3 Φεβρουαρίου 2015

Αριστερή και η Lazard;

Όταν πριν λίγες μέρες τόλμησα να σχολιάσω το πόσο αριστερή είναι η νέα "αριστερή κυβέρνηση", κάποιοι έπεσαν πάνω μου να με φάνε. Κάποιος σχολιαστής, μάλιστα, επιστράτευσε μέχρι και την Έλενα Ακρίτα για να με πει "γκρινιάρη". Ειδικά δε η άποψή μου ότι ο Βαρουφάκης κινείται στην ίδια καπιταλιστική κατεύθυνση με τους προηγούμενους αλλά από άλλον δρόμο, δέχτηκε πυρά ομαδόν, κυρίως μετά τις δηλώσεις του κατά την συνάντησή του με τον Ντάισελμπλουμ.

Αντί άλλου σχολίου, παραθέτω την παρακάτω ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, αντιγραμμένη από την επίσημη ιστοσελίδα τού κόμματος:

"Είδαμε ότι  ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους τη Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΟΔΔΗΧ  την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012). Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή."

Ο λαός λέει πως πρέπει να ανησυχείς όταν βλέπεις τον εχθρό σου να σε επαινεί. Μήπως πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουν να ανησυχούν εκεί στον ΣυΡιζΑ, βλέποντας το ΠαΣοΚ να επικροτεί την επιλογή τού υπουργού οικονομικών;

Για όσους δεν ξέρουν, η Lazard είναι γαλλοπολιτειακή τράπεζα (πιο σωστά: χρηματοπιστωτικός όμιλος γαλλικών και πολιτειακών συμφερόντων), ιδρυμένος στην Νέα Ορλεάνη το 1848. Σήμερα έχει κέντρα σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο, ενώ διατηρεί γραφεία σε καμμιά τριανταριά χώρες. Έχει συνεργαστεί κατ' επανάληψη και με ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και με κυβερνήσεις άλλων χωρών που κατέφυγαν στην στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Lazard, λοιπόν, είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2012. Το Ιούλιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου τής κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, συνέχισε τον ίδιο ρόλο και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και σήμερα έχει ρόλο συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011, το 2012 η εταιρεία ανέλαβε καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου, ανάμεσα στα οποία ήταν ο εντοπισμός των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων, η επεξεργασία στρατηγικής επαναγοράς χρέους και η συμμετοχή στην προετοιμασία των όρων ανταλλαγής. Επίσης, συνέδραμε στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση εκ μέρους των δημόσιων φορέων, την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη χρήση των πόρων τους.

Με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ορίστηκε ότι για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard "θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI. Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης τόσο της ανταλλαγής όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατομμύρια ευρώ".

Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα τής εταιρείας που επέλεξε ως συνεργάτη ο αριστερός υπουργός οικονομικών, πρέπει να προσθέσουμε ότι η Lazard συνεργάστηκε και με την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου για να βοηθήσει στο πέρασμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Thyssen στην Abu Dhabi του γαλλολιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα (για λεπτομέρειες, δείτε: "Το μουσούδι - 5. Η ωφέλιμη λύση").

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ ο Βαρουφάκης τα έλεγε με τον Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της Lazard Ματιέ Πιγκάς δήλωνε στον γαλλικό ραδιοσταθμό BFM Business ότι επιβάλλεται να μειωθεί το χρέος τής Ελλάδας κατά 50%, τονίζοντας ότι "αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή". Μάλιστα δε, συμπλήρωνε με νόημα: "η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο".


Τελειώνοντας, ας βάλουμε και την σαντιγύ στο γλυκό, λέγοντας δυο λόγια για τον προαναφερθέντα κύριο Ματιέ Πιγκας.

Ο 47χρονος γάλλος τραπεζίτης μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι. Την περίοδο 1998-1999 υπήρξε σύμβουλος του τότε υπουργού οικονομικών τής Γαλλίας (και κατόπιν επί κεφαλής του ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρως-Καν. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την βοήθεια του Στρως-Καν και του ΔΝΤ, ο Στρως Καν του σύστησε την Lazard και προσωπικά τον Πιγκάς. Φυσικά, ο Παπανδρέου τον άκουσε.

Ο Πιγκάς υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης του νυν υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας Λοριάν Φαμπιούς ενώ παίζει τον δικό του ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής τού γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στις προεδρικές εκλογές τού 2007 ανέλαβε σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ.


Δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο. Απλώς θα παρατηρήσω ότι δεν πρέπει να είναι κανείς και πολύ αριστερός για να προστρέχει στις "συμβουλές" τέτοιων εταιρειών και τέτοιων συμβούλων.

1 σχόλιο:

  1. Ρίξτε μια ματιά και στο παρακάτω link, όπου θα δείτε επερώτηση του Τσίπρα τον 11/2011 με αφορμή την «Έγκριση δαπάνης για καταβολή αμοιβής στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN & HAMILTON LLP(CGSH) και στην εταιρεία LAZARD FRERES SAS» από τον τότε Υπ. Οικ. Σαχινίδη. Περιμένω με αγωνία αν θα κάνει ανάλογη επερώτηση και στον Υπουργό του!
    http://www.syriza.gr/article/Erwthsh-toy-Proedroy-ths-K.O.-toy-SYRIZA-Al.Tsipra-pros-ton-Ypoyrgo-Oikonomikwn:-Ypoyrgikes-apofaseis-gia-amoibes-dekadwn-ekatommyriwn-eyrw-se-etaireies-parochhs-nomikwn-yphresiwn-kai-chrhmatooikonomikwn-symboylwn-thn-wra-poy-epsachnan-gia-prwthypoyrgo.html#.VNEuF2iUcrn

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.