5 Ιουνίου 2013

Σαξές στόρυ: Στο μυαλό τού 'Ντών' Μαλάκοβιτς

"Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Αυτό φαίνεται από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών (...) Η Ελλάδα αλλάζει. (...) Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. (...) Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής. (...) Τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. (...)
[Αποσπάσματα από ομιλία του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα]

Το τί και το πόσα μας έχει κοστίσει το σαξές στόρυ τού πρωθύ τα είδαμε χτες. Σήμερα, μένει να δούμε σε τι συνίσταται αυτό το σαξές στόρυ. Να δούμε τι αγοράσαμε, διάολε, με τόσες θυσίες που κάναμε. Πάμε, λοιπόν:


(1) Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, το οποίο αποτυπώνεται στην άνοδο του Χρηματιστηρίου.

Θρίχαι αποτυπώνονται! Και, μάλιστα, θρίχαι κατσαραί! Δε λέω, σήμερα ο δείκτης τού Χ.Α.Α. παίζει γύρω στις χίλιες μονάδες ενώ πέρυσι τον είχαμε δει να χαϊδολογιέται με το πεντακοσάρικο. Και λοιπόν; Πριν το πρόσφατο "κόψιμο" 1/10, η μετοχή τής Εθνικής Τράπεζας αντιστοιχούσε πραγματικά σε κάτι παραπάνω από ένα τάλληρο αλλά παιζόταν σε σκάρτο πενηνταράκι, ώσπου τον περασμένο μήνα σκαρφάλωσε στο ένα ευρώ και κάτι. Ξαναρωτάω: και λοιπόν; Όταν έρχεται το σύστημα, ανοίγει τις κάνουλες και ρίχνει ζεστά δισ. στα τραπεζικά ταμεία, τί θέλετε να κάνει το χρηματιστήριο; Δεν είναι λογικό να γίνει ένα ψιλοσπρωξιματάκι ώσπου να ξεκαθαρίσει το ποιοι θα φάνε τα όβολα που πέσανε; Πώς το βλέπεις το θέμα, 'Ντών';


(2) Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην ελληνική οικονομία παρουσιάζονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Πίπαι παρουσιάζονται. Και, μάλιστα, πίπαι δημιουργικαί, ήγουν λογιστικαί. Ε, πώς να μην έχεις πλεόνασμα, βρε μαμούχαλε, όταν δεν λογαριάζεις τα τοκοχρεωλύσια που πληρώνεις;  Καθ' ότι αυτό ξεχνάνε να μας το πούνε, ότι δηλαδή κάνουνε ταμείο δίχως να υπολογίσουν τις πληρωμές οι οποίες κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την κατάντια της οικονομίας, παναπεί τα κερατιάτικα που πληρώνουμε στους λογής-λογής τοκογλύφους όλου του πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως, ακόμη κι έτσι, παπάρια πλεόνασμα βγάζουμε! Οπότε μηχανευόμαστε άλλα κόλπα. Π.χ., "ανακαλύπτουμε" ότι κάποιος-κάπου-κάποτε έκανε μια μαλακία και μερικές χιλιάδες συνταξιούχων δεν έχουν καταχωρισμένα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, τουθ' όπερ βάστα μερικές δεκάδες εκατομμύρια συντάξεις στο ταμείο... κάνε και μερικά εξάμηνα κράτει στις οφειλές σου σε ΕΚΑΣ, επιδόματα, εφ' άπαξ κλπ... κάνε και καμπόσους μήνους την κορόιδα γι' αυτά που χρωστάς σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, φαρμακοποιούς κλπ... μη πληρώνεις τούτο... μη πληρώνεις κείνο... Ε, πού θα πάει; Θα βγει το γαμημένο το πλεόνασμα. Αμ έτσι το ξέρω κι εγώ, 'Ντώωωων'!


(3) Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Τσιμπούκια πολυτελείας "Λαρυγγάκης Α.Ε.". Αυτό το είπανε κι άλλοι, τάχαμ' "σοβαροί", επειδή η Standard & Poors αναβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα. Ρε σεις, θα παλαβώσουμε; Ποιά ομόλογα αναβάθμισαν οι οίκοι ανοχ... μπαρδόν, οι οίκοι αξιολόγησης; Από πότε έχουμε να βγάλουμε ομόλογα; Τρία χρόνια τώρα, για τις δόσεις τής τρόικας δεν παλεύουμε; Τί σκατά αναβαθμίστηκε, λοιπόν; Κάτι που δεν υπάρχει; Υπομονή και διάλειμμα, να δώσουμε εξηγήσεις.

