began tracking the histories of the six principal ships operated by the Soviet state security apparatus that carried at least three million prisoners [End Page 180] to the infamous "camps" of the Kolyma region of eastern Siberia (between the Arctic Ocean and the Sea of Okhotsk) from 1932 to 1953. Some estimates of prisoners transported by sea are much higher, and the U.S. Central Intelligence Agency reported (in 1985) that more than three million people died in the Kolyma camps (p. 82). Even if we use the estimate of just under one million "slaves"—130,000 deaths—based on data gathered by a noted Soviet historian, this figure, as Bollinger writes, is "not only a statistic but a tragedy" (p. 86).
    Significantly, according to Bollinger's research, the privations and death toll in the Kolyma area during its initial years as a prison were not extraordinary. By 1937, however, it became an "industrial enterprise" of mass brutality, as hundreds of men (and women) died every day from "exposure, overwork, or diets that were kept below sustenance levels for all but the most productive workers" (p. 15). By some estimates, up to one-third of the prison population died every year (p. 16). Prisoners also died aboard the slave ships themselves. Reportedly, the transport ship Khabarovsk was carrying some 12,000 prisoners when it got trapped in Arctic ice in the winter of 1933–1934. Reports differ as to whether the entire "cargo" froze or starved or was taken off the ship when it docked at the Arctic port of Ambarchik in 1933. By all indications, thousands of other prisoners died aboard the slave ships even before they reached the "camps." The Gulag story is still replete with many unknowns.
    Kolyma contains rich deposits of gold, tin, and uranium. By 1937 it was transformed from a prison to an invaluable source of minerals. The lack of roads and rails in the region meant that ships were needed to bring in the prisoners and provisions and carry out the few released prisoners and the products of their labors.

    http://muse.jhu.edu/article/219466



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Ανώνυμος 8/1

    Stalin's slave ships; Τα δουλεμπορικά του Στάλιν; Δηλαδή, στην Σοβιετική Ένωση υπήρχαν δούλοι και δουλεμπορικά; Και μια "Καλύβα του μπαρμπα-Ιβάν" κάπου στην Σιβηρία, ας πούμε; Κι αυτά όλα τα μαθαίνουμε στο πλαίσιο των "μελετών για τον Ψυχρό Πόλεμο" που κάνουν οι ΗΠΑ; Μάλιστα. Η Ιστορία στα καλύτερά της. Να γραφτούμε συνδρομητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 64 χρόνια μετά τον.... θάνατο..... του ο Μεγάλος Γεωργιανός σπέρνει ακόμα εφιάλτες σε Αστους και Οπορτουνιστές. Οσο δυναμώνει η Αντικομμουνιστική λύσσα είναι εξαιρετικό σημάδι οτι βαδίζουμε σωστά. ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Ανώνυμος 8/1
    Πάρε λοιπόν ένα κείμενο από τον κορυφαίο Αμερικανό ιστορικό σε θέματα ΕΣΣΔ, J. Arch Getty:

    Από το Οι απαρχές των μεγάλων εκκαθαρίσεων: Για μια νέα θεώρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, 1933-1938, Cambridge University Press, 1985/87, σελ. 5, 8-9.

    [...] "Για καμία άλλη περίοδο ή ζήτημα δεν ήταν τόσο πρόθυμοι οι ιστορικοί να γράψουν και να αποδεχτούν ανεκδοτολογικές μαρτυρίες. Οι μεγάλες αναλυτικές γενικεύσεις προέρχονται από δευτερογενή αποσπάσματα κουτσομπολιού του διαδρόμου που κάποιος κρυφάκουσε. Ιστορίες της φυλακής ("Η φίλη μου γνώρισε τη γυναίκα του Μπουχάριν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κι αυτή είπε...") έχουν γίνει πρωταρχικές πηγές για την κεντρική διαδικασία πολιτικών αποφάσεων. Η ανάγκη να γενικεύουμε από αποσπασματικά και μη επαληθευμένα επιμέρους στοιχεία έχει μετατρέψει τη φημολογία σε ιστορική πηγή και έχει εξισώσει την επανάληψη ιστοριών με την επαλήθευσή τους. Πράγματι, ο βασικός ειδικός επί των Μεγάλων Εκκαθαρίσεων [Robert Conquest] έγραψε ότι "η αλήθεια λοιπόν μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με τη μορφή της φημολογίας", και ότι "βασικά, η καλύτερη, αν και όχι αλάνθαστη, πηγή είναι οι φήμες."
    [...]
    "Στην περίοδο που καλύπτει αυτή η μελέτη, πολλές χιλιάδες αθώοι συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χιλιάδες εκτελέστηκαν. Δεν έχω την πρόθεση πουθενά στις επόμενες σελίδες να ελαχιστοποιήσω, να δικαιολογήσω ή να συγχωρέσω την τρομοκρατία, παρά την ορολογία που αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω λόγω της στενής μου εξάρτησης από τις πηγές της εποχής. Οπωσδήποτε, κάθε απόπειρα να συγχωρεθεί αυτή η βία θα ήταν άσκοπη και ηθικά αλλόκοτη. Επίσης, δεν έχω πρόθεση να αθωώσω τον Στάλιν για οποιαδήποτε ενοχή του ή ευθύνη του για αυτή τη φρίκη· ανεξάρτητα από την πραγματική φύση και έκταση της συμμετοχής του, η θέση του ως κομματικού αρχηγού του επιβάλλει την βασική ευθύνη για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την ηγεσία του."

    Εντοπίζεις καμιά αντίφαση μεταξύ παραγράφων από το ίδιο κείμενο μήπως;
    Μήπως για να γράψεις βιβλίο για την ΕΣΣΔ, πρέπει να πεις συγκεκριμένα πράγματα, έστω και αντιεπιστημονικά, έστω και πλήρως αντιφατικά, αλλιώς δεν θα δεις έκδοση στον αιώνα τον άπαντα;
    Ρε γαμώτο, και εγώ που νόμιζα ότι ο καπιταλισμός είναι η κοινωνία την "ελευθερίας"...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. μια παρατήρηση.
    Η Μicrosoft δεν αγόρασε όλη την NOKIA παρά μόνο το τμήμα κινητών τηλεφώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.