Όπως θα πήρατε χαμπάρι κι από τις παπαριές που είπε ο μεσιέ Ντάισενμπλουμ, αν τα πράγματα πάνε καλά και αν...και αν... και αν..., από του χρόνου το καλοκαίρι θα κουβεντιάσουμε για ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ναι, αλλά τί θα κουρευτεί; Με το κόλπο των μνημονίων, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ξεφορτώσει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων και τα έχουν παρκάρει κυρίως σε ΕΚΤ και Ε.Ε., όπου είναι συμφωνημένο ότι δεν γίνεται κούρεμα. Άρα, τί θα κουρευτεί; Ό,τι έχει απομείνει σε ιδιώτες επενδυτές και ό,τι έχουν οι φορείς τού ελληνικού δημοσίου (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, επιμελητήρια, πανεπιστήμια κλπ), οι οποίοι αγόραζαν όταν όλοι οι άλλοι πούλαγαν. Το καταλάβαμε ως εδώ; Μπράβο! Τέλος του διαλείμματος.

Η αναβάθμιση που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης, λοιπόν, αναφέρεται σε παλιά ελληνικά ομόλογα (τότε που βγάζαμε ομόλογα κι εμείς, όχι τώρα) και απεικονίζει την πεποίθηση των οίκων ότι τα ομόλογα που κατέχουν ακόμη οι ιδιώτες επενδυτές είναι τόσο λίγα ώστε δεν θα διακινδυνευθεί οποιαδήποτε ανακατωσούρα προκαλέσει τυχόν κουρεμά τους. Με απλά λόγια, κατά την Standard & Poors, οποιοδήποτε μελλοντικό κούρεμα κι αν συμφωνηθεί, θα ζημιώσει αποκλειστικά τους φορείς τού ελληνικού δημοσίου, τους οποίους αναφέραμε πιο πάνω. Επιμένεις ότι αυτή η πουστιά συνιστά "σαξές στόρυ", ρε συ 'Ντών';


(4) Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας οδήγησαν σε ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους τής ανταγωνιστικότητάς μας, γεγονός που προοιωνίζεται αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Παπάρια μάντολες. Ένα μάτσο ψέμματα σε δυο αράδες. Η μόνη -έντεχνα καλυμμένη- αλήθεια είναι ότι σχεδιάζονται περαιτέρω μειώσεις στην αμοιβή της εργασίας, μιας και έχουμε ανακτήσει μόνο το μεγαλύτερο μέρος τής ανταγωνιστικότητάς μας κι όχι ολάκερη. Οι θιασώτες αυτών των ψεμμάτων ξεχνούν (ή κάνουν πως ξεχνούν) μερικά απλά πράγματα, όπως π.χ.:

- Μπορεί να σμπαραλιάζεται η αμοιβή της εργασίας στην Ελλάδα αλλά μήπως δεν συμβαίνει το ίδιο και στις άλλες χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ρίχνουμε εμείς τα μεροκάματα για να φτάσουμε την Βουλγαρία, ρίχνει κι η Βουλγαρία για να φτάσει την Εσθονία, ρίχνει κι η Εσθονία για να φτάσει την Λεττονία... Φαύλος κύκλος, όπου οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κεφαλαιούχοι, που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται.
- Για ποιόν λόγο μια λ.χ. γερμανική εταιρεία να έρθει στην Ελλάδα να φτιάξει εργοστάσιο, όταν έχει ήδη εργοστάσιο που υπολειτουργεί στην Κροατία; Γιατί να επενδύσει εκατομμύρια εδώ όταν έχει έτοιμη επένδυση εκεί και αρκεί να φουλάρει τις μηχανές που ήδη έχει πληρωμένες;
- Όσο κι αν πέσουν τα μεροκάματα, έστω κι αν σωριαστούν σε επίπεδο πουρμπουάρ (π.χ. 10 ευρώ, όλα πληρωμένα), πάλι θα είναι δυσθεώρητα σε σχέση με τα 80 ή 90 λεπτά τού ταϊλανδέζικου ή του μπαγκλαντεσιανού μεροκάματου. Πώς να μας προτιμήσουν π.χ. η Nike ή η Unilever, λοιπόν; Ή μπας και νομίζετε ότι η Nokia έκλεισε το εργοστάσιο στην πατρίδα της την Φινλανδία για να έρθει ν' ανοίξει άλλο εδώ, λόγω του καλύτερου κλίματος;

Και για να μη κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, καμμιά ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώθηκε. Το μόνο που βελτιώθηκε είναι το διαμετακομιστικό εμπόριο, κάτι που σίγουρα θα γινόταν αφού έχουμε χαρίσει στους ξένους λιμάνια κι αεροδρόμια. Έτσι δεν είναι, 'Ντών';


(5) Μειώθηκε ο ρυθμός τής ύφεσης, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θ' αρχίσει η ανάπτυξη.

Γαργάλατα, γαργάλατα, να κατεβάσουν άλατα. Τί λες, μωρέ σουρουκλεμέ; Για φαντάσου κάποιον που πέφτει από την ταράτσα ενός κτηρίου. Αν σταματήσει η πτώση του, τί σημαίνει; ότι θ' αρχίσει να ξανανεβαίνει ή ότι τσακίστηκε στο πεζοδρόμιο και τώρα άμωμοι εν οδώ αλληλούια; Είχαμε ένα ΑΕΠ κάπου στα 250 δισ. και, με το κόψε-κόψε και την λιτότητα, το φτάσαμε κοντά στα 170. Μιλάμε για 30% συνολική ύφεση, έτσι; Πιο κάτω, πεθαίνεις.

Αρκετά με τα φούμαρα. Το ότι πέφτει η ύφεση δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε από το τούννελ. Α propos, θυμόσαστε εκείνον τον ανεκδιήγητο τον Παπακωνσταντίνου, που ονειρευόταν το τέλος της ύφεσης και μέτραγε τα τρίμηνα μπροστά στις κάμερες: μείον 1,8...μείον 1,6...μείον 1,5...βγαίνουμε απ' την ύφεση; Ε, όσο βγήκαμε τότε από την ύφεση, άλλο τόσο θα βγούμε και τώρα. Ας εξηγήσει κάποιος στα πολιτικά μας σαΐνια μια απλή οικονομική αλήθεια: αν δεν ξεμπερδέψουμε με τον στασιμοπληθωρισμό, δεν πρόκειται να δούμε ανάπτυξη ούτε στον ύπνο μας. Τελεία και παύλα. Κατάλαβες 'Ντών';


Κατόπιν όλων αυτών (αλλά και πολλών άλλων) είναι σαφές ότι "σαξές στόρυ" υπάρχει μόνο σε κάποια μυαλά. Άλλωστε, λίγο-πολύ, το παραδέχτηκε κι ίδιος ο πρωθύ, λέγοντας ότι "Η Ελλάδα χτίζει ένα success story". Καταλάβατε; Το χτίζουμε, δεν το έχουμε έτοιμο ακόμη. Τώρα, με τέτοιον εργολάβο, τί πράμα θα βγει...

2 σχόλια:

  1. Είσθε αλήτης και παλιάνθρωπος και δεν θέτε την προκοπή του τόπου.
    Στα στιβαρά χέρια του Antonis the Great Pizzaman ο τόπος θα εκτοξευθεί εις την στρατόσφαιραν
    Δέστε
    http://www.youtube.com/watch?v=dEOA8T4SkLA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή σου που διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Αν νομίζεις πως θα πάρεις τη θέση του στούρνου της οικονομίας, είσαι γελασμένος.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113053031

    Με αδιάσειστα στοιχεία λοιπόν:
    - Στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά τέσσερις θέσεις, αφού το 2012 βρισκόταν στην 58η θέση, δηλαδή δεύτερη από το τέλος.
    - Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας απώλεσε για το 2013 μια θέση και από την 58η θέση του 2013 βρίσκεται πλέον στην 59η, δηλαδή είναι προτελευταία. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση που κατείχε ποτέ στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας» από το 1999.
    - Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά δύο θέσεις και από την 58η το 2012 βρίσκεται πλέον στην 56η, δηλαδή στην τελευταία πεντάδα χωρών παγκοσμίως.
    - Η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως με κριτήριο το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, στη 10η θέση όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, στη 19η με κριτήριο τις εξαγωγές και στην 5η θέση για την ύπαρξη πολύ καλά εκπαιδευμένων και αποτελεσματικών μηχανικών. Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών παραμένει ζητούμενο, αφού η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία (60ή) θέση στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην 59η στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και στο συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης.

    Αυτά αποτελούν επιτυχίες του τρίο χλαπάτσα που εσύ αρνείσαι!
    Να δω του χρόνου που από την 59η θέση θα βρεθούμε στην 58η τι θα πεις!
    Αριστερέ θολοκουλτουριάρη…!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την ελπίδα ότι ο γνωστός ΗΛΙΘΙΟΣ δεν θα επανέλθει, τα σχόλια δημοσιεύονται πλέον χωρίς έγκριση